Jump to content

triax2

Korisnik
  • Broj objava

    75
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ako ste svake godine radili popis imovine onda imate popisne liste na kojima je najčešće iskazana i vrijednost nekog sredstva. Osim tih lista u knjigovodstvu se trebala voditi i knjiga dugotrajne imovine i sitnog inventara pa bi trebali pregledati dokumentaciju koju vam je predalo ex knjigovodstvo nisu li te knjige možda ipak tamo. Ujedno se prilikom knjiženja amortizacije/ispravka vrijednosti dugotrajne imovine na kraju godine uz temeljnice za knjiženje prilažu i te amortizacijske liste iz kojih se također može vidjeti vrsta imovine, količina, godina nabave, nabavna vrijednost i ispravak vrijednosti. U konačnici, ako ništa od toga nemate, možete osnovati komisiju koja će obaviti novi generalni popis i procjenu vrijednosti imovine, a za građevinske objeke eventualno angažirati sudskog vještaka da izvrši procjenu imovine.
  2. Jedinica lokalne samouprave može za poreze iz svoje nadležnosti samostalno provesti ovršni postupak sukladno općem poreznom zakonu ( to su najčešće porez na cmv, porez na tvrtku, porez na kuće za odmor, ali i komunalna naknada i komunalni doprinos). U tom slučaju JLP je porezno tijelo. Također vam može zaračunati i troškove tog ovršnog postupka i zatezne kamate. I te troškove ste dužni platiti.
  3. Treba vidjeti da li se navedena odluka odnosi na postupke javne nabave, ili na postupke nabave usluga ( npr. održavanje javnih površina) temeljem Zakona o komunalnom gospodarstvu. U principu, ako je riječ o zakonu o javnoj nabavi ne bi se smjeli a priori ovlastiti za mogučnost poništenja natječaja, već samo ako se ispune zakonom propisani uvjeti, što može, između ostalog biti i ona famozna sentenca : "... ako postanu poznate okolnosti koje bi, da su bile poznate prije pokretanja postupka javne nabave, bile dovele do neobjavljivanja poziva za nadmetanje ili do sadržajno bitno drugačijeg poziva."
  4. Ovdje http://rgfi.fina.hr/JavnaObjava-web/izbornik.do možete provjeriti financijska izviješća te firme, naravno ako su ih predali. (koristite Internet Explorer, sa Firefox-preglednikom zeza)
  5. Proučite ove upute za predaju prijave poreza na dohodak: http://ccenterclient.porezna-uprava.hr/ (sa lijeve strane "porezna oslobođenja, olakšice i porezno priznati izdaci za građane/osobni odbitak") ili, Zakon o porezu na dohodak i Pravilnik o porezu na dohodak http://propisi.porezna-uprava.hr/?id=b04d1
  6. Pa, ako ste i ranijih godina imali takve oscilacije plaća, priložite i obračune plaća ( ili poreznu karticu, IP obrazac) za ranije godine kao dokaz o istome, povrh toga, ukoliko vam je u ugovoru o radu definiran taj varijabilni dio plaće, priložite kao dokaz i ugovor o radu.
  7. Ako sam ja dobro shvatila pokretača ovog posta, on je bio oslobođen plaćanja poreza na promet nekretninama, a sada ga zanima da li može tražiti i povrat (dijela) plaćenog poreza na dohodak temeljem kupnje nekretnine za rješavanje stambenog pitanja. To su dvije vrste poreza.
  8. Ako mislite na povrat poreza na dohodak - imate pravo ako vam je to prva nekretnina na uvećanje osobnog odbitka do 12.000,00 kuna godišnje. Ako ste uzeli kredit prijavljujete kamate po stambenom kreditu,i to možete koristiti svake godine, a ako ste platili odjednom, onda možete prijaviti uvećanje olakšice 12.000,00 kuna samo za prijavu poreza na dohodak za 2009.godinu.
  9. Tako je, dugotrajna imovina pojedinačne vrijednosti do 2.000,00 kuna može se klasificirati kao sitni inventar, i njena se vrijednost može odjednom otpisati stavljanjem u uporabu (knjižiti kao trošak) međutim postoji obaveza njenog praćenja kroz korisni vijek uporabe. Tj. trebate raditi i popis te vrste dugotrajne imovine - sitnog inventara, i pri tome možete koristiti istu vrstu tablica kao i za "redovnu" dugotrajnu imovinu.
  10. Vi ste prilikom zapošljavanja dali poslodavcu poreznu karticu u kojoj su upisani podaci o vašim osobnim odbicima, te isto tako podatak o mjestu stanovanja prema kojem se plaća porez na dohodak i prirez. E sada, ako je poslodavac uplaćivao porez i prirez prema mjestu rada a ne prema mjestu stanovanja onda biste najvjerovatnije imali za povrat poreza i prireza, međutim ako je poslodavac uplaćivao kako treba onda najvjerovatnije nemate pravo na povrat. U svakom slučaju probajte si popuniti poreznu prijavu imate ovdje zgodan obrazac sa stranica erste banke http://www.erstebank.hr/obavijest_20090115.asp?pos=gr_gradjanstvo , ili dajte nekom da vam izračuna, pa da znate na čemu ste.
  11. Ako sam ja dobro shvatila gospodin iz Dubrovnika ima primanja samo u Hrvatskoj. Po mom mišljenju on nikako ne može temeljem tog međunarodnog ugovora biti hrvatski nerezident, zar se ne bi na taj način njegova rezidentnost utvrđivala samo kad bi primao dohodak iz izvora u obje države?
  12. Zanimljivo pitanje, mislim da biste ipak mogli zatražiti povrat poreza, a u svakom slučaju možete zatražiti od ministarstva tumačenje vašeg slučaja. U zakonu kaže ovako: " Uvećanje osobnog odbitka rezident može koristiti pod uvjetima da: - u trenutku kupnje ili gradnje prvoga stambenog prostora rezident i njegov bračni drug nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu stambeni prostor, neovisno o površini, u tuzemstvu i u inozemstvu, - do trenutka kupnje ili gradnje prvoga stambenog prostora rezident nije stekao u vlasništvo ili suvlasništvo stambeni prostor, neovisno o površini, u tuzemstvu i u inozemstvu, - do trenutka kupnje ili gradnje prvoga stambenog prostora, a nakon sklapanja bračne zajednice, rezident i/ili njegov bračni drug nisu stekli u vlasništvo ili suvlasništvo stambeni prostor, neovisno o površini, u tuzemstvu i u inozemstvu." Uvjet 1. u trenutku kupnje niste bila udata, tako da niste imali bračnog druga koji ima stambeni prostor Uvjet 2. do trenutka kupnje niste imali stambeni prostor Problematičan je samo ovaj uvjet 3. Ako se on odnosi na prvi stambeni prostor koji se kupuje nakon sklapanja bračne zajednice, onda i taj uvjet ispunjavate.
  13. Ako se suprug vodi kao hrvatski rezident, onda ima pravo na uvećanje osobnog odbitka za vas i djecu koji živite u inozemstvu: " Rezident može koristiti osobni odbitak za uzdržavane članove uže obitelji i/ili djecu koji žive u inozemstvu. U tom slučaju obvezan je dokazati da postoje uvjeti za korištenje tog dijela osobnog odbitka (uzdržavanim članovima oporezivi primici, primici na koje se ne plaća porez i drugi primici koji se ne smatraju dohotkom na godišnjoj razini ne prelaze 10.200,00 kuna za 2008. godinu ), odnosno predočiti o tome isprave koje je izdalo nadležno tijelo u inozemstvu." Ako se suprug vodi kao nerezident, nema pravo na korištenje olakšica za uzdržavane članove obitelji.
  14. I dalje mi nije jasno zašto bi onda na (neoporezivu) stipendiju poslodavci obračunavali poreze i doprinose! Budući da vi spominjete "Potvrdu o isplaćenom primitku, dohotku, uplaćenom doprinosu, porezu na dohodak i prirezu za 2008. godinu" koja glasi na djecu, ja iz toga zaključujem da je poslodavac ipak tu pomoć, odnosno iznos naveden u toj potvrdi tretirao kao oporeziv primitak, u suprotnom niti nebi obračunao porez i doprinose.U tom slučaju zaista se kao iznos primitka uzima brutto iznos. Da li je to ispravno, i da li je poslodavac trebao učiniti drugačije ( iznos isplatiti kao stipendiju i niti ne obračunavati porez i doprinos), ja u to neću ulaziti jer ne znam kako glasi taj interni akt poslodavca temeljem kojeg vam on isplaćuje pomoć. Što vam je činiti - a) možete se žaliti na porezno rješenje, iako sumnjam da će vam žalba uspjeti budući kao što smo već rekli oporezivi primitak djeteta prelazi 10.200,00 kn. Jedino ako je taj primitak-citat iz zakona: "Iznimno pri utvrđivanju prava na osobni odbitak za uzdržavane članove uže obitelji i djecu ne uzimaju se u obzir primici prema posebnim propisima po osnovi socijalnih potpora, doplatka za djecu, primitaka za opremu novorođenog djeteta i obiteljskih mirovina nakon smrti roditelja." Što najvjerojatnije nije budući ga ne isplaćuje država prema nekom "socijalnom" zakonu, već privatni poslodavac. b) možete platiti porez. Za djecu je nažalost sad kasno da traže povrat poreza za 2008.godinu, to je trebalo napraviti do 28.02. c) za prijavu poreza za 2009.godinu - sve će ovisiti o tome da li će primitak djece biti veći od 10.800,00 kuna, a čak i ako bude manje, možda će vam se više isplatiti da vi skinete djecu sa porezne kartice i platite porez, a da u ime djece zatražite povrat njihovog poreza. U svakom slučaju - odnesti sve papire kod neke dobre/dobrog knjigovođe, da vam obračuna poreznu prijavu, i sve varijante.
  15. Trebali biste malo pojasniti, koju vrstu naknade plaća poslodavac vašoj djeci, ako je to neka učenička stipendija onda je neoporezivi iznos do 1.600,00 kn mjesečno, te mi nije jasno zašto bi poslodavac u tom slučaju obračunao poreze i doprinose? Ukoliko je to potpora za slučaj smrti radnika - neoporezivi iznos je 7.500,00 kuna, te bi onda to, ukoliko je plaćeno više od tog iznosa bilo oporezivo. Također ta pomoć može biti neka potpora koja sama po sebi nije neoporeziva. Nažalost limit primitaka koje ostvaruju djeca, do kojeg ih vi možete imati na poreznoj kartici kao uzdržavane članove je za 2008.godinu zaista bio 10.200,00 kuna, za 2009.godinu je 10.800,00 kn, te ako djeca koju imate na svojoj poreznoj kartici ostvare primitak veći od tog iznosa vi ste dužna podnesti godišnju poreznu prijavu. Međutim, u tom slučaju su i vaša djeca trebala napraviti poreznu prijavu, te zatražiti povrat poreza! Spominjete iznos plaćenog poreza od 3.180,00 kuna, ako je zaista tako, to im je sve moglo biti vraćeno!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija