Jump to content

perignon

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Nista,puno vam hvala na brzim odgovorima,posebno vama kronicnastranka na strpljenju!
  2. Znači u žalbi bi se trebalo navesti da se žalimo na povredu pravila postupka jer nisam salušan, trebao bi se preformulirati zahtjev da se traži samo utvđivanje sunasljedničkog djela i trebao bi na neki način dokazati stvarni datum mog saznanja za smrt, i to bi onda trebalo biti uredu, i županijski sud će najvrerojatnije onda slučaj vratiti općinskom na ponovni postupak? E, sad jel se zahtjev može ispraviti prije nego se slučaj eventualno vrati na općiski sud ilito možemo već u žalbi? Isto tako, odvjetnica sad kaže da će paralelno uz žalbu pokrenuti i zahtjev za ponovno otvaranje ostavinske rasprave, pa me zanima može li se to još uvijek napraviti, postoji li zastara za to, i što bi nam moglo biti učinkovitije i prije gotovo, žalba ili ponovno otvaranje ostavine?
  3. Znaci gospodine po vasem razmisljanju ja jos imam sanse na zupanijskom sudu ili mislite da ce i kod njih prevladavat ovih godinu dana zastare?
  4. Moja baka je izvadila smrtni i rodni list te ih predala meni 2009 godine da mi pokaze o cemu se radi,poslje toga sam ja podnio tuzbu, i prilozio te dokumente odvjetniku,koji je slozio tuzbu, s time da ju odvijetnik nije ispravno složio jer je naveo da trazimo 1/3 nasljedstva a meni pripada 1/4,posto su 4 nasljednika ostala (supruga i 2 sina te moj otac koji je umro prije dede)-i to je obrazloženo u odluci suda. Mene zanima moze li se na županijskom sudu ispraviti tužba, pošto je krivo složena, kako dokumenti iz 2007. mogu utjecati na odluku županijskog suda, i kako dokazati vrijeme mog stvarnog saznanja za smrt dede. Također mi nije jasna zastara od 10 godina, od kada teku tih 10 godina za zakonskog nasljednika i zašto je sutkinja odlučila pozvati se na zastaru od godinu dana od datuma saznanja, a ne za zastaru od 10 godina?jos mi je odvjetnica rekla da cemo uz zalbu traziti i ponovno otvaranje ostavinskog postupka-jel kasno za to napraviti sa obzirom da je deda 2003 godine umro
  5. ispricavam se sto malo kasnije odgovaram,nisam nikako dokazivao datum saznanja o smrti jer ga nisam mogao dokazati niti mi nije niko rekao da ga moram dokazati,U presudi se pozivaju na zastaru od godinu dana od datuma saznanja o smrti a datum saznanja temelje na datumu vadenja smrtnih i rodenih listova koji su prilozeni o tuzbi.Znaci smrtni i rodni listovi vadeni su 2007 godine a tuzba je podnesena 2009.Sada mene zanima da mi vi kazete koja je razlika izmedu ove zastare od godinu dana od datuma saznanja i zastare od deset godina iz zakona o nasljedivanju po cl.138 stavka 1,za zakonskog nasljednika..ima li smisla zaliti se na zupanijskom sudu,hvala
  6. (1) Tražbine ugovaratelja osiguranja, odnosno treće osobe iz ugovora o osiguranju života zastarijevaju za pet, a iz ostalih ugovora o osiguranju za tri godine, računajući od prvog dana poslije proteka kalendarske godine u kojoj je tražbina nastala. (2) Ako zainteresirana osoba dokaže da do dana određenog u stavku 1. ovoga članka nije znala da se osigurani slučaj dogodio, zastara počinje od dana kad je za to saznala, s tim da u svakom slučaju tražbina zastarijeva kod osiguranja života za deset, a kod ostalih za pet godina od dana određenog u stavku 1. ovoga članka OK ovo razumijem,al kako sad da ja to dokazem kada je osoba umrla 2012 godine
  7. Ok,nista mi nije jasno,jer su oni mene izostavili kada je bio ostavinska rasprava,dakle ja nisam ni znao do 2009 godine,kada sam izostavljen,pri tome sam saznao i odmah sam protiv njih ponio tuzbu kao sto je moj odvjetnik savjetovao,znai deda je umro 2003 godine ja to nisam znao do 2009,sta mi je sada raditi,dali da ulezem zalbu na zupanijski sud?jer mi je to odvjetnica savjetovala...znaci po vasim zakonima ja tu vise ne mogu nista bez obzira sto sam saznao 2009 godine da mi je deda umro,ta osoba je bila dedina sestra,i ja sad prakticki nemam nikakav dokaz u vezi toga jer je ta gospoda umrla 2012 godine,molim vas da mi kazete sta da radim,jel ocito tu neko nezna raditit svoj posao a promjenio sam vec 2 odvjetnika..
  8. Gospodine,sud je utemeljio presudu s obrazloženjem da je nastupila zastara, ali moja odvjetnica kaže da to ne drži vodu, budući da smo mi pokrenuli tužbu kada smo saznali da je deda umro, dakle rok za zastaru teče od trenutka od kad sam saznao da sam izostavljen iz ostavinske rasprave?
  9. perignon

    Ostavina

    Pozdrav! Imam ovakav slučaj, 2003. mi je umro djed koji je ostavio mog oca dok je još bio mali, a 1991. mi je otac umro, tako da sam ja njegov jedini zakonski nasljednik. Djed se nakon odlaska iz Zagreba ponovno oženio i dobio još 2 sina u Solinu. Nakon što je umro, njgovi sinovi i žena imali su ostavinsku raspravu u kojoj su se sinovi svega odrekli u majčinu korist. E sad, pošto ja nikada nisam bio u kontaktu sa djedom, tako nisam niti znao kada je umro, nego je 2009. dedina sestra došla do mene i rekla da je deda umro, te da i ja, kako jedini nasljednik svoga oca, imam pravo na dio u ostavini. Tada sam pokrenuo tužbu u kojoj se traži poništenje prve ostavinske rasprave i da se zakaže nova rasprava u kojoj ću i ja biti naveden kao jedan od nasljednika, pošto je djed imamo više nekretnina-u Zagrebu, Samoboru, Solinu, Livnom-znači velika je vrijednost ostavinske rasprave. Znači sa tužbom se krenulo 2009. na općinskom sudu u Solinu, i nakon 3,4 požurnice i žalbe sudu za kršenje prava na suđenje u razumnom roku, ove godine su napokon krenula ročišta, s tim da se u međuvremenu općinski sud u Solinu ukinuo i sve se prebacilo u Split. Bio sam pozvan na jedno ročište, za koje sam dobio poziv dan prije termina, a pošto živim i radim u Zagrebu, nisam bio u mogućnosti u tako kratkom roku doći u Split, pa je moja odvjetnica tražila da se zakaže novo ročište,da me se sasluša, što je sutkinja odbila i samo zakazala datum presude. Presuda je donesena danas, odnosno sutkinja je odlučila odbaciti tužbu i presudila u korist tuženika. Mene zanima na temelju čega je mogla biti donesena takva presuda, budući da smo uredno priložili sve dokumete koji dokazuju da samo i ja zakonski nasljednik, zastara nije nastupila od dana saznanja za ostavinisku raspravu do trenutka kada je pokrenuta tužba? Što bi ja sad trebao dalje raditi, uložiti ću žalbu na županijski sud, i što dalje, može li se možda tražiti poništenje presude, jer moj odvjetnica kaže da nije bilo temalja da se tužba odbaci, i da je vjerojatno na neki način intervenirano da se donese takva presuda? Može li se tražiti da se cijeli slučaj prebaci na sud u Zagrebu, i kako obično završavaju žalbe na županijskom sudu, potvrdi li se većinom tamo odluka općinskog suda, ili stvarno razmatraju cijeli slučaj ispočetka i objektivno gledaju, bez obzira na presudu na općinskom sudu? Malo je duži post pošto treba sve to objasniti, mislim da sam sve važno napisao, a za sve ostalo mogu tipkati ponovno Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija