Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Spitfire

Moderator
 • Broj objava

  6986
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  80

Spitfire je zadnji put osvojio dan rujan 9

Spitfire objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

2 pratitelja

O Spitfire

 • Rang
  Moderator

Nedavni posjetitelji profila

10590 pregleda profila
 1. Tuđe cijevi od kanalizacije na našem posjedu

  Da, to tako obično bude, no ako već odbijaju a služnost ne mogu osnovati putem suda prema odredbama čl.225 ZVDSP-a, bilo bi dobro da im ponudite (po mogućnosti putem odvjetnika) osnivanje prava kućne služnosti pravnim poslom u kojem ćete navesti određeni iznos zakupnine kao naknadu za iskorištavanje nekretnine temeljem čl.196 a ukoliko isto ne žele tražite izmještaj cijevi pa se možda smekšaju i spoje u svojoj ulici. Ovo je bitno poradi toga što navodite "prije petaestak godina" jer istekom 20 mogu tražiti osnivanje prava služnosti dosjelošću.
 2. Etaziranje i raspodjela stanova

  Sva četvorica jer je investitor pravna ili fizička osoba u čije se ime gradi građevina. Vjerovatno će vam trebati i ugovor kojim ćete regulirati sva pitanja oko sudjelovanja u financiranju i raspodjele vlasništva nekretnine za što vbi vam trebala pomoć odvjetnika.
 3. Pitanje

  Ovo će biti teško izvodljivo jer u svim odredbama za provođenje prostornih planova JLS je propisano da na jednoj čestici ne mogu biti dva stambena objekta. Prema tome bi eventualno, ako poštujete odredbe prost.planova, postojeću nadograditi do tih dozvoljenih m2. U tome slučaju vam je potreban i arhitekt i geodet za izradu Glavnog projekta koji bi bio potreban za ishođenje građevinske dozvole.
 4. Granica sa susjedom

  Kao što već napisah, možete postaviti upit u podforumu Tražim odvjetnika gdje će vam se zainteresirani javiti putem privatnih poruka te tada možete razmjeniti brojeve telefona.
 5. Sudski spor, nesuglasje oko etažiranja

  Skoro da ih ni nema jer Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima jasno određuje način uspostave vlasništva posebnih dijelova nekretnine (etažno vlasništvo) i nažalost su iste odredbe dovele do toga da se ne može provesti etažiranje zbog neimanja suglasnosti svih suvlasnika. Navodno je jedan korisnik uspio u to riješiti u sudskom postupku no nažalost nikada nije s povratnom informacijom objasnio na koji način i u kojoj vrsti tužbe.
 6. Uvjeti za uvođenje pričuve

  Oni koji se vode u ZK.
 7. Granica sa susjedom

  To ni nije njegov posao. Zato ste imali javni poziv da se označe granice čestice, što ste mogli i trebali sami napraviti. No, što se sve kod vas događalo i kako ja ne mogu predmnjevat samo iz vaših navoda jer uvijek postoje dvije strane priče te prema ovome kako ste vi opisali bojim se da bi bilo kakav spor izgubili, posebno ako bi ste se sami branili. Za ovakove vrste spora oko vlasništva bi vam bio potreban pravni zastupnik a što vam mi sa Legalisa ne možemo biti, no uvijek ga možete potražiti, kao što navedoh, u podforumu Tražim odvjetnika.
 8. Pravo gradnje

  Da. Jedino što ćete morati urediti odnos sa najmoprimcem ukoliko bi pri izvođenju radova smetali redovnom korištenju najma.
 9. Pravo gradnje

  Pisana suglasnost vlasnika zemljišta, odnosno vlasnika postojeće građevine ovjerena kod JB.
 10. Problemi sa uporabnom dozvolom

  Kako je katastar nadležan za promjenu kućnog broja koje se kasnije rješenjem mijenja i u ZK, jeste li od njih zatražili dokaz promjene?
 11. Kupoprodaja nekretnine i keš

  S računa na račun.
 12. Privatno vlasnistvo vs vlasnistvo poduzeca

  Benefit pri unosu u tvrtku je što ne biste platili porez na promet nekretnina, no samo ako bi ga unijeli u kapital TD. Sve ostalo je pitanje za financijskog stručnjaka jer ovisi kada i kome bi je prodali.
 13. Javni put upisan u katastar i gruntovnicu

  U tome postupku ćete kao dokaz priložiti kao i izvod iz Registra puteva koji ćete zatražiti od JLS, ili Registra nerazvrstanih cesta ako su se prilagodili odredbama Zakona o cestama kojima su bile dužne osnovati isti.
 14. Izracun tlocrtne povrsine nadstresnice

  Kako nadstrešnica i terasa nisu isto u građevinskom smislu, računa se onaj dio koji je napravljen da bi se nešto natkrilo.
 15. Pravo gradnje

  Možete graditi ukoliko je moguće prema odredbama za provođenje prostornog plana te dokazom pravnog interesa ako bi vi išli s ishođenjem građevinske dozvole.
×