Jump to content

ellen1234

Korisnik
 • Broj objava

  17
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Porezna kartica-dijete

  Hvala!
 2. Pozdrav. Moze mi netko odgovoriti na slijedeće. Trudna sam s drugim djetetom i od nedavno sam na komplikacijama u trudnoci te primam naknadu sa Hzzo-a. Inace sam zaposlena za stalno. Prvo dijete mi je prijavljeno na mojoj poreznoj kartici. Zanima me mogu li dijete sada prebaciti na poreznu karticu od supruga da on dobiva poreznu olaksicu na dijete kao ja do sada pa da to traje sve do mog povratka na posao kad bih ponovno prebacila dijete na moju pk karticu? Hvala!
 3. Odustajanje od oporuke

  Puno hvala na odgovorima, sad mi je puno jasnije!
 4. Odustajanje od oporuke

  Djed je jos 1989.darovnim ugovorom napisao da baki pripadne ta cestica. Baka se nikad nije uknjizila na nju. Medjutim 2009.godine djed je napisao oporuku kojom tu istu cesticu ostavlja stricu. Baka je za oporuku saznala tek sada kad je bila prva ostavinska. Moze li se nekretnina oporucno ostaviti ako je vec prije od iste osobe bila darovana supruzi? Ako se baka s oporukom ne slaze, sto ona moze tu uciniti na drugoj ostavinskoj raspravi? Baka nikako ne zeli da ta cijela cestica ostane stricu vec da ravnopravno pripadne i mom ocu koji tu zivi preko 30g. Hvala
 5. Odustajanje od oporuke

  Pozdrav. Moze mi netko odgovoritina slijedece. Moj pokojni djed je oporukom stricu dodijelio cesticu na kojoj su dvije kuce. Jedna od tih kuca se sastoji od prizemlja i kata. U prizemlju zivi taj stric, na katu zive moji roditelji a u drugoj kuci zivi baka. Stric je rekao kako bi ipak odustao od tog gornjeg kata gdje mi zive roditelji te ga ipak prepustio mom ocu. Uskoro slijedi druga ostavinska rasprava na kojoj bi to stric trebao reci javnom biljezniku. Zanima me na koji nacin to stric moze formulirati? To je odustajanje od oporuke ili darovanje? Kako se moj otac moze uknjiziti na tu cesticu i podlijeze li placanju poreza od 4%? Ako da, kako tu izjavu formulirati kod biljeznika da taj kat pripadne njemu a da ne mora platiti porez? Pokojni djed je baki jos 1989.ostavio Darovnim ugovorom jednu cesticu. Na toj cestici djed je izgradio kucu koja se sastoji od prizemlja(gdje mi zivi stric sa, svojom obitelji) i kata gdje zive moji roditelji. Unazad 10ak god na toj istoj cestici djed je napravio jos jednu kucu prizemnicu u kojoj je zivio on do svoje smrti i baka koja jos zivi u njoj. 2009.g.djed je napisao oporuku kojom tu cijelu cesticu(sa dva stambena objekta) ostavlja stricu. Baka je saznala za oporuku tek sada kad je bila prva ostavinska na kojoj se nije nista rijesilo. Uskoro slijedi druga. Mene zanima je li oporuka valjana ukoliko je on vec darovnim ugovorom tu česticu njoj darovao? Ako je ta cestica bracna stecevina a djed je oporukom ostavio stricu, sto baka tu moze napraviti jer je djed stricu darovao i njen dio? Napominjem da je cestica jos na djedu dok traje ostavinska. Hvala!
 6. Oporuka

  Provedena je 1.ostavinska u ovaj utorak na kojoj nije nista dogovoreno. Sveukupno je 5 nasljednika. Cetvoro djece plus supruga pokojnog.Na toj ostavinskoj stric je donio oporuku ali kopiju, a ne original. Javni biljeznik je rekao da ona nece uci u razmatranje dok se ne donese original, a original je pohranjen kod jednog odvjetnika. Javni biljeznik je rekao da ce kontaktirati odvjetnika da se oporuka u originalnom obliku dostavi za slijedecu ostavinsku koja ce biti za mjesec dana. Iskreno, bilo mi je cudno da oporuka u originalnom obliku nije bila dostavljena na prvu ostavinsku kad je u pozivu pisalo da se odmah pri primitku poziva donese ukoliko je netko ima. A odgovor na drugo pitanje, postoji jos puno cestica koje ulaze u ostavinsku. Znaci li time da moj otac ne moze traziti nuzni dio cestice ostavljene u oporuci, buduci da moze naslijediti neku od tih ostalih cestica? Hvala
 7. Ugovor o doživotnom uzdržavanju

  Hvala na odgovorima!
 8. Oporuka

  Znaci, on se ne moze predomisliti za 1,5,10 g. i promijeniti odluku?
 9. Bog. Moze mi netko pojasniti ukoliko zna. Prije nekoliko godina Izmedju mog djeda i strica sklopljen je ugovor o dozivotnom uzdržavanju, nekoliko mjeseci prije nego je djed zavrsio u staračkom domu kao neprisebna osoba. Ugovorom djed daje stricu jednu cesticu velike povrsine. Mene zanima, sto znaci dozivotno skrbiti o nekome? Ukljucuje li to smjestiti ga u dom? Ili se tim postupkom ugovor o doživotnom ponistava? Koliko je nama poznato djed je bio i prije polaska u dom nepriseban. Ne znamo postoji li medicinska dokumentacija o tome, medjutim jako puno ljudi tu činjenicu mogu potvrditi. Takodjer me zanima, kolika je mogucnost da se taj ugovor pobije s tom činjenicom da sumnjamo da je djed bio nepriseban i tada kad je ugovor napisan, ili da je napisan ciljano i smisljeno netom prije stavljanja u dom jer se vidilo u kojem smjeru zdravstveno stanje djeda ide? Hvala!
 10. Oporuka

  Napominjem. Stric je pokazao mom ocu tu oporuku i rekao da mog oca i majku nece istjerati sve dok su zivi. Medjutim, poznavajuci ga, nisam u to sigurna. I koji bi to dokument trebao postojati koji bi to garantirao da do svoje smrti moji roditelji ostaju tu?
 11. Oporuka

  Pozdrav. Moze li mi netko odgovoriti na ovo pitanje: moj pokojni djed je oporukom ostavio kucu na dva kata i jos jednu kucu pored nje mom stricu. Kako moji roditelji zive u toj kući 35g, koje su mogucnosti mojih roditelja u toj situaciji? Znaci li to da ih moj stric moze izbaciti na ulicu? Mogu li se oni uknjiziti na taj dio di zive? U oporuci pise da mu ostavlja cesticu tu i tu na kojoj su dva objekta. Kako je u vlasnickom listu ta cestica oznacena kao oranica, znaci ne pise kuca, je li ta oporuka onda valjana? Hvala!
 12. Ostavinska

  Hvala na odgovorima!?
 13. Ostavinska

  Pozdrav. Bila bi zahvalna ako bi mi netko mogao odgovoriti na slijedeca pitanja. Otac uskoro ide na ostavinsku raspravu, jos nije dobio poziv. Kako obiteljski odnosi nisu dobri, moj otac nije upoznat postoje li i novci koje je moj djed imao. Prije 10ak godina, prodao je nekoliko terena i dobio pozamasnu svotu novaca po nasoj procijeni, sudeci po broju kvadrata i cijeni po kvadratu. Medjutim, moj otac je od tih novaca dobio zanemarivo malo novaca. Isto tako,djed je bio sve do smrti u privatnom starackom domu, te moj otac nije upoznat niti od cega je umro niti je li bio lisen poslovne sposobnosti. Ono sto mene zanima je slijedece- 1)Moze li moj otac podignuti osmrtni list? 2)Pise li u osmrtnom listu koji su zakonski naslijednici? 3) Moze li moj otac s osmrtnim listom ili nekim drugim dokumentom provjeriti postoje li novci na bankovnom racunu? (Nije upoznat u kojoj banci je imao racun) 3) Moze li moj otac otici u centar za soc.skrb pitati za lisenost poslovne sposobnosti i tko mu je bio skrbnik ako ga je imao? 4) Ukoliko je netko imao punomoc i baratao s njegovim novcima, mora li ta osoba ukinuti punomoc ukoliko vise nije prisebna? 5) Je li dokaz da netko nije priseban jedino pismena lisenost poslovne sposobnosti ili su dovoljni papiri lijecnika? 6) Moze li se traziti da se uvrsti u ostavinsku i ukoliko je nesto darovano nekome od ostalih naslijednika, konkretno novci? Puno hvala onome tko mi odgovori! Lijep pozdrav
×