Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Ruby_Danderfluff

Moderator
 • Broj objava

  6246
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  97

Sve što je Ruby_Danderfluff objavio

 1. Sporwzumni raskid

  Imate, ali se morate prijaviti u svojstvu nezaposlene osobe u roku od 30 dana na HZZO.
 2. razvod

  Ako se sama zastupa, platit će samo sudsku pristojbu od 200,00 kn. Može tražiti oslobođenje od plaćanja sudskih pristojbi putem ureda državne uprave u županiji, a hoće li joj oslobođenje biti odobreno, ovisit će o tome kakve prihode i imovinu ona ima. Isto tako, ako se ne može zastupati sama, može tražiti da joj se dodijeli odvjetnik putem ureda državne uprave u županiji putem besplatne pravne pomoći.
 3. Prijetnja tužbom zbog alimentacije

  Studirali Vi izvanredno ili redovno, ako ste uredno izvršavali svoje akademske obveze u tom periodu (upisivali naredne godine), otac Vam je dužan plaćati uzdržavanje sve do 26-te godine.
 4. Pitanje

  Postoji li zajednička imovina uopće? Ako postoji, utvrđenje prava vlasništva može se bilo kad tražiti, to pravo ne zastarijeva. No pravo na odštetu zastarijeva.
 5. Darovni ugovor -smrt daroprimca

  Ako je supruga suvlasnica kuće, ne mora iseliti, jasno. Moram priznati da ne razumijem pitanje.
 6. Gospodarska djelatnost udruge

  Gospodarske aktivnosti su, primjerice, stalno bavljenje ugostiteljstvom (npr. kafić u sklopu udruge), ili trgovinom, štandom na tržnici ili slično.
 7. Rad u dvije firme - POREZ

  Ne znam hoćete li dobiti povrat ii platiti razliku, ali porezna prijava ide automatski, ništa se više ne podnosi.
 8. Prijava za radno mjesto u poduzecu.

  Onda je odluka poslodavca.
 9. razvod

  Može i bez njega ako on uredno primi poziv od suda.
 10. Grafološko vještačenje u postupku za uzdržavanje

  Ako sud smatra da je neki dokaz potrebno provesti, on će taj dokaz provesti bez obzira na protivljenje jedne od stranaka, tako da ništa niste izgubili time što se se suglasili, a ništa ne biste dobili niti time što ćete se sada usprotiviti, tim više što je provođenje tog dokaza sada određeno. S obzirom na parezu ruke, čisto sumnjam da će grafološko vještačenje biti konkluzivno, a provodi se tako da vještak izuzima nesporni uzorak Vašeg rukopisa (dakle, pred vještakom pišete nešto), i onda on taj nesporno Vaš uzorak uspoređuje sa spornim dokumentom koji se vještači. Vještak uspoređuje slova, formu, ne sadržaj teksta.
 11. Reguliranje statusa izvanbračnog djeteta

  Tako je, postupak radi odluke s kojim će roditeljem dijete živjeti, s kojim će i na koji način održavati osobne odnose i koji će plaćati alimentaciju, sve u istom parničnom postupku, time da prvo zainteresirana strana mora podnijeti zahtjev za obvezno savjetovanje kod centra za socijalnu skrb. Ako tijekom obveznog savjetovanja stranke postignu dogovor oko toga kako će zajednički skrbiti za dijete, pred centrom će sastaviti plan zajedničke roditeljske skrbi, pa im sud tada praktički niti ne treba, samo da potvrdi taj plan. Ako ne postignu dogovor, izvješće o neuspješnom obveznom savjetovanju je formalni preduvjet za podnošenje tužbe.
 12. jdoo zatvaranje,slabo imovinsko stanje

  Nažalost, istu će takvu novčanu kaznu za prekršaj (u toj visini, no možda i manje) dobiti ako bude nastojala doći do stečaja time da nekoliko godina ne predaje godišnja financijska izvješća, stoga bih ja ipak savjetovala da se na neki način snađe. Ili može kao radnik pokrenuti stečaj radi neisplaćenih plaća (jer radnici ne plaćaju sudsku pristojbu na prijedlog i rješenje o otvaranju stečaja), ali sumnjam da to pali za direktore.
 13. Slobodni dani, rad nedjeljom, putni troškovi dnevnice

  Imate ona prava koja propisuje Vaš ugovor o radu, odnosno pravilnik o radu poslodavca, odnosno kolektivni ugovor, ako takav postoji. Zakon o radu ne propisuje detaljnije na koje naknade imate pravo, ali stavlja ograničenja na to koliko se može raditi - da imate pravo na stanku tijekom radnog vremena, te dnevni, tjedni i godišnji odmor. Ne možete raditi čitav mjesec bez tjednog odmora, ne smijete raditi više od deset prekovremenih sati tjedno (osim ako se ne radi o preraspodjeli radnog vremena na način da se u drugom dijelu godine radi manje od punog radnog vremena).
 14. Mobing, opomene, mogući otkaz

  Dakle, da malo dopunim ovo: parnični sud će u građanskom postupku radi naknade štete zbog mobinga moguće prihvatiti kao dokaz snimke pribavljene kaznenim djelom neovlaštenog snimanja, ali Vas to izlaže mogućem kaznenom progonu zbog kaznenog djela neovlaštenog snimanja.
 15. Ispis iz komore

  Za Vašu sigurnost bi bilo da surađujete s njima i dobijete konačnu potvrdu da nikakvih dugovanja više nema, no ako ne želite surađivati, nitko Vas na to, dakako, ne može prisiliti.
 16. razvod

  Sporazumni zahtjev za razvod oba bračna druga moraju supotpisati, moraju ga suglasno podnijeti. Ako nema suglasnosti, onda jedan bračni drug može podnijeti tužbu za razvod braka. Ishod je isti, sud će brak razvesti, vjerojatno nakon jednog ročišta nakon što sasluša oba bračna druga.
 17. Suvlasnik prodao prije smrti nekretninu drugom suvlasniku.

  Ako se svi nasljednici odreknu imovine, imovina prelazi u vlasništvo jedinice lokalne samouprave gdje se nalazi nekretnina. Tada teta može otkupiti od općine te nekretnine (jer se vjerovnici što se tiče općine mogu naplaćivati samo iz vrijednosti te nekretnine), ali to znači da bi dva puta platila i faktično opet platila bratove dugove. Teta može uživati te nekretnine, pa se za deset godina upisati nakon provođenja postupka utvrđenja prava vlasništva dosjelošću, to je druga opcija. Bržu od te nemam.
 18. razvrgnuće suvlasništva

  S kim ste u suvlasništvu u stanu?
 19. Osobni podaci

  Ja tu ne vidim manipulaciju osobnim podacima (ako ste dopustili poslodavcu preuzimanje i ukidanje tog broja), ali imate pravo na naknadu štete ako Vam je tim postupanjem poslodavca nanesena šteta, samo ćete morati biti određeniji u tome na koji način Vam je šteta nanesena i koliko ista iznosi.
 20. BOURBON RHODE RESCUE

  Ne sudu, policiji i državnom odvjetništvu koji provode izvide za kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti. Ovdje vi kažete da se radi o kaznenom djelu dovođenja u opasnost općeopasnom radnjom ili nekom sličnom kaznenom djelu.
 21. Suvlasnik prodao prije smrti nekretninu drugom suvlasniku.

  Na koga je upisano to suvlasništvo? Čudno je da se ostavinski postupak nije vodio po službenoj dužnosti.
 22. Državni službenik i freelancanje

  Nije eksplicitno, ali je implicitno, iz ovih odredbi: 3) Pravo poslodavca iz stavka 2. ovoga članka prestaje u roku tri mjeseca od dana kada je poslodavac saznao za sklapanje posla, odnosno pet godina od dana sklapanja posla. 4) Ako je u vrijeme zasnivanja radnog odnosa poslodavac znao da se radnik bavi obavljanjem određenih poslova, a nije od njega zahtijevao da se prestane time baviti, smatra se da je radniku dao odobrenje za bavljenje takvim poslovima.
 23. Poslovnica / podružnica

  Podružnica mora imati imenovanog voditelja, odnosno osobu koja je u ime osnivača imenovana da u poslovanju podružnice zastupa inozemnog osnivača. Da li ta osoba mora biti zaposlena, ja bih rekla da se procjenjuje prema čl. 15. ZOMO - je li ta osoba zaposlena kod inozemnog osnivača ili nije, je li zaposlena negdje drugdje i sl. Ako je zaposlena negdje drugdje i ostvaruje prava iz mirovinskog osiguranja s te osnove, smatram da ne mora biti prijavljena u podružnici.
 24. BOURBON RHODE RESCUE

  Za kaznenu prijavu za kazneno djelo nadležno je mjesto počinjenja kaznenog djela, odnosno gdje je počinitelj radio ili bio dužan raditi, odnosno gdje je nastupila posljedica. Teoretski je to onda i RH.
 25. Ostavinska rasprava i uvjet

  Spada, ali ne kroz nasljeđivanje. Možete sestri nešto darovati za života s nametom, ali ne za slučaj svoje smrti.
×