Jump to content

ssssss

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Dobar dan, ovako, prije dva mjeseca mi je preminula baka, od mame mama. Kako mi je i mama umrla prije nekoliko godina ja sam ostala kao jedini nasljednik. Baka ima stan u Zagrebu od 43m2 koji trebam nasljediti. Nemam nekretnina u svojem vlasništvu. S obzirom da planiram prodati bakin stan i kupiti stan na drugoj lokaciji (isto u Zg) zanima me nekoliko stvari: 1. Ako prodam taj stan od 43m2 i kupim drugi do 50m2, da li plaćam porez na kupnju novog stana i koliko? 2. Koja je razlika ako novi stan bude veći od 50m2? 3. Može li se nekako izbjeći plaćanje poreza na kupnju stana nakon prodaje bakinog, s obzirom da je bakin stan nasljedstvo? Unaprijed hvala na pomoći.
  2. Upravo sam dobila poziv na pripremno ročište za sporazumni razvod braka. Može li mi netko objasniti što je pripremno ročište da znam što mogu očekivati? Puno hvala
  3. Naravno da možete pitati; pronašla sam stan koji je useljiv sada u lipnju, tako da je skoro gotov na lokaciji koja mi i više nego odgovara (blizina tramvaja i autobusa, blizu radnog mjesta i sl.), cijenu sam dobila izrazito povoljnu, a obzirom da moja firma radi s tim investitorom sam upoznata s kvalitetom izgradnje i dobila dobar popust na stan s garažom. Hvala vam na savjetu, ali vjerujte nije bila ishitrena odluka. Ovo sve ostalo što ste napisali mi je uvelike pomoglo, hvala vam što ste odvojili vremena da odgovorite na moja pitanja. Ugodan dan.
  4. Puno vam hvala na brzom odgovoru. Ugovor o jamstvu i mijenjamo preko banke, taj postupak razumijem i znam. Dio koji mi predstavlja problem je što trebam potpisati novi ugovor o kreditu za novi stan i želim se zaštiti (to je doza opreza) - samo me zanima kako?
  5. Dobar dan, imam nekoliko pitanja pa vas molim pomoć. U petak 24.04. sam podnijela zahtjev za sporazumni razvod braka od supruga nakon 4 godine braka. Nemamo zajedničke djece. On je digao kredit za uređenje stana u kući njegove obitelji koji još traje, ja sam se prije dva tjedna preselila natrag kod svojih roditelja (iako isam još promjenila adresu). Pronašla sam povoljno stan koji mogu kupiti na kredit, stan je u izgradnji i kredit bi mogao biti realiziran prije završenog postupka. Ovo su moja pitanja: 1. S obzirom da nemamo djece, da li će nas slati na mirenje (čula sam da u ovakvim slučajevima obično ako je sporazumno bez djece nema potrebe za uključivanjem CZSS)? 2. Koliko bi postupak razvoda mogao trajati u ovom slučaju (Zagreb)? 3. S obzirom da je kredit za uređenje stana iz kojeg sam izašla na njega, ja sam jamac, no radi se na tome da me se makne kao jamca, a kuća u kojoj je stan glasi na njegove roditelje, ja ne želim ništa, moramo li u ovom slučaju pokretati postupak o bračnoj stečevini? Može li se to riješiti nekakvim "ugovorom" ovjerenim kod javnog bilježnika (npr. ja se odričem svega, on se odriče bilo kakvih prava na stan koji ću kupiti u slučaju da razvod nije finaliziran)? 4. I zadnje pitanje, u slučaju da me ne mogu čekati sa kupnjom stana do finalizacije razvoda, postoji li ikakav način da se osiguram da taj stan ne spadne pod bračnu stečevinu (imam papire kada sam predala zahtjev, mogu promjeniti adresu kod staraca za početak i sl., nekakav ugovor kod javnog bilježnika i sl.) Puno hvala na bilo kakvoj pomoći. Pozdrav
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija