Jump to content

Adeline

Korisnik
  • Broj objava

    35
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Adeline objavio

  1. Poštovani, prema “preporuci” agencije za nekretnine, kupoprodajni iznos je isplaćen u eurima na devizni račun prodavatelja koji nije znao da iznos mora primiti u kunama. Danas je stigao poziv od banke da dodje popuniti neki upitnik. Moje pitanje je što sad može očekivati? I kako je banka uopće mogla primiti novac kao takav?
  2. Pozdrav, molim savjet. Suprug već tri godine konzumira marihuanu, za ostale droge nije sigurno ali je vjerojatno budući da se iz mjeseca u mjesec sve agresivnije ponasa. Oštro odbija činjenicu da je ovisan o tome iako samo na travu trosi vise od 1.500 kn mjesečno. Slikala je poruku na mobitelu. Na poslu je napušen cijelo vrijeme ali je sam sebi šef pa mu to ne pravi probleme. Prilikom zadnje svadje, bacio je suprugu na krevet i napustio zajedničku nekretninu. Od tad živi sam a ona živi s njihovom maloljetnom djecom. Nije podnijela prijavu na policiju iako je imala neke masnice koje je slikala. Iako nikad nije iskazivao neko pretjerano zanimanje za djecu, nervirao ga je dječji plač, sad želi vidjati djecu i ona mu to ne želi ni uskratiti. Problem je, odnosno bit će, ukoliko on bude tražio da djeca prespavaju kod njega. Radi se o djeci mlađoj od 3 godine. Nikad nisu bili razdvojeni od majke i otac nikad nije ustajao noću jer bi ukomiran spavao. Djeca još uvijek ustaju noću. Za sad vidi djecu dva tri sata tjedno i to mu je dovoljno. Ona će pokušati postići sporazum s njim da vidja djecu preko dana ali da ih navečer vrati kući. Boji ga se i nije spremna odmah sve ispričati na CZSS ukoliko se dogovore jer joj je doslovno rekao da “za to ide glava”. Naravno, ukoliko se ne dogovore, bit će prisiljena jer mora gledati dobrobit djece. Može li netko dati nekakav savjet sto joj je najbolje učiniti. Što staviti u plan zajedničke skrbi ako se dogovore i hoce li to sud potvrditi? Ako ipak bude morala sve ispričati, hoce li poruke i svjedoci biti dovoljni? Ide li onda neko testiranje na droge i koliko dugo to ostaje u organizmu. Najljepše zahvaljujem na bilo kakvom savjetu jer zena je van sebe. On je financijski potkovan a ona još na porodiljnom i ne može raditi. I prijeti joj se ali nikada porukom, uvijek pozivom.
  3. Iznos koji je na kupoprodajnom ugovoru ako provizija dospijeva na naplatu po potpisivanju kupoprodajnog ugovora. Neke agencije naplaćuju odmah po potpisu predugovora, onda je relevantna cijena na predugovoru. To je stavka koja se naznačuje u ugovoru o posredovanju kojeg vi nazalost nemate. Ali, budući da su vas tek sad kontaktirali, za pretpostaviti je da naplaćuju uobičajeno, po sklapanju glavnog ugovora. Onda je to cijena iz kupoprodajnog ugovora.
  4. Pokušajte tražiti od njih presliku ugovora o posredovanju jer je on jedini relevantan i obvezujuć za vas. U smislu obveza prema agenciji. Ako ga niste potpisali, neće vam moći naplatiti proviziju. A ako ste potpisali, vjerojatno vas mogu ovršiti ukoliko ne platite. Agencija je, pretpostavljam potpisala i ugovor o posredovanju i s prvim i drugim vlasnikom, odnosno tim firmama koje navodite i to ništa ne mijenja kod vas. Nekretnina je predmet tog njihovog ugovora a ako ste ga potpisali, bojim se da ćete morati platiti. Najbitnije je dakle da pokušate dobiti taj ugovor o posredovanju. Ne vidim razloga zašto vam ga ne bi dali. Pokušajte. I agencije su obveznici provođenja GDPR-a i Zakona o sprečavanju pranja novca tako da sigurno imaju taj ugovor jer su ga dužni čuvati.
  5. Predugovoru o kupoprodaji ili ugovoru o posredovanju? Jeste li s agencijom potpisali ugovor o posredovanju? Ako vi kao kupac niste osobno sklopili ugovor o posredovanju, ne vidim način na koji bi se vama mogla naplatiti provizija.
  6. Ono što nedostaje jest tabularna izjava bez koje se nećete moći uknjižiti. Trebalo bi dodati da će prodavatelj kupcu nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora i isplate kupoprodajne cijene u cijelosti izdati ovjerenu tabularnu izjavu.
