Jump to content

folder

Korisnik
  • Broj objava

    32
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Otiđite na Općinski sud, u ostavinski kancel, sa svim podacima pokojnika, odnosno ostavitelja (godina smrti i ostalo) te provjerite da li je vođena ostavina iza istog. Puno sreće u traženju!
  2. Suci to tako ne gledaju. Odvjetnik je taj koji ti treba pomoći da prođeš kroz sve te procesne institute na lakši način, da te ne sje.. na nekoj banalnosti. Bilo kako bilo, probaj nekog naći, jer poslije su uvijek problemi, i sve puno košta.
  3. Zakon o vlasništu i drugim stvarnim pravima: d/ Stjecanje dosjelošću Članak 159. (1) Dosjelošću se stječe vlasništvo stvari samostalnim posjedom te stvari ako taj ima zakonom određenu kakvoću i neprekidno traje zakonom određeno vrijeme, a posjednik je sposoban da bude vlasnikom te stvari. (2) Samostalni posjednik čiji je posjed pokretne stvari zakonit, istinit i pošten, stječe je dosjelošću u vlasništvo protekom tri godine, a takav posjednik nekretnine protekom deset godina neprekidnoga samostalnog posjedovanja. (3) Samostalni posjednik pokretne stvari kojemu je posjed barem pošten stječe je dosjelošću u vlasništvo protekom deset godina, a takav posjednik nekretnine protekom dvadeset godina neprekidnoga samostalnog posjedovanja. (4) Samostalni posjednik stvari u vlasništvu Republike Hrvatske, županija i jedinica lokalne samouprave i jedinica lokalne samouprave i uprave i s njima izjednačenih pravnih osoba, kao i stvari u vlasništvu crkve ili drugih pravnih osoba koje ne traže za sebe dobitak nego služe za dobrotvorne ili druge općekorisne svrhe, steći će dosjelošću vlasništvo tih stvari tek pošto je njegov zakonit, istinit i pošten, ili barem pošten, samostalni posjed neprekidno trajao dvostruko vrijeme od onoga iz stavaka 2. i 3. ovoga članka. Tijek vremena Članak 160. (1) Vrijeme potrebno za dosjelost počinje teći onoga dana kad je posjednik stupio u samostalni posjed stvari, a završava se istekom posljednjega dana vremena potrebnoga za dosjelost. (2) U vrijeme potrebno za dosjelost uračunava se i vrijeme za koje su prednici sadašnjega posjednika neprekidno posjedovali kao zakoniti, pošteni i istiniti samostalni posjednici, odnosno kao pošteni samostalni posjednici. (3) Nasljednik postaje poštenim posjednikom od trenutka otvaranja nasljedstva i u slučaju kad je ostavitelj bio nepošteni posjednik, ali ne ako je nasljednik to znao ili morao znati. (4) Kad se poštenom posjedniku čiji posjed nije zakonit i istinit uračunava vrijeme kroz koje je njegov prednik stvar posjedovao zakonito, pošteno i istinito, pravo vlasništva steći će istekom još onoliko vremena koliko je potrebno da pošteni posjednik stekne stvar dosjelošću. (5) Kad se zakonitom, poštenom i istinitom posjedniku uračunava vrijeme kroz koje je njegov prednik stvar posjedovao pošteno, ali ne zakonito ili istinito, vlasništvo će steći dosjelošću istekom još onoliko vremena koliko je potrebno da pošteni posjednik stekne stvar dosjelošću, osim ako stvar već nije stekao time što je njegov zakoniti, pošteni i istiniti posjed trajao onoliko vremena koliko je potrebno da je zakoniti, pošteni i istiniti posjednik stekne dosjelošću. (6) Na prekid odnosno zastoj tