Jump to content

ljubomir

Korisnik
  • Broj objava

    15
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Moja supruga bila je skbrnik svom bratu, s obzirom da se radilo o 100% inavalidnoj osobi. Brat je umro u veljači 2007.g., te je prio samo 1. ratu povrata duga. Inače moja sestra, je za cijelo vrijeme primala bratovu mirovinu na svoj tekući račun, te se u potpunosti brinula o bratu. Brat nije bio oženjen, nema djece, roditelji umrli. Jedino ostala sestra. ostavinska prošla. Moja supruga je nakon bratove smrti poslala po zahtjevu HPB invest, papire o skbrništvu. Nakon toga stigla joj je 2. rata koju je trebala upisati u štednju knižicu koju je otvorila samo u tu svrhu za vrijeme života brata, kada joj je službenica pošte to odbila učiniti jer da moja supruga na to nema pravo da ona nije 1. nasljedni red i tome slično. Supruga zove ponovo HPB koji su joj rekli da ponovo pošalje papire i od tada ništa. Da li moja supruga ima pravo nasljeđivanja povrata duga, s obzirom da pok. brat nije imao nasljednike 1. reda ( radilo se o 100% invalidnoj osobi) ili će novac otići tamo od kuda je i došao.
  2. Hvala vam puno Alfaro, stvarno ste mi pomogli. Znači moram biti vrlo brz. Krećem već odmah danas u ostvarenje cilja. Hvala vam još jednom.
  3. Poštovani Alfaro, saznao sam da mi je zemljište u građevinskom području po dosadašnjem planu, međutim rečeno mi je da je budućim planom koji bi trebao biti odobren od ministarstvo u mjesecu rujnu, određeno da navedeno zemljište neće biti u građevinskoj zoni. Također sam saznao (ali nedorečeno) da mogu pokrenuti nekakve radnje, tako kada se usvoji i donese novi plan da neću imati nikakve zapreke za gradnju. Molio bih da mi kažete da li vi nešto znate o tim "pokrenutim radnjama". Hvala.
  4. Zašto mislite da bi vam oduzeli dijete? Vi kao samohrana majka, imate pravo na socijalnu pomoć i dječiji doplatak ako ispunjavate tražene uvjete. Ali, vodite brigu o pravima vašeg djeteta, tj. na alimenatciju i bilo bi pohvalno na priznavanje očinstva, ako to želite, pravo na susrete sa ocem. Pokrenite parnicu na sudu o povjeri djeteta i iznosu alimenatcija a ujedno i o susretu sa ocem, već kada se dijete sa njime sastaje po vašem zajedničkom dogovoru. Vodite činjenicu da dijete već poznaje oca, i da ima pravo na novčanu naknadu .
  5. Ako je pokrenuta parnica, sud će sam zatražiti od nadležnih tijela , da mu se dostave podaci iz njihovih evidencija o adresi prebivališta za dotičnu osobu, kao i to da li je živ. Ukoliko se radi o osobi koja je umrla, zatražiti će se od Matičnog ureda prema mjestu rođenja te osobe,smrtni list. Niste baš bili opširni, kojim uopće podacima raspolažete za tu osobu? Da li samo ime i prezime ili nešto više?
  6. I na prvoj presudi vam je pisalo da novčano uzdržavanje za dijete dajete na ruke zz tj. vaše bivše supruge, koja je pokrenula ovršni postupak tako da vam se alimenatacija odbija od mirovine. Ovrha će vam i dalje ostati, sve dok vaša bivša supruga tj.z.z. odlući da to više ne želi. Pitate se sigurno zašto će ostati kada na novoj presudi piše "na ruke z.z.", zato jer ste vi samo pokrenuli parnicu za smanjenje novčanog uzdržavanja, što nema veze sa ovrhom. Alimentacija se naplaćuje ovrhom, tako ako pokrenete još bezbroj puta parnice za smanjenje ili porast alimenatcije, ona ostaje. Mislim da u svim presudama ili makar u većini donesenih presuda piše "na ruke z.z." , a kasnije z.z. pokreće ovršni postupak (radi sigurrnosti naplate). Trebali ste reagirati na rješenje o ovršnom postupku, tj. uložiti žalbu i tome slično. Jeste li bili uredni platiša alimenatacije?
  7. Ako je presuda pravomoćna , morate imati na njoj pečat pravomoćnosti i datum. ako ima sve to i to vam nisu priznali na mirovinskom, obratitte se Općinskom sudu-gdje je pokrenut ovršni postupak- u ovršnu kancelariju -kako bi o novoj pravomoćnoj presudi izvjestili mirovinski.
  8. Prvo da vam se zahvalim na savjetima, ali s obzirom da sam početnik u tim stvarima, molio bih da mi kažete u koju da se nadležnu ustanovu javim. moje zemljište(pašnjak) je tik do parcela koje su prodane i na njima su izgrađene kuće,dok je meni rečeno da moram navodno izvršiti prenamjenu jer mi se vodi kao pašnjak (Zakon o poljoprivrednom zemljištu). Volio bih znati samo od koje ustanove točno da krenem! Hvala vam još jednom na pomoći.
  9. Otiđite na policijsku postaju prema mjestu vaših apartmana, ponesite njihove podatke i podnesite kaznenu prijavu zbog prijevare. Oni će to riješiti. Ponesite knjigu gostiju i ostalu dokumentaciju koju imate kako bi dokazali da su bili kod vas. Posebno one od agencije.
  10. ljubomir

    krediti

    Ono što ste u braku zajedničko stekli pa i dugove , kredite i slično dijelite. Stoga pokrenite sudsku parnicu radi reguliraja imovinskih odnosa, jer ste na osnovu njegovog lažnog obećanja oko plaćanja kredita, ostavili sve stvari u stanu u kojem je on ostao. A što je sa tim stanom? čiji je ? Kredit ste dužni plaćati, a sve možete naknadno potraživati prilikom pokrenute imovinske parnice oko podjele bračne stečevine. Mislim da jamce ne možete tek tako olako opteretiti tim kreditom radi vaše rastave i nemogućnosti dogovra, ili da kažete da ste kupili auto pa da ne možete plaćati kredit. Tko kaže da neće doseliti kod vas u stan gdje ste sada u kući njegovog oca i kaže da je pola njegovo. Regulirajte svoj dio vlasništva. Ili tražite cjeli stan u kući , polovicu, isplatu . ima različitih kombinacija, a sud zna kako će to rješiti pogotovo ako se možete sa biviš dogovoriti.
  11. Malo mi je čudno, kažete da je prijavljen na 3.800,00 kn, te da ima dnevnice, noćne itd. Pa i to se obračunava u plaći, (trebalo bi). Ako radi kod privatnikam, vjerojatno je prikazana jedna plaća, a dobiva sigurno veću. Vi svakako pokrenite parnicu -sudsku za određivanje visine alimentacije. Vjerojatno niste bili u braku, pa se niste sudski i rastali, jer da jeste i to bi bilo regulirano. Sud u praksi u obzir uzima koliku je alimenatciju plaćao do sada, te je najvjerojatnije da će potrvditi vaš prvi novčani iznos koji ste za djecu dobivali tj. 1650 kn plus režije. Međutim, odrastanjem djece, veći su i troškovi, tako da na sud iznesite točne troškove koje imate, tj. hrana, stanovanje, lijekovi, sredstva za njegu, dodatne aktivnosti, zdravlje, školovanje, vrtić, režije itd. Ne znam jeste li zaposleni. Njegovi krediti ne ulaze u obzir, oni su zdanja stvar, koje sud u praksi ne uzima baš u obzir. Jer vaš bivši je morao znati u trenutku podizanja kredita da ima dvoje djece, znači sve one troškove koje on ima nakon rođenja tj. od kada ne živi sa vašom djecom ne uzimaju se u obzir, jer on mora biti svjestan da je dužan uzdržavati djecu dok su njegovi interesi i potrebe zadnja stvar. Na sudu zatražite da oni od njegovog poslodavca zatraže visinu primanja npr. zadnjih godinu dana, kao i da sud od banke za koju vi raspolažete saznanjima da je podigao kredit, zatraže potvrdu o visini kredita. Znate, za odgoj i čuvanje djece nema cjene, a njegovo je samo da plati , pa ne vidim u čemu je problem. Također je i on kao otac dužan brinuti također o njihovom odgoju, egizstenciji i dr. Savjetovala bih vam da nakon donesene presude o visini alimentacije, zatražite ovrhu na njegovu plaću tj. da se alimenatcija odbija od njegove plaće.
  12. imam u vlasništvu zemljište koje je upisano kao pašnjak, te se prostornim planom nalazi u građevinskoj zoni. molila bih savjet kome se trebam obratiti oko izvršenja prenamjene. hvala.
  13. slažem se sa prethodnim vam danim odgovorom "forumaša". Obratite se Općinskom sudu tj. pokrenite parnicu radi izmjene o povjeri djeteta. Dijete sa 16 godina može već samo odlučivati i na sudu izjaviti s kime će živjeti. Ali savjetujem vam kao i prethodni forumaš, da prvo provate vikendima, dogovorom sa bivšom. Zamislite, da doseli k vama, i ustvrdite da ne može zajedno, ispasti može da ne znate brinuti, može vas tužiti bivša za zanemrivanje, svašta pomalo. Bolje i ljepše dogovorom sa bivšom i probom zajedničkog življenja. Jeste li ustvrdili STVARNI razlog vašeg sina zašto želi doseliti k vama??? U toj dobi vole manipulirati. SRETNO
  14. otiđite u policijsku postaju kojoj pripradate, te zatražite razgovor sa službenikom za maloljetničku delinkvenciju, kojom prilikom ćete podnijeti prijavu protiv bivšeg supruga radi neplaćanja alimentacije. inače neplaćanje alimentacije je kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti, pa nema razloga da bacate novce na odvjetnike. Sa sobom prilikom odlaska na razgovor ponestite pravomoćnu presudu o rastavi braka iz koje je vidljivo koliko je dužan plaćati alimentaciju. također prije toga prikupite , ako možete sva raspoloživa saznanja o "bivšem" kao što su zaposlenje, adresa, mobitel i dr., čime ćete upoznati djelatnika policije. Taj način vam je napouzdaniji i najbrži. Također možete se obratiti osobno ili pisanim putem Općinskm državnom odvjetništvu u gradu u kojem živite.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija