Jump to content

ReaD

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Molila bih pomoć. Imam OPG koji surađuje s još jednim OPG-om na način da moj daje strojeve, a drugi OPG radnu snagu. (tu su, dakako, pozajmice, kompenzacije i sl. također uključeni). Pored toga imam jedan d.. koji se bavi također poljoprivredom te još jedan d.. koji, između ostalog, ima registriranu i poljoprivrednu djelatnost. Moje je pitanje slijedeće - postoji li način "spajanja" svih navedenih firmi na način da se na jednom mjestu (preko jednog računa) prati i kontrolira njihovo (svih spomenutih subjekata)materijalno-financijsko poslovanje, a da i dalje mogu zasebno nastupati kao pravni subjekti? Dakako, riječ je o potrebi kontroliranja financija svakog od subjekata. Unaprijed zahvaljujem!!!
  2. Molim pomoć!!! U donjem dijelu moje kuće je trgovina mješovitom robom. Istoj iznajmljujem 18m2 svoga prostora za potrebe sanitarnog čvora i skladišnog prostora. Prije dva mjeseca započela sam s adaptacijom svog stambenog prostora pri čemu se pokazala potreba za stavljanjem pojačanja, svojevrsnih potpornja, a zbog sumnje da bi mi moglo doći do urušavanja gornjeg dijela kuće. Pokušala sam razgovarati s upravom trgovine, ponudila da ja platim potrebne preinake (iako su iste sitne i svode se na dvije metalne šipke u funkciji potpornja), kako bih mogla dovršiti renoviranje svog stambenog prostora. Nakon proteka mjesec dana, pojavili su se majstori navedene trgovine i konstatirali kako ne treba ništa raditi. S obzirom da je u pitanju sigurnost kako djelatnika trgovine, tako i kupaca te mene i moje obitelji tražila sam ih pismeno očitovanje o ne potrebnosti stavljanja pojačanja i preuzimanju odgovornosti u eventualnim nesretnim slučajevima. Isto su, dakako, odbili. Zanima me kakva su moja prava u ovom slučaju? Na koji način mogu dovršiti adaptaciju svoga stambenog prostora? Ujedno me zanima jesam li dužna dodatno obavještavati prestanak zakupa spomenutih 18m2, ako je istekao ugovor o zakupu? Unaprijed hvala!
  3. U fazi sam izrade kuharice koja bi trebala biti poklonom sudionicia kongresa koji će se uskoro održati u Zagrebu. Pored pisanih recepata, željela bih u kuharicu uvrstiti i recepte sa interneta (npr. Kuharica.hr, Gastronaut i sl.) Ono što me zanima je sljedeće: obzirom da su na navedenim stranicama prikupljeni recepti posjetitelja istih stranica, moram li se nekome obratiti ukoliko želim te recepte koristiti u svojoj kuharici? I ako moram - kome: vlasniku web stranice ili samim "autorima" recepata? Unaprijed zahvaljujem!
  4. Molim pomoć! Nositelj sam OPG-a u sustavu PDV-a i imam kupinjak. Od istoga prodajem kupine na što, navodno, imam pravo. Problem je nastao kada sam htjela prodavati i sok od kupina. Naime, dobila sam tumačenje da kao OPG mogu prodavati samo poljoprivredni proizvod, dakle kupinu, a obzirom da uslugu prerade kupine u sok plaćam drugoj firmi, taj sok ne mogu prodavati. Odnosno da ga mogu prodavati ukoliko otvorim obrt. Zanima me je li to doista tako te što mi se mijenja ako otvorim obrt. I ovdje su, naime, različita tumačenja. Prema nekima, ja mogu ostati OPG sa istim imenom te samo otvoriti obrt, odnosno "izvaditi" obrtnicu, a prema drugima moram zatvoriti OPG i otvoriti obrt. Ukoliko netko nešto zna o tome - svaka informacija je dobrodošla. Unaprijed zahvaljujem!
  5. Molim za bilo kakav savjet! Živim u izvanbračnoj zajednici 6 godina u kući nevjenčanog supruga. On je prije bio u braku, a mi smo se upoznali tijekom njegove rastave. Ubrzo sam se doselila k njemu. Po rješenju o podjeli bračne stečevine, bivša supruga je tražila određen novčani iznos (mimo stvari koje je odnijela iz kuće). Napominjem kako kuću nisu gradili, već je ona nasljeđe mog nevjenčanog supruga. U međuvremenu, mi smo renovirali kuću, dosta u nju uložili, a i trenutno smo u izradi dječje sobe. Nedavno je stigao dopis kojim bivša supruga traži sadašnju procjenu kuće i ubilježbu na 1/3. Zanima me uzimaju li se prilikom procjene u obzir naknadna ulaganja u kuću (nakon što je ona iz iste otišla) i kakva procjena zapravo može biti? Ujedno me zanima i kakva su moja prava u cijeloj toj priči? Unaprijed zahvaljujem na svakoj informaciji!
  6. Molim za pomoć! U donjem dijelu moje kuće je trgovina – poslovnica jednog od trgovačkih lanaca. Uz tu je trgovinu vezano nekoliko problema, među kojima je konstantno okupljanje lokalnih pijanaca, ostavljanje i razbijanje čaša, razbacano smeće i sl. No, ono što je veći problem je buka koja traje čitav dan, a rezultat je starih metalnih vrata koja zabilježe ulazak i izlazak svakog od kupaca. Iako sam već pokušala razgovarati s upravom trgovine, nisu poduzeli gotovo ništa. Na vrata su nalijepili traku koja je na kratko vrijeme donekle ublažila buku, ali nakon što se izlizala, niti su novu stavili niti poduzeli išta drugo. Po pitanju pijanaca, jednostavno su mi rekli kako s tim nemaju ništa. Taj problem mi je utoliko veći jer uz navedenu trgovinu imam i svoj poslovni prostor, tako da kada mi klijenti dolaze generalno vide lokalne pijance i razbijene čaše, što mi baš i nije neka reklama. Zanima me može li se zakonski išta napraviti? Zna li netko konkretne minimalne tehničke uvjete za trgovine? I kome se obratiti za pijance? Mogu li se po pitanju buke pozvati na Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (članak 110). Unaprijed zahvaljujem za svaku informaciju!
  7. Što se tiče poziva na kazneni sud, on tj. njegova brzina uvelike ovisi o djelu za koje se pozivaš na sud, kao i o svojstvu u kojem se pozivaš. Ja sam, konkretno, bila na kaznenom sudu u svojstvu svjedoka, a poziva sam dobila nakon više od 9 mjeseci od spornog događaja kojem sam svjedočila. Dakle, nemoj se ništa čuditi budeš li mjesecima čekao na poziv!
  8. Može li mi itko reći moraju li se na Ugovor o pozajmici obračunavati kamate? Naime, do sada sam dobila oprečne odgovore, pa nisam sigurna što je i po zakonu točno. Konkretno, upraviteljica sam zadruge i sklopila bih Ugovor o pozajmici s jednim zadrugarom na iznos od 20000,00kn na rok od 1 godine. Trebam li na iznos obračunati kamatu i koliku? Unaprijed zahvaljujem na svakoj informaciji!
  9. Pozdrav! Što se tiče ugovora o doživotnom uzdržavanju, mislim da se isti ne može pobiti. Ukoliko primatelj uzdržavanja nije imao primjedbe na uzdržavanje od dana potpisivanja do dana prestanka ugovora, ne vjerujem da postoji mogućnost da treća strana nakadno reagira. Ukoliko uzdržavanje nije bilo valjano pružano, treća je osoba eventualno mogla po istome postupati tijekom trajanja ugovora, a ne nakon njegova prestanka, odnosno prijelazom u vlasništvo pokretnine ili nekretnine koja je, između ostalog, predmetom ugovora o uzdržavanju. Dakako, navedeno bi trebalo provjeriti prema stavkama samog ugovora i odredbama relevantnih zakona. Ovo napisano rezultat je iskustva (u obitelji) po predmetu ugovora o uzdržavanju.
  10. ReaD

