Jump to content

zvonchi

Korisnik
  • Broj objava

    13
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Molim vas za mišljenje: Vođen je spor o valjanosti ugovora o kupoprodaji nekretnina koji je završen sudskom nagodbom. Za vrijeme trajanja spora osporeni vlasnik dobio je rješenje za plaćanje poreza na nekretnine (koji nije platio-uložena žalba koja odgađa izvršenje-odluka još nije donesena). Proizvodi li sudska nagodba učinke od trenutka sklapanja u odnosu na razrez poreza? Odnosno, može li se od PU tražiti novi razrez poreza na temelju sudske nagodbe (kako bi se izbjeglo plaćanja kamata na neplaćeni porez za ugovor koji je bio osporavan) ? Hvala!
  2. NAravno, tjedni odmor subota i nedjelja, godišnji odmor u trajanju od 20 dana...nigdje se ne spominje što se uračunava u godišnji pa bi se prema tome primjenjivao Zakon o radu na to pitanje...a zakon kaže da se subote uračunavaju.... međutim, here's the rub...ako je tjedni odmor subota i nedjelja kako može računati subotu u godišnji?
  3. Što zanima te jesu svi u istoj gabuli? Plaća u velikoj većini ureda po komori, za prijevoz u većini ureda dobiješ, radno vrijeme većinom od jutra do sutra (prekovremeni naravno neplaćeni), godišnji 20 dana (s tim da neki računaju subotu u godišnji ako je neradna....), posao ako si friški većinom ovrhe, administracija, obijanje pločnika za službene i neslužbene potrebe principala ...ali pretpostavljam da su ti rekli uvjete prije nego si pristao raditi?
  4. Hmmm...koji dio koji sam ja napisala "jednostavno nije točan"? Dio da je najbliže našem izrazu diplomirani pravnik -law graduate ili da to isto može napisati? Ili moja tvrdnja da oni takav izraz ne poznaju -jer i dalje mislim da ga ne poznaju na način kako ga mi koristimo. Naime, sve ovo što si ti napisao stoji ali ja ne vidim da je goggs tražio prijevod za magistar prava nego za izraz diplomirani pravnik. E sad da li je sad budućem poslodavcu potrebno objasniti jeli to LL.B ili LL.M isto tako ostaje nezahvalno jer niti jedna titula, kao što si i sam priznao, u potpunosti ne odgovara sustavu obrazovanja pravnika u RH nakon diplomiranja po Bologni (znači bez spec.studija). Uzmimo za pretpostavku da se radi o domaćem poslodavcu koji traži CV i na engleskom. On će itekako znati što predstavlja law graduate. Stranom će poslodavcu biti potrebno objašnjenje sustava obrazovanja da bi shvatio o kakvom se stupnju radi ukoliko se ne zadovolji sa danim terminom. Znači, više od LL.B a manje od LL.M...
  5. Naravno da neke stvari ne možeš prevesti doslovce na engleski jer oni takav termin ne poznaju pogotovo ako uzmeš u obzir činjenicu da u common law sustavu imaš nekoliko naziva za dipl. pravnika ovisno o tome što radi. Možeš jednostavno navesti - jurist ili law graduate (što bi bilo najbliže izrazu dipl. pravnik...)
  6. Jeli vama principal uračunava subote u godišnji? Meni je to stvarno besmislica...pa ni zetovcima koji rade od petka do svetka ne uračunavaju subote u godišnji....
  7. zvonchi

    Dnevnica

    Koliko i da li vam principali plaćaju dnevnicu kada idete na rasprave u druge gradove (pretpostavlja se da se radi o gradovima koji su udaljeni preko 2h od mjesta polazišta pa se izgubi cijeli radni dan....)
  8. Evo da javim dojmove sa današnjeg ispita... Prvi šok-promjena komisije. Umjesto Ivanišević-Marković a umjesto Jasenkovića –Jug. Iako su svi komentirali da je to pozitivna promjena nije baš bilo ugodno na prvu loptu. Prvo Uprava-Radno - Marković koji je više pitao Upravu nego radno s time da je pitao i Izvlaštenje. Nakon toga Ustav-Palarić i tipična pitanja tko imenuje koga na čiji prijedlog uz čije mišljenje. Čovjek nije davao nikakve reakcije jesmo li dobro odgovorili ili ne već je samo skakao s jednog pitanja na drugi. Na kraju je pitao koliku kvadraturu mora ima jb ureed, ali mislim da je to pitao samo tek toliko da izbezumi kolegicu. Nakon toga je bio najbolji dio ispita –Klier. Svi smo strepili jer je nov ali moram vam reć da je ispitivač za poželjet. Ugodan, susretljiv, pomaže da se sjetiš i daje pohvale kada dobro odgovoriš. Nadam se da će ostati u komisiji i da se neće pokvariti Slijedi Jug koji je osim ostalog pitao i ostavinski i ovršni postupak. Za kraaj nam je stigao Eraković koji je by the way izvadio iz đepa prvih 30-tak stranica ZOO-a i onda pitao načela i zatezne kamate da bi onda prešao na ostala pitanja općeg dijela GP-a i Trgovačkog. Svi su bili jako korektni, stvarno nemam primjedbe. Što se tiče znanja nisam znala sve od prve ali zato su se svi ispitivači (osim Palarića) potrudili podsjetiti na odgovore i tražili su logično zaključivanje. Zato svi glavu gore, neće vas rušiti ako ne znate odgovor na koje pitanje. Znam da to sad ne vjerujete (nisam ni ja) ali ćete vjerovat kad prođete. Ja sam trtarila iz čiste prevencije-da lakše podnesem ono najgore, ali na kraju sam prošla. Učila sam 2mjeseca intenzivno kombinirala sam zakone i skripte. Sretno svima!
  9. Tek sam u fazi rspitivanja oko projekta pa ti još ne mogu reći detalje...znam jedino da su investori odgovorni za nekoliko stvari a jedna je nadzor građenja koji moraš imati ako ti dođe inskepcija. Mene više muče porezi i koliko se to na kraju isplati...javim čim saznam nešto više...
  10. Prikično mi je jasno, jedino me zanima još ovaj PDV. Jeli to kumulativan uvjet 85.000 kn+stalnost i samostalnost ili je dovoljno da je ostvareno više od 85.000,00 kn pa automatski spada u sustav PDV? Hvala svima na odgovorima!
  11. Sljedeća situacija: Fizička osoba je investitor za izgradnju stambenog objekta do max. 6 stambenih jedinica. Sa jednim katom (2 stambene jedinice) rješava stambeno pitanje odnosno stanove ostavlja u svom vlasništvu a ostale stanove prodaje. Koje poreze bi morala podmiriti? Da li bi plaćala porez na promet nekretnina za ostale stanove i po kojoj stopi? Hvala!! Hvala!
  12. Ovako, iz dvorišta jedne nekretnine1 postoje stepenice ( idu ispod nivoa dvorišta a iznad je dio nekretnine1) koje vode do zida druge nekretnine. Susjed si je samovoljno probio zid kako bi imao pristup na te stepenice. Rokovi za bilo što od tog trenutka su prošli međutim priča se nastavlja. Sad je stavio željeznu "kapiju" na pola stepenica (točno gdje završava dio nekretnine1) i može slobodno ulaziiti i izlaziti na dvorište nekretnine1. Vlasnik nekretnine1 pokušava to spriječiti postalvjanjem stvari na dio slobodnih stepenica ali susjed je počeo krasti stvari kada nitko nije kod kuće radeći si tako više mjesta. Napominjem da dvorište nekretnine1 nije u vlasništvu nego u posjedu jer ne može biti predmet vlasništva. Što učiniti? Ne može se dokazati da susjed krade stvari a ionako su to stvari malevrijednosti. Koju tužbu podnijeti da ga se spriječi' Postoji li koji način da ga se natjera da zatvori pristup nekretnini1? On ime sa svog dvorišta sve pristupe. Nadam se da nije prekomplicirano Hvala.
  13. zvonchi

    Skripte

    Pridružujem se molbama za skripte i unaprijed hvala! zvonchi@gmail.com
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija