Jump to content

Wookie

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Mama i njena sestra imaju stan, svaka po pola, od 72 m2. Koliko ja znam, da mama kupuje od svoj sestre stan morala bi platiti porez. Da li je moguće ovako izbjeći plaćanje poreza: Mamina kći (punoljetna) će kupiti pola stana od tete, a zatim ga pokloniti mami. Da li će ona u budućnosti nakon toga biti oslobođena plaćanja poreza na nekretnine jer više nema nekretninu? Hvala!
  2. Zanima me sljedeća stvar. Mojoj mami bi sestra poklonila svoj dio stan (vlasnice su po pola), kao djeca su zajedno živjele (odnosno u trenutku izgradnje građevine), ali u trenutku stjecanja stana su živjela na različitim mjestima (nisu imale zajedničko gospodarstvo). Da li moja mama treba platiti porez na pola stana i koliko. Hvala unaprijed! 3. Porezna oslobođenja pri nasljeđivanju, darovanju i drugom stjecanju nekretnina bez naknade 3. braća i sestre, njihovi potomci te zetovi i snahe ostavitelja ili darovatelja, kada nasljeđuju ili primaju na dar nekretnine, ako su s ostaviteljem ili darovateljem živjeli u gospodarskoj zajednici u vrijeme izgradnje građevine, stjecanja druge nekretnine, ostaviteljeve smrti ili primitka dara. Gospodarskom zajednicom, u smislu ovoga Zakona, smatra se zajedničko stjecanje prihoda i imovine te raspolaganje prihodima i imovinom koja se nasljeđuje ili daruje.
  3. To sam si i ja mislila, ali banka mi neće dati kredit za stan koji je pola pola vlasništvo (a bez kredita ništa od stana naravno), bar ova u kojoj sam pitala. Ništa, budem pitala u nekoj drugoj. Hvala puno puno na odgovoru.
  4. Stvar je u sljedećem. Teta i mama su naslijedile 70 m2 stana od bake svaka polovicu. Pošto ja tražim stan već dulje vrijeme, došle smo na ideju da ja otkupim taj stan od tete, a mama bi mi poklonila svoj dio . U stanu ćemo živjeti samo ja i dečko. To bi mi bila prva nekretnina i znam da ne moram platiti porez do 50 m2. Mene zanima da li mogu izbjeći i ovaj drugi dio poreza pošto mi mama poklanja pola stana. Ako mama meni pokloni pola stana, onda posjedujem nekretninu i nisam oslobođena poreza. Teta bi mi prodala drugu polovicu stana jeftinije, po 40.000 eura. Da li porez ide na taj dio ili na tržišnu vrijednost? Ukratko, kako da platim što manje poreza a da se ne moram udati nabrzaka . Malo sam zbunjena i svaka pomoć bi mi dobrodošla.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija