Jump to content

tyrion

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav Pitanja se tiču odricanja od nasljedstva zbog dugova. Otac mog punoljetnog sina nedavno je preminuo. U novoj vanbračnoj zajednici ima četvero malodobne djece. Iza sebe je ostavio nekretninu u vrijednosti od oko 50.000e, ali i dosta dugova ovr@enih preko Fine. Između ostalih, tu je i dug prema meni ba ime neisplaćene alimentacije od 22 000e. Kako je moj sin najstariji i počinje raditi, Fina će prvo njemu početi usrezati plaću na ime dugovanja. Zanima me da li bi se u slučaju da se on naljedstva odrekne ne bi li izbjegao plaćanje tuđih dugova, ja kao vjerovnik mogla naplatiti, odnosno uknjižiti se na navedenu nekretninu, kako bi sin ipak nešto naslijedio od oca?
  2. Imam pitanje Da li se na plaćanje komunalne naknade primjenjuje opći porezni zakon ( kako tvrdi moja lokalna samouprava) ili zakon o obaveznim odnosima (kako sam mislila do sada)? Naime, žele mi ovršiti račun zbog duga komunalne naknade koji je stariji od tri godine (pozvala sam se na zastaru), i argumentiraju to poreznim zakonom po kojem je zastara nakon 6 godina. Hvala
  3. Molim savjet vezan za izgubljenu zaradu. Radim kao vozač u međunarodnom prometu. Prije dvije godine imao sam sudar sa osobnim automobilom gdje nisam bio kriv. Proveo sam na bolovanju 8 mjeseci. Osiguranje Euroherz koje mi treba nadoknaditi štetu zeli mi priznati samo osnovnu plaću, ali ne i dio zarade koji se prikazuje kao dnevnice, koje dobivam kad sam na putu, što bih i bio da nisam bio na bolovanju. Kako prikazati taj dio izgubljene zarade u zahtjevu za odštetu, jer sam prijavljen na puno manju svotu od one koju zapravo zarađujem.
  4. Pozdrav svima, moze li mi netko dati par informacija? Pokrenula sam ovrhu preko fine za naplatu alimentacije (600 kn mjesecno i ogroman dug od 250 000 kn) ,prva sam u redu naplate, ali... Njegova firma uplaćuje 600 kn, a na račun mi sjeda samo 200 kn, u fini mi kažu da oni naplaćuju troskove ovrhe. Ispada da ih naplaćuju meni, a ne njemu. Koliki dio od plaće mu se može ovršiti, s obzirom da je prijavljen na minimalac? Kome se obratiti, jer mi se čini da ovo i nije baš regularno?
  5. Poštovanje! Tražim odgovor ma par pitanja. Bivši suprug se "službeno" zaposlio nakon dugo vremena, i zbog ovrhe treba početi plaćati alimentaciju. Kaznena presuda ( uvjet od godinu dana , plaćanje duga i redovne uplate) donesena je u listopadu 2015. Ubrzo mu je na finu stiglo rijesenje o ovrsi, koje se nije provodilo jer nije radio. U tom periodu, obavio mi je neke radove i davao od prilike 200 kn mjesecno da bi zadovoljio probacijski ured. Redovnu ratu od 600 kn nikada nije u cijelosti podmirio, dug nikako. Sad me zanima kako će se naplatiti dug, razlike koje su nastale i rate koje su dospjele u periodu neplaćanja. Imam li pravo na kamatu? Koliko točno od njegove plaće se može ovršiti i ima li naplata ovih zaostataka prioritet nad ostalim ovrhama koje dužnik ima? Također, imam presudu općinskog suda koja je postala ovršna 2013 po kojoj mi duguje alimentaciju od dana djetetovog rođenja, mogu libpokrenuti ovrhu na ukupni iznos? Hvala!
  6. Ako biste bili ljubazni i napisali koji su to slučajevi, da ne uljećem u nove troškove bez potrebe. Hvala unaprijed!!!
  7. Starom rješenju o ovrsi trebalo je dva mjeseca do zastare, kada su pokrenuli novu u koju su uključene zatezne kamate. Adresu nisam mijenjao, navedene papire nisam primio, niti mi je postar ostavio obavijesti
  8. Rjesenje o ovrsi (novoj) nisam primio, u fini je vode pod šifrom kao da nije pravomoćna, njihov primjerak nema potvrdu pravomočnosti i ovršnosti (kopirali su mi ga). Racun je u blokadi. Pročitao sam da postoji mogućnost žalbe nakon isteka roka, ako niste raspolagali činjenicama u vrijeme žalbenog roka. A nisam ni znao da je ponovna ovrha pokrenuta.
  9. Imao sam dug veci od 5.000 kn koji je cekao red naplate u fini. Nakon 6 godina ponovno je pokrenut postupak ovrhe, i sada je uvećan za kamatu, te iznosi oko 15.000. Imam li pravo na žalbu jer:nisam bio obaviješten o novoj ovrsi, ovrha nije pravomoćna a naplaćuje se i kamate za koje je uvećan iznos su u trenutku pokretanja ovrhe bile u zastari (bar dio njih). Mogu li se pozvati na ove argumente u źalbi?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija