Jump to content

sick_boy

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala na odgovoru. Da, naravno da ne mogu ostvariti pravo na isplatu ako ne prihvatim nasljedstvo. Cilj mi je provjeriti pokriva li trenutno stanje na računu mirovinskog fonda njena zaduženja, pa ću ovisno o tome prihvatiti nasljedstvo ili ne.
  2. Ne, nije napunila ni 40 godina života i bila je u radnom odnosu (odnosno na bolovanju u trenutku smrti). Djece nemamo.
  3. Danas sam razgovarao sa odvjetnikom koji ima iskustva u nasljednom pravu. On kaže da postoji teoretska (ali ne previše vjerojatna) mogućnost da Banka ili institucija kojoj bi Banka prodala dugovanje dođu po udio u bračno stečenoj imovini koji bi pripadao mojoj supruzi. Dakle, iako sam ja jedini vlasnik upisan u gruntovne knjige, čak i ako se odreknem nasljedstva, kako su nekretnine stečene u braku njoj bi, teoretski, pripadao neki dio i Banka ga može sudskim putem zahtjevati, kako bi se naplatilo dugovanje. Da li je to točno? I još nešto mi je rekao - drugi i treći mirovinski stup su nasljedni. Kako nemamo djece, ne znam u kojem obliku bih ja to naslijedio, ako se ne bih odrekao nasljedstva? Ako se to može isplatiti (plaća li se onda i porez na to?), onda bih provjerio pokriva li to veći dio ili čak cijeli dug. Ne zato što želim nešto zaraditi, već zato što bih, ako na taj način zatvorimo priču, znao da nema repova i da mi ne može nitko kasnije sjesti na nekretnine.
  4. Hvala na odgovoru. Iako sam u matičnom uredu izjavio da ona nema ništa na sebi, rekli su mi da ću ipak biti pozvan na ostavinsku raspravu. Zato sam pitao. No, ako je istina da neće biti ostavinske rasprave, znači li to da Banka nikako neće mene teretiti za njen kredit (nisam bio jamac, odnosno nije niti bilo jamaca)? Ili bi možda bilo pametno ipak napraviti izjavu da se odričem nasljedstva i ovjeriti kod javnog bilježnika?
  5. Pozdrav, Prije 10-tak dana preminula mi je supruga. Iako su tuga i bol preveliki, ipak moram misliti i na ova tehnička pitanja. Dakle - imamo kuću i stan. Ja sam upisan kao vlasnik svega, ja sam i vlasnik auta. Dakle, supruga na svom imenu nije imala ništa (to je bila njena želja). I stan i kuća kupljeni su nakon sklapanja braka. Supruga ima gotovinski kredit (na meni su svi ostali krediti - zato je i htjela da onda sve i bude na meni) koji ja sad ne bih mogao vraćati (jednostavno financijski nisam u mogućnosti, a zbog hipoteka ne mogu niti prodati kuću ili stan - malo duža je to priča, a ne bih u detalje). Želim se na ostavinskog raspravi odreći nasljedstva, kako ne bih morao vraćati kredit, ali me muči što je sa bračno stečenom imovinom? Da li je ista predmet ostavine (pročitao sam da nije) i da li Banka može ipak ovršiti dio moje imovine, jer bi, u slučaju da sam se od supruge razvodio, njoj sigurno pripao jedan dio? Lijep pozdrav
  6. Poštovani, Trebam savjet u svezi plaćanja komunalne naknade. Priča ide ovako: 2001. godine kupio sam stan u Osijeku u zgradi koja ima 10 katova. Sa bivšom vlasnicom obišao sam distributere struje, vode i sl. kako bih prebacio račune na svoje ime. No, nismo nikada otišli u Grad kako bih prijavio/prebacio račune za komunalnu naknadu. Bivša vlasnica mi nikada nije spomenula da postoji još i ta režija, a ja iskreno nisam znao (to mi je bila prva nekretnina). No, nikada mi nije stigao niti jedan račun za komunalnu naknadu (a kamoli rješenje), iako je prezime bivše vlasnice stajalo na poštanskom sandučiću još punih 6 godina (do konca 2007. godine). Inače sam normalno primao zaostalu poštu na njeno ime i proslijeđivao joj. Prošle godine stan sam zamijenio drugim, također smo obišli sve distributere, "Zavod za stanovanje" kojem plaćamo pričuvu i sl. Tek kad je stigao prvi račun za komunalnu naknadu na ime bivših vlasnika ovog novog stana, shvatio sam da je to još jedna obveza koju bih trebao plaćati. Bivši vlasnici ovog stana (i novi vlasnici mog bivšeg stana) i ja nismo još otišli u Grad. Inače, stan smo zamijenili sa jednim ugovorom (Ugovor o zamjeni stanova), pa pretpostavljam da moramo zajedno otići riješiti to. Što nam je za činiti? Znam da moramo otići u Grad, no kako se postaviti u svezi mog bivšeg stana za koji komunalna naknada nije plaćana punih 13 godina? Rješenje nikad nisam dobio, niti jednu obavijest o potrebi plaćanja iste nisam dobio i zaista nisam znao da postoji ta režija. Molio bih Vas za savjet što učiniti i kako se postaviti, te za eventualnu procjenu koje bi posljedice za mene mogle biti (da li ću morati platiti sve neplaćene rate zajedno sa zateznim kamatama, postoji li zastara i da li će mi moje neznanje i nepostojanje Rješenja biti olakotna okolnost). Puno hvala unaprijed na odgovoru. Lijep pozdrav, Igor iz Osijeka
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija