Jump to content

ivagljiva

Korisnik
  • Broj objava

    16
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je ivagljiva objavio

  1. Hvala na odgovoru. Taj dio mi je jasan, ali sto ako se vratimo u Kolovozu 2017. nazad u Hrvatsku i prijavimo se. Moramo li tada platiti porez u HR za prihode ostvarene u prvih sedam mjeseci (u SAD-u)? Ispalo bi da smo u jednoj ili dvije godine manje od 183 dana u HR, ali nisam siguran tumaci li se tako samo u slucaju odlaska iz HR ili isto vrijedi i za povratnike?
  2. U teoriji bi trebao platiti porez i u HR za sve godine, jer se nisi odjavio iz HR i iz porezne. Pogledaj samo nedavne clanke o Irskoj.
  3. Supruga i ja smo se odjavili u 2015. i isto napravili u poreznoj. Zanima nas ako se vratimo u Hrvatsku u Kolovozu 2017., znaci u HR bi bili prijavljeni manje od 183 dana u 2017 i 0 dana u 2016. Hocemo li morati u HR platiti porez za sve zaradjeno u prvih 7 mjeseci 2017. koje smo proveli izvan HR?
  4. Trenutno živim u SAD-u. Brak je sklopljen u HR i oboje smo HR državljanji. Imamo dvoje malodobne djece. U međuvremenu smo se odjavili iz HR. Jedan od nas bi sada nazad u HR dok drugom to ne odgovara plus neka druga neslaganja. Ukoliko se dogovorimo za sporazumni razvod braka u kojem djeca ostaju majci koja se vraća u HR, a otac ostaje u SAD-u, na koji bi nam način bilo najlakše i najjeftinije raskinuti taj brak? Koliko uopće takav process traje?
  5. A zar nije ova presuda sa Općinskog suda također pravomoćna ili bi ona bila pravomoćna u slučaju da nitko nije podnio žalbu u određenom roku na županijski sud?
  6. Jasno. Još jedno pitanje. Kazna je izrečena na Općinskom sudu 2011., a zatim je išla žalba na županijski sud koja nije promijenila izrečenu kaznu i dostavljena je 2013. Mjeri li se vrijeme kazne od 2011. ili 2013.?
  7. Ah, šteta. Pravosuđe nam je zbilja sporo. Naime, za nešto iz 2006. godine trebalo je sedam godina do presude, a meni da postanem "čist" će trebati trinaest.
  8. Mislim da sam krivo protumačio svoju osudu. Dakle, ispravno je sljedeće: Osuđuje se na kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine, a temeljem čl.67 KZ izriče se UVJETNA OSUDA te kazna zatvora neće biti izvršena ukoliko u roku od 3 (TRI) godine ne počini novo kazneno djelo. Znači li to da je meni uvjetna istekla 2014. godine? Znači li to da bih mogao zatražiti brisanje iz evidencije (ukoliko to nije učinjeno automatski) 2017.? Ima li rok kušnje (ako su ove 3 godine rok kušnje, a ne uvjetna) nekog utjecaja na rehabilitaciju ili je samo mehanizam kojim bi se u slučaju ponavljanja kaznenog djela aktivirala zatvorska kazna?
  9. Htio bih se samo još jednom zahvaliti na brzim i preciznim odgovorima. Što se tiče zadnjeg upita i linka na koji ste me uputili sve je rečeno u dijelu zadnjeg paragrafa: "...odnosno uputa da sudovi donesu vlastita pravila po uzoru na spomenuta pravila Vrhovnog suda RH" Ostaje mi za vidjeti na koji će način Predsjednica postupiti, a žao mi je što mišljenje agencije nije regulirano tj. ako i je ne nalazim gdje i kosi li se sa današnjom praksom gdje se objavljuju svi podaci. U svakom slučaju tema mi postaje kompleksna jer nisam pravnik pa ću morat pričekati i vidjeti kako će izgledati u praksi. Lijepi pozdrav.
  10. Ukoliko sam dobro shvatio, a vezano uz objavu podataka jedina je razlika što se više neće objavljivati odluke koje su riješene negativno. U osnovi, nisam našao gdje je propisano da se u objavi u Narodnim novinama hoće ili neće navoditi ime, prezime, kazneno djelo etc. Doduše, to ne mogu naći niti u trenutnom zakonu koji je na snazi. Čl. 12, stavka 3 Zakona o pomilovanju: "Odluka o pomilovanju objavljuje se u službenom glasilu Republike Hrvatske." ...taj članak će u novom zakonu (ako bude izglasan) biti Čl. 13, a stavka 3 ostaje nepromjenjena. Znate li kojim je zakonom odlučeno koji se podaci objavljuju u Narodnim novinama ili je to na volju suda, Predsjednice ili nekog trećeg koji radi objavu? Vjerujem kako to mora biti negdje propisano.
  11. Da, mislio sam na odluke Predsjednice po molbama za pomilovanje. Postoji li negdje na internetu prijedlog novog Zakona o pomilovanju? Za sada mogu još pričekati, jer mi uvjetna istiće početkom 2016. Inicijali bi bili ok, dok potpuno otkrivanje podataka smatram kao što ste i napisali nepotrebnim. Na koji način bih mogao provjeriti kada će biti glasanje o novom zakonu, ako isti i dođe na dnevni red? Hvala na odgovoru u kasne sate i želim Vam laku noć. Edit: Ovo bi moglo biti to admin.mprh.hr/lgs.axd?t=16&id=4265 Idem sada na čitanje.
  12. Puno hvala na odgovorima. Sada je sve vezano uz rehabilitaciju u potpunosti jasno. Naravno, na kraju se uvijek pojavi novo pitanje. Jesu li presude predjednika javne (ime, prezime, kazneno djelo), jer ako jesu onda mi sve gubi smisao?
  13. Imam li ja uopće osnovu za predati molbu? Naime, čitao sam zakon http://www.zakon.hr/z/274/Zakon-o-pomilovanju i primjetio da se nigdje ne spominje pomilovanje za uvjetnu kaznu, već se spominje oprost od izvršenja kazne ili zamjena blažom kaznom ili uvjetnom. "Pomilovanjem se poimence određenoj osobi daje potpuni ili djelomični oprost od izvršenja kazne, zamjenjuje se izrečena kazna blažom kaznom ili se primjenjuje uvjetna osuda, daje se prijevremena rehabilitacija, ukida se ili određuje kraće trajanje pravne posljedice osude, sigurnosne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, zabrane obavljanja zvanja, djelatnosti ili du*žno*sti ili protjerivanje stranca iz zemlje."
  14. Hm... Ne zvuči baš dobro, ali tako je kako je. Postoji li neka šansa da se vrijeme rehabiltacije umanji s obzirom na to da je djelo počinjeno 2006. i prošlo je 10 godina? U stilu, pismena molba sudu ili Ministarstvu pravosuđa.
  15. Puno hvala na pojašnjenju. Znači li to da brisanje iz evidencije i rehabilitacija završavaju istovremeno tj. brisanje iz evidencije nastupa sa završetkom rehabilitacije? Jel' rok provjeravanja koji ste spomenuli moja uvijetna kazna ili je to nekih dodatnih 3 godina? U mom slučaju ja bih se mogao prijaviti za vizu ili bilo kojoj drugoj instituciji koja zahtjeva potvrdu o nekažnjavanju tek 2019. godine? 2013. - presuda 2016. - kraj uvijetne kazne 2019. - kraj rehabilitacije Mijenja li se išta 2016. godine osim što više ne služim uvijetnu kaznu?
  16. Pozdrav svima, čitao sam dosta postova, ali nisam siguran da sam 100% shvatio. Dakle, 2006 je nastalo kazneno djelo za koje sam osuđen 2013. na 3 god uvjetno. Htio bih izvaditi vizu, ali se bojim da bi me mogli tražiti potvrde o nekažnjavanju i o tome da se ne vodi nikakav postupak protiv mene. Ovo drugo mislim da mogu dobiti, ali me brine potvrda o nekažnjavanju. Da li se nakon izvršene uvjetne kazne od 3 godine može dobiti potvrda o nekažnjavanju ili se mora čekati jos 3 godine da rehabilitacija završi? Hvala!!!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija