Jump to content

sandi87

Korisnik
  • Broj objava

    31
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Postovani svi, Kupio sam polovni automobil u autokući, u kupoprodajnom ugovoru stoji nesto tipa: viđeno-kupljeno. Odnosno da kupnjom pristajem i prihvaćam stanje polovnog automobila... E sad ispalo je da je auto 'pokrpan' i da se nakon jedno ozbiljnije voznje poceo raspadati, u jako je losem stanju... shvacam da sam potpisao ono viđeno-kupljeno Međutim, ispostavilo se da taj automobil ima digitalnu servisnu knjizicu u italiji do koje sam došao i automobilu je 'skinuto' 70 000km!! To je nesto sto nisam mogao 'vidjeti' kod kupovine... imam li pravo vratiti automobil i traziti povrat novca?
  2. hvala Vam... Za daljnje radnje morat cu angazirati odvjetnika.
  3. Hvala Vam na savjetu... A dali ima elemenata za tužbu prema banci po gore navedenom članku 114.? S obzirom da glavnog dužnika, zbog ne poduzetih radnji, više nema i time sam zakinut za ostvarivanje regresnog prava?
  4. Rješenje o otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka.pdf Dali je iz ovoga nesto jasnije?
  5. Banka ima založno pravo na opremu ali nije uknjižila to založno pravo! Stečajni upravitelj nije bio upoznat sa situacijom jer se NITKO nije javio na poziv - većinski vlasnik nije dostavio popis dugotrajne imovine, banka nije dostavila dopis sa svojim potraživanjima - ja kao jamac platac i suvlasnik sa 15% nisam cak bio niti obavješten da je pokrenut stečaj, a kamoli da je zatvoren - sve sam saznao naknadno i slučajno! nikakvu obavijest niti poziv nisam dobio. Dakle u stečajnom postupku tvrtka se brisala jer se NITKO nije javio s bilo kakvim potraživanjima i informacijama! Po članku zakona kojeg sam naveo banka se trebala javiti?? Zar ne? i zbog ne djelovanja banke i direktora tvrtka je brisana! Dakle glavnog dužnika sada nema - nije moguće ostvariti regresno pravo. Dakle, cijela situacija s tim stečajem je odigrana vrlo sumnjivo...Stečaj je isti dan i otvoren i zatvoren i tvrtka brisana IAKO ta tvrtka ima 130 000€ vrijednu opremu! Čija je to sad oprema kada je tvrtka mrtva? Od koga ostvariti regresno pravo? Smatram da sam postupcima banke i direktora jako oštećen.
  6. imam 15% udjela u navedenoj firmi i NIKAKVU funkciju -ne , firma ima samo tu opremu kao dugotrajnu imovinu...nema nekretnina ni pokretnina osim te opreme. -oprema je uknjizena na firmu ali je firma brisana!! -265 dana me banka drzala blokiranog (i jos uvijek) prije nego je pokrenut stecaj....u ugovoru o kreditu pise jasno kako banka ostvaruje zalozno pravo na opremu koja je kupljena kreditom
  7. Situacija je slijedeće: Jamac platac sam u kreditu tvrtke kojim je kupljena oprema. Zbog ne likvidnosti blokiran sam kao jamac platac i banka se naplaćuje iz moje plaće (ok! sve čisto - mogu od koga žele). Međutim, banka također po ugovoru u tome kreditu ima založno pravo na opremu koja je kupljena kreditom. Nakon dugotrajne blokade tvrtke, pokrenut je stečajni postupak, a nakon što se banka kao vjerovnik u roku od 45 dana NIJE javila sa potraživanjima - stečaj je zatvoren i tvrtka je brisana. Kredit je ostao i naplaćuje se dalje od mene kao jamca platca! Zanima me - dali imam pravne osnove tražiti naknadu štete od banke i to po ZAKONU O OBAVEZNIM ODNOSIMA čl. 114 st.1 koji kaže - u slučaju stečaja glavnog dužnika vjerovnik je dužan prijaviti svoju tražbinu u stečaj i o tome obavijestiti jamca, inače odgovara jamcu za štetu koju bi ovaj imao zbog toga. Iz toga proizlazi kako mi je kao jamcu nanesena šteta jer zbog ne postupanja banke sada više nema glavnog dužnika nad kojim bih ostvario regresno pravo.
