Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Ruby_Danderfluff

Moderator
 • Broj objava

  6054
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  94

Ruby_Danderfluff je zadnji put osvojio dan srpanj 29

Ruby_Danderfluff objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O Ruby_Danderfluff

 • Rang
  Moderator

Nedavni posjetitelji profila

8484 pregleda profila
 1. Ugovor o djelu uz postojeći ugovor o radu?

  Trebali biste suglasnost poslodavca, po mom mišljenju.
 2. Ima pravo na godišnji, pa ćete joj morati to evidentirati kao godišnji.
 3. Obiteljska mirovina

  Meni se čini da biste mogli, ali najbolje je pitati u lokalnoj ispostavi HZMO.
 4. Skrbništvo nad unukom

  Pokušajte se raspitati o srodničkom udomiteljstvu kod Centra za socijalnu skrb, to daje kćeri mogućnost da vidi svoje dijete, a nije konačno kao lišenje roditeljske skrbi i posvojenje od strane druge osobe. Može li suprug brinuti o bebi, jer kao udomitelj ne biste imali pravo na roditeljski dopust, čini mi se, no vjerujem da ćete od centra dobiti sve potrebne informacije.
 5. Medjunarodni razvod, brak sa stranim drzavljanom van Hrvatske

  Zakon o međunarodnom privatnom pravu o nadležnosti kaže: ODJELJAK 4. RAZVOD Stranački izbor mjerodavnog prava Članak 36. (1) Za razvod braka mjerodavno je pravo koje izaberu bračni drugovi. Bračni drugovi mogu izabrati jedno od sljedećih prava: 1. pravo države u kojoj oba bračna druga imaju uobičajeno boravište u vrijeme izbora, ili 2. pravo države u kojoj su imali posljednje zajedničko uobičajeno boravište, ako jedan od njih još uvijek u toj državi ima uobičajeno boravište, ili 3. pravo države čiji je državljanin barem jedan od njih u vrijeme izbora, ili 4. hrvatsko pravo. (2) Sporazum o mjerodavnom pravu iz stavka 1. ovoga članka sklapa se u pisanom obliku. Može se sklopiti ili izmijeniti najkasnije do trenutka pokretanja postupka za razvod braka. Podredno mjerodavno pravo Članak 37. Ako bračni drugovi nisu izabrali mjerodavno pravo prema odredbi članka 36. ovoga Zakona, za razvod braka mjerodavno je: 1. pravo države u kojoj u trenutku pokretanja postupka za razvod braka oba bračna druga imaju uobičajeno boravište, podredno 2. pravo države u kojoj su imali posljednje zajedničko uobičajeno boravište, ako jedan od njih još uvijek u toj državi ima uobičajeno boravište, podredno 3. pravo države čiji su oni državljani u trenutku pokretanja postupka za razvod braka, podredno 4. hrvatsko pravo. Prvo vaš sporazum, a onda ako nema sporazuma, pravo mjesta gdje imate uobičajeno boravište, Vi ili ona, odnosno čiji ste oboje državljani, odnosno hrvatsko pravo. Možete li odgovoriti na ova pitanja, gdje se nalazite, gdje ste zajedno živjeli ili živite, imate li sporazum o nadležnosti?
 6. KRAĐA DRVA

  Ako policija i državno odvjetništvo budu vodili kazneni postupak, tada Vi nikakve troškove sudskog spora nećete imati, a moći ćete postaviti imovinskopravni zahtjev unutar kaznenog postupka. Međutim, čak i da je šteta manja od 5.000,00 kn, svi eventualni troškovi koje biste imali vođenjem postupka bi u slučaju uspjeha u sporu pali na teret protivne strane (Vi biste ih predujmili, a on bi Vam ih morao vratiti ako bi izgubio sudski spor, sada govorim o eventualnom građanskom postupku radi naknade štete, u kaznenom postupku do nikakve naknade troškova Vama ne bi došlo).
 7. neplaćanje alimentacije i pokretnine

  Vi ste ili svjedok u ovom postupku, ili pomagatelj u kaznenom djelu povrede dužnosti uzdržavanja (dakle, da ste pomogli njemu da sakrije svoju imovinu kako bi osujetio mogućnost naplate alimentacije). Ako ste pomagatelj, tada ćete iskazati ono što ste i ovdje rekli, da je okrivljeni imao dug prema Vama i da je taj dug platio time što Vam je prepustio svoj automobil, dakle, ne bez naplate, već za naplatu svoga duga po alimentaciji.
 8. Ovršno pravo

  Tada im odgovorite na njihov dopis svojim dopisom u kojemu ćete navesti ovo što ovdje navodite, ali nažalost, oslobođeni ste vlastitih sudskih troškova, ne onih kojima ste izloženi zbog svog neuspjeha u ovršnom postupku, a zastara mi se čini da nije nastupila ako je dolazilo do prekida zastare uplatama u korist duga (kako u korist glavnice, tako i u korist troškova).
 9. naplata zadužnice

  Vjerojatno ste zadužnicom potpisali da solidarno odgovarate za dugove vjerovniku, vjerovnik će se naplatiti od oboje, a Vama će prepustiti da se regresno naplaćujete od sudužnika za dug koji otpada na njega. Solidarnost dužnika znači da vjerovnik od bilo kojega od dužnika može naplatiti dug u cijelosti. Možete li reći, tko je stanovao, odnosno čiji je dug? Pretpostavljam da je zadužnica izdana na 10.000,00 kn, odnosno može biti da je dug uvećan za zateznu kamatu. Zadužnica je vrijednosni papir po viđenju, što znači da ste dug po istoj može prenijeti na drugoga (kao sredstvo plaćanja, i slično). Koliki je stvarni dug? Po Vama proizlazi da je dug 3.000,00 kn, a kolika je zatezna kamata? Zadužnica je također apstraktni pravni posao, što znači da se na primjenu zadužnice neće preispitivati kolika je i kakva tražbina utvrđena zadužnicom, već će se uzeti kao istinito da je zadužnica istinita, jer inače očigledno ne biste potpisali zadužnicu takvog sadržaja. Naravno, Vi možete dokazivati i suprotno. FINA će prestati s ovrhom kad se u cijelosti naplati. Ne za iznos od 6.500,00 kn, nego za koliko glasi zadužnica. Ako se obustavi dug veći od onoga što je stvarna tražbina, Vi možete ići tužbom ili potencijalno protuovrhom za povrat toga duga. Vaše opcije: ići prema sudu prijedlogom za odgodu pljenidbe i prijenosa, odnosno za oglašenje pljenidbe i prijenosa nedopuštenima, isticati ovo što ste isticali ovdje, ali ne znam s kakvim uspjehom, iskreno.
 10. KRAĐA DRVA

  Možete tražiti zapisnik u PU, platite pristojbu i bit će Vam izdan. Izvide vodi Općinsko državno odvjetništvo, oni će Vam dati sve druge informacije (oni daju nalog policiji, policija saslušava osobe i utvrđuje činjenice, na temelju istih se ako ima osnove da je počinjeno kazneno djelo podiže optužnica, o kojoj ćete biti obaviješteni i moći ćete sudjelovati kao oštećenik u kaznenom postupku).
 11. Pronevjera 4000 kn

  Meni se isto čini. Možete se braniti šutnjom, ali ako ste priznali poslodavcu i poslodavac će tako iskazivati na sudu, nećete ništa postići time da poričete, radije priznajte djelo i očekujte kazneni postupak, u kojem će Vas osuditi za to kazneno djelo, najvjerojatnije uvjetno kao što kaže sivko.
 12. Nažalost, nećete to moći izvesti zajedno sa svojim porodiljnim, bojim se. Morate poštovati rok od 15 dana, morat ćete joj isplatiti cijeli godišnji koji ne bude mogla iskoristiti, odnosno koji nije mogla iskoristiti zbog svog porodiljnog i roditeljskog dopusta. Ako trebate brzu opciju, možda ćete morati staviti obrt u mirovanje (provjerite isplati li Vam se to s obzirom na to da ćete primati porodiljnu naknadu na teret HZZO-a, ali ćete i dalje morati plaćati mirovinsko i zdravstveno za sebe).
 13. Možete zaposliti nekoga drugoga u roku od 6 mjeseci od otpuštanja te radnice, samo je morate zaposliti na drugim, a ne na istim poslovima (dakle, na svojim, ne na njezinim), možete njezino radno mjesto i drugačije nazvati, i svakako se osigurajte da Vam ta radnica prethodno potpiše da u slučaju da se prije isteka šest mjeseci pojavi potreba za zapošljavanjem na poslovim njenog radnog mjesta, ona nije zainteresirana za to radno mjesto. Ja bih tako napravila da vuk bude sit i koza cijela, ionako ta radnica ne želi više raditi kod Vas, izašli ste joj u susret, a sebi ostavljate prostor da nekoga zaposlite. Druga opcija je da joj promijenite ugovor na određeno vrijeme na tri mjeseca, pa kada joj istekne, imat će pravo na biro. Opet vuk sit i koza cijela. Treća opcija je da joj date otkaz nakon što se ne pojavi na radnom mjestu nakon isteka porodiljnog dopusta, i da ona snosi posljedice svoje nesuradljivosti.
 14. Isplaćen regres koji poslodavac traži nazad

  Jedno s drugim nema veze, čini mi se. Pravo na isplatu regresa po čl. 59. KU za javne službe (koji ima prednost u primjeni pred ZOR, koji pitanje regresa uopće niti ne regulira) zaista kaže da pravo na regres ima svaki zaposlenik koji u tekućoj godini koristi makar i razmjerni dio godišnjeg odmora, kao što ste citirali. Dakle, regres biste morali vratiti. Ali, teoretski biste mogli tužiti školu za naknadu štete u visini regresa što ste izgubili pravo na regres time što Vam nisu dali koristiti godišnji odmor iako ste tražili i iako su trebali donijeti odluku o korištenju godišnjeg odmora do 30.06. i u odnosu na Vas, već su Vas primorali sklopiti sporazum o isplati naknade umjesto korištenja godišnjeg odmora. Po meni, zaobilaznim putem biste mogli doći do toga da ne morate vratiti regres. Meni ovo zvuči logično, a za podebljavanje Vašeg stava prema školi, ja bih angažirala odvjetnika da odgovori školi dopisom u tom smislu.
 15. Rješenja s hzzo-a

  Da bi nešto bilo rješenje na koje se ima pravo žalbe, na njegovom kraju mora stajati uputa o pravnom lijeku. Ako nema upute o pravnom lijeku, tada se radi o dopisu, obavijesti ili nečemu sličnome. Na takve obično nemate pravo žalbe.
×