Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

ana.bab

Korisnik
 • Broj objava

  66
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Najam kuće, raskid ugovora

  Tražim odvjetnika za gore navedenu situaciju. Hvala.
 2. Najam kuće, raskid ugovora

  Može pomoć, molim
 3. Najam kuće, raskid ugovora

  Evo da javim novosti, najmodavac me u dva navrata verbalno napao u mom domu (iako njegovoj kući), čak je i krenuo na mene ali su ga spriječili. Oteo mi je ugovor o najmu u otišao, na što sam zvala policiju i tražila zaštitu. Rekli su da trenutno nema osnove za postupanje ali da će ga privesti ukoliko se isto ponovi. Sljedećeg dana sam poslala dopis kojim tražim povrat otuđenog ugovora, dostavljanje kopija uplatnica za režije, upozoravam na protupravne ulaske u moj dom, emocionalno zlostavljanje i vrijeđanje itd. Zanima me sljedeće: što učiniti ako mi ne vrati ugovor, nemam kopiju a porezna smije dati samo sudu? Također, najmodavac je prije mjesec dana vršio radove oko kuće, s vanjske strane, bez da me obavijestio, u usput je navezao par kubika šodra (krupnog kamenja) s obje strane kuće i ja sada doslovno svakodnevno moram planinariti po tome da bih došla do auta, uništavajući si obuću blatom i šodrom. Već sam nekoliko puta pala, a danas je pao i moj sin koji ima cerebralnu u dopisu sam tražila da u roku od 8 dana otkloni nepravilnosti, omogući pristup kući kakav je bio prije, sa stepenicama i osvijetljenjem te da obavezno označi opasna mjesta u dvorištu kojih ima more (padaju crijepovi sa štale, rupe od šahtova su na dva mjesta u sl). Kaže zakon o najmu stanova da to spada u zakon o obveznim odnosima. Kome da se obratim ako on to sve ne popravi i vrati u prvobitno stanje? Također me zanima da li ja smijem bez njegove suglasnosti, samo da ga pisano obavijestim, promijeniti ulaznu bravu obzirom da ima ključ a ja ga se bojim jer je nasilan i opasan? S unutarnje strane je ona starinska kugla za zaključavanje tako da ne mogu ostaviti ključ da izvana ne može otključati. Hvala.
 4. Najam kuće, raskid ugovora

  Borbena, molim Vas za još par pojašnjenja. U ugovoru piše da mi je u najam dana kuća, međutim kuća je na nekom dvorištu- logično. U tom dvorištu ja normalno parkiram auto. Najmodavac je počeo s nekim građevinskim radovima s vanjske strane kuće, meni se nije najavio, ali po mom dolasku kući on dolazi autom, pojača radio, dovede si prijatelje i onda do kasno navečer trpim lupanje po kući, muziku s radija i njihove razgovore s vanjske strane zida. Ne bi mi to sve smetalo, nisam tako osjetljiva, međutim očekivala bih barem neku najavu i ljubazno ophođenje, jer često radim noćne smjene i preko dana spavam. Psi mi laju u kući kad je netko vani i kad čuju da netko okolo hoda i sad me to već prilično uzrujava i smeta, jer traje preko tjedan dana i ne nazire se kraj. Što učiniti i da li ja u teoriji mogu najmodavcu zabraniti takve dolaske i radove na kući? Da li sam ja obzirom na ugovor o najmu u "posjedu" kuće i dvorišta ili samo kuća spada u moju nadležnost? U ugovor nismo pisali što još imam pravo koristiti osim kuće.
 5. Najam kuće, raskid ugovora

  Citiram Borbena7: "Slijedom navedenog, opcija kojom može ići ishod ovog Vašeg slučaja, je da se on pozove na čl. 19. st. 1. Zakona, i tada imate otkazni rok od 3. mjeseca. " Ali kako je opcija pozivanje na čl. 19. st. 1 Zakona kad nijedna od navedenih pretpostavki nije ispunjena? Ja se mogu pisanim putem suprotstaviti navodima, koji god razlog naveo, i onda vlasnik ima opciju pričekati istek ugovora ili me tužiti. Ovo stvarno više nije normalno, uselila sam prije par mjeseci, sav namještaj rasklapala, sklapala... sve. Cijeli život čovjeku bude u tom stanu (kući) i onda ti samo netko jedan dan dođe i kaže "odlazi". Pa je li to normalno - dopustivo?!?
 6. Najam kuće, raskid ugovora

  Evo, kopiram: "Ovako - kao prvo, bilo kakav "otkaz" ugovora počinje PISMENOM dostavom istog najmoprimcu. Dakle, ako niste potpisali da ste takav otkaz primili - niste ga ni primili, može to najmodavac okačiti mačku o rep. Nadalje, zakon je povoljniji od vašeg ugovora - po zakonu imate tri mjeseca za iseljenje ako se u stan useljava netko od direktne rodbine (djeca, roditelji i slično, od najmodavca), odnosno netko koga je najmodavac dužan uzdržavati pa silom prilika mora useliti u baš taj stan. Inače je rok za vas čak 6 mjeseci, ako se useljava neki drugi kupac - s obzirom da kaže da je prodao stan, ne vjerujem da je prodan nekome koga je najmodavac dužan uzdržavati, nema logike."
 7. Najam kuće, raskid ugovora

  Evo pitala sam i na drugom forumu, tamo mi tvrde da prema Zakonu imam pravo na 6 mjeseci otkaznog roka. Što sad? Tko je u pravu?
 8. Najam kuće, raskid ugovora

  Borbena, puno hvala! Tako ću i postupiti. Znači, ipak moram predati stan prije proteka vremena od 1 godine? Unatoč Zakonu o najmu stanova? Samo još jedno pitanje, u ugovoru smo naveli da je plaćanje na ruke. Obzirom da sam ja najmodavca molila da mi dostavi uplatnice (kopije) za režije da mu sve zajedno platim, a kako smo se rastali "posvađani", mogu li ja njemu poslati novac poštanskom uputnicom? Naime, nakon svega više niti nemam povjerenja davati mu na ruke novac kao do sad.
 9. Najam kuće, raskid ugovora

  U članku XI. da najmodavac ima pravo pregledati stan i druge prostorije prema dogovoru, u čl. XII. da se ugovor zaključuje na određeno vrijeme od jedne godine i u čl. XIII. da je otkazni rok 3 mjeseca, a tim da u ugovoru gore piše da Ugovor zaključen na određeno vrijeme prestaje istekom tog vremena. Napominjem da ja nisam ispunila nijednu od tri odredbe iz Zakona o najmu stanova temeljem koje bi najmodavac mogao meni otkazati najam i apsolutno se ne slažem s njegovim zahtjevom za iseljenje s 01.09. obzirom da u tom mjestu trenutno nema raspoloživih nekretnina za najam.
 10. Najam kuće, raskid ugovora

  Molim da mi netko pomogne savjetom, zanima me da li sam u pravu. Hvala!
 11. Najam kuće, raskid ugovora

  Poštovani, lijepo molim za pomoć, u najmu sam kuće uz ugovor koji je potpisan 01.04. na godinu dana. Vlasnik kuće mi je prije 10-tak dana rekao kako je on kuću "90% prodao" i da mu treba prazna od 01.09. Jučer je ponovio kako želi da iselim i da ispraznim kuću s 01.09. Suprostavila sam se jer mi je nevjerojatno da se netko na takav način poigrava mnome i mojom imovinom (sav namještaj u 200 m2 je moj, dio rastavljan pa ponovo sklapan), tim više što zakonski koliko sam gledala nema razloga da iselim prije isteka najma. Što mi je činiti i kako da se postavim? Živim u dijelu Zgb županije gdje nema nekretnina za najam u smislu redovite ponude, tako da mi selidba baš i nije opcija ovako naglo i naprasno. Također me zanima da li vlasnik smije obilaziti kuću s radnicima te meni ulaziti u kuću i vršiti građevinske radove dok sam ja na moru i da li je uobičajena praksa da mi vlasnik s radnikom uđe u kuću (zaključanu, morao je otključati izvana, znajući da sam kod kuće s djecom) bez najave i kucanja? Hvala!
 12. Maltretiranje porukama i lažne optužbe

  Poštovanje, nadovezujem se na gore već pisano... planiram podnijeti privatnu tužbu sadašnje supruge (ujedno i žene koja živi s mojom djecom i njihovim ocem) radi vrijeđanja, uznemiravanja, krađe mog telefonskog broja i email adrese te obraćanja unatoč višekratnim pristojnim upozorenjima i molbama da to ne čini. Tužbu planiram podnijeti u svoje i ime svoje djece obzirom da je i njih verbalno i emocionalno zlostavljala, a što čini i dalje. Prijavila sam je policiji, bila je pozvana u CZSS na razgovor i ništa se baš značajno nije promijenilo niti popravilo. Zanima me da li mogu tražiti u tužbi fizičko udaljenje nje od djece dok traje postupak radi mogućeg utjecaja na svjedoke (i tužitelje- djecu). Ustvari se ne bojim toliko promjene ponašanja u smislu da će biti divna i krasna prema djeci kako bi umanjila prethodne 'grijehe', nego da će se početi ponašati još gore te ih svojim ponašanjem još više maltretirati i tjerati u beznađe. Hvala.
 13. Timska obrada djeteta - da ili ne?

  Koji bi bili Vaši razlozi za odbijanje takve obrade? Naime, obradom Vašeg djeteta tim će ustanoviti razloge radi kojih dijete ne želi viđati oca, vidjeti jesu li oni realni i opravdani ili ste tome Vi kao suprotna strana ocu "kumovali" i slično. Naravno da kao roditelj možete odbiti prijedlog Centra, međutim, oni mogu zaključiti da Vi niste spremni na suradnju i da "nešto krijete", jer ako nemate što kriti onda ćete pristati da se dijete testira. Tim Poliklinike Vam također u svom mišljenju, nalazu obrade, piše da li kod djeteta postoji prijetnja za psihoemocionalni razvoj te je li potrebna kakva potpora u smislu psihologijskog tretmana i slično.
 14. Ovrha

  Točno. I u ovom slučaju je za korisnika najbolja opcija da plati, pravovremeno, umjesto da plaća putem uskrate Fina-e. Obje smo u pravu, samo kao da hodamo svaka svojom stranom ulice, lol...
 15. Ovrha

  Pa čovjek piše da plaća uzdržavanje. Referencirala sam se na to. Naravno da treba ovrha ako roditelj ne plaća, ja bih prva to tražila.
×