Jump to content

Spitfire

Moderator
 • Broj objava

  7315
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  93

Spitfire je zadnji put osvojio dan siječanj 21

Spitfire objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

3 pratitelja

O Spitfire

 • Rang
  Moderator

Nedavni posjetitelji profila

11246 pregleda profila
 1. Sve o prigovorima (kao i same predloške prigovora) je moderator Drot13 lijepo i super razumljivo objasnio ovdje
 2. Stan

  Da, ali opet uz suglasnost svih suvlasnika. Pride bi vam trebao barem glavni projekt ukoliko tim promjenama ne utječete na mehaničku otpornost i stabilnost građevine te sigurnosti u slučaju požara.
 3. Stan

  Što će reći da vam je za takovo što potrebna suglasnost svih suvlasnika.
 4. Suvlasnik odbija bilo kakve nagodbe

  Čini mi se da vama jedino preostaje razvrgnuće suvlasništva. Razvrgnuće isplatom kao mogućnost postoji, gdje bi sud odredio da ocu pripadne nekretnina u cijelosti a sestri isplati vrijednost njenog dijela u određenom roku, ali u tome slučaju bi morali navesti posebno ozbiljan razlog. Koji je to posebno ozbiljan razlog nije taksativno navedeno pa je nažalost i sudska praksa po tome raznolika i uglavnom zauzimaju stav da navedeni razlozi nisu posenbno ozbiljni. Bi li u vašem slučaju kao posebno ozbiljan razlog prihvačeno to što se ne brine o svome dijelu suvlasništava radi kojeg je napravljena šteta (pucanje cijevi) ne mogu tvrditi. Ono što bi sigurno prošlo (a može poslužiti i kao određeni vid pritiska da se sestramalo zamisli) je razvrgnuće civilnom diobom gdje bi sud odredio da se nekretnina proda na dražbi a tako dobiven novac podjeli suvlasnicima. Problem kod ovoga što se dražbom uglavnom dobija manja vrijednost nekretnine ali dobra strana je što otac kao suvlasnik može sudejlovati na dražbi i dati najbolju ponudu, pa bi bio dužan isplatiti sestri dio umanjen za vrijednost njegovog suvlasničkog udjela. Iako se u slučaju razvrgnuća radi o izvanparničnom postupku, nije na odmet posavjetovati se sa nekim odvjetnikom.
 5. Legalizacija lođe

  Sušiti veš...
 6. Ako je sud ukine temeljem žalbe. Zaštitna mjera zabrane upravljanja je izrečena temeljem Prekršajnog zakona, a Zakon o sigurnosti prometa na cestama samo određuje najmanji vremenski period zabrane upravljanja 2, 3 i svaki sljedeći put. Ne.
 7. Legalizacija lođe

  Čim lođa ili balkon gubi svoju prvotnu funkciju na način koji ste spomenuli, bez obzira bi li nešto rušili ili ne, potrebna je dozvola za rekonstrukciju, suglasnost suvlasnika...
 8. Prodaja kuće

  Vjerovatno joj isto ne bi bilo u ineresu ako je ovo ispod točno jer bi sigurno dobila manje kada bi promijenila sredstvo ovrhe i sama išla da dražbu. No ukoliko bi novci išli za neku drugu svrhu uvijek joj ostaje tužba za pobijanje dužnikovih pravnih radnji u roku godine dana od otuđenja naplatnim pravnim poslom.
 9. parkirno mjesto

  Ako je ova prenamjena napravljena legalno i to mjesto ispred nije kao pripadak upisano određenom vlasništvu posebnog dijela nekretnine, vjerovatno da. Što se tiče ostaloga, bez obzira što je to u najmu kao nekakav skladišni prostor ali je zadržalo svoju osnovnu funkciju i k tome je kao pripadak pripisano nekom posebnom dijelu, vjerovatno ne.
 10. Porez na prvu nekretninu

  Oslobođenje od poreza na promet nekretnina već odavno ne postoji, a prema ovome što ste napisali, ako niste bračni drug, potomak u uspravnoj liniji plaćate porez na promet nekretnina po stopi od 3% od tržišne vrijednosti nekretnine.
 11. gradnja-potrebna dokumenta/dizvole

  Moguće da je odredbama nižih planova uređenja određeno i nasipavanje (npr. u nekima je dozvoljeno baš određena visina, u nekima samo u svrhu izravnavanja terena) no u pravu ste, ako nije nešto posebno određeno može se protumačiti onako kako nekome odgovara. Ali i utome slučaju treba poštivati pravila struke, reagirati se moglo i u postupku izdavanja građ. dozvole, jer ni takovi zahvati ne moraju biti problem ako se poštivaju odredbe Zakona o vlasništvu i čl.110.
 12. gradnja-potrebna dokumenta/dizvole

  To bi trebalo biti određeno odredbama prostornog plana pa ako je njime tako propisano, dozvoljeno je.
 13. darovni ugovor i kupnja nekretnine

  Kako je pitanje postavljeno o vremenskom roku od dvije godine, u taj dio.
 14. Problem sa susjedom

  Postavili ste pitanje i zatražli odgovor. Za kvalitetan odgovor vam je postavljeno pitanje na koje niste odogovorili i nije mi baš jasno zašto je bilo teško jasno odgovoriti na jasno postavljeno pitanje. A taj odgovor bi bio važniji od toga je li nešto legalno ili nije jer u ovome slučaju nije nešto mjerodavan Zakon o gradnji nego Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Pa kako niste odgovorili na pitanje, zaključak je izveden iz vašeg navoda prema kojem ispada da je dana suglasnost da se građevinom približe na manju udaljenost do međe od odredbi prostornog plana i podredno da je vaša građevina na međi. U tome slučaju vrijedi sve što sam vam već naveo oko pristupa na tuđe. Kako i dalje nema odgovora na moje postavljeno pitanje a što se tiče ovoga Bez dozvole i suglasnosti naravno da ne i tu bi se radilo o smetanju posjeda, međutim tu posjed, pa makar se radilo i o običnom vijku u nečijoj građevini postaje miran kada osobi od koje je tako pribavljen prestane pravo da štiti posjed koji joj je tako oduzet.
 15. darovni ugovor i kupnja nekretnine

  ZAkon o porezu na dohodak čl.58 (2) Dohodak od otuđenja nekretnina iz stavka 1. ovoga članka ne oporezuje se ako je nekretnina služila za stanovanje poreznom obvezniku ili uzdržavanim članovima njegove uže obitelji iz članka 14. stavaka 5. i 6. ovoga Zakona, a i u slučaju ako je nekretnina ili imovinsko pravo otuđeno nakon dvije godine od dana nabave.
×