Jump to content

Ruby_Danderfluff

Moderator
 • Broj objava

  2787
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  30

Sve što je Ruby_Danderfluff objavio

 1. Obrt i porodiljni dopust

  Čula sam za takve slučajeve, da, ali ne mogu reći je li bilo nekakvih posljedica.
 2. Primjer ugovora o poslovnoj suradnji

  Ne postoji jedinstvena špranca ugovora o poslovnoj suradnji, bitno je da ono oko čega se sporazumijete, stavite napismeno i obje strane potpišete, tako da je ustvari na Vama da kreirate tekst ugovora kakav želite, osim ako nećete angažirati odvjetnika da Vam sastavi ugovor koji ćete onda moći koristiti unaprijed u većem broju slučajeva.
 3. ovrha, jdoo

  Jeste li podnijeli prijedlog za stečaj kao direktor j.d.o.o. pa se radi o naplati sudske pristojbe za otvaranje stečajnog postupka? Negdje mora postojati osnova za to što Vam je ovršeno.
 4. Prijava štete na vozilu

  I ja ovo prvi puta čujem, na što se poziva osiguravajuće društvo, piše li to u njihovim općim uvjetima ili love u mutnom?
 5. Clanak 158. Stavka 1. Kaznenog zakona

  Moguće je da će se zbog zablude odbaciti kaznena prijava, mada se djeca posebno štite. Ako i bude kaznenog postupka, sigurno neće biti zatvorske kazne, a moguće je i da mu se sudi kao maloljetniku, pa dobije neku od posebnih obveza iz Zakona o sudovima za mladež.
 6. Povrat osiguranja

  Tehnički, kao i kod svakoga ugovora o osiguranju, ako nije nastupio osigurani slučaj, piši kući propalo. Kad uplatite kasko, a u toj godini se niste slupali, kao da ste bacili novce u vjetar. Međutim, ako niste imali kredit kod ZABE svih 120 mjeseci za koje je pokriveno osiguranje, možda možete tražiti razmjerno umanjenje premije, jeste li to tako postavili?
 7. Otpremnina

  Treba biti u odluci navedeno zajedno s planom isplate, tako je uobičajeno. Ako je poslodavac to propustio učiniti, tada u roku od 15 dana od uručenja odluke podnesite zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa, sa zahtjevom da Vam se isplati otpremnina. Ako poslodavac ne udovolji zahtjevu, tada u daljnjem roku od 15 dana morate tražiti isplatu otpremnine sudskim putem.
 8. Alimentacija

  Trebate kod CZSS odrediti plan zajedničke skrbi za dijete. On će morati biti prisutan i dogovoriti se s Vama.
 9. Kupovina stana u vanbracnoj zajednica

  Stan je zajednička imovina neovisno o tome tko stvarno plaća ratu za kredit. Ako Vi, primjerice, ne radite, ali ste kod kuće i brinete se za djecu i kućanstvo, to je jednakovrijedan rad koji Vam, novčano izražen, daje udio u polovici zajedničke imovine. Ali ako Vi i Vaš dečko zaista na taj način dijelite budžet (pola računa za struju, pola za kredit, itd.), onda činite tako.
 10. Darovni ugovor

  U svakom slučaju se plaća porez, nema više porezne olakšice na prvu nekretninu, ako to pitate. To su ukinuli prije par godina.
 11. Vlasništvo

  Je li nekretnina stečena radom za vrijeme trajanja bračne zajednice. Uz pretpostavku da jest, ona predstavlja zajedničku imovinu bračnih drugova neovisno o tome tko je upisani vlasnik u zemljišnoj knjizi. 1. vlasništvo se prenosi izjavom po čl. 36. Obiteljskog zakona. 2. moraju se dogovoriti, ili prodaju cijelu nekretninu i dijele kupovninu, ili jedan ostaje u nekretnini i isplaćuje drugoga. U oba slučaja, radi se o bračnoj stečevini i ne postoji opcija, po mom mišljenju, da je samo jedan od bračnih drugova vlasnik ako su bili u bračnoj zajednici za vrijeme stjecanja nekretnine, osim ako su glede te nekretnine sklopili zaseban bračni ugovor koji govori da je samo jedan bračni drug vlasnik nekretnine.
 12. Preprodaja na internetu - mail od carine

  Po KZ-u (čl. 256., dolaze u obzir i 257., te 263.)ako dođe do neutvrđenja porezne ili carinske obveze koji prelazi iznos od 20.000,00 kn... dakle, to je granica kad ponašanje prelazi u kažnjivu sferu, pa institucije počinju reagirati. Profit nije sigurno u pitanju (sve je na crno, kako bi se uopće utvrdilo koliko ste zaradili... Osim toga, davno je već Županijski sud u Splitu tropnuo oko pitanja da se ne smiju kod oduzimanja koristi stečene kaznenim djelom okrivljeniku uračunavati i umanjivati troškovi...). Stoga, bit će da je prihod, odnosno porezna osnovica.
 13. Cijela plaća na zaštićenom raćunu

  Zašto je poslodavac to učinio? Temeljem čl. 201. trenutno važećeg OZ-a on može odgovarati za štetu ovrhovoditelju.
 14. ovrha, jdoo

  Jeste li dobili od porezne uprave rješenje da ste porezni jamac za obveze društva kao odgovorna osoba temeljem odredbi čl. 27. - 37. Općeg poreznog zakona? Ako jeste, tada odgovarate kao jamac za obveze društva.
 15. Poljubac

  U KZ-u se bludne radnje definiraju negativno, kao ono što nije niti silovanje, a niti spolni odnošaj bez pristanka (dakle, inače nekažnjive pripremne radnje koje bi dovele do silovanja ili spolnog odnošaja bez pristanka, ali radnje nisu ušle čak ni u fazu pokušaja). No našla sam i pozitivnu definiciju bludnih radnji, koja kaže da se radi o radnjama poduzetim na tijelu ili dodirom tijela druge osobe, koje su usmjerene na pobuđivanje vlastite ili tuđe pohote. Stoga, ovisno o kontekstu, to može biti i poljubac, iako je ovdje namjera bitna, jer ako poljubac nije bio usmjeren na pobuđivanje pohote, već kao nepromišljen izraz veselja, vjerujem da bi institucije to tretirale kao benigno djelo.
 16. Alimentacija (punoljetna osoba)

  Možete, je li brakorazvodnom presudom između roditelja određena visina alimentacije i tko je dužan plaćati? Ako jest, na sudu ishodite klauzulu pravomoćnosti i ovršnosti na presudu (štambilj na presudi), odnesete to na FINU i ispunite obrazac zahtjeva za izravnu naplatu i predate na FINI. Za to Vam definitivno ne treba odvjetnik. Ima li otac plaću ili mirovinu koju prima na račun iz koje ćete se moći naplatiti?
 17. Kupovina stana u vanbracnoj zajednica

  Potpišite izjavu o izvanbračnoj zajednici i ovjerite je kod javnog bilježnika, ili alternativno, sklopite sporazum kojim utvrđujete da ste u izvanbračnoj zajednici i da se stan u slučaju raskida ima smatrati zajedničkom imovinom.
 18. Ugovor na neodređeno,probni rok 6mj

  1. Bilo kada tijekom trajanja probnog rada, do njegova isteka. 2. Da. Potpisala, ne potpisala, nije važno, jer joj poslodavac može uručiti otkaz poštom preporučeno i tada se dostava smatra obavljenom, a njoj teče rok od 15 dana za zahtjev za zaštitu prava. 3. Nezadovoljavanje na probnom radu jest opravdan razlog za otkaz, ali ga poslodavac ne mora posebno obrazlagati u odluci o otkazu, dovoljno je da napiše da radnik nije zadovoljio.
 19. Odricanje od otkaznog roka

  Trebao bi imati.
 20. Rad kod dva poslodavca na nepuno radno vrijeme

  Koliko znam, oba poslodavca razmjerno obračunavaju i plaćaju doprinose. Možete raditi subotom i nedjeljom, i mislim da za vrijeme GO možete raditi kod drugog poslodavca.
 21. Povremena prodaja viškova iz domaćinstva

  O kakvim je iznosima riječ? (načelno, može, niti carinska niti porezna uprava ne dižu frku oko takvih stvari, koliko znam, osim ako se radi o trgovanju tvarima čiji je promet zabranjen ili ograničen)
 22. Ovrha PBZ - FINA - sporost sustava

  Potvrđujem navedeno razmišljanje, ja bih isto postavila odštetni zahtjev prema PBZ-u za troškove FINE, uz prijetnju tužbom, iskreno.
 23. Članovi kućanstva

  Molim da nastavite u ovoj temi, nije potrebno postavljati više upita u više PF, pa sam onaj upit uklonila. Mislim da smo ovakvu temu već imali, zaključak je da sestra nije član zajedničkog kućanstva, ako se upit iz prijave odnosi na člana kućanstva, ne člana obitelji. http://legalis.hr/topic/95477-što-je-točno-zajedničko-kućanstvo/
 24. Krivnja odvjetnika

  Je, ceh se drži skupa, tako i liječnici, građevinari... Ako je tužba osnovana, nema potrebe da se pozivate na praksu, naš sustav nije presedanski kao u SAD-u, sudovi moraju suditi po zakonu. Osim toga, proširite pretragu, naknada štete zbog odgovornosti je slična i za odgovornost prema trećima u prometu, za druge vrste profesionalne odgovornosti kod drugih struka, pa ako nužno želite priložiti sudsku praksu, možete priložiti i takvu, analognu
 25. Što napraviti kada vam šef neda na godišnji odmor

  Podsjećam da pišete na pravnom forumu, na kojem Vam nitko neće savjetovati kako da napravite nešto protuzakonito. Ako je Vaš liječnik procijenio da ste bolesni, on će utvrditi da ste privremeno nesposobni za rad (kolokvijalno, dati Vam bolovanje) i odredit će opseg onoga što na bolovanju možete činiti. I unatoč tome, poslodavac može poduzeti mjere protiv Vas i liječnika, pa Vam dati čak i otkaz ne mareći za zakonske odredbe o postupku kod otkazivanja ugovora o radu. Neosnovane dijagnoze imaju načina da Vas ugrizu za... leđa na neslućene načine, čak i vrlo daleko u budućnosti. Podsjetit ću na jedan slučaj s ovog foruma od prije koju godinu gdje je liječnik srednjoškolcu stavio dijagnozu duševnog poremećaja, uz napomenu da isti ima suicidalne misli, da bi ga spasio od izbacivanja iz škole zbog prevelikog broja izostanaka. Godinama kasnije kad je mladić već položio zaštitarski ispit, nije mogao dobiti dozvolu za oružje zbog te dijagnoze (pišem po sjećanju, pa oprostite ako neki detalji ne štimaju). U svakom slučaju, nastavkom u istom tonu bit ću primorana zaključati temu.
×