Jump to content

niobe

Korisnik
  • Broj objava

    27
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Nakon ostavinskoj, 1/2 stana (bracna stecevina) radi ustupanja pripada kceri (suvlasnistvo) uz dozivotno plodouzivanje majke. Kceri sa njezinom obitelji je to prebivaliste (jedino zivotno mjesto). 1/2 ostaje vlasnistvo majke. Smije li majka traziti nihovo odseljenje ? Bas nisu u dobrim odnosima, a majka nikad nije ziviela stanu. Moze li nekog prijaviti bez suglasnosti drugog vlasnika ? Moze li kcer podpisati isti ugovor o plodouzivanju na svoj polovici sa clanovima svoj obitelji (muz, djeca), a na kraju sama sa sobom ?
  2. Potrebna hitna pomoc. Ili nakon 30 i nesto godina bezprekidnog zivota u stanu imam pravo trazit vlasništvo doseloscu. Preko 20 god. stan je bio vlasnistvo (otkup) roditelji, od cega samo jeden u njemu stanovao zajedno sa mnom 25 god. Kao stvarni zajednicki posjednik sudjelovao sam u svim troskovima i odrzavanju, uvjeravan da ukupan stan pripadne meni. Sada sam saznao da roditelj koji nije zivio u njemu, niti sudielovao u placanju i odrzavanju ce pokloniti svoju polovicu nekoj stranoj osobi.
  3. Nitko nije napisao kako se rjesava plodouzivanje oca ? Imam slican slucaj - da li moguce razvrgnucie suvlasnistva na kojem je plodouzivanje i sudska prodaja stana ?
  4. Koje su uvjete za isticanje ništavosti ? Ako davatelj zna da primatelj umre u roku od godinu dana ?
  5. Poštovanje svima, Zamolio bih samo odgovor i savjet na konkretnu situaciju. Je li darovana nekretnina trecej osobi, znaci nikome s nasljednog reda, takoder vraca se u ostavinsku masu za podmirenje nuznog diela zakonskih nasljednika? Koliko vremena mora istec da ne bih se vratila?
  6. Nakon ostavinskoj, 1/2 stana (bracna stecevina) radi ustupanja pripada kceri (suvlasnistvo) uz dozivotno plodouzivanje majke. Kceri sa njezinom obitelji je to prebivaliste (jedino zivotno mjesto). 1/2 ostaje vlasnistvo majke. Smije li majka traziti nihovo odseljenje ? Moze li nekog prijaviti bez suglasnosti drugog vlasnika ? Moze li kcer podpisati isti ugovor o plodouzivanju na svoj polovici sa clanovima svoj obitelji (muz, djeca), a na kraju sama sa sobom ?
  7. Primjer iz zivota: "Imam 77 godina, svjestna sam,pokretna,ali nadahnuta vjersko i ljubavno prema ... trecej fizickoj ili pravnoj osobi. Imam 3 nekretnine, skalpam darovni ugovor (ili sam prodala za sitnis a novac "pojela") na svu imovinu uz uvjet da jednu nekretninu koristim dozivotno i placam troskove stanovanja. Imam i 2 djece, nisam nima dala ista, oni su podstanari ili na tudem, nemaju nikakvu svoju imovinu, dobivaju mizerne place ili mirovine. Nadam se da jednog dana samo zaspim i prica gotova. Ipak nakon 3 godine, mozda 6 godina, dozivim mozdani udar, nisam u stanju sama se brinuti za sebe,ugrozavam svom zdravlju i zivotu, takoder i susjedima (zaboravim ugasiti plin ili zatvoriti pipu na zacepljenoj kadi). Pozvani CZSS smijestio mene u dom i zatrazio da djeca sufinasiraju taj smjestaj,jer moja mirovina ipak nije dovoljna." Je li u takvom slucaju djeca imaju obveze doplacivanja cijene smjestaja? Do kojeg iznosa nihovih primanja oslobodeni su placanja ? Postoi li odredeno vrijeme od otudivanja, kada CZSS moze traziti povrat ukupnoj imovine radi podmirenja troskova, a kada smatram se socjalnim slucajem ?
  8. je,je, ali dokazalo se da nije isplativo, jer traje predugo i stvarno kosta, sada je prica o darivanju bez uvjeta
  9. Moze li se izdati dijelomicno rjesenje o nesledivanju po tockama koje nisu sporne? Iza oca ostao jos komad zemliji , gdje su opet 4 suvlasnika. Svi cekaju da se upisem u ZK i da napokon 30 godina moze se taj komad razdijeliti. Kod parnickog postupka "radi utvrđenja bračne stečevine" uzima se cijena cijelog spornog diela (znaci 50% stana) ili samo taj dio za koj bih se morala izborilti (25% stana) ?
  10. Bok svima, ako netko zna odgovor na sljedice : starija osoba otudila svoju imovinu poklanjanjem ili prodajom trecej strani, a sada zahtjeva smjestaj u dom. CZSS trazi od djece da placaju razliku smjestaja - vec su pozvani potpisati nagodbu. Jel je to u pravu ? Imovina bila dosta velika, da se moglo iz nje platiti razliku sljedicih 10 god. Postoi neko odredeno vrijeme od otudivanja do trena smjestaja ? Za pomoć u kuci je jedna godina. Hvala
  11. Jos nije, jer postupak nije zatvoren. Rjesenje tada bih bilo tek nakon parnice.
  12. OK, hvala na odgovoru. Koliko kosta takav sudski postupak? Gdje mogu dobiti obrazac za pokretanje takog postupka. Neki primjer kako se zastavlja zahtjev za pokretanje parnice. Koliko moram imati za pocetak? Sve se uvjek svodi na novac kojeg nemam .
  13. Vlastovnica s ZK je za sada cista, nema tereta, nema zabilezbi. "Stan stecen u braku i otkupljen u braku, ali ugovor o kupni je samo na jednog supruznika, koji nije bio nositel stanarskog prava (otac). Sad taj isti (majka) usporava bracnu stecevinu." J.B.na prvom sastanku upucuje ostale nasljednike, znaci mene, da pokrenem parnicu, iako postoju sve originalne dokumente (cinjenice) kako stan stecen. I jos moja izjava da sam dala novac za taj otkup. Kako uvjeriti J.B. da izda rjesenje, a da strana koja nece priznaci bracnu stecevinu ide u parnicki postupak ? Je li tako suvlasnisnistvo moze se tretirati kao vanknjizno vlasnistvo ? I jos dodatno treba napomenuti, da pokojni zajedno za djecom (menom) bili u posjedu (uzivanju) tog stana 25 god., a vlasnik tamo niti zivio niti platio.
  14. Da li moze se preko pokretanje pojedinacnog ispravnog postupka od strane nasljednika u ime umrlog dobiti upis, da je pokojnik bio suvlasnik na nekretnini. Nadzivjeli supruznik ne ce niti cuti da nekretnina je bracna stecevina, jer glasi jedino na nadzivjelog. J.B. isto ne ce, unatoc dostavjenim dokumentima, staviti predmetnu nekretninu u naslednu masu kao vanknijzno vlasnistvo (suvlasnistvo). Molim hitan odgovor, hvala.
  15. Molim pomoc za ostavinu - stan stecen u braku i otkupljen u braku, ali ugovor o kupni je samo na jednog supruznika, koji nije bio nositel stanarskog prava. Sad taj isti usporava bracnu stecevinu. J.B.na prvom sastanku upucuje ostale nasljednike, znaci djecu, da pokrenu parnicu, iako postoju sve dokumente (cinjenice) kako stan stecen. I jos nihova izjava da oni dali novac za taj otkup. Kako uvjeriti J.B. da izda rjesenje, a da strana koja nece priznaci bracnu stecevinu ide u parnicki postupak ? Je li tako suvlasnisnistvo moze se tretirati kao vanknjizno vlasnistvo ? I jos dodatno treba napomenuti, da pokojni zajedno za djecom bili u posjedu (uzivanju) tog stana 25 god., a vlasnik tamo niti zivio niti platio.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija