Jump to content

Urban76

Korisnik
  • Broj objava

    22
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

Postignuća

  1. Postovani, jasno mi je da plodouzivanje nije nasljedivo. Jasno mi je i da nasljedstvo ne ulazi u bracnu stecevinu u slucaju razvoda, ali sto s time da po zakonu bracni partner cini prvi nasljedni red nakon smrti partnera? Znaci djed daruje stan unuku, a otac je u tom trenutku u drugom braku. Nakon oceve smrti, njegova partnerica iz tog drugog braka nema pravo na dio stana kojeg je djed darovao unuku? Buni me to jer je otac u teoriji zapravo prvi nasljednik tog stana, pa da ona ne bi trazila dio po toj osnovi, jer je do poklanjanja djed-unuk doslo kad je brak s ocem vec bio sklopljen.
  2. Srdacan pozdrav. Djed bio htio darovati stan unuku i da se pritom sina upise u teretovnicu da za zivota moze slobodno koristiti stan. Sve strane su suglasne. Je li moguce istovremeno pokloniti stan unuku i upisati sina u teretovnicu? Ako prije poklanjanja stana unuku sin stupi u novi brak ili izvanbracnu vezu, ima li sinova partnerica pravo na dio stana (u tom trenutku djed jos uvijek vlasnik) nakon njegove smrti? Ako nakon poklanjanja stana unuku sin stupi u novi brak ili izvanbracnu vezu, ima li sinova partnerica pravo na dio stana (u tom treuntku unuk vlasnik) nakon njegove smrti? Hvala lijepa
  3. Imam sklopljen Ugovor o autorskom djelu s jednim internet portalom. Zadnji tekst za njih napisao sam 2017. i dobio zadnji honorar. Ako taj ugovor nije raskinut tj. još uvijek formalno vrijedi, jesam li dužan javiti se poreznoj iz bilo kojeg razloga ili bilo što prijavljivati ako u 2018. nisam imao zarade od tog posla? Nevezano uz pitanje iznad, može li mi pravna osoba s kojom sam sklopio Ugovor o autorskom djelu raditi probleme što više ne pišem za njih, a u Ugovoru nije precizno navedena nikakva obaveza npr. "toliko i toliko kartica ili toliko i toliko tekstova mjesečno". Pitam jer sam otišao raditi u inozemstvo i bez kontakta prestao pisati za taj portal, pa da mi ne bi naknadno radili probleme... Ako netko može razjasniti hvala na odgovoru.
  4. Molim informaciju je li prema ZOR moguće dobiti plaćeni dopust, konkretno u mom slučaju od pet dana, u svrhu njege roditelja nakon otpuštanja iz bolnice nakon teške operacije? Ili se plaćeni dopust radi njege bolesnog člana obitelji odnosi samo na bračnog i izvanbračnog druga i djecu?
  5. Radim kod privatnog poslodavca. Poslodavac se prilikom mog zaposljavanja obvezao da ce me poslati na doktorski studij jer mu je u interesu da se na taj nacin educiram i ja sam pristao. Uskoro bi trebao upisati trecu godinu. Medjutim, nedavno mi je s fakulteta na kojem pohadjam doktorski studij dosla izjava koju trebam potpisati i prema kojoj sam ja duzan podmiriti troskove doktorskog studija ako od njega odustanem. Izjava se poziva na Cl. 103. Zakona o obveznim odnosima, drugi propisi se ne spominju. E sad, s obzirom da ni u ugovoru o radu ni u ugovoru o doktorskom studiju ne pise da ja moram podmirivati troskove ako odustanem od doktorskog studija, niti mi je to poslodavac ikad spomenuo, a navedena izjava mi je poslana na potpisivanje dobre dvije godine nakon sto sam poceo s doktorskim studijem, jesam li je ja duzan potpisati i mogu li je kako osporiti? Kome se obratiti za pomoc?
  6. Ok, Hvala na odgovoru. U mom slucaju bi najbolja ali i najriskantnija opcija bila ova druga. Pitanje je samo na temelju cega bi mogao osporavati dopustenost otkaza ili traziti zastitu prava... da na sudu ne bi na kraju ispalo da poslodavac stvarno moze mijenjati mjesto rada kako mu se svidi...
  7. Razumijem, ali kakvu zastitu radnik moze dobiti u slucaju da smatra da je prema novom ponudjenom ugovoru ostecen ili da se radi o izmjeni koja mu drasticno mijenja radne uvjete, zivotnu situaciju ili slicno? Postoje li neka ogranicenja sto i koliko poslodavac smije raditi ako ide mijenjati (tj. nuditi izmjenjeni) ugovor o radu? Cisto da znam ako cu ici uloziti nekakvu zalbu ili pokrenuti proces...
  8. Poslodavac mi je dao do znanja da će uskoro mijenjati moj ugovor o radu, konkretno točku u kojoj se definira mjesto rada. Do sada je bila navedena adresa i mjesto vršenja rada, a sada bi se to trebalo mijenjati jer bi "povremeno" trebao ići raditi u podružnicu na drugom kraju države, a kada - o tome poslodavac šuti kao zaliven. Ne želim pristati na to niti mi je ikad spomenuto da će se od mene to tražiti. Kakva su moja prava po tom pitanju i smijem li odbiti pristati na takvu izmjenu ugovora bez bojazni od otkaza? Dokle seže pravo poslodavca da svojevoljno prekraja ugovor o radu i to samo za pojedinačnog zaposlenika? Radno mjesto je u državnoj službi, na određeno.
  9. Nazalost nije. Reci cu sefu za cl. 25. kolektivnog ugovora. Zanima me samo sto napraviti u slucaju da se i na to oglusi? Inace hvala svima na odgovorima.
  10. Sto napraviti u slucaju kad vam sef na poslu (ne centrala nego sef u vasoj jedinici) ne zeli dati godisnji odmor, kome se obratiti za pomoc? Radi se o drzavnoj sluzbi. U pitanju su dva odvojena dana ovaj mjesec i moram putovati u mjesto prebivalista koje je dosta daleko od radnog mjesta. I sad sam na cudu jer ne znam kako da odem na dva dana, a bitno mi je. Nazalost ne radi se o razlozima za koje se inace moze dobiti placeni dopust (vjencanja, pogrebi i sl.), pa sam zato i htio uzeti dva dana godisnjeg.
  11. Imam pitanje. Tata mi u 5. mjesecu ide na manju operaciju. Živi sam dosta dalje od mene (cca 300 km) i u mirovini je. Je li moguće uzeti 2-3 dana bolovanja da budem s njim odmah kad se vrati iz bolnice? Moram li svom doktoru obiteljske priložiti neku dokumentaciju o njegovoj bolesti?
  12. Pitanje za prvi dio je u biti bilo smije li se uopce na privatnoj parceli koja je unutar parka prirode baviti poljoprivredom kao gospodarskom djelatnoscu?
  13. Postovani, imam pitanje. Postoje li prema vazecim zakonima i propisima (i ovog Tolusicevog zakona koji je u procesu usvajanja) ogranicenja oko zakupa privatnog poljoprivrednog zemljista i bavljenja poljoprivredom - i za osobne potrebe i kao gospodarske djelatnosti, ako se zemljiste nalazi unutar Parka prirode? Kako doznati je li neka parcela predvidjena kao poljoprivredno zemljiste?
  14. A imam pravo na pomoć sindikalnog povjerenika iako nisam član sindikata?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija