Jump to content

Ruby_Danderfluff

Moderator
 • Broj objava

  5561
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  89

Ruby_Danderfluff je zadnji put osvojio dan travanj 29

Ruby_Danderfluff objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

8 pratitelja

O Ruby_Danderfluff

Nedavni posjetitelji profila

7865 pregleda profila
 1. Manjak placa djelatnik u trgovini

  Nema zapreke da prijavite to radnoj inspekciji, pa neka izađu u nadzor i utvrde postojanje nepravilnosti.
 2. Rok za podnošenje kaznene prijave

  Ako se radi o osnovnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora do pet godina, zastara kaznenog progona nastupa nakon 15 godina od počinjenja djela. Dakle, cijelo to vrijeme je moguće podnijeti kaznenu prijavu za to djelo.
 3. Najisplativiji način isplate drugog dohotka

  Po mom mišljenju, nema treće opcije.
 4. BRAČNA STEČEVINA

  Nije moguće tražiti povrat, što je potrošeno za potrebe bračne zajednice, potrošeno je, jedan bračni drug ima pravo na povrat eventualno onoga što je nastavio plaćati nakon prestanka bračne zajednice, a bilo je za potrebe bračne zajednice (npr. polovicu rata kredita). Koliko ste Vi davali za režije, toliko je supruga davala za neku drugu obvezu bračne zajednice, pa makar i osobnim radom doprinosila brizi za kućanstvo i za djecu, te se i to mora na jednak način vrednovati kao i Vaše davanje. No dopustite da Vas upozorim i na ovo - ako je ugovor o doživotnom uzdržavanju sklopljen za vrijeme trajanja bračne zajednice, bez obzira što supruga nije bila ugovarateljica kao davateljica uzdržavanja (pa posljedično tome nije niti u zemljišnoj knjizi stekla pravo vlasništva nakon smrti primatelja uzdržavanja), ako ste uzdržavanje davali zajedno kao bračni drugovi, smatra se bračnom stečevinom, odnosno sudska praksa je zauzela takav stav. A ako biste tada tvrdili da nikakvo uzdržavanje nije bilo davano, već da se radilo o prividnom ugovoru koji je sklopljen iz nedopuštenih pobuda, tada imate šansu da stan od Vas potražuje onaj koga ste zaobišli ugovorom o doživotnom uzdržavanju. Da sam na Vašem mjestu, ja bih zaključila da sam još i super prošla u svemu tome jer nitko nije potraživao stan od mene i on je sad moje samovlasništvo, i počela bih razmišljati o dalekosežnim posljedicama svojih planiranih poteza. Ukratko, ne bih čačkala ni po čemu od toga da mi se ne osveti.
 5. Punomoć za poslove vezano uz firmu

  Morali biste navesti sve s obzirom da državna tijela to traže, pa mi se čini da bi bilo jednostavnije da otac sina imenuje za prokurista u trgovačkom sudu ili za direktora, ako je to moguće.
 6. BRAČNA STEČEVINA

  Morate pojasniti, Vi ste vlasnik kuće, a plaćali ste najamninu?
 7. Uplata rate amexu

  Ako platite po uplatnici gotovinom, onda će ići PBZ Cardu za plaćanje iznosa po toj uplatnici.
 8. Legalizirani podrumski stanovi u zgradi bez vlasništva

  Morate vidjeti u zemljišnoj knjizi jesu li podrumski stanovi zaista zasebna etažna cjelina na kojoj je moguće stjecati pravo vlasništva (i tko je upisan u zemljišnoj knjizi kao vlasnik tih etažnih cjelina), ili samo čine pripadak, odnosno zajedničke prostorije suvlasnika zgrade, onda ćete imati više informacija i moći ćete se odrediti kako ćete postupiti.
 9. podstanarstvo/najam stana

  Ako imate dokaze i ne ide dobrovoljno, jedino sudskom tužbom.
 10. <ZAGREB>Potreban odvjetnik/ica - zabilježba sudoskog spora

  Premješteno u PF Tražim odvjetnika. Zainteresirani Vam se mogu javiti putem privatne poruke.
 11. Prekovremeni rad u vlastitoj firmi

  Zakon o radu kaže da se na članove uprave kad su u radnom odnosu (jeste li Vi u radnom odnosu u svom j.d.o.o-u) ne primjenjuju odredbe ZOR-a koje se tiču rada na određeno vrijeme, prestanku ugovora o radu, otkaznom roku i otpremnini. Sve druge odredbe, po mom mišljenju, odnose se na jednak način na direktora kao i na radnike, pa i odredbe o prekovremenom radu. Ako možete ispoštujte odredbe o prekovremenom radu (do 8 sati više tjedno, odnosno 180 sati više godišnje), pokušajte tome doskočiti i preraspodjelom radnog vremena, tako da u jednom dijelu godine radite više, u jednom manje, ali ako to ne možete, morat ćete zaposliti nekoga barem na dio radnog vremena, ili skratiti radno vrijeme.
 12. Uplaćeno dopunsko osiguranje

  Po mom mišljenju, za razdoblje od 2009.-2013. godine je ionako nastupila zastara, ali čak i za ovo razdoblje od 2013. pa nadalje se bojim da ne biste imali pravo. Sklopili ste ugovor, druga strana je ispoštovala svoje obveze, Vi ste bili dužni ispoštovati svoje, ugovor je u cijelosti konzumiran, radi se o dobrovoljnom odnosu i teško je zamislivo zbog čega bi ugovor bio nevaljan. Nije protivan Ustavu, prisilnim propisima ili moralu.
 13. obrt ili j.d.o.o. za otvaranje web trgovine

  Ako ste stalno zaposleni, po mom mišljenju bi bilo bolje otvoriti j.d.o.o., jer kao direktor nećete plaćati doprinose, osim za razliku do direktorske osnovice, ako sada primate plaću manju od 5.400,00 kn otprilike. Osim toga, imovina i obveze j.d.o.o.-a bi bile odvojene od Vaše privatne imovine, za razliku od obrta gdje obrtnik odgovara svojom cjelokupnom imovinom. Ako je riječ o trgovini, trebate udovoljavati MTU za trgovinu, ako uvozite, brzo ćete prijeći promet od 300.000,00 kn godišnje isporuka roba i usluga i ionako ćete morati ući u sustav PDV-a po sili zakona. Ako je j.d.o.o. u pitanju, ja bih Vam savjetovala da angažirate računovođu.
 14. Najisplativiji način isplate drugog dohotka

  Moram se složiti, teško će proći situacija da kod poslodavca kod kojega ste već zaposleni na ugovor o radu, sklapate ugovor o djelu za dodatni rad. Radije onda budite u tom dijelu privatni poduzetnik pa s poslodavcem sklopite ugovor o poslovnoj suradnji s isplatom uplata u omjeru 60-40, i onda osim paušalnog poreza i doprinosa nećete morati ništa plaćati. Međutim, ako ti prihodi neće biti veći od 1.600,00 kn mjesečno, recimo, tada Vam se ni to ne isplati, već radije neka Vam poslodavac to isplaćuje kao bonus na plaću (neoporezivo za posebne zasluge može, mislim, do 7.500,00 kn godišnje, uključivo i božićnica i regres). I svakako potpisujem i ovo što Mario137 kaže, postoji mala šansa da se ta vaša poslovna suradnja proglasi prikrivenim radnim odnosom pa da budete dužni platiti poreze i doprinose kao za redovni radni odnos u tom dijelu.
 15. Voznja auta bez vozacke dozvole

  Samoispunjavajuće proročanstvo. Ako Vam budu sudili kao maloljetniku, najgore što Vam se može dogoditi jest maloljetnički zatvor, mada ne vjerujem da bi o tome bilo riječ, prije će Vam biti izrečena neka odgojna mjera poput pojačane brige i nadzora, uz ili bez dnevnog boravka u odgojnoj ustanovi, upućivanje u disciplinski centar i slično. Prestanite to raditi, jer maloljetnički sud ima široke ovlasti i mogao bi (i vjerojatno bi to bilo pametno) Vam izreći mjeru da ne smijete polagati vozački neko vrijeme ili se nalaziti u osobnom automobilu.
×