Jump to content

domac_

Korisnik
  • Broj objava

    15
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Poštovani svi, Zanima me jel moguće dijeljenje čestice na dva dijela istovremeno dok je na teretovnici za česticu upisano založno pravo? Hvala
  2. Pozdrav svima, tražim odvjetnika za zemljišnoknjižno pravo, založno pravo, ovrhe. Lokacija Sl. Brod
  3. Znači on bi trebao otići na FINU i tražiti uvid u stanje slučaja? Može li i hoće li dobiti papir koji bih ja ovdje priložio jer teško će on meni uspjeti prepričati što su mu rekli tamo? Nema ništa od navedenog osim - pokretnine (TV, kotao za centralno i ostale stvari u kući u kojoj živi ako su to pokretnine; ali bi to značilo da pod to potpada i recimo moj TV u drugoj kući na istoj čestici gdje supruga i ja živimo, alat koji sam kupio u zadnje vrijeme, nova kuhinja?) Što se tiče darovnog ili naslijeđivanja, što je povoljnije za mene? Na pitanje o dugu on odgovara, citiram "Da se ja ništa ne brinem, da oni to njemu stalno smanjuju (to sam već rekao da je moguće jedino da su dio kamata otpisali uslijed korona krize) i da će on taj dug vraćati kada ode u mirovinu". Svima nam je jasno osim valjda njemu da je vrlo nezahvalno živjeti u uvjerenju da će se taj dug i otplatiti njegovom mirovinom jer nitko ne zna što nam sutra nosi (može i ne dočekati mirovinu npr). Ili da pokrenu pljenidbu/dražbu prije nego uopće ode u mirovinu npr. Ja priznajem da dug postoji, da je on učinio grešku, ali isto tako pokušavam i da izbjegnem platiti tuđi dug, a da mjenjam i posao i mjesto stanovanja zbog tuđe greške mi je zadnja opcija (od rođenja sam ovdje i puno sam truda i novca uložio u kuću u kojoj stanujem).
  4. Ovo vjerojatno tretiraju kao otuđenje, okej, nisi platio lizing- vrati auto. Ne zelis ni platiti ni vratiti auto- otuđenje.
  5. Do podataka o trenutnom dugu sam došao sa stranica porezne uprave- registar poreznih dužnika. U prilogu je screenshot toga s ZK izvatka. Da li je ovrha ikada pokušana provesti vjerujem da je, jer je ocu račun blokiran godinama, isto tako nema niti primanja godinama. Čeka mirovinu gdje će mu neki dio mirovine uzimati za naplatu dugovanja.
  6. Poštovani svi koji mogu pomoći, Na obiteljskoj kući/nekretnini tj čestici postoji Zabilježba ovršivosti na iznos ukupan iznos od 100 000kn iz 2014. godine u ime Ministarstva financija (očev dug za doprinose). Dug je sada prema stranici poreznih dužnika cca 150 000kn, no ja se sjećam da je nekada bio blizu 200 000 (kao da ga otpisuju s vremenom-to mi nije jasno). Otac je vlasnik 1/1, ja i supruga živimo u jednoj od nekretnina na čestici. Može li u ovom slučaju doći do zastare tj. je li oca mogu ovršiti iako mu je to jedina nekretnina? U budućnosti planiramo ili darovnim ugovorom ili na neki drugi način prebaciti nekretninu s oca na sebe. Što se onda dešava? Otac zasada nema nikakvih primanja, a ako se dug s nekretninom naslijedi hoće li mene kao novog vlasnika sa urednim primanjima Fina ovršiti? Hvala i lp
  7. Poštovani, Supruga mi radi kao njegovateljica u Austriji, preko obrta, plaća tamo zdravstveno i mirovinsko. Prije nego je krenula to, bila je osigurana zdravstveno preko mene (supruga), te ju ja u međuvremenu nisam odjavio sa svoga zdravstvenoga osiguranja. Prije nekoliko dana sam ju odjavio, i išla je po neki obrazac kod nas u zdravstveno ispuniti kako bi ga odnijela i predala u Austriji. Tamo joj je gospođa na šalteru rekla da će naše zdravstveno tražiti nadoknadu od austrijskog zdravstvenoga jer je u isto vrijeme bila osigurana i tamo i ovdje. U tom periodu dvojnoga osiguranja kod nas je na teret našega zdravstvenoga popravila 3 zuba. Ne kažem da ju nisam trebao odjaviti, jednostavno nam se smetnulo s uma, ali što onda naše zdravstveno ne bi od svih onih koji vani rade i osigurani su tamo (Njemačka, Irska itd.) a nisu se kod nas odjavili tražiti nekakve nadoknade? Je li tko imao sličnu situaciju?
  8. Postovani, Zanima me moze li netko u svrhu ucjene nekoga saznati podatke kojim internet stranicama je ta osoba pristupala? Pretpostavljam da to moze samo policija uz sudski nalog, ali sto ako on ima "vezu" kod pruzatelja usluga doticne osobe koji bi mu mogao odati te podatke?
  9. Naime, kupio sam auto iz uvoza, platio osiguranje, obavio tehnički, sve u redu, no kad sam došao u policiju na poreznom rješenju i rješenju o obračunavanju posebnog poreza su „gospođe“ iz porezne uprave (koja je u Vukovaru) napisali pogrešno ime mog mjesta (inače sam iz Sl. Broda) i u policiji neće da pričaju dok se to ne promijeni. Sve se to da riješiti, ali moram iz Sl. Broda u Vukovar u poreznu. Pošto sam u stisci s vremenom i nemam koga poslati a ni kako, zanima me što se može dogoditi, tj. kakvom prekršaju podliježe navedeno vozilo koje je, da ponovno napomenem, prošlo tehnički, osigurano, ali nema registarske pločice na sebi (na stanici tehničkog pregleda su, upisane su u zeleni karton i policu), samo ih moram s potvrdom iz policije podići (koju ne mogu dobiti zbog navedenog)?
  10. Znači, ako do ovrhe ili pobijanja ugovora ne dođe u roku od godine dana od njegovog potpisivanja, praktički sam miran (mirni) tada, a kad uslijed smrti dođe do ostavinske, ona se provodi po već regularnom postupku, bez mogućnosti "nakačivanja" porezne na imanje. I još jedno pitanje, što u vezi nelegalnosti kod ugovora o doživotnom uzdržavanju? Ona se tada ne utvrđuje ili? A što se tiče ostavinske, po mojim saznanjima nije zakonski utvrđeno kako će i tko naslijediti nelegalne čestice (i građevine na njima), ili možda je?
  11. Znači, jedan od nas trojice braće potpiše s ocem ugovor o doživotnom uzdržavanju, i ako se u roku od godine dana od potpisivanja ugovora ne aktivira ovrha, tj. FINA ne dođe, kako bih rekao u popisivanje imovine, neće moći to učiniti kasnije, recimo, nakon dvije godine od potpisivanja toga ugovora kada krenu u ovrhu?
  12. Poštovani, situacija je skroz zapetljana, pa ću pokušati to objasniti što je jasnije moguće. Otac, majka, dva brata i ja živimo u zajedničkoj kući na selu, na čestici gdje se uz tu kuću nalazi poveći broj gospodarskih zgrada i drugih objekata koje kao i kuća u kojoj živimo nisu legalne (jedna kuća je prema svjedocima građena prije 1968. godine ali nije u katastru pa bi trebalo praviti elaborat starosti građevine). Zanima me može li darovnim ugovorom otac darovati sve navedeno meni, ili nekome od braće (nije bitno) iako je nelegalno. U postupak legalizacije je nemoguće ući jer praktički radim jedino ja, i ovako spajamo jedva kraj s krajem, a procjena cijene koštanja legalizacije je cca 10 000 EUR! Ovo bi napravili iz jedinog razloga jer otac posjeduje obrt (OPG) te je za zdravstveno i socijalno dužan otprilike 100 000 kn. Još je to sve aktualno (zemlja se obrađuje), ali račun mu je blokiran te još nije došlo do ikakve ovrhe. Strah nas je da porezna ne bi ovršila navedeno kad do ovrhe dođe, a što se tiče legalizacije jednom će se obaviti, sada je nemoguće! Nadalje, da li je moguće provesti barem parcelizaciju čestice kako bi se odvojio dio te čestice na kojoj je navedena kuća koja je građena prije 1968. godine ali je ipak za nju potreban elaborat procjene starosti (to je ipak jeftinije nego legalizacija kompletne građevine). Hvala od srca na odgovorima!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija