Jump to content

Tomislav1975

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Htio bih se zahvaliti na savjetu ,na prethodnu temu . Vidjet cemo kako ce sve to ispasti nakraju,pa cu se osvrnuti . Hvala još jednom. LP
  2. E tu se pojavila dilema,najbolje bi bilo da se ta kuća nije ni spomenula na sudu,pa mislim da ne bi bilo problema.Ali sad je gotovo,problem je kod ovoga sto je sudac rekao,da bez obzira sto je baka darovala za zivota svoj dio unuci,druga strana ima pravo na nuzni dio tog darovanog dijela. Taj "Ugovor o darovanju" je onaj naranđasto bijele boje kupljen u Narodnim novinama,u njemu nije nista spominjano ,nego da baka ostavlja unuci,koja je čestica i općina i to je to. Na kavi sam razgovarao na tu temu sa par odvjetnika,i oni govore ako je za zivota nesto darovano,da nema druga strana pravo traziti nuzni dio,poslje smrti darovatelja. Ali kad ima kazem da sud ima pogled drugaciji na tu temu,onda se svi čude i nije im jasno....Zato sam se i tu javio ,da vidim kakva su Vaša razmisljanja .
  3. Kada je otac tj djed preminuo ,dogovor je bio da se kuća podjeli na 3 jednaka dijela na majku (baku ) i na dva sina (od kojih je jedan preminuo),sa tim da baka ima pravo uzivanja cijele kuce za života. Baka od imovine ima jos maleni poslovni prostor ,koji je u zgradi koja nije jos legalizirana,niti su papiri sredeni ikakvi jer do nekih vlasnika se nemoze uopce doci. A prostora baka je vlasnik 4/6 ,a sinovi imaju svaki po 1/6.
  4. Lijepi Pozdrav. Slučaj je ovakav: Baka živi u obiteljskoj kući koja je podjeljena na 3 dijela i tako je zavedeno u gruntovnici (1/3 baka,1/3 sin,1/3 unuka-drugi sin je pokojni). Baka za života ,točnije početkom 2014g kupuje u NNovinama Ugovor o darivanju i ovjerava kod bilježnika,u kojem daruje svoju trećinu unuci za uzvrat sto je zivjela i brinula o njoj ,Dok sin zivi van Hrvatske.Unuka sve to uredno prijavljuje na poreznoj gdje je oslobođena plaćanja poreza,odlazi u gruntovnicu i tamo se upisuje kao vlasnik na taj darovani dio kuće, tako da je trenutno stanje 2/3 unuka ,1/3 sin(stric). Baka krajem 2014 g naglo umire,ostavinska rasprava se zakazuje na sudu pocetkom 2015 godine. Bakin sin se ne pojavljuje na ročištu , a unuka na ročištu iskreno prepricava sudu situaciju cjelokupnu ,te kako nije u dobrim odnosima stricom. Temeljom priče Sud ne zavrsava slucaj jer kaže kako stric ima pravo na nužni dio te 1/3 kuće bake tj njegove majke sto je darovala unuci.I jos kaze da bez strica ne može to završiti dok se on ne izjasni da li hoce nuzni dio ili ne. Sa tim da u zapisniku suda obiteljska kuća nije uopće uvedena na popis ostavine. Zanima me dali stric ima pravo na taj nužni dio od bakinog darovanog dijela ,koja je baka za života dala ugovorom unuci? Ako ima,da li sudac može to pobiti sa obzirom da je sve zavedeno na poreznoj i gruntovnici ili mora stric pokretati drugu parnicu tj utužiti unuku zbog toga što je zakinut ?
  5. Hvala na brzom odgovoru.Vrijednost druge nekretnine je manja ali je u najmu trenutno.i donosi novce, A kuća je za preuređenje i odnosi novce. Uglavnom mene je zanimalo da li druga strana moze pobiti taj darovni ugovor koji je napisan na primjerku koji je kupljen u narodnim novinama (jer ce sigurno pokušati) !? Tj.zanimalo me ,da li sutkinja moze odmah ga pobiti u rješenju koje će izdati na slj. ročištu? I drugoj strani dodijeliti taj nužni dio od tog darovanog dijela. Ili to druga strana mora posebnom naknadnom tužbom rušiti taj darovni ugovor?
  6. Evo jedno pitanje slično: Baka je za života darovnim ugovorom dala 1/3kuće unuci ,koja također već od prije ima 1/3. I unuka je to sve prijavila i upisala u gruntovnicu i katastar i poreznoj. Baka je umrla krajem 2014 g,dosla je ostavinska rasprava na sud neki dan ,a vlasnik zadnje trećine kuće (bakin drugi sin) nije se pojavio na istoj. Unuka je htjela biti korektna ,jer je jos jedan prostor u igri u istom omjer u korist bakinog sina(strica) da ustupi svoj dio u zamjenu za drugi ,da bude vlasnica 1/1 kuće,pa je spomenula to i taj darovni ugovor na sudu. Sutkinja je uzela kopiju darovnog ugovora i rekla da ako se na sljedecoj raspravi pojavi druga strana i bude zahtjevala,da ima pravo na nužni dio od te 1/3 od tog darovnog ugovora,i da ce ga dobiti,bez obzira sto je to baka darovala njoj. Moram spomenuti Sa tim da u zapisniku sa ročišta ,nije uveden taj darovni ugovor kao jedna od stavki ostavinske rasprave. Nego stoji samo da ga je unuka predočila sudu. Mene zanima da li je to moguće taj darovni ugovor da sutkinja poništi ili je netko tu krivo shvatio nešto?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija