Jump to content

chrascar

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Člankom ugovora o radu propisano je da radnik ima pravo da mu se staž iz prethodnih poduzeća prizna kao da je ostvaren u poduzeću u kojem je radnik bio zaposlen u trenutku dobivanja poslovno uvjetovanog otkaza (višak), što mu poslodavac i priznaje, te izračunava otpremninu na način da postotak bruto prosječne mjesečne plaće koji je određen ugovorom o radu množi sa ukupnim radnim stažem koje je radnik ostvario i u prethodnim poduzećima, a koja su dio iste grupacije. Obračun otpremnine nije sporan, no poslodavac tvrdi da se neoporeziv iznos (6500 Kn za svaku godinu staža) određen Pravilnikom o porezu na dohodak može isplatiti samo za godine provedene kod zadnjeg poslodavca koji je i donio odluku o poslovno uvjetovanom otkazu, a preostali iznos smatra se dohotkom i na njega će obračunati porez. Prilikom preraspodjele radnika u nove tvrtke (iste grupacije) nije dolazilo do prekida radnog odnosa i uvijek je ugovorena sljednost svih stečenih prava. Da li, s obzirom na priznatu sljednost, ima osnove da se iplati otpremnina u punom (neoporezivom) iznosu?
  2. Supruga i ja dijelimo poreznu olakšicu za dvoje djece. 2006 predajemo porezne prijave, ja u ispostavu N. Zagreb, a supruga u ispostavu Zagreb. Odgovaralo nam je da te godine oboje djece stavimo kao olakšicu na suprugu, te smo tako ispunili prijave. Previdom, neznanjem ili propustom, porezni referent svojevoljno, odnosno suprotno onom što sam napisao u prijavi, oboje djece uzima kao olakšicu meni, te izdaje porezno rješenje kojim trebam platiti oko 1300 Kn. Iako nije odgovaralo onom što sam ispunio u prijavi, iznos je bio "tu negdje" te sam, mislivši kako u olakšice nije priznat neki od računa, uplaćujem svotu koju sam ispunio u prijavi i čekam rješenje za suprugu (koje, s obzirom da obično traži povrat, stiže 7-8 mjeseci iza mojeg rješenja)kako bi mogao usporediti oba rješenja i vidjeti što se dogodilo. Prošla je godina i dobijam telefonski poziv referentice koja vodi porezni konto moje supruge, te me obavještava da joj sistem ne dozvoljava "zatvoriti" godinu jer su olakšice priznate meni, unatoč tome kako smo ispunili prijave. Međutim, ona nema moju prijavu i ne može usporediti, odnosno istražiti gdje je greška. Objasnio sam joj da je očito nešto krivo provedeno, te sam otišao do mog referenta ispitati stvar. Kad je konačno pronašao moju prijavu, uvidio je pogrešku te rekao da napišem kratki prigovor u kojem tražim ponovni obračun poreza, što sam učinio na licu mjesta. Na moje pitanje da li da odnesem urudžbirati, rekao je da ne treba i da će odmah ispraviti. Dva mjeseca kasnije ponovo zove referentica sa pitanjem mislimo li to riješiti. Ja je informiram da je sve rješeno, da sam napisao prigovor i da je referent obećao odmah ispraviti obračun. Na to je referentica rekla da će ona zvati kolege u drugu ispostavu jer zna kako je teško postići komunikaciju. Za tjedan-dva me obavještava da nije npravljeno ništa, da taj referent više ne radi u toj ispostavi te da ona mora zatvoriti godinu nepriznavanjem djece supruzi i upućuje nas da supruga uloži žalbu u kojoj traži da se moja i njena prijava objedini te zahtjeva novi izračun poreza. Žalbu, međutim, odbijaju kao nepravovremenu jer je prošao rok za žalbu na moje rješenje. Žalili smo se ponovo te zahtijevali obnovu postupka jer je djelatnik ispostave učinio pogrešku kojom nas je oštetio za cca 3500 Kn. Žalba je otišla na drugostupanjski postupak koji je trajao par dana manje od dvije godine te je rješeno da je prvostupanjski ispravno odlučeno jer je rok za žalbu prošao. Upućeni smo na žalbu upravnom sudu, sa savjetom da nije izgledno da ćemo dobiti pozitivno rješenje jer nije načinjena pogreška u upravnom postupku. Napominjem da sam pokušao problem rješiti direktno sa voditeljicom porezne uprave ispostave N. Zagreb, međutim od nje nisam dobio nikakav odgovor. Porezna uprava me i dalje tereti za dug od oko 3500 Kn, koji je zapravo nastao njihovom pogreškom, a koju su vješto prikrili manipulacijama i laganjem, pa me zanima da li postoji način da taj "dug" "skinem s vrata". Hvala za odgovor i savjet.
  3. Uz dužno poštovanje, mislim da sudionici u prometu trebaju znati, odnosno biti obavješteni gdje se smije, a gdje ne smije parkirati, a ne da to mora znati samo policajac. Malo koncentracije pri čitanju postova Kaj možda delaš u muriji?
  4. Od 15.8 sam bio dole na godišnjem i ostaci oznaka su nepromijenjeni, ali je oko 20.08. osvanuo propisani prometni znak, pa si nekako umišljam da je to djelomično i moja zasluga, osnosno zasluga moje predstavke. Zvrka me savjetuje da platim i šutim , ali osobe koje to savjetuju i tako rade i jesu najveći krivci za prolazak ovakvih postupaka policije. Zvrka, Zvrka, izgleda da nisi dobro pročitala kaj sam napisal. I nije istina da je policajac radio svoj posao, već je izvršavao nalog čvarka iznad sebe. Policajac bi radio svoj posao u slučaju da je dotično mjesto propisno označeno i da je kaznio sve parkirane automobile na fiktivna tri mjesta. Prometni znak koji je sada postavljen, postavljen je paralelno sa prometnicom, tako da se opte precizno ne zna koliko je mjesta rezervirano za invalide (može se tumačiti kao jedno mjesto ili pak čitava strana ulice). Izgleda da netko ne zna svoj posao ili ne zna pravila koja bi morao znati. U školi smo za to dobivali jedinice, u noramalnoj zemlji premještaj na manje zahtjevna radna mjesta, a kod nas valjda još jednu crtu na epoleti. Dakle, ako sam dobro shvatio dsemovca: moram čekati prekršajni sud i onda dokazivati da nisam napravio prekršaj jer oznake nisu izvedene po propisu i jedva su vidljive. ZAR NIJE BILO ONAKO NEKAKO: SVAKO JE NEVIN DOK MU SE NE DOKAŽE DA JE KRIV!? Ne bi li oni trebali dokazati da su mjesta za invalide pravilno označena?
  5. Otok Krk- Baška- parkirao sam na mjestu gdje je prije4-5 godina neko uzeo kanticu žute boje i kistom označio markaciju i nacrtao na cesti nešto što bi trebalo ličiti na znak za parkirna mjesta (3) rezervirana za invalide. Tragovi boje jedva su vidljivi i po danu, a po noći, kad sam stigao i parkirao, nema šanse. Nakon tri dana obišao sam vozilo i našao čestitku. Razgovarao sam s policajcem i on mi je rekao da je svjestan da oznake nisu OK, ali on mora radit svoj posao. Na to sam mu ja rekao da nemam ništa protiv toga, čak ni protiv kazne, al da oznake na promrtnicama moraju biti u skladu sa propisima jer kako ja ne smijem parkirati na mjestu za invalide, tako i to mjesto mora biti propisno i nedvosmisleno označeno horiz. i vert. signalizacijom. Snimio sam svoje vozilo i oznake na kolniku, napisao sam prigovor u p.p. Krk, a od tamo stiže odgovor (kao i oni prije devedesetih; neke se stvari nikad ne mijenjaju), da sam parkirao dana tog i tog, taj i taj auto na tom i tom mjestu i ... pazite sad...na kojem je općinskom odlukom rezervirani parking za invalide, te me u smislu članka bla, bla,... te ako ne platim kaznu u roku od 8 dana, predmet ide sucu za prekršaje i onda mogu prigovarat. Tip me totalno ignorirao, kao i članke zakona i propisa o označavanju vertikalne i hor. signalizacije na prometnicama, a to što ja, ili Mađar, ili još jedan zagrepčan...a vidi čuda kako RI tablica djeluje protiv pisanja kazne (pa neće valjda svoj svoga!!!) ne čitamo odluke općine Baška iz 2003. g. to je naš problem. Molim savjet na koji se način možemo zaštititi protiv ovakvog ignoriranja, prije svega građana, a onda i vozača od strane policije? Pravni put u mom konkretnom slučaju mi je donekle jasan: čekat prekršajno rješenje pa na njega prigovarat, al to mi je isto ko da dođem na raskršće di nema semafora, (ali ga je bilo prije 5 godina - općinskom odlukom) nego je ostao samo semaforski stup i plavi me kazni jer sam navodno prošao kroz crveno. Pliz, dajte neki koristan savjet da ne bi na kraju završio sa Petračem i ostalima u remetincu- jer ja im tu kaznu neću platiti!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija