Jump to content

ninasamja

Korisnik
  • Broj objava

    18
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Brosura pomaze da se shvati kako funkcionira oporezivanje. Treba zamisliti da je to prirucnik te drzave koja isplacuje honorar. Razlika mogu biti porezne stope.
  2. Na stranicama porezne uprave ima brosura za nerezidente. I ima puno o isplatama honorara. Moze se primjeniti na ovaj slucaj. Posebno je bitno izbjegavanje dvostrukog.oporezivanja. I jedna napomena. Sav porez koji.je uplacen u nekih zemlji za tu osobu, osoba moze u roku od 3 godine zatraziti povrat ako je u svojoj zemlji.platila porez.
  3. Ma ne. Na autorski rad ne idu doprinosi. Samo porez i prirez. I.mora se platit u Rh iako je placen u inozemstvu (vidi izbjegavanje dvostrukog oporezivanja). A ovaj drugi dohodak koji sam spomenula je za primanja koja nemaju obiljezje autorskog djela. Na njih idu doprinosi,porezi i prirezi. Zdravstveno uvijek imas i nema limita.
  4. Meni je porezni savjetnik rekao da nema ograničenja i da je moguće. U poslovanju s gotovinom nema navedenog ograničenja vezano za isto. Kamata može biti i 3%
  5. Najbolje imati tvrtku preko koje će se prodavati cd-i. Sad postoje male fiskalne blagajne i račun se odmah može fiskalizirati i poslati poreznoj.
  6. To je drugi dohodak iz inozemstva. Najbolje da nađeš knjigovođu koji će ti sve izračunati i dati upute. Ide ti mirovinsko na taj iznos 20%, kad se taj iznos umanji na to ide 25% poreza i prirez na porez.
  7. Na honorare ne ide mio i zo, ali osoba mora podnijeti poreznu prijavu na kraju godine jer mora platiti porez i prirez. Na drugi dohodak ide mio 15% i 5%, porez 25% i prirez. Ako se obračuna, plate doprinosi/porezi i dostavi joppd obrazac u roku 8 dana, ne mora se raditi godišnja prijava Ako nisi zaposlen, samo se prijaviš na zavodu.
  8. Mora se platiti pdv jer nije na vrijeme izdano rješenje za pdv ide br. Ja bi knjižila na 4 /2407, pdv ide na vrijednost isporuke. Nikako smanjivati prihod
  9. Ako si sigurna da nisi prešla tih 11.000, ja osobno ne bi predavala prijavu ni za 2013. ni za 2014. Uredno si se odjavila na vrijeme. Nisi krivo postupila. Ako budeš trebala dokazivati to, samo čuvaj papire. Pa nisi prva koja koristi žiro za paypal
  10. Račun se može izdati tek kod isporuke. Ono što se može napraviti je izdati račun za primljeni predujam. Prema pravilniku Zakona o PDV-u (mislim članak 159.) račun za predujam se ne stornira već se za razliku manje uplaćenog izdaje račun i na njemu navodi vezu s računom za predujam. To znači: Može se izdati račun za predujam i kasnije samo otpremnica. Ili se prvo izdaje račun za predujam, a kasnije račun kad je isporuka koji se umanji za predujam ( npr. račun iznos 3.000 - predujam 2.500 = 500). On može biti i nula ako je predujam jednak računu.
  11. Ne treba plaćati pdv ako je zemlja iz eu obračunala pdv. Npr. odeš u Austriju nešto kupiti i doneseš račun s pdvom do tih 77.000 kn Inače, za poslovanje s inozemstvom se isto može izvaditi pdv ID BR. (bez odustajanja od praga stjecanja). Tako se može dobiti račun bez pdv-a iz EU,ali se pdv obračunava i plaća u Hrvatskoj iako nisi obveznik pdv-a. Negdje pdv moraš platiti Inače, jako komplicirano.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija