Jump to content

Logo2.jpg.df467c50602ed1173e41130f1129f825.jpg   XXXI. REDOVNO SAVJETOVANJE " AKTUALNOSTI KAZNENOG PRAVA U SVJETLU ODLUKA USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE"

Hrvatsko udruženje za kaznene znanosti i praksu od 6. do 8. prosinca 2018. održava svoje 31. redovno savjetovanje pod nazivom "Aktualnosti kaznenog prava u svjetlu odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske". Savjetovanje će se ove godine održati u Remisens Premium Hotelu Kvarner.

Program savjetovanja, prijavnicu, kontakte, kao i druge detalje vezane uz Savjetovanje, možete preuzeti u dokumentu: Program - Opatija 2018.

Ruby_Danderfluff

Moderator
 • Broj objava

  3717
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  48

Ruby_Danderfluff je zadnji put osvojio dan studeni 13

Ruby_Danderfluff objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

4 pratitelja

O Ruby_Danderfluff

 • Rang
  Moderator

Nedavni posjetitelji profila

6035 pregleda profila
 1. Teleoperater - promocija

  Ja bih se javila udruzi za zaštitu potrošača, da Vas oni savjetuju, pošto imaju dosta iskustva s teleoperaterima, jer mislim da bi se možda moglo, a radi zadovoljstva korisnika, ishoditi da dobijete duplo interneta.
 2. Pravo na korištenje ili isplatu radnih strojeva

  Bojim se da bi u slučaju parničnog postupka Vaša ujna mogla promijeniti ploču i reći da je novac koji je majka davala bio novac za najam njihovih strojeva. Ako svjedoci mogu dokazati da je njihova prava namjera bila kupnja, a ne najam, zašto ne ići u tužbu radi povrata plaćene kupopoprodajne cijene?
 3. Raskid kupoprodajnog ugovora

  Tečajnu razliku između srednjeg i kupovnog, ne prodajnog, ako ja dobro čitam.
 4. Kuca za najam ugovor

  Bilo gdje na internetu, ako guglate, možete naći ogledni primjerak ugovora o najmu stana, ako se toga pridržavate, nećete pogriješiti. Bilo bi dobro da uzmete polog od barem jedne najamnine i ako najmoprimac hoće dati, bjanko zadužnicu na određeni iznos za slučaj troškova režija i neplaćenih najamnina, no sto postotne garancije da ćete ostvariti prihod nikad nema.
 5. Naslijedstvo-porez na naslijedstvo

  Ne možete znati visinu potraživanja Centra bez da prihvatite nasljedstvo, a kad ga prihvatite, već će biti kasno. Teret dokazivanja o visini naslijeđene imovine je na Vama, tako da ako odlučite prihvatiti nasljedstvo, predlažem da proaktivno pristupite centru, upitate što bi trebalo da Vam izdaju brisovno očitovanje s nekretnine, pa ćete znati gdje ste. Međutim, Vi biste morali procijeniti nekretninu, a najbolje bi bilo to upitati Poreznu upravu o prosječnim cijenama kvadrata (po kojima se izračunava porez), pa ćete znati koliko bi Vas to koštalo, kao i porez na nasljedstvo.
 6. Pravo na nasljedstvo

  Može raspolagati njezinom imovinom uz suglasnost Centra za socijalnu skrb temeljem čl. 261. Obiteljskog zakona.
 7. Neispoštovan Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju

  Ovo kaže jedna praksa: https://www.rrif.hr/nedopustena_pobuda_kod_sklapanja_ugovora_o_dozivot-329-sudska_praksa.html Što se tiče dosmrtnog uzdržavanja, vrlo će teško biti dokazati, posebno ako je otac umro vrlo brzo, da ga nije uzdržavala, odnosno da je ugovor bio sklopljen iz drugih razloga, a ne zbog uzdržavanja. No zahtjev za utvrđivanje ništetnosti ne zastarijeva i možete ga još uvijek pokrenuti. Što se tiče troškova pogreba, Vi biste ih mogli tražiti, jer ste učinili izdatak za drugoga (izdatak koji se drugi obvezao učiniti), ako nije od činjenja tog izdatka protekao rok od 5 godina, odnosno ako nije nastupila zastara. Što se tiče spomenika, ako ugovor nije ispunjen samo u neznatnom dijelu, teško se može raskinuti zbog neispunjenja, pogotovo zato što osobe koja ga je sklapala više nema.
 8. Dugovi nakon smrti

  Nažalost, ako ćete prihvatiti nasljedstvo, odgovarat ćete za ostaviteljeve dugove do visine vrijednosti naslijeđene imovine (pretpostavljam da kuća, tj. zemljište i automobil vrijede više od 6.300 EUR), ali cijelom svojom imovinom, što znači da će se vjerovnik moći namiriti i iz Vaše plaće, pokretnina, nekretnina, ne samo iz zemljišta i automobila koji čine ostavinu. Možete se odreći zemljišta i automobila, a tada, ako nema nikakvih drugih nasljednika, zemljište i automobil nasljeđuje općina, što znači da gubite vlasništvo nad istim. Možete tužbom ići na utvrđivanje ništetnosti ugovora o kreditu, da je Banka Kovanica bila nesavjesna kad je čovjeku koji je bio alkoholičar i koji je imao mirovinu od 3.400 kn dala kredit, ali ne mislim da je banka bila osobito nesavjesna, uvijek su se mogli naplatiti iz zemljišta ili automobila. Tako da ta parnica, sve i da je uspijete dovršiti prije nego što Vas banka ovrši, ima vrlo neizvjestan ishod. Banka bi također mogla imati neko osiguranje kredita, da li životno osiguranje ili osiguranje kredita kod osiguravajućeg društva, to bi bilo dobro znati (ali to nećete moći saznati dok se ne prihvatite nasljedstva, zbog bankarske tajne), tako da je teško nešto upućeno i pametno savjetovati, ali opcije su Vam svakako nezgodne.
 9. Odustajanje od već prihvaćenog nasljedstva

  Vjerojatno ta nekretnina nije upisana kao vlasništvo Vaše majke u zemljišnoj knjizi, jer javni bilježnici pribavljaju iz javnih knjiga dokaze o vlasništvu nekretnina prije ostavinske rasprave, tako da vrijedi gore napisano.
 10. Ostavinska rasprava - odgoda

  Pretpostavljam da hoće, jer je i javnom bilježniku u interesu održati ostavinsku raspravu sa svim sudionicima uredno pozvanima i prisutnima. Nije mi poznato da u tom smislu ima nekakvih odredbi koje govore o tome kada javni bilježnik mora održati raspravu i u kojem roku.
 11. Pravo nasljedstva

  Ako ja dobro razumijem, ponovno, imali biste pravo na nužni dio, da nije nastupila zastara za stavljanje takvog zahtjeva.
 12. Izvanredni otkaz

  Ako promijeni samo ime, to ništa ne znači, OIB ostaje isti. Ako se promijeni i OIB, potencijalno obveze slijede pravnog sljednika, ali to se ne može tvrditi. Novi vlasnik, ako ga bude, preuzima sve sporove u tijeku, da. Država neće imati veze s tim.
 13. Dobivanje neisplacene place sudskim putem

  Ako je račun firme blokiran, a društvo nema tko voditi jer je direktor u zatvoru, imate nekoliko putova, od kojih je jedan stečaj društva, a drugi kaznena prijava ili postupak radi proboja pravne osobnosti, jer od društva se gotovo sigurno nećete naplatiti s njegovih računa, s obzirom na blokadu, a od direktora, ako on osobno ima neku lovu, možda uspijete. Ja bih predložila sljedeće: da vi kao radnici pokrenete stečaj poslodavca kojemu je račun blokiran, da uz pomoć stečajnog upravitelja pokušate ishoditi zaostale plaće bilo unovčenjem imovine društva, bilo preko Agencije za osiguranje radničkih tražbina u slučaju stečaja poslodavca (tu biste imali pravo na minimalne plaće) - trebat će vremena, ali tu je naplata sigurnija nego da stanete u redoslijed sa svojim isplatnim listićima i čekate da se oni prije vas namire.
 14. Izmjena ugovora o radu - hitno potreban savjet

  Mislim da nijedno nije propisano Zakonom o radu, ali bi se poslodavac trebao rukovoditi time da to bude razumni rok, i kod jednog i kod drugog.
 15. Tužba i kaznena prijava bivšeg poslodavca

  Pronevjera: čekate da Vas zovu iz policije na razgovor i onda vidite što poslodavac kaže, za koju točno pokretnu stvar ili imovinsko pravo poslodavac smatra da ste ga oštetili, pa ćete se onda detaljnije moći očitovati (mobitel, službeni automobil, računalo, sve mi to pada na pamet da bi moglo biti). Nekakvo je pravilo da se, dok ne znate za što Vas se tereti i kojim optužba dokazima raspolaže, da se branite šutnjom, da se slučajno ne biste umočili, no odvjetnik kojega ćete angažirati će Vas sigurno pratiti kod davanja tog iskaza. Što se tiče tužbe, u roku od 30 dana odgovorite, onako kako tvrdite, da nije povrijeđena niti poslovna tajna, niti postoji zakonska niti ugovorna zabrana natjecanja radnika s poslodavcem, niti išta slično. Što se tiče blaćenja pred klijentima, imate pravo podići privatnu tužbu zbog kaznenih djela protiv časti i ugleda (uvreda, kleveta i teško sramoćenje), to možete spomenuti u odgovoru na tužbu, ali u postupku Vašeg bivšeg poslodavca, to neće biti odlučno.
×