Jump to content

toni03

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Na prijevaru i krivotvorenjem ugovora od nepoznate osobe u ime tvrtke A "podignut" uređaj vlasništvo tvrtke B, a sve putem tvrtke posrednika C. Uređaj od nepoznate osobe D prodan putem oglasnika te kupljen od strane osobe E. Tvrtka B oprašta dugovanja tvrtki A s obzirom da su ugovori krivotvoreni, ali traži povrat uređaja. Šteta iznosi preko 1000 kn. Uređaj oduzet od osobe E tzv. "kupca u dobroj vjeri" Pitanje? Da li i u kojem slučaju bi osoba E tzv. "kupac u dobroj vjeri" imao pravo zadržat kupljen "sporni" uređaj?
  2. zanima me koliki je rok da osoba prijavi kazneno djelo krađa, šteta veća od tisuću kuna?
  3. u slučaju da banka odbije dati uvid u stanje dugovanja preminulog supružnika da li se može pozvat na neki određeni člnak..zakon...ili se obratit instituciji koja služi za zaštitu korisnika računa u banci?
  4. kako doznati od banke da li je nenamjenski kredit koji je podignut za vrijeme dok su supružnici bili rastavljeni osiguran te da li je banka dužna ustupiti takav podatak udovici kao i ugovor na njeno traženje? te kako je moguće da umirovljenik digne ne namjenski kredit bez elemenata osiguranja u iznosu od 10.000,00 eura???
  5. hvala G-man...dvojba je bila da li pokušaj prijevare ulazi u okvir "za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od 5 godina ili više" jel je za st.1 KZ-a propisana kazna zatvora do 5 godina. pozz
  6. Prijevara čl. 236 (1) Tko s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist dovede nekoga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Pokušaj Članak 34. (1) Tko s namjerom da počini kazneno djelo poduzme radnju koja prostorno i vremenski neposredno prethodi ostvarenju bića kaznenog djela, kaznit će se za pokušaj ako se za kazneno djelo može izreći kazna zatvora od pet godina ili teža kazna ili zakon izričito propisuje kažnjavanje i za pokušaj. Događaj: osoba A se lažno predstavila kao djelatnik poduzeća B te od poduzeća C takvim lažnim predstvljanjem imala namjeru kupiti proizvode XY. Djelatnici poduzeća C su shvatili da se osoba A lažno predstavila nakon čega se osoba A udaljila u nepoznato. Osoba A imala je namjeru kupiti proizvoda XY u vrijednosti od 10.000,00 kn. Pitanje? Da li je pokušaj Prijevare kažnjiv s obzirom na iznos propisane kazne zatvora u rasponu od 6 mjeseci do 5 godina, a KZ propisuje da je pokušaj kažnjiv ako se može izreći kazna zatvora od 5 godina ili teža? S obzirom da nisam siguran molim nekog stručnog po mogućnosti da pojasni jer sam u razgovoru sa više osoba dobio različite odgovore i da je kažnjiv pokušaj i da nije!!!
  7. supružnici rastavljeni od 2000. godine, za vrijeme rastave suprug podignuo nenamjenski kredit. mjesec dana pred kraj smrti supružnici se ponovno vjenčavaju 2015. godine te supruga naslijeđuje nekretninu. supružnik poslije smrti ostavlja dugove u obliku nenamjenskog kredita, minusa po tekućem računu te dugovanje na kreditnoj kartici. u ostavinskoj raspravi nisu navedena bankovna dugovanja. pitanja su? 1. da li su ovom slučaju dugovi nasljedni tj. da li supruga naslijeđuje dug iako nisu navedeni u ostavinsoj raspravi te da li supruga mora nastaviti plaćati/preuzeti dugove supružnika? 2. da li banka ima osigurano uslijed smrti korisnika kredita, kreditne kartice i tekućeg računa te na taj način od osiguranja izvrši naplatu svojih potraživanja? molim vaš savjet i pomoć!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija