Jump to content

SBP

Korisnik
 • Broj objava

  14
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Ovrhe HRT

  Dakle pitanje je ovakvo dobio sam od FINE upit za pokretanje osobnog stecaja zbog iznosa ovrha za HRT pretplatu, posto se radi o nekih 6 ili 7 ovrha od razlicitih odvjetnickih drustava i iznosu od ukupno malo preko 10.000 kn sa uracunatim troskovima i kamatama, zanima me da li su te ovrhe trebale biti obustavljene u postupku deblokade duznika posto niti jedna ne prelazi 10.000kn pojedinacno, a cak i zbirno osnovica ne prelazi 10.000kn? Ovrhe su iz 2016., 2017. i 2018. godine. Naravno da mi ne pada na pamet da pokrenem osobni stecaj zbog iznosa od 10.000 kn, jednostavno ce se gospoda morati malo strpiti da bi im to platio!
 2. Placanje iz inozemstva

  Dakle placam iz EU, uplata ide na IBAN pa tako da nema drugih banaka u transferu novca. Meni moja banka naplacuje uslugu za internet bankarstvo po svakom nalogu, i nemam nikakvih problema s tim, problem je u tome sto ispada da samo jedna banka u hr vrsi naplatu za transakcije ili konverziju, prije izvrsenja uplate na racun primatelja (tj cini mi se da cak ni to nije slucaj nego da se radi samo o jednom primatelju) dok ostale banke u hr naplatu rade NAKON uplate na primateljev racun. Sto je i logicno jer BANKA naplacuje uslugu od primatelja, a ne platitelja, dakle BANKA je duzna proknjiziti uplatu na racun primatelja u iznosu koji je uplacen (nakon konverzije), a zatim naplacuje svoju uslugu od primatelja. Sto se tice problema da banka uzme 200 kn od uplate od 1000 kn u svakom slucaju bih priupitao banku da to objasni a ne platitelja ako je na izvodu vidljivo da je stigla uplata od 1000kn, s druge strane ako BANKA prikaze da je stigla uplata od 800kn onda bi prvo pitao platitelja koliki je iznos uplatio. Razlika je ogromna barem sto se tice knjigovodstva jer ako mi je "kupac" uplatio 800 od 1000 kn onda mi je on duzan 200kn, ali ako je uplatio 1000kn , a zatim mi je BANKA naplatila 200kn troskove onda te troskove knjizim kao bankarske troskove i ne mogu teretiti kupca za to. Cini mi se da ova ekipa pokusava proknjiziti bankarske troskove na racun kupca!
 3. Placanje iz inozemstva

  Na dokumentima ino banke pise da se placanje naknada odvija po principu pola-pola za sva placanja. Ja ispunjavam uplatnicu u eurima naravno, pa pretpostavljam da banka u Hr odradi konverziju, stvar mi se cini da nije u pitanju banka, nego da mrljavci iz komunalnih nesto mute, po njima banka za svaku transakciju uzima 10€ sto recimo i da uzimaju 1% od uplacenog iznosa koji je u vecini slucajeva oko 50€ je nerealno jer je ! od tog iznoda 0.5 € znaci da banka uzima 20 puta vise. U principu cak i da banka naplacuje konverziju i ne znam sta sve ne to na iznose do 50€ ne bi smjelo biti vise od par eura, a ovdje ispada da sam za zadnjih 6 mjeseci duzan 60€. Bez obzira sto kad vrsim uplatu obavezno za vrijednost eura uzimam najnizu mogucu vrijednost i uplatu zaokruzujem na euro tj ne placam cent 32.45€ uplacujem 33€ i slicno. Naravno ekipa ne daje bankovni izvjestaj na uvid da se vidi koliko je banka naplatila, nego samo karticu potrosaca po kojoj je "vidljiv" dug. Sto se tice ovoga za projekat, samo jedno pitanje da li su naplatili onih pocetnih 1% prije ili nakon uplate iznosa na racun, u principu to je velika razlika. Ako banka naplati sa transakcijskog racuna svoju uslugu to bi znacilo i da kad obavljate istu transakciju sa hr racuna oni uzmu nekakav iznos prije nego li ga uplate primatelju, u tom slucaju vi kao platitelj ne mozete znati koliki iznos trebate uplatiti primatelju. S druge strane ako banka naplati troskove nakon sto prebaci iznos sa transakcijskog racuna na racun primatelja, to je onda trosak primatelja pa ga ja kao platitelj nisam duzan platiti. To sto primatelj knjizi uplatu umanjenu za troskove konverzije mislim da nije po zakonu, jer onda ispada da bi tako mogli knjiziti i potroseno gorivo ili zamjenu guma kao trosak ako su recimo izasli na teren pa su im se gume probusile. U principu njihovi troskovi za poslovanje sa bankom su samo njihovi, ja kao korisnik se ne osjecam duznim placati te troskove. Sto je zanimljivo kod svih ostalih kojima placam iz iste banke nemam dug veci od mozda par kuna zbog tecajnih razlika koje su se nakupile kroz ove dvije godine, a kod ovih svakih 6 mjesecei dug se nakupi na 60-tak eura.
 4. Dakle situacija je ovakva, placam racune za komunalne usluge u hrvatskoj (voda, odvoz smeca...) iz inozemstva, da bi mi sada nakon nekih skoro dvije godine gospoda iz komunalnih sluzbi poslali opomenu za dugove po racunima. Ne bi bilo problema da se dug odnosi na dug koji je mozebitno nastao kao razlika pri konverziji iz eura u kune, vec je dug nastao zbog toga sto banka naplacuje konverziju, te oni (voda, odvoz smeca....) dobijaju umanjene uplate, takvo objasnjenje su mi dali. Sad, posto nisam sto posto siguran, koliko ja znam banka pri transakcijama moze izvrsiti naplatu za konverziju ali i za samu transakciju i to koliko sam upoznat ili od platitelja (tako da mu posalje racun na njegovu banku sa iznosom koji bi u tom slucaju banka platitelja trebala automatski i odobriti) ili od onoga kome se uplacuje (u tom slucaju se naplata za transakciju naplacuje nakon uplate sredstava koja je uplatio platitelj), ako nisam u pravu molio bih da me ispravite tj da li postoje jos neki oblici naplate za konverziju i transakciju sa inozemnog racuna. Napomena, nisam niti jednom niti od jedne od banaka u hr dobio da moram platiti troskove za placanje racuna, a placam ih vec dvije godine jedino ovi komunalci me zezaju sa dugom koji je nastao zbog placanja iz inozemstva. Dodatno mi je diglo zivac sto su mi objasnili da Banka naplacuje 10 eura po transakciji, sto mi se cini malo cudnim da banka ima jednu tarifu za sve ino transakcije takoda tu nema nikakve razlike da li netko uplacuje 5 eura ili 5000 eura oni uzmu 10 eura za transakciju.
×