Jump to content

Dronjko

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Aha. Koliko se sjecam nekih slucajeva, oruzje u virtualnim igrama takoder ne smije biti kopija pravog oruzja, jer proizvodaci oruzja bi mogli tuziti proizvodaca igre. Takoder, iz istog razloga neke igre nemaju licencu za tocna imena nogometnih liga i klubova. Zato u igrama postoje oruzja koja se zovu "Ruska jurisna puska", "Americka jurisna puska" i slicno, a ne AK47 ili M16. Sto se tice pisanog uratka, odnosno knjige, tu se, koliko sam shvatio ne radi o istoj stvari, jer pisano navodenje imena puske, pistolja ili topa nije kopiranje istih pa spada pod fair use kojega ste mi linkali. Dakle, odgovor bi bio; "da, smije se koristiti ime oruzja u pisanju knjige, ali nije dopusteno djelo nasloviti imenom tog oruzja ili na korice knjige otisnuti sliku tog oruzja, bez prethodne dozvole od strane proizvodaca tog istog oruzja". Nadam se da sam u pravu.
  2. To mi je apsolutno jasno. Nemam namjeru ocrnjivati nikoga i nista. Ima li me pravo Colt's Manufacturing tuziti po zakonima RH, pred sudovima RH, ako u svom uratku navedem da moj lik koristi M16 u borbi? Nigdje na to pitanje nisam nasao jasan odgovor.
  3. Shvacam da ne smijem ocrnjivati javne osobe, kompanije, pa mislim cak niti drzave. Sjecam da je ono Kazahstan tuzio Borata, ali ne znam kako je to zavrsilo... Zanimalo me trenutno smijem li koristiti sluzbena imena i oznake oruzja i slicno. U mnogim sam knjigama vidio da ih pisci koriste, dok su u drugim knjigama oruzja navedena samo kao oruzja, ali ne i tocan naziv. Nikad nisam saznao jesu li pisci koji su koristili prava imena oruzja trazili od proizvodaca dozvolu za to. Po americkom zakonu se to smije jer spada pod trademark, koliko sam skuzio, pa je samo navodenje u pisanom uratku beznacajno i neutuzivo, osim ako se taj proizvod na neki nacin ocrnjuje. Kako se mnogi zakoni razlikuju od drzave do drzave, zanimalo me kakav je slucaj sa tim kod nas. Dakle, dopusteno je navesti ime oruzja kojega npr nose likovi u knjizi i koriste ga u borbi? Hvala vam na odgovoru.
  4. Lijepi pozdrav! Novi sam clan, upravo registriran i imao bih svu silu pitanja vezanu uz trademark i copyright. 1. Smijem li u pisanju knjige navoditi tocna imena oruzja bez prethodne dozvole od proizvodaca tog oruzja? Primjer; "Na boku mu se klatio M70..." 2. Smijem li navoditi i imena drugih proizvoda, bez da pisem o njihovim specifikacijama ili ih na bilo koji nacin ocrnjujem u tekstu? Primjer; "Jeo je ostatke u McDonaldsovom restoranu..." 3. Smijem li navoditi imena stvarnih javnih osoba? Primjer; "Predsjednik Obama izdao je zapovijed zrakoplovstvu da sravni grad sa zemljom..." Evo, ovo su prva tri pitanja koja su mi trenutno najzanimljivija. Trudio sam se na hrvatskom dijelu interneta pronaci odgovore vezane uz ova pitanja, ali izgleda da je taj dio siromasan odgovorima. Takoder, ovdje sam trazio odgovore ali nisam uspio naci temu koja bi objedinila ova pitanja, a ticu se iskljucivo stvaranja knjizevnog uratka. Na americkoj strani nasao sam neke odgovore, ali me zanima kakva je situacija u nasem pravnom sustavu po gore navedenim pitanjima. Ne sumnjam da bi odgovori na ova pitanja mogli pomoci mnogima. Sa stovanjem! Dronjko
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija