Jump to content

MauroZG

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ako sam dobro vidio cijena etažiranja je cca 30-50kn/kvadrat? Ako bi i napravili etažiranje to ne znači da imamo pravo se upisati kao suvlasnici tog stana, ak se prije ostali suvlasnici cijele kuće ne slože sa time. Jel tako? Ovo nije toliko bitno, al u vezi smo već skoro 14 godina, u braku 5 i pol. Opet se sve svodi na prijašnje pitanje, ako se svi suvlasnici kuće (ujak i njezina mama) ne slože, da li se mi (žena i ja) uopce možemo upisati kao suvlasnici tog stana? Za sada svi suvlasnici kuće imaju stav, imate gore kat, napravite si stan kakav hoćete i živite gore u miru. Nitko nije spominjao da bi nam na taj kat dali suvlasničko pravo, nego bar mislim samo pravo da si mi to uredimo za sebe i živimo gore. Pitanje je kako to sad sve pravno izvesti. Etažiranje i nije loša ideja, al gubi smisao, ako se dogodi da mi napravimo etažiranje i ostali suvlasnici kažu da nam oni ne daju pravo da se upišemo kao suvlasnici tog stana. Ili to ide nekako drukčije?
  2. Kuća je legalna u tim gabaritima, jer bi to bili samo unutarnji radovi. Etažiranje nam baš nije opcija jer je to preskupo, a neko potpuno odvajanje na etaže nam nije potrebno u tom smislu. U slučaju rastave, da li se to može rješiti da ona mene isplati naprimjer ili na neki drugi način? Za sada je brak vrhunski
  3. Ima kakav primjer tog ugovora negdje. Inače, što u slučaju nekog spora? Da li nam onda suvlasnici kuće moraju sve isplatiti po tim računima ako nas se želi izbaciti van? Što ako ja to sam uredim i nemam računa nego samo eventualno za materijal? A cijena stana neće biti sigurno samo koliko materijal košta. Nekako mi se čini darovni ugovor povoljnija opcija, pod uvjetom da to suvlasnici žele naravno. Ili sam u krivu?
  4. Pozdrav cijenjenim članovima. Imam jednu problematiku, te Vas molim za Vašu pomoć oko ovoga. O čemu se zapravo radi. Supruga i ja živimo u kući 2 katnici sa njezinim roditeljima i ujakom. Trenutno smo u prizemlju kuće, ujak je na prvom katu, a supruga i ja bi uredili gornji tj 2, kat kuće u stan. Kat je trenutno u cigli, znači treba napraviti kompletnu adaptaciju od instalacija, stolarije, zidarije i svega ostaloga. E sad, prije radova mi bi htjeli sa supruginom majkom i supruginim ujakom koji su suvlasnici cijele kuće, napraviti neki ugovor kojim bi definirali neke stavke prije same gradnje. Jedna stavka bi trebala biti da mi nakon izgradnje stana isti ne namjeravamo i nećemo prodati, a isto tako bi htjeli da u ugovoru bude definirano, da se nas iz tog stana kasnije ne može izbaciti van. Realno ne želimo uložiti 150k kn i nakon prve svađe sa npr njezinom mamom da nam netko kaže "pokupite se van iz stana, kuća nije vaša". Drugim rječima htjeli bi se osigurati na neki način. Da bi to mogli napraviti trebali bi sklopiti neki ugovor, al je pitanji koji i kakav? Kakva je praksa inače oko ovakvih situacija i da li postoji neka vrsta predloška ugovora? Da li je možda rješenje da se napravi darovni ugovor kojim bi se taj 2.kat darovao ženi? Molim Vas savjet, jer stvarno nismo sa ovakvim stvarima imali se prije prilike susresti. Hvala unaprijed.
  5. Još jedno kratko pitanjce, da li bi morao biti primoran plaćati nekakve kaznu po nekom članku zakona o radu, ako se zaposlim drugdje, ako uzmemo u obzir da je ovaj ugovor o radu kak ste rekli pravno nevaljan
  6. Pozdrav svima, Imam sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme ( 6mj ), i imaM članak u ugovoru koji kaže u kraćenom obliku, da 6 mj nakon pretanka Ugovora u radu ne smijem se zaposliti kod pravne il fizičke osobe koja je u tržišnom natjecanju s Poslodavcem, te da se ne obvezuje isplatu naknade plaće za vrijeme ugovorne zabrane natjecanja. Da li je ovo sve legalno, konkretno da mi ne isplaćuje naknadu za tih 6 mj, odnoso da mi neda da se zaposlim i ostavi me 6 mj bez primanja? Drugo, članka 102 stavak 6. kaže "(6) Ugovor iz stavka 1. ovoga članka je ništetan ako ga sklopi maloljetnik ili radnik koji u vrijeme sklapanja toga ugovora prima plaću manju od prosječne plaće u Republici Hrvatskoj." Kako nemam niti blizu prosjećnu plaču RH, da li je taj Ugovor u radu u startu protuzakonit i ta stavka od 6 mj zabrane protuustavno stavljena? I dali se u slučaju tužbe mogu povazvati na ništetnost ugovora u radu gledajući na članka 102, stavak 6?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija