Jump to content

kulisleg

Korisnik
 • Broj objava

  38
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Kupnja stare kuće

  Super, ići ću da ureda/poglavarstva/gdje već treba da se baš konkretno raspitam, samo mi, molim vas, recite odakle da krenem? To znači da bilo koja građevina koja nema temelj (što se pod tim podrazumijeva? Kopanje rupe i izljevanje betona ili?) ne mora tražiti dozvolu? Hvala!
 2. Kupnja stare kuće

  Super što svi daju oglase "na tom mjestu možete graditi u tim gabaritima" Dobro da imamo ovdje koga pitati, hvala! OK, bar nešto. Prostora ima, a gdje provjerim (koji ured/institucija) jel GUP dozvoljava? Za drvarnicu i šupu isto trebam arhitekte? Super. Aha, ured gradske uprave! Super, hvala!
 3. Kupnja stare kuće

  Pozdrav! Našao sam zemljište s kućom, na dvije čestice, jedan vlasnik. Do njega je zemljište s jednom malom kućicom, 20m kvadratnih. Na prvom zemljištu je ucrtana kuća i izdana joj je uporabna dozvola, kuća je pred raspadom. Smijem li ja na tom mjestu izgraditi novu kuću (prizemlje samo!) i trebam li za to i nakon toga tražiti kakve dozvole i sl? Drugo, smijem li nakon utgradnje te kuće, ili obnove, do nje izgraditi pomoćni objekt do 50m kvadratnih? Trebam li za to kakve dozvole? Treće, može li kućica od 20mkv imati isto uredne papire, uporabnu i sl? I smije li se kraj nje, ako ima sve to, ponoviti ista procedura s pomoćnom objektom? Hvala!
 4. Odredbe o gradnji

  Hvala još jednom! Mislim ozbiljno, ali imam i razloge što sam skeptičan prema predloženom slijedu, na kojem stvarno od srca zahvaljujem. Naime, nekoliko godina sam bio zaposlen (ne direktno povezan s opisanim problemima, bio sam voditelj IT-a, ali svejedno upoznat sa "sočnim" detaljima) na jednom odista velikom projektu, gdje se jedan dokument koji se trebao izdati u roku od 15 dana čekao ni manje ni više nego 700 dana. Naravno, ove moje ideje su bar 2 reda veličine manje u investicijskom iznosu, ali svejedno. U svakom slučaju, napredak je i to što sad imam potvrdu da to ništa nije tako od "urbane legende" koju smo pretresali. Hvala!
 5. Odredbe o gradnji

  Hvala na odgovoru! Konkretno, ni sam nisam načitso što bi htio. Ideje koje me privlače su kupovina nekog zemljišta (od recimo 10 000 do 50 000 m2) izvan naseljenog mjesta, ili bar u nekom ruralnom području, ne smeta mi selo ali bih volio da je zemljište velikim djelom odmaknuto od prometnice a što bliže prirodi, šumi itd. Sagradio bih tamo kuću od slame, recimo 50 m2 i recimo 2 ili 3 prateća objekta. Možda ne bih odmah živio tamo, možda i bih. Bilo bi idealno da imaju priključke, ali ideja je da ih ne koristim nego da probam s vjetrenjačom, agregato, solarno, bunar itd. Ukoliko bi mi se to svidjelo, volio bih tamo i napraviti i jedan veći objekt, isto od slame, dvoranu i eventualno neke spavaonice, ništa u smislu hotela itd, i komercijalno se baviti jednom specifičnom vrstom seoskog turizma, održavati seminare, skupove, itd. Ideja da se kupi neka zemlja koja ima staru kuću, pa da se ta stara kuća sruši i na temelju napravi od slame, a eventualni prateći objekti iskoriste. Prijatelj mi je napomenuo, ali ni on ni ja nismo stručnjaci, samo se radi o "urbanim legendama", da se mali objekti, on misli do 25 m2 ne moraju uopće prijavljivati, a da se gospodarski objektii koji nisu unutra pregrađeni u sobe itd (meni i treba dvorana u kojima bi stolovi bili rasklopni, uz zidove, sanitarni čvor s eventualnim tušeem ili dva) mogu sagraditi. Opet, to je možda stvarno bajka, nemamo ni jedan pojma o tome. Eto, to je, nadam se, bar malo konkretnije.
 6. Odredbe o gradnji

  Pozdrav! Zanima me gdje bih mogao saznati neke općenite odredbe o gradnji. Pročitat ću i cijeli zakon ako treba, ali možda neko zna neku kompiliranu verziju pitanja i odgovora ili sl. Recimo, zanima me konkretno: - smije li se u bilo kojem slučaju graditi na zemljištu koje nije građevinsko i što (šupa, garaža, spremište, štala itd.)? - ima li elektra obavezu isporuke el. energije na lokaciju koja nije građevinska, i smiju li / hoće li to napraviti (ako smiju)? - što se smije graditi na građevinskom zemljištu bez dozvole? - što se od objekata koji su na građevinskom zemljištu i ucrtani su u knjige (i što to točno znači) smije renovirati i u kojem obliku se smije renovirati (npr štala u šupu ili ljetnu kuhinju)? Hvala!
 7. Poziv u centar za socijalnu skrb

  Ja se iskreno nadam da do svega toga neće ni doći. Sustav ne mogu mijenjati ja, mogu djelovati na promjene usmjeravajući sebe i druge, no to je druga priča. Savjestan sam roditelj, djeca su mi najvažnija, i ono što mi najviše smeta je što sam proveo skoro 20 godina istražujući tu problematiku i učeći o tome a i dalje me se smatra zatucanim roditeljem koji radi na štetu svojeg djeteta. U svakom slučaju, ne želim da me sustav tretira tako a najviše od svega ne želim da se sustav igra zdravljem i sudbinom mog djeteta. Učinit ću sve u svojoj moći da takve stvari izbjegnem. Hvala vam svima, pomogli ste mi, srce mi je mirno!
 8. Poziv u centar za socijalnu skrb

  Željac, hvala Vam! Problem je u tome što su službene osobe (od pedijatra na dalje) već prekršile pravila struke i zakone koji propisu tajnost podataka. Sve kreće od liječnika koji i po etici i po zakonu mora čuvati tajnost, a ne rade to. I u tom smislu, iako 2 zla ne čine dobro, treba djelovati kako god znamo i umijemo da se stvari poprave.
 9. Poziv u centar za socijalnu skrb

  Hoću, hvala odd srca!
 10. Poziv u centar za socijalnu skrb

  Nisam siguran da to tako ide, ali OK. Recimo: """ Neovlašteno snimanje i prisluškivanje Članak 131. (1) Tko neovlašteno i kriomice snimi drugoga filmski, televizijski, videokamerom ili fotoaparatom, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine. (2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko posebnim napravama neovlašteno prisluškuje ili snimi razgovor ili izjavu koji mu nisu namijenjeni ili tko omogući nepozvanoj osobi da se upozna s razgovorom ili izjavom koja je neovlašteno prisluškivana ili snimana. """ Ovdje u stavku 2 sada gledam do prvog ili (ima ih previše ). Meni je taj razgovor namjenjen, ako se ne varam? Ostale stavke iz 143 se odnose na prvu, u tom članku, pa ako prva nije ono što ja činim, ni ostale nisu bitne. Naravno, to su moja skromna razmišljanja na tu temu.
 11. Poziv u centar za socijalnu skrb

  Vegan sam duži niz godina, imam jedno necijepljeno dijete koje je prvi antibiotik popilo (nije bilo potrebe prije) u 12oj godini života. Imam drugo dijete koje isto tako nije cijepljeno. Majku su iznudili u bolnici da potpiše izjavu koja nije odobrena niti od struke, ai sama iznuda potpisa je kažnjiva, ako ja to dobro tumačim. Jasno su propisane odredbe u Ustavu koje mi daju za pravo, bez obzira na nečije osobno mišljenje, da odbijem svaku radnju koja može naškoditi mome djetetu ili meni. Hrvatski liječnički zbor je donbio odluku da je prisilno cijepljenje i neetički i protiv struke. Više zakona i odredaba zbori o ovoj problematici i mnogi su u koliziji no dovoljno je da mi Ustav i jedan zakon garantiraju pravo na moju odluku, koja je sasvim sigurno informirana i opravdana, a i inače u roditeljstvu nemam niti jednu crnu točku. Dakle, radi se o tome da ne želim da moje dijete bude predmetom eksperimenata i da se na njemu radi medicinski zahvat bez trenutne i za njegov život prijeke potrebe. O ostalim stvarima sam spreman argumentirano raspraviti i razmisliti. Eto
 12. Poziv u centar za socijalnu skrb

  Tamo u 143. piše "koje mu nisu namjenjene", a ja to ne namjeravam raditi niti mislim da je to u redu (ovozadnje je nebitno, ali da se zna). A u 144 se govori, ako dobro tumačim, o tome da izvana ne smijem snimiti nekoga u kući zaštićenoj od pogleda, ni to ne mjaeravam. No i ovo su vrijedne napomene, hvala!
 13. Poziv u centar za socijalnu skrb

  Vjerujem im, naravno! Kakav je smisao pitati stručnije od sebe i onda im ne verovati? Jedino, ja tu snimku ne namjeravam koristiti na sudu jer uopće ne mislimd a sam kriv i da se treba suditi (vjerujem da do toga ni neće doći). Želim samo snimiti i objaviti javno ako bude toliko apsurdno koliko mislim da će biti. Znam, ne zvuči baš ultra fer, ali nisam ja birao situaciju. Dakle, mogu li me [pokušati] kazniti ako ih snimim? Ja ću to svakako napraviti, samo me zanima kako je to uređeno. Svejedno, sima hvala na odgovorima!
 14. Poziv u centar za socijalnu skrb

  Nije li to bilo drugačije? U kojem zakonu (ili zakonima) bi to bilo definirano? Smijem li snimati samo na javnim površinama, jel se o tome radi? Ili ne smijem snimati službenu osobu osim na javnoj površini?
 15. Poziv u centar za socijalnu skrb

  Postavljam se oprezno i kao neko ko radi, plaća poreze i prireze, nije učinio ništa loše i nesavjesno i već je izgubio nekoliko prevrijednih dana zbog besmislica. Jasno, vi ne možete znati je li tako, niti to očekujem, samo pokušavam pojasniti svoj stav. Zašto ne smijem smimiti razgovor? To je, nadam se, konkretnije pitanje. Zar nije da smijem smimati sve svoje razgovore? Svakako hvala na vrijednim perspektivama!
×