    Ograda!!!

    Molim pomoć i razjašnjenje! Susjeda je do unazad godinu i pol imala ogradu tj. štalu koju je potom srušila, no odmah napomenuvši kako će podići ogradu. Sada, međutim, ogradu više ne želi podići tako da su nam dvorišta otvorena. U zakonu o vlasništvu i stvarnim pravima postoji odredba o ogradama koja, doduše, spominje i običaje, a slične sam odgovore po ovoj temi čitala i na ovom forumu. Ono što mi, međutim, nije jasno je sljedeće: ako postoji zakonska odredba o ogradi koja kaže da se susjed mora ograditi, kako to da (prema odgovorima na forumu) prednost odnosno svojevrsnu pravnu jačinu imaju tzv. običaji. Ukoliko, pak, zakonska odredba vrijedi, molim pomoć - što i kako mogu postupati vezano uz opisanu situaciju. Samo za napomenu - od kada nema ograde moj je pas primoran u mom dvorištu hodati na povodcu, jer me u suprotnom susjeda može tužiti (za slučaj da pas prijeđe u njeno dvorište) za držanje životinje bez nadzora. Dodatni problem je i ograda u drugom dvorištu (mom i moje susjede - obzirom da imamo po dva dvorišta u dužinu) koja postoji, ali je pitanje trena kada će se srušiti. Obzirom da postoji ozbiljna opasnost od sporne ograde, zvala sam policiju koja nije napravila ništa, jer navodno nije u njihovoj domeni. Stoga, molim i ovdje pomoć - kome se obratiti? Hvala...
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija