Jump to content

zerofear

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Prije 2-3 godine se dogodilo nasilje u obitelji moje majke, gdje je jedan od sudionika bila moja majka. Tada su izmedju ostalih dobili kaznu i ona i njena majka (moja baka) nesto preko tisucu kuna, koju su tada i platile. Ovo ljeto (dakle 2-3 godine kasnije) moja majka je otisla raditi sezonski na more, a kako bi primila placu morala je otvoriti racun u banci. Otvorila je racun i zaposlenica banke joj je rekla da dodje kroz tjedan dana po karticu. Kada je dosla, rekli su joj da joj ne mogu dati karticu jer joj je racun blokiran, i da mora otici u Finu ako zeli saznati zasto jer oni u banci ne posjeduju te informacije. U Fini su joj rekli da vide da je blokirana zbog neplacene kazne s pocetka ovog posta, na sto je rekla da je platila i onda su je trazili da donese dokaz o uplati. Kada je to donijela, ispricali su se za svoju pogresku i rekli da ce u roku 2-3 dana njen racun biti odblokiran. Nakon mjesec dana racun i dalje nije bio odblokiran, pa je ponovno otisla u Finu da vidi u cemu je problem i rekli su joj da mora platiti nekakve administrativne troskove odblokade prvo (nekih 60-70 kuna) koje ce joj oni vratiti jednom kada je racun odblokiran. Nakon sto je to platila, racun joj je stvarno bio odblokiran nakon nekoliko dana, ali – novca nema. Otisla je zatim u nadlezni sud pa ponovno u Finu u nadi da ce dobiti vise informacija sto je s povratom novca, na sto su joj rekli da vide da je u sustavu sve u redu po pitanju odblokade racuna i da vide zahtjev za uplatom sredstava na njen racun, ali da im nije jasno zasto nikakva uplata nije proknjizena. Zatim je sluzbenica zamolila majku da priceka nakratko jer ce ona direktno zvati nekoga u Ministarstvu financija da vidi o cemu je rijec. Odgovor koji je dobila je naprosto sjajan – "drzava nema novca, treba se pricekati rebalans proracuna". Dakle moja nezaposlena majka koja inace zivi od socijalne pomoci ode na more zaraditi za drva/ogrijev za zimu, drzava joj te novce otudji i nece vratiti dok ne prodje rebalans proracuna (ako uopce i tada vrate). I kako sad zivjeti zimu? Zaduzivati se i posudjivati od drugih? Da je obrnuta situacija, siguran sam da bi moja majka morala platiti iznos + nekakve kamate. Hoce li drzava vratiti novce koje duguje mojoj majci takodjer sa kamatama? Sto mozemo uciniti po ovom pitanju da se sto hitnije rijesi? Imam osjecaj da su neka prava kod moje majke povrijedjena i da bi netko trebao odgovarati, no ukoliko ne poduzmem nista nece se nista ni dogoditi, pa mi je prvi korak bio pitati vas dobre ljude ovdje za savjet a onda ici dalje. PS. da stvar bude bolja – kad su joj rekli da je blokirana jer nije platila kaznu od prije 2-3 godine, rekli su da vide takodjer da ni njena majka (moja baka) nije platila kaznu iako je platila. Medjutim baki nisu blokirali nista jer baka prima mirovinu na ruke (nemam pojma kako to funkcionira), ali da teoretski otvori bilo kakav racun u nekoj od banaka bio bi joj blokiran takodjer odmah. Hvala svima!
  2. Pozdrav, Moja majka ima 57 godina i prima socijalnu pomoć u zadnjih nekoliko godina s obzirom da je nezaposlena i nema od čega živjeti. Negdje u listopadu prošle godine sam počeo raditi i odselio sam u Zagreb radi posla, međutim nisam se prijavio tada na boravišnu adresu i tehnički ostali smo na istoj kućnoj listi u jednom mjestu u Slavoniji. Dva-tri mjeseca kasnije, u prosincu 2015. ili siječnju ove godine skinuli su ju sa liste uz obrazloženje da nema više pravo primati socijalnu pomoć s obzirom da su primanja u kućanstvu (ona i ja smo kućanstvo) ionako dovoljno visoka. Tada sam shvatio da sam učinio pogrešku jer se nisam prijavio u Zagrebu odmah i odjavio se s kućne liste, pa su po mojim primanjima zaključili da nema potrebe da ona prima više socijalnu pomoć. Tada smo s tom pričom otišli u centar za socijalnu skrb i objasnili situaciju, rekli su da možemo pismeno to objasniti i poslati pritužbu i da to zna potrajati par mjeseci ali da će se zasigurno riješiti. Dan-danas još ništa nije riješeno iako je nekoliko puta išla do centra za socijalnu skrb raspitivati se o svome slučaju, i uvijek dobije zdravoseljački odgovor "postupak je u poslan u Zagreb na rješavanje". Ona dakle već 8-9 mjeseci živi s 0 kuna primanja. Moja plaća nije najsjajnija, a i troškovi života u Zagrebu su mi puno veći pa prema tome ne mogu s mojom plaćom pokriti i svoj život u Zagrebu i njen na ruralnom mjestu. Ja joj pokrijem većinu režija, a za hranu se sama snalazi, iskreno ni sam ne znam kako i oko toga mi se srce raspada svaki dan jer se pitam što uopće jede. Kome se mogu obratiti kako bi se taj "proces razrješavanja slučaja" ubrzao? Ili ako ima itko bilokakvu pametnu ideju bio bih jako zahvalan!
  3. Otac je radno sposoban ali mu je nemoguće zaposliti se jer ga nitko ne želi uzeti u radni odnos. Njegova djeca nisu u kontaktu s njim kao što sam prethodno rekao, a socijalna služba mu je uskratila pomoć i sada ima doslovno nula kuna primanja pa je samim time i upitna egzistencija. Je li ne postoji ništa drugo što otac može učiniti, s obzirom da djeca ne žele čuti za njega? Još jedno pod-pitanje kad već pišem, možda je malo glupo pa isprike unaprijed: na koji način centar za socijalnu skrb ima uvid u financijsko stanje njegove djece, na temelju kojeg zaključuje da ga djeca mogu uzdržavati? Nisu na istoj kućnoj niti poreznoj listi, djeca žive u drugom gradu već godinama gdje uostalom i rade. Otac je svojevremeno morao potpisati izjavu kojom blagorečeno dopušta centru za socijalnu skrb uvid u sve njegove financije, bankovne račune i slično, ali njegova djeca nikada takvo što nisu potpisala pa mi je zato malo neobično. Zahvaljujem na odgovoru unaprijed!
  4. Što ukoliko otac ne posjeduje nekretninu niti ne posjeduje ništa što bi mogao ostaviti djeci (npr vozilo)? Ili u slučaju da posjeduje - što ukoliko djeca ne žele vratiti socijalnoj skrbi iznos - kome nekretnina pripada tada?
  5. Poznat mi je slučaj gdje je otac izgubio pravo na mjesečnu socijalnu naknadu zbog (kako on kaže) toga jer je dobio rješenje kako ga njegovo dvoje zaposlene djece može uzdržavati. Oba djeteta imaju 30+ godina i odselili su godinama ranije te nisu s ocem u nikakvim odnosima. Može li mi netko pojasniti ovo, ili je on nešto krivo razumio u rješenju? Nažalost taj otac nije sa svojom djecom u dobrim odnosima već nekoliko godina i oni ne žele ni čuti za njega. Što je moguće učiniti?
  6. @hurus ok onda, situacija je sljedeća: potpisao sam ugovor o radu na neodređeno vrijeme, s tim da je prvih 6 mjeseci probni rok. U firmi sam nekoliko mjeseci i ne želim ostati na radnom mjestu dulje od potrebnog (u prijevodu: po mogućnosti da ne odem niti sutra već na posao) radi užasne atmosfere. Kao što rekoh - na probnom sam roku - ali me brine što ako poslodavac zatraži da odradim probni rok kojeg, kao što se da zaključiti, bih rado izbjegao jer mi je nepodnošljivo biti tamo, a kamoli odraditi mjesec dana probni rok. Članak 53. kaže da je otkazni rok kod ugovorenog probnog rada najmanje sedam dana. Je li se to odnosi na moju situaciju? Nadalje - čemu ovo "najmanje"? Znači li to da poslodavac može od mene zatražiti da dulje odrađujem otkazni rok? Kome otkazni rok ide tu u korist?
  7. @hurus hvala lijepa. Dakle ako radnik ne želi odraditi otkazni rok (a poslodavac ne želi ponuditi sporazumni raskid ugovora), onda vjerojatno radnika sljeduje neka financijska kazna odnosno naknada štete poslodavcu zbog neizvršenja ugovorom o radu preuzetih obveza. E sad - što su "ugovorom o radu preuzete obveze"? U firmi imamo raznih projekata na kojima rade mnogi. Kako točno definirati moje obveze? Je li to mora biti definirano pisanim oblikom? Jer postoje projekti unutar firme na kojima nikad nisam radio pa se bojim da ne bi iz vedra neba bio odgovoran i za te projekte pa da moram nadoknaditi štetu, jer nikada niti jedan dokument nisam potpisao osim ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Inače, koliki je otkazni rok? U firmi sam kratko (par mjeseci, s tim da je u ugovoru o radu naznačeno da je prvih 6 mjeseci zapravo probni rok).
  8. Ukoliko radnik želi dati otkaz i ne želi više niti dana provesti u firmi (iz xy razloga), dakle ne želi odraditi niti otkazni rok - je li on podložan tužbi od strane poslodavca? Ako da, što točno krši i koje su moguće kazne? Na što treba pripaziti?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija