Jump to content

ABZ

Korisnik
  • Broj objava

    46
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Hvala Vam na iscrpnom odgovoru i informacijama!
  2. Poštovana, Hvala na odgovoru! Ako sam dobro shvatio, a i sam smatram to logičnim, za ovu vrstu zahvata, susjed je trebao napraviti podzid, odnosno zid do mojega zida kojim će osigurati svoju stranu? Pretpostavljam da je to jedino rješenje u praksi? I, koliko se to prakticira uopće, 'dvojni zid'?
  3. Poštovani, za početak hvala na predočenim informacijama! Konkretno, moje zemljište je golo zemljište bez objekta, ali opasano zidom na svim svojim stranama. Zgrade na mom zemljištu nema. Na navedenom spornom zemljištu napravljena je trookatna zgrada, ufaljena 3m od mojeg zida-međe. U tom pojasu od tih 3m između zgrade i moga zida radi se (nasipava se) rampa, koja se dotiče, tj. naslanja se na moj zid. Buduća rampa bit će negdje malo ispod / do u razini visine moga zida, a naknadno će biti asfaltirana. Kada se to sve tako izgradi i poveže asfaltom - kada ja jednog dana krenem sanirati svoju stranu, susjedova strana će se defintivno urušiti. Već sam obavijestio inžinjera ima neko vrijeme, nema reakcije. A jučer sam poslao mail na investitora. Uglavnom, koliko sam Vas shvatio, imam pravnu i tehničku osnovu za primjedbu prema susjedu - da pravovremeno popravi stvar da izbjegnemo buduće prijepore? Hvala još jednom!
  4. Poštovani, Na zemljištu do moga izgrađena je zgrada. Moje zemljište je omeđeno zidom, dok spomenuto zemljište (koje je naknadno spušteno) gdje je zgrada nema svoj zid. Susjed sada na prostoru između svoje zgrade i moga zida radi rampu koja će biti asfaltirana. Ta rampa nije podzidana, već se direktno naslanja na moj zid, i to će prema onome što vidim, biti gotovo u visini moga zida. U budućnosti planiram poravnavati svoj teren i rušiti taj zid - međutim, ako srušim svoj zid, susjedova rampa sa nadogradnjom (asfalt i ostalo) urušit će se (i na moju stranu). Sada mi govore kako u slučaju oštećenja susjedove rampe ja ću snositi odgovornost za nastalu štetu...a ona je neizbježna jer susjed nije osigurao svoju stranu. Kako da riješim taj problem? Hvala!
  5. Poštovani, Zanimaju me iskustva onih čija su zemljišta uslijed izmjena i dopuna urbanističkih planova nekog grada bili izbačeni iz zone gradnje u zonu gdje gradnja više nije dozvoljena. Ukoliko je netko imao takvo iskustvo, da li je poduzimao nešto konkretno po tom pitanju? Odnosno, da li strana je koja je ispala oštećena smanjenjem vrijednosti zemljišta ima pravo na obeštećenje ili povratak u prvobitnu zonu? Imam takav slučaj, već sam pisao na tu temu, no doduše malo nejasno, pa ponavljam pitanje. Vlasnik sam zemljišta koje je izbačeno iz zone mješovite namjene u zonu MR (razvoj). Unatoč mojm primjedbama da se nalazim u izgrađenom dijelu građ. područja, sa svom infrastrkuturom na zemljištu, te okružen sa građevinskim zemljištima koja su izgrađana, ili na kojima se trenutno čak gradi - gradski odjel za prostorno uređenje ne daje mi nikakav suvisao odgovor za to, osim odgovora - ne prihvyća se. S druge strane, isti taj odjel načelno priznaje pogrešku, ali istodobono moj zahtjev odbija. Hvala na konkretnim informacijama i savjetima!
  6. U razovoru s projektantom, zaključak je: - da sam izbačen iz zone centralnih funkcija (GUP) u zonu razvoja - da se nalazim u uređenom / izgrađenom dijelu građevinskog zemljišta - da posjedujem svu infrastrukturu na / do terenu. - da jedini ja NE mogu graditi unutar svoj područja Pitanje je - da li ja mogu biti izbačen iz zone centralnih funkcija (pročitao sam neke članke o prostornom uređenju), bez da netko snosi odgovornost za to? Odnosno, da me se obešteti, tj. vrati tamo gdje pripadam? Te da se tu radi o pogrešci / previdu stručne službe? Hvala!
  7. Poštovani, hvala! Ne vidim ni ja, osim što stalno tupe da sam ušao u zonu razvoja, i pripojen drugim područjima koje nemaju veze s mojim...a prema dokumentu 'lokacijska informacija' se nalazim u izgrađenom dijelu građ.područja, zona razvoj. Isto tako, ministarstvo se na moje dopise s navedenim činjenicama oglušuje, odnosno vraća me konstantno na lokalni odjel za prostorno planiranje. I ja sad ne znam što više da radim. Ne znam koje razloge uopće imaju osim spomenutih.
  8. Poštovani, da.. Prema lokacijakoj informaciji moja čestica nalazi se ipak u izgrađenom dijelu građevinskog područja naselja Zadar, u zoni MR - mješovita namjena - razvoj. Pošto sam ipak u izgrađenom dijelu, te sam ostao jedini koji ne smije graditi; da li to povećava moje izglede za prenamjenu zemljišta u građevinsko? Također, naveli ste da je jedna od mogućnosti zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, pa nakon odbijanja, da idem na žalbu prema ministarstvu. No, s obzirom na male šanse i u tom slučaju, da li moj zahtjev za izdavanje građ. dozvole mora ići s projektom, ili je to moguće obaviti jadnostavnije, bez da potrošim veće novce? Da li što zahtjev za lokacijsku dozvolu u tom slučaju znači što uopće? Hvala!
  9. ovdje očito legenda nenamjerno pokazuje krivu informaciju; kad se karta poveća, sva područja u žutom . do mene, i ispod mene, vode se prema legendi kao +neizgrađeni dio građ.područja', mada su u biti 'izgrađeni dio...'. Očito su napravili problem u gustoći i smjeru tih kockica. No, kako bilo, to ne mijenja stanje - da ja ulazim kao i svi oko mene u istu zonu (žuto polje), ali jedini ja istodobno nemam pravo gradnje, te me ubacuju u zonu razvoja - MR,
  10. Poštovani, moja čestica u potpunosti spada u 'žuto' omeđeno područje, oznake 'neizgrađeni dio građ.područja' - a u kojemu su svi objekti osim moga izgrađeni i legalizirani, od koji se neki upravo grade. Prilažem cijelu skicu sa legendom - moje zemljište omeđeno je plavim kvadratom. Hvala
  11. Poštovani, puno Vam hvala na odgovoru i savjetu! Taman sam počeo pisati, ali mi je pukao internet. Htio sam samo dodati legendu iz gore navedene skice - tj. navesti, prema karti, ovaj 'neizgrađeni dio građevinskog područja' ne vodi se ni kao uređeni, ni kao neuređeni. Jedino 'neuređeni dio građ. područja' vodi se oznakom kao takav, A kako bih trebao predati zahtjev za dozvolom, putem projektantskog ureda, ili osobno da predam zahtjev....?..,prema kojem odjelu točno?
  12. Poštovani, hvala na Vašem odgovoru i informacijama! Da, sve je točno što ste naveli; potrebno je ići na javnu raspravu za izmjene i dopune plana koje su, doduše, upravo sada u tijeku...a javna rasprava je već trebala biti. No. kako sam naveo, upoznat sam i da pri ovim izmjenama i dopunama neću biti uvažen, odnosno da ću možda čekati još jako dugo...kako ste Vi naveli. Dakle, šanse su mi, s obzirom na to, male. Ali, pozivajuči se na moj jedinstveno loš položaj, tj. nelogičnost gdje ja tu visim jedini s ne-mogućnošću gradnje, nekako sam se nadao da bih možda sudski mogao ishodovati 'pravdu' ili ne? Jer, ovako, to doista može biti do u vječnost. Hvala!
  13. Poštovani, Posjedujem zamljište koje se od 2011 godine nalazi u MR zoni - zona razvoja, neigrađeni dio građevinskog zemljišta. Posljednjih 12 godina pokušavam uključiti svoje zemljište (površine 1150m2) u građevinsku zonu. Naime, moje zemljište nalazi se direktno na jednoj od glavnih gradskih prometnica (zaobilaznica), a tereni sa moje lijeve i desne strane su građevinski; jedan je izgrađen, a drugi se upravo gradi. Dakle, u građevinskom predjelu (površine ca. 6000m2) jedino je moje zemljište ostalo kao neizgrađeno, te je pripojeno područjima koje po naravi i lociranosti nemaju veze sa mojim zemljištem. Zemljište ima osiguranu infrastrukturu (kanalizacija, struja, voda), sve u krugu 10m, ali Odjel za prostorno uređenje, kao ni zavod za urbanizam, ne dozvoljavaju mi da prenamijenim zemljište. S druge strane isti ti odjeli slažu se sa nelogičnošću moje situacije, ali istodobno tvrde da ne mogu ništa napraviti po tom pitanju. Uredno predajem zahtjeve za prenamjenu pri svakim izmjenama i dopunama prostornog plana, ali po njima nikad nije prilika da ostvarim svoje pravo. Da li mi netko može reći da li pravnim / sudskim putem mogu ostvariti svoje pravo? Obratio sam se prema više vrsta institucija, između ostalog i ministarstvu graditeljstva, ali oni se ograđuju od toga, te me upućuju na lokalna tijela. U prilogu je i skica mojeg položaja, čisto da se dobije bolji dojam o čemu se tu radi. Moja čestica zaokružena je plavim krugom. Hvala na informacijama i savjetima!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija