Jump to content

ana.bab

Korisnik
 • Broj objava

  72
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Kršenje Obiteljskog zakona i posljedice

  Nastavno na sve što sam gore napisala, bivši je nakon svađe između naše kćeri i njegove supruge (kada je potonja otišla iz kuće tvrdeći da ona više ne može živjeti s 'tom' djecom), pristao da djeca žive kod mene. Istovremeno sam doslovno preko noći dobila na skrb troje djece jer je poliklinika ustanovila da su djeca, posebice najstarija kćer koja je bila na rubu hospitalizacije na psihijatriji, emocionalno zlostavljana od strane oca i njegove supruge. Poliklinika je poslala czss i policiji prijavu, czss tvrdi da ne moraju ništa učiniti jer je mišljenje Poliklinike neodređeno... Ma što to značilo. Policija još nije reagirala. Što ja mogu učiniti? Kako stati na kraj czss? Da li mogu podići privatnu tužbu u ime djece protiv czss i "stručnog tima", a također i protiv bivšeg i njegove žene? Imam sve prijave koje sam pisala centru godinama, a oni nisu ništa učinili. Čak sam i policiji nosila snimku razgovora s djecom, a centar je "obavio razgovor" sa zlostavljačima i tu je sve stalo. Popapala maca. Što učiniti?
 2. Iznenada obiteljska situacija, kako dati otkaz

  Ugovor kaže 30 dana.
 3. Iznenada obiteljska situacija, kako dati otkaz

  Da, to me zanimalo. Problem je što ja trenutno ne mogu ništa posebno službeno dokazati već moram čekati sudsko rješenje. Do tada mogu koristiti bolovanje. Ako Vi mislite da ima smisla pitati ravnatelja, ponavljam, radi se o javnoj službi i u mom sektoru kronično nedostaje zaposlenika, pokušati ću tako. Ako ne uspijem dati otkaz bez otkaznog roka, koja mi je druga opcija?
 4. Poštovani, lijepo molim za savjet. Preko noći mi se, doslovno i posve nenadano, promijenila obiteljska situacija na način da moram skrbiti o djeci i ne mogu nikako to prepustiti nekom drugom iz privatnih razloga te po preporuci psihologa i psihijatra. Radim u javnom sektoru gdje kolektivni ugovor kaže da je otkazni rok mjesec dana. Godišnjeg imam još dva dana. Planirala sam dati otkaz, odraditi otkazni rok, ali se eto dogodilo to kako sam gore navela. Na koji način mogu dati otkaz, a da budem pošteđena otkaznog roka? Znam za izvanredni otkaz no on je opravdan u slučaju da je poslodavac gadno pogriješio. U mom slučaju se radi o vlastitoj spriječenosti i nemogućnosti za daljnji rad.
 5. Što sve ulazi u alimentaciju

  Ruby, ne slažem se da potrebe djece mogu samo rasti, a ne se i smanjivati. Naime, evo ja dobila presudu kojom sudac odbija tužbeni zahtjev za povećanjem iznosa uzdržavanja za troje djece unatoč tome što su 4 godine stariji, a iz razloga što su prije išli u vrtić, cca 900 kn mjesečno, čuvanja razna 1500 kn mjesečno, a sad idu u školu i radne bilježnice i udžbenici su im besplatni, trećem djetetu je i kuhinja besplatna, samo jedno dijete ide na izvan školske aktivnosti i slično. Nije sve baš crno bijelo, puno previše faktora je tu u igri.
 6. Najam kuće, raskid ugovora

  Poštovana, možete slobodno obrisati objavu, riješila sam problem u svoju korist. Živjelo pravo i pravda, lijepo je kad se poklope.😇
 7. Najam kuće, raskid ugovora

  Tražim odvjetnika za gore navedenu situaciju. Hvala.
 8. Najam kuće, raskid ugovora

  Može pomoć, molim
 9. Najam kuće, raskid ugovora

  Evo da javim novosti, najmodavac me u dva navrata verbalno napao u mom domu (iako njegovoj kući), čak je i krenuo na mene ali su ga spriječili. Oteo mi je ugovor o najmu u otišao, na što sam zvala policiju i tražila zaštitu. Rekli su da trenutno nema osnove za postupanje ali da će ga privesti ukoliko se isto ponovi. Sljedećeg dana sam poslala dopis kojim tražim povrat otuđenog ugovora, dostavljanje kopija uplatnica za režije, upozoravam na protupravne ulaske u moj dom, emocionalno zlostavljanje i vrijeđanje itd. Zanima me sljedeće: što učiniti ako mi ne vrati ugovor, nemam kopiju a porezna smije dati samo sudu? Također, najmodavac je prije mjesec dana vršio radove oko kuće, s vanjske strane, bez da me obavijestio, u usput je navezao par kubika šodra (krupnog kamenja) s obje strane kuće i ja sada doslovno svakodnevno moram planinariti po tome da bih došla do auta, uništavajući si obuću blatom i šodrom. Već sam nekoliko puta pala, a danas je pao i moj sin koji ima cerebralnu u dopisu sam tražila da u roku od 8 dana otkloni nepravilnosti, omogući pristup kući kakav je bio prije, sa stepenicama i osvijetljenjem te da obavezno označi opasna mjesta u dvorištu kojih ima more (padaju crijepovi sa štale, rupe od šahtova su na dva mjesta u sl). Kaže zakon o najmu stanova da to spada u zakon o obveznim odnosima. Kome da se obratim ako on to sve ne popravi i vrati u prvobitno stanje? Također me zanima da li ja smijem bez njegove suglasnosti, samo da ga pisano obavijestim, promijeniti ulaznu bravu obzirom da ima ključ a ja ga se bojim jer je nasilan i opasan? S unutarnje strane je ona starinska kugla za zaključavanje tako da ne mogu ostaviti ključ da izvana ne može otključati. Hvala.
 10. Najam kuće, raskid ugovora

  Borbena, molim Vas za još par pojašnjenja. U ugovoru piše da mi je u najam dana kuća, međutim kuća je na nekom dvorištu- logično. U tom dvorištu ja normalno parkiram auto. Najmodavac je počeo s nekim građevinskim radovima s vanjske strane kuće, meni se nije najavio, ali po mom dolasku kući on dolazi autom, pojača radio, dovede si prijatelje i onda do kasno navečer trpim lupanje po kući, muziku s radija i njihove razgovore s vanjske strane zida. Ne bi mi to sve smetalo, nisam tako osjetljiva, međutim očekivala bih barem neku najavu i ljubazno ophođenje, jer često radim noćne smjene i preko dana spavam. Psi mi laju u kući kad je netko vani i kad čuju da netko okolo hoda i sad me to već prilično uzrujava i smeta, jer traje preko tjedan dana i ne nazire se kraj. Što učiniti i da li ja u teoriji mogu najmodavcu zabraniti takve dolaske i radove na kući? Da li sam ja obzirom na ugovor o najmu u "posjedu" kuće i dvorišta ili samo kuća spada u moju nadležnost? U ugovor nismo pisali što još imam pravo koristiti osim kuće.
 11. Najam kuće, raskid ugovora

  Citiram Borbena7: "Slijedom navedenog, opcija kojom može ići ishod ovog Vašeg slučaja, je da se on pozove na čl. 19. st. 1. Zakona, i tada imate otkazni rok od 3. mjeseca. " Ali kako je opcija pozivanje na čl. 19. st. 1 Zakona kad nijedna od navedenih pretpostavki nije ispunjena? Ja se mogu pisanim putem suprotstaviti navodima, koji god razlog naveo, i onda vlasnik ima opciju pričekati istek ugovora ili me tužiti. Ovo stvarno više nije normalno, uselila sam prije par mjeseci, sav namještaj rasklapala, sklapala... sve. Cijeli život čovjeku bude u tom stanu (kući) i onda ti samo netko jedan dan dođe i kaže "odlazi". Pa je li to normalno - dopustivo?!?
 12. Najam kuće, raskid ugovora

  Evo, kopiram: "Ovako - kao prvo, bilo kakav "otkaz" ugovora počinje PISMENOM dostavom istog najmoprimcu. Dakle, ako niste potpisali da ste takav otkaz primili - niste ga ni primili, može to najmodavac okačiti mačku o rep. Nadalje, zakon je povoljniji od vašeg ugovora - po zakonu imate tri mjeseca za iseljenje ako se u stan useljava netko od direktne rodbine (djeca, roditelji i slično, od najmodavca), odnosno netko koga je najmodavac dužan uzdržavati pa silom prilika mora useliti u baš taj stan. Inače je rok za vas čak 6 mjeseci, ako se useljava neki drugi kupac - s obzirom da kaže da je prodao stan, ne vjerujem da je prodan nekome koga je najmodavac dužan uzdržavati, nema logike."
 13. Najam kuće, raskid ugovora

  Evo pitala sam i na drugom forumu, tamo mi tvrde da prema Zakonu imam pravo na 6 mjeseci otkaznog roka. Što sad? Tko je u pravu?
 14. Najam kuće, raskid ugovora

  Borbena, puno hvala! Tako ću i postupiti. Znači, ipak moram predati stan prije proteka vremena od 1 godine? Unatoč Zakonu o najmu stanova? Samo još jedno pitanje, u ugovoru smo naveli da je plaćanje na ruke. Obzirom da sam ja najmodavca molila da mi dostavi uplatnice (kopije) za režije da mu sve zajedno platim, a kako smo se rastali "posvađani", mogu li ja njemu poslati novac poštanskom uputnicom? Naime, nakon svega više niti nemam povjerenja davati mu na ruke novac kao do sad.
 15. Najam kuće, raskid ugovora

  U članku XI. da najmodavac ima pravo pregledati stan i druge prostorije prema dogovoru, u čl. XII. da se ugovor zaključuje na određeno vrijeme od jedne godine i u čl. XIII. da je otkazni rok 3 mjeseca, a tim da u ugovoru gore piše da Ugovor zaključen na određeno vrijeme prestaje istekom tog vremena. Napominjem da ja nisam ispunila nijednu od tri odredbe iz Zakona o najmu stanova temeljem koje bi najmodavac mogao meni otkazati najam i apsolutno se ne slažem s njegovim zahtjevom za iseljenje s 01.09. obzirom da u tom mjestu trenutno nema raspoloživih nekretnina za najam.
×