Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Ruby_Danderfluff

Moderator
 • Broj objava

  5960
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  94

Ruby_Danderfluff je zadnji put osvojio dan srpanj 29

Ruby_Danderfluff objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

8 pratitelja

O Ruby_Danderfluff

 • Rang
  Moderator

Nedavni posjetitelji profila

8374 pregleda profila
 1. Prijetnja ubistvom e mail porukom

  Što Vas zanima? Možete već sada postaviti odštetni zahtjev bilo prema onome tko je stvarno prijetio, bilo prema onome po čijem je nalogu prijetnja upućena, a možete ga postaviti u obliku imovinskopravnog zahtjeva u kaznenom postupku. Ako osoba dobrovoljno ne plati, morat ćete tužiti za naknadu štete, vjerujem da Vam advokat kojega imate sve to može pojasniti.
 2. Prijetnja, kaznena prijava

  Slažem se s drotom i priznajem da je praksa šarena, ali je prepušteno sudu na volju da ocjenjuje ozbiljnost prijetnje. Po meni, činjenica da je netko bio više ili manje uplašen i da je posljedično tome kasnije ili ranije prijavio počinjenje kaznenog djela, nije od odlučnog značenja, ako se dobro sjećam, prijetnja je djelo apstraktnog ugrožavanja, pa je potrebno da se prosječni čovjek sadržajem prijetnje može smatrati ugroženim ili zatrašenim, a ne konkretni.
 3. Jednostavni stečaj potrošača - pravomoćnost rješenja

  Gle evo ovdje svi podaci i obrasci - FINA ima jedina savjetovališta, naravno.
 4. Upravni postupak kod ovjerene neistinite izjave

  Koja je vrsta upravnog postupka, morat ćete detaljnije opisati situaciju.
 5. Gradnja kuće - troje suvlasnika

  Sklopite ugovor o partnerstvu u gradnji kuće, kojom ćete definirati da će Vam onaj koji je vlasnik terena prepisati po 1/3 zemljišne čestice, tako će se smatrati da sve što je s tom česticom razmjerno trajno spojeno, suvlasništvo sve trojice. Jasno, nakon izgradnje kuće istu ako bude imala tri zasebne uporabne jedinice, možete etažirati, tako da zajednički dijelovi zgrade i zemljišna čestica čine suvlasništvo, a da svaki imate zasebno vlasništvo na svom stanu unutar kuće.
 6. ZUP - in favorem stranke

  Po mom mišljenju, primjenjuje se čl. 40. ZUP-a, koji kaže da se postupak smatra pokrenutim od trenutka podnošenja urednog zahtjeva. Ako zahtjev nije uredan, odnosno ne sadrži svu dokumentaciju koja je potrebna da bi se po zahtjevu moglo postupati, ako ne postoje zakonske pretpostavke za podnošenje zahtjeva (čl. 41. ZUP-a), zahtjev će se odbaciti. Ili javnopravno tijelo može postupati po čl. 47. ZUP-a pa nedostajuću dokumentaciju tretirati kao dokaz, za koji će stranci odrediti primjereni rok da istu dostavi, te ako istu ne dostavi u ostavljenom roku, zahtjev odbiti. Dakle, po meni bi se pravo trebalo priznati od trenutka dostave nedostajuće dokumentacije.
 7. Prijevod iz 2005 objavljen bez pristanka

  Vrlo zanimljivo pitanje. Po mom mišljenju, Vi ste svoje autorsko pravo ugovorom prepustili prvom nakladniku, ne drugom (čl. 42. Zakona o autorskom pravu kaže da je autorsko pravo neprenosivo osim u situacijama nasljeđivanja, mada ako se radi o prijenosu cjelokupnog poslovanja s prvog nakladnika na drugog, to je moguće), slijedom čega je drugi trebao tražiti Vaše dopuštenje. Ja bih išla na opciju gdje Vi tražite od drugog nakladnika naknadu štete zbog povrede autorskog djela u mirnom postupku, u visini naknade za autorsko djelo koliko je platio prvi nakladnik. Ozbiljnije bi bilo da to učinite po odvjetniku, no možete i sami. Teoretski, mogli biste drugog nakladnika i prijaviti za kazneno djelo nedozvoljene uporabe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača iz čl. 285. Kaznenog zakona, ali to za Vas ne polučuje neposrednu korist (jer je rezultat kaznenog postupka osuda za kazneno djelo, a ne naknada štete) i vjerojatno će narušiti odnose s tim nakladnikom ako budete htjeli dalje surađivati, iako se, dakako, može koristiti kao sredstvo pritiska. Ja bih išla s prvom opcijom, ali trebalo bi bolje proučiti kakav je odnos između prvog i drugog nakladnika, te što Vaš ugovor s prvim nakladnikom kaže o prijenosu prava iskorištavanja autorskog djela.
 8. Odnos direktora u firmi u stecaju

  Ne, on više ne može zastupati društvo prema trećima, to sad radi stečajni upravitelj. Direktor je zaposlenik pod upravom stečajnog upravitelja, i on izvršava njegove naloge.
 9. Likvidacija j.d.o.o

  Gdje ste i kada se vraćate?
 10. Zastara kredita

  Samo za porezna dugovanja postoji apsolutna zastara, vidite citat, Opći porezni zakon ih propisuje. Na tražbine privatnih ovrhovoditelja (banaka, teleoperatera) primjenjuju se zastarni rokovi iz Zakona o obveznim odnosima, ne Općeg poreznog zakona, očigledno. A Zakon o obveznim odnosima ne poznaje apsolutnu zastaru.
 11. KREDIT I OVRHA

  Je li to u organizaciji sindikata? Obično postoje pravilnici kako možete ostvariti isplatu svog uloga.
 12. nepravomoćnost presude zbog žalbe na rješenje?

  Prilično, jer sud dok je spis na drugom sudu, nema spis u svom posjedu i u radu da bi mogao iskazati pravomoćnost po bilo kojem dijelu.
 13. Financira li EU izgradnju!?

  Možda da pokušate tražiti po Zakonu o pravu na pristup informacijama od ministarstva regionalnog razvoja? Ako nećete ići u općinu da vam to pojasne, e-građani niti inspektorat vam ništa ne mogu pomoći, mislim da Vam je ovdje sve lijepo objašnjeno.
 14. Po mom mišljenju, neće imati snagu u Hrvatskoj, jer se kaže da se izjava o odricanju mora dati javno ovjerovljenom izjavom ili izjavom danom na zapisnik kod suda. Isto tako, ako ostavitelj još nije umro, tada izjava o odricanju od nasljedstva nema učinka.
 15. razvod i kredit

  Ako možemo razjasniti: po privremenoj mjeri su djeca dodijeljena Vama da s Vama žive, ali se Vi protivite tome da otac održava bilo kakve odnose s djecom do odluke o razvodu? Zašto?
×