  8. FINA sudu upućuje zahtjev za skracenim stečajnim postupkom, a sud bi trebao provesti taj zahtjev bez ikakvog razmatranja sa vlasnikom. Stečajni zakon: Čl. 428 : Sud će provesti skraćeni stečajni postupak nad pravnom osobom ako u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje ima evidentirane ne izvršene osnove za plaćanje u ne prekinutom razdoblju od 120 dana. Čl. 429 : Zahtjev za provedbu skraćenog stečajnog postupka dužna je podnijeti Financijska agencija u roku od 8 dana od isteka razdoblja iz članka 428 ovog zakona. Dakle, zašto fina nakon 250 dana blokade nije podnijela zahtjev i zašto ga sud nije proveo? Jer očito je da se kredit ima odakle naplatiti ali se forsira naplata sa plaće jamaca...
  9. Situacija je slijedeca: Suvlasnik sam u tvrtci (15%), tvrtka je opterecena kreditom kojeg ne moze vracati (120 000€), oba suvlasnika tvrtke su bili jamci za taj kredit. Svi smo skupa u blokadi (oba jamca, tvrtka) 250 dana. Većinski vlasnik odbija proglasiti stečaj jer tvrtka ima opremu vrijednu cca 100 000€ koja bi u slučaju stečaja bila prodana za manji iznos, također većinski vlasnik odbija stečaj iz razloga jer je kao element osiguranja u tom kreditu ponudio svoju nekretninu. Ako je FINA dužna po zakonu pokrenuti stečaj nakon uzastopnih 120 dana blokade, što se čeka nakon 250 dana?! Dakle, banka ne traži stečaj jer uzima sa blokiranih računa 'na kapaljku' i to im valjda odgovara - imaju priljev po kreditu pa je direktor zadovoljan(??), većinski vlasnik ne želi stečaj jer čuva svoju imovinu i guzicu... Dakle, jedino stečaj želim ja (sa 15% udjela) da se potraživanja namire iz imovine i nekretnina. Zasto se u ovom slučaju ne izvrši zakon koji kaze da tvrtka ide prisilno u stečaj nakon 120 dana, ne prekinute blokade?
  10. Novi zakon koji kaze da ako se dug neuredno ili nikako vraća tri godine i ako zadnjih 6 mjeseci nije ovršena niti jedna rata - takav dug se automatizmom briše i dužnik izlazi iz blokade? - dali se ovo odnosi na sve dužnike ili postoji određena, novčana granica duga do koje ovaj zakon vrijedi? Kolika je šansa da jamac koji je blokiran zbog tuđeg kredita, dobije oprost duga? (postoji još jedan jamac od kojega se isto naplaćuje) Može li jamac kojemu banka nema sto uzeti (jer plaća alimentaciju) biti na bilo koji način izuzet iz ugovora i oslobođen tereta jamstva? (ponovno, postoji još jedan jamac) Može li takav jamac, ako nikako drugačije, dobiti oprost duga ako prođe kroz proceduru osobnog stečaja? Postoji li ikakva pravna caka da se jamac izvuče iz okova blokade, a da to rješenje ne uključuje selidbu u Kanadu?
  11. hvala Vam puno na odgovoru. Moze li se odmah, sudski, prilikom razvoda odrediti da alimentacija ide iz tog dijela ili me bivsa supruga BAŠ mora ovršiti?... i ako mora, nakon koliko mjeseci ne plaćanja ona ima pravo na ovrhu? (ne zelim izbjegavati alimentaciju, ali bih radije novce davao djetetu nego banci za tuđi kredit) I zadnje pitanje, moze li se alimentacija sudski odrediti da bude VEĆA od zakonski propisanog? - recimo da cijelu blokadu dajem djetetu?
  12. Razvodim se i dužan sam plaćati alimentaciju za maloljetno dijete. S obzirom da sam u blokadi kao jamac, zanima me dali se alimentacija isplaćuje iz dijela plaće koji se ne može ovršiti ili iz onog dijela kojeg plijeni banka?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija