Jump to content

Učenik

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Zanima me je li kršenje autorskoga prava kada se citira ili postavi link sa internetskog članka? Na primjer sa portala koji donosi vijesti objaviti link i napisati kritički osvrt na njega ili isto učiniti s nečijom javnom stranicom? Čini mi se kako to ne bi trebalo biti problem u skladu sa 90. člankom Zakona o autorskim pravima. No, jedna mi je osoba koja ima svoju internetsku stranicu napisala da mi ne dopušta citiranje njezine stranice. Hvala!
  2. Pitanje: Izdavač moje knjige nudi mi u ugovoru (dakle ništa tajno) 100 mojih knjiga - dakle romana čiji sam ja autor - kako bi ih ja mogao podijeliti ljudima koji su mi pomogli u realizaciji romana (savjeti i sl.) Zanima me mogu li ja, budući da mi nije 100 osoba pomoglo s romanom, prodati dio od tih svoj 100 primjeraka vlastitog romana? Izdavač mi za to ne može kupcu izdati račun jer su te knjige dane meni kao dio honorara (od ostalih knjiga ću dobiti proviziju). Dakle, je li legalno da ja prodam nekome vlastitu knjigu? Stvarno se nadam da će mi ovo netko znati odgovoriti.
  3. Poštovani forumaši, Vidio sam teme o RPO stare 9 godina, pa otvaram novu temu. Najkraće: 0. U stalnom sam radnom odnosu već 15 godina 1. Napisao sam roman. Želim ga objaviti, no klasične nakladničke kuće nisu zainteresirane za objavu, a udruge građana i tiskare mi kažu kako mi mogu biti izdavači, ali da kupcima ne mogu izdavati račune. 2. U jednoj od tiskara su mi predložili neka se na Poreznoj upravi prijavim kao RPO, a od tiskare da otkupim cjelokupnu nakladu 3. Na Poreznoj mi je ljubazna žena objasnila da postoje 2 oblika RPO, preko knjiga i paušalno, ali me poslala na Gospodarsku djelatnost neka provjerim mogu li slobodno izdavati, odnosno prodavati svoj roman. 4. Na Gospodarskoj djelatnosti su mi rekli da sam dolazio bez veze jer se RPO tiče samo Porezne, a ne njih, kod njih trebam doći ako ću otvarati obrt. Same radnice na toj Gospodarskoj djelatnosti su mi rekle da zbog izdavanja jednog romana nema smisla otvarati obrt. 5. Tako zbunjen otišao sam u knjigovodstveni servis računajući da tamo nešto bolje znaju balansirati između Porezne i ostalih subjekata. Tamo su mi rekle da me gospođa iz Porezne poslala na Gospodarsku djelatnost da otvorim obrt, da ju nisam dobro razumio. Pitanje glasi: Može li mi netko objasniti: da li je RPO obrt? Kako postupiti ako sam zaposlen, mislim uložiti 20 000 kn u izdavanje romana, a sveukupno, ako rasprodam nakladu u godinu, dvije ili 3 ću primiti 60 000 kuna? P.S. U knjigovodstvenom servisu su mi spominjale paušal u iznosu od 1500 kn mjesečno, što nema veze s zdravom pameću ako mi je cilj zaraditi 40 000 kuna u nekoliko godina.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija