Jump to content

Ruby_Danderfluff

Moderator
 • Broj objava

  6304
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  100

Objave koje je Ruby_Danderfluff objavio


 1. Ovisno o tome kako je isti ostavio stan svojoj novoj izvanbračnoj supruzi: oporukom, darovanjem, ili možda ugovorom o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju (u potonja tri slučaja neće čak niti biti ostavinske rasprave jer nema imovine o kojoj bi se raspravljalo). Ako ničega od toga nema, onda zakonskim nasljeđivanjem nasljeđuju sinovi i bračni drug, mada ima prakse gdje je zbog dugotrajnog prekida bračne zajednice sud isključio bračnog druga iz nasljeđivanja.


 2. Je li bilo koji od suvlasnika od prije u posjedu bilo dijela, bilo cijele čestice? Posjed je faktična vlast na stvari, različita od upisanog vlasništva.

  U svakom slučaju, ako bilo koji nasilno uđe u posjed, kad protekne rok od 30 dana od dana saznanja druge dvojice za ulazak u posjed, a da ne poduzmu ništa glede svoje posjedovne zaštite (podnesu tužbu za smetanje posjeda), tada taj posjed postaje miran i nakon isteka tog roka taj koji je ušao u posjed ima pravo na posjedovnu zaštitu od druge dvojice ako bi ga htjeli nasilno izbaciti (ili treće osobe, dakako).

  U slučaju razvrgnuća suvlasništva, teško je zamislivo da bi došlo do geometrijske diobe po onome kako opisujete nekretninu, vjerojatnija je civilna dioba, prodajom i podjelom kupovnine.


 3. Nažalost, ako izbaci njezine stvari, što prepostavljam da želite da Vam kažem da je dopušteno i da smije (nije i ne smije), odgovarala bi za štetu koja bi time teti nastala. Ako joj kaže ili je upozori da će joj naplatiti skladištenje, onda će to možda ponukati tetu da uzme svoje stvari, a u protivnom zaobilaznim putem, kći može i prodati te stvari kako bi namirila naknadu za skladištenje. 

  Može joj poslati dopis da oslobodi njezinu nekretninu od stvari i da ih iseli, ako teta ne reagira ili ako se protivi, možda i po odvjetniku.


 4. Kao suvlasnici bilo koji od Vas može otkupiti njegov dio, da, mada moram priznati da ne vidim njegovu logiku, zašto bi kupio 1/3 nekretnine da bi je sada opet prodao natrag Vama, Vašoj obitelji, veća je vjerojatnost da će kroz razvrgnuće pokušati on otkupiti Vaše suvlasničke udjele.

  Kako postupak ide? Prvo sud odredi vještačenje nekretnine da se vidi može li se nekretnina fizički (geometrijski) podijeliti, kuće obično ne mogu, pa onda sud određuje civilnu diobu na način da cijela kuća ide na javnu dražbu po procijenjenoj vrijednosti, pa se onda kuća prodaje, a novac dijeli, te su sve kombinacije za kupovinu moguće (jedni isplatiti druge, treća osoba kao kupac sva tri dijela...), a prodaja je prisilne naravi.

 5. Napad psa


  Životinja je stvar, kako njegova, tako i Vaša. Štoviše, pas je i opasna stvar. Za štete od opasnih stvari odgovara njihov vlasnik. Ako je šteta na Vašem psu veće vrijednosti, ima smisla pokrenuti privatnu tužbu radi naknade te štete, ali ne privatnu tužbu da on dobije daljnju i veću novčanu ili sličnu kaznu, jer je tu država odradila ono što je smatrala da je shodno u tom smislu.

  Mislim da ako se odlučite za građanski postupak radi naknade štete na Vašem psu, da imate mogućnost dobiti nekakvu odštetu, mada ne znam je li ta odšteta dovoljno značajna da Vam se to isplati (situacije kad mislim da se isplati: ako imate čistokrvnog psa, psa za izložbe koji više ne može ići na izložbe i sl.)


 6. Ne možete, naravno, vrijedi opći zastarni rok od 5 godina. Niste izvršili svoju ugovornu obvezu temeljem ugovora o kupoprodaji (a znate da ga imate, dobili ste gume besplatno), pa to što niste ranije primili nikakvu opomenu ništa ne znači, Vi znate da ste robu dobili, odnosno da su oni u cijelosti ispunili ugovornu obvezu. Platite gume.


 7. Običan račun kakav izdaje bilo kome, paušalni obrt je isto obrt, Vama nije bitno je li fiskaliziran, nego da se na njemu vidi da je izdan upravo Vama ili udruzi. Može biti izdan udruzi kao predračun (ponuda) na temelju koje udruga izvršava plaćanje, a onda joj iznajmljivač izdaje račun kojim udruga pravda taj trošak.


 8. Dakle, inače, da ste uslijed kiše udarili u drugo vozilo, osiguranje bi pokrilo štetu, i ne bi teretilo Vas (eventualno bi Vam smanjili bonus), zato i imamo ta obvezna osiguranja. Međutim, u situaciji alkoholiziranosti, prema općim uvjetima većine osiguravajućih društava, vrijedi isključenje odgovornosti osiguratelja, odnosno osiguratelj koji plati štetu, ima se pravo regresirati od Vas.

  Zastare bi bilo da osiguravajuće društvo nije pokrenulo tužbu protiv Vas 2013. godine, već da ju je pokrenulo sad, podnošenje tužbe prekida zastaru i zastara je u prekidu do okončanja prvostupanjskog postupka. Nakon prekida, zastara počinje teći iznova, no za tražbinu utvrđenu pravomoćnom sudskom odlukom, ona je deset godina. 

  Jeste li imali odvjetnika u tom predmetu? Zašto niste tražili vještaka koji bi potvrdio da je alkoholiziranost mogla doći od vodice za usta? Jeste li prilagali sastav te vodice?

  Mislim, u fazi žalbe na prvostupanjsku presudu je malo kasno razmatrati kako ste se mogli braniti, jer u fazi žalbe ne možete prilagati nove činjenice i dokaze.


 9. Porezna zastara počinje teći zadnjeg dana godine u kojoj je utvrđena porezna obveza (dakle, vjerojatno 31.12.2010. godine za 2009. godinu), i kao apsolutna zastara ističe 6 godina od toga datuma. Međutim, ako je porezna uprava upisala hipoteku radi osiguranja navedene tražbine, hipotekarno pravo ne zastarijeva, iz založene stvari se hipotekarni vjerovnik može naplatiti uvijek (primjerice, porezna uprava je poznata po tome da je upisivala prisilna osiguranja na vrijedne pokretnine poput motornih vozila ili na nekretnine poreznih dužnika).


 10. Ja se slažem: ako nemate nekretnine za prodati kojima bi podmirili dugove, ako nemate načina za steći dodatne prihode koji bi išli u otplatu dugova, osobni stečaj je put kojim biste trebali ići, jer ćete svakoga mjeseca davati po 1/4 svojih primanja, a dug će zbog kamate sve više rasti, i tu jednu četvrtinu ustvari bacate u bunar. Ovako ćete i dalje vrlo vjerojatno plaćati tu 1/4, a svi dugovi će Vam nakon 5 godina kušnje biti izbrisani kao nenaplativi (naravno, ako se budete u tih 5 godina ponašali kao pošten potrošač).


 11. Ako niste dobili odgovor na pismeni upit temeljem odredbi koje reguliraju opći upravni postupak, predlažem da prijavite jedinicu lokalne samouprave upravnoj inspekciji koja nadzire zakonitost rada jedinica lokalne samouprave. Čija je ta čestica gdje je put, općinska?


 12. Po mišljenju TEB-a, porezno je priznati rashod poslodavca ako poslodavac uplaćuje policu. Osiguranik mora, dakako, biti fizička osoba, jer pravne osobe nemaju život koji bi mogle izgubiti. Premija po polici se isplaćuje upisanom korisniku osiguranja, da. Naknada štete se ne oporezuje kao dohodak, on ne predstavlja dohodak. Treba vidjeti u općim uvjetima pojedinog osiguratelja, ali i za slučaj doživljenja se osigurana svota isplaćuje korisniku osiguranja, po meni je isti oporeziv kao drugi dohodak kad bi bio za fizičku osobu, pa vjerujem da predstavlja i određenu dobit kad za trgovačka društva koja su obveznici poreza na dobit, pa se na taj način oporezuju.


 13. Da li obrt ili d.o.o., nisu ista stvar? Jedno je samostalna djelatnost jedne osobe (ili dvije osobe, može se osnovati kao zajednički), a drugo je nova osoba (tzv. pravna osoba), trgovačko društvo. Zamislite da je trgovačko društvo u pravnom smislu kao zasebna osoba, kao mala beba koju ste Vi rodili, i čiji ste roditelji. 

  On kao blokirana osoba ne može biti nositelj obrta, Vi možete, ali je problem što je popravak strojeva opće namjene (pa i ugostiteljstvo) vezani obrt, za koji je potrebna škola za elektromehaničara, koju ima on, a ne Vi. 

  Opcija Vam je da otvorite j.d.o.o., vaše zajedničko čedo, u kojem ćete biti suosnivači, jedan će biti direktor, a drugi zaposlenik. 

×