  7. Hvala na odgovoru. Nema nikakvih posebnih uvjeta. Ono sto sam zaboravila napisati u uvodnom pitanju, a bitno je, jest to da budući da ove dvije djelatnosti nemaju nikakvih dodirnih točaka, ja bih htjela nekako drugačije nazvati svoju djelatnost te zbog toga ne znam kako sad to napraviti a da ne otvaram zasebnu tvrtku. Npr. njegova je djelatnost vezana uz motorna vozila i takvo je i samo ime tvrtke, a ja bih se bavila digitalnim marketingom.
  8. Ako sam vas dobro shvatila; vi ste kao kupac odnosno tražitelj nekretnine sklopili ugovor s agencijom da će posredovati pri kupoprodaji? Što vam je pisalo u članku o plaćanju provizije? Kad se plaća provizija?
  9. Pozdrav, molim pomoć. Suprug ima registriranu tvrtku s kojom obavlja jednu djelatnost. Budući da u registru ima navedenu i djelatnost s kojom bih se ja započela baviti, nepotrebno je da i ja otvaram svoju tvrtku. E, sad, što moramo napraviti? Pod što bi to onda išlo? Podružnica? Ove dvije djelatnosti nemaju veze jedna s drugom. Knjigovođa nije sigurna što bi trebalo prvo napraviti.
  10. Pozdrav svima, Prije dvije godine dobila sam prekršajni nalog na koji sam se zalila i dobila smanjenje kazne. Kazna je uredno plaćena u propisanom roku. Na bankovnom izvodu vidim da mi je naplaćena ovrha u iznosu od 100 kn + troškovi fine 50 kn. Kao primatelj tog iznosa navodi se MUP tog mjesta gdje je prekršaj počinjen. Moje pitanje je kako je moguće da nisam dobila nikakvu obavijest o ovrsi i je li Fina bila dužna obavijestiti me. Ne znam zašto bi me uopće ovršili i koga zvati. Sumnjam da će mi u toj policijskoj postaji dati ikakvu informaciju.
  11. Imamo mi njegov IBAN, odnosno vlasnik ima jer mu je uplaćivao rate. Mislite da bi mogli tako? A kako ćemo onda za brisovno očitovanje?
  12. Vrijednost nekretnine je skoro 10 puta u odnosu na dug.
  13. Hvala na odgovoru. U pravu ste, pozajmica s kamatama. 7% godišnje od 2012. Vidjet ćemo s vlasnikom da nam da na uvid taj sporazum. No to sve nije problem. Nije problem u iznosu. Problem je sto dotični očigledno ne želi da mu se dug namiri. Vlasnik kaže da je u jednom odredjenom periodu imao nešto novaca i da je htio zatvoriti dug, medjutim ovaj se isto tako javio, obećao poslati u to vrijeme iznos duga i nakon toga opet ništa. Teoretski, on bi sad mogao to razvlačiti unedogled. Ne razumijem zašto ne želi svoj novac natrag. I samo bih htjela napomenuti da je vlasnik stariji gospodin, samac, preko 70 godina koji želi prodati kuću jer je vise ne može održavati i kupiti stan.
  14. Hvala na odgovoru. Pretpostavljam da nakon toga, ukoliko se ne javi, vlasnik može samo da podigne privatnu tužbu?
  15. Da, znam. Ali bi najprije htjeli da se taj izjasni koliko je preostali dug i da izda to brisovno očitovanje. Radi se o dobrovoljnom založnom pravu.
  16. Namjeravamo kupiti nekretninu na kojoj postoji založno pravo u korist fizičke osobe u iznosu od 15.000 €. S vlasnikom je dogovoreno da kontaktira vjerovnika da mu izda pismo namjere i da se očituje koliki je preostali iznos duga te da se namiri iz kapare. Vjerovnik se ne javlja na telefon vlasniku a nama se je javio, obećao da nema nikakvih problema, da mu se pošalje obrazac i da će on navesti iznos. Poslano mu je i nakon toga se vise ne javlja. Iskreno, ja za ovo nikad nisam čula i mi smo u čudu. Čovjek ne želi svoj novac i time nam svima stvara problem. Moze li nam netko reci sto nam je sljedeće činiti?
  17. Koliko ja znam, stalni boravak ide nakon punih 5 godina. Moj suprug je prvi taj boravak dobio na 5 godina i onda se opet predaje za privremeni, i na tom privremenom čeka dozvolu za stalni boravak. Ne znam je li ovo uopće razumljivo ali tako je. Objašnjenje je išlo otprilike ovako; ima pravo na stalni boravak jer je prošlo 5 godina ali mora imati nekakvu vizu dok se taj postupak za stalni boravak provede. Jer nije isto kao i za privremeni. Kontaktirat će Vas netko iz policije, postavljati neka pitanja, donositi neke svoje procjene i na kraju odobriti stalni. Njemu nitko nije tražio rodni list, ni za prvu vizu. Ali kažem, hrvatski jezik je morao položiti i predati uz zahtjev z stalni boravak. Isto je BIH državljanin.
  18. Istovremeno predajete i obnovu privremenog i stalnog boravka. Moje suprug je prošle godine dobio stalni boravak. Istovremeno predao i dobio najprije ponovno privremeni na godinu dana i nakon tri četiri mjeseca stalni boravak. I da, morao je položiti hrvatski jezik.
  19. Pozdrav, molim savjet. Radi se o privremenom oduzimanju vozačke dozvole na 90 dana koji počinju teći od izvrsnosti presude. Presuda donesena 24.02.2021 postala je pravomoćna 10.03.2021. Vozac je provjerio u pisarnici pravomoćnost i misleći kako je pravomoćna presuda i izvršna, započeo izdržavanje kazne, odnosno nije vise vozio. Sad nakon tri mjeseca, u pretinac E-gradjanin stiže odluka da je rješenje izvršno od 09.06.2021., dakle tri mjeseca od tog datuma. U članku 151. navodi se da je presuda izvršna nakon sto je postala pravomoćna. Postoji li ikakva mogućnost da se žali i kome? Najljepse zahvaljujem.
  20. Dobar dan, ljubazno molim odgovor. Izgradili smo obiteljsku kuću 200 m2 sukladno gradjevinskoj dozvoli. Predali smo zahtjev za uporabnu dozvolu. Nakon 4 mjeseca napokon je izašla komisija za tehnički pregled. Jedna gospodja iz ureda za graditeljstvo i dva neovisna stručnjaka. Tri dana iza toga, oba ta neovisna stručnjaka, odnosno njihove tvrtke ispostavile su nam račun, svaki na 2.500 kn. Nisam uspjela nigdje pronaći zašto bi mi njima trebali platiti ako smo već platili državi taj tehnički pregled i uporabnu dozvolu. Sad ispadne državi 1.200 kn a privatnicima koje mi nismo zvali niti nas je netko pitao 5.000 kn. Vidjela sam da u Zakonu stoji da ured može angažirati neovisne stručnjake. Znaci li to da nama ti neovisni mogu naplatiti na koliko god oni ispostave račun? Bili 15 minuta i 5.000 kn!
  21. Evo me sa nastavkom. Kako ste mi savjetovali, tako smo i učinili. Priložili smo račun od automobila i vjenčani list. Nikakvog odgovora od njih nismo dobili. Nakon nekoliko poziva uspjeli smo dobiti likvidatora koji nam je rekao da će biti pozitivno riješeno i da će poslati rješenje. Kako isto nije stizalo uložili smo prigovor na trajanje postupka i zatražili rješenje. Danas je isto stiglo u kojemu se kaže da nam je zahtjev otklonjen temeljem 22. članka Zakona o obveznom osiguranju stavaka 1,2 i 3. Može li netko baciti pogled na ovaj članak jer meni ništa nije jasno. Put na kojemu se je štetni događaj dogodio istina nije javna površina ali je put, tako je uknjižen. Mi nismo vlasnici toga puta ali imamo pravo služnosti njime. Sad ozbiljno razmišljamo da se upustimo u parnicu s njima. Što vi mislite?
  22. Dobar dan, prošlo je sad već više od dva mjeseca kako nemamo nikakvu informaciju o tome je li se što poduzelo po kaznenoj prijavi. Zadnji put kad smo bili u ŽDO nismo dobili konkretno objašnjenje zašto ne možemo izvršiti uvid u kazneni spis. Ja sam pretpostavila da je to iz razloga što ga se možda treba ispitati u svojstvu svjedoka, međutim od njih ni traga ni glasa. Danas smo ponovili zahtjev prema ŽDO pa čekamo ishod. Može li nam netko pojasniti, ako nam opet uskrate tu mogućnost, kako uopće možemo saznati rade li oni uopće išta prema prijavi. Oštećenik i svjedok su bili na prepoznavanju u krim albumu prije nešto manje od dva mjeseca i od tada nemamo nikakve informacije. Nemoguće je da nam preostaje samo mogućnost sjediti i čekati? Ne tražimo mi detalje istrage ali bi htjeli da nam netko konkretno kaže da se vrše izvidi.... bilo što!
  23. Zaista sam zahvalna na svakom savjetu koji ste nam dali. Pokušat ću im proslijediti račun i vjenčani list pa ćemo vidjeti sto će reći. Za sad nismo dobili nikakav odgovor. U svakom slučaju javit ću ishod.
  24. Imamo jedino račun da je njegovo vozilo kupljeno prije sklapanja braka. Mislite li da bi to sto pomoglo?
  25. Zvali su nas iz osiguranja i kao sto je Ruby napisala, oni tvrde da bez obzira na to sto je svatko vlasnik svog vozila, u braku su ona zajedničko vlasnistvo. Danas bi trebali izaći i poslikati štetu ali odmah nam je rečeno da će biti odbijeno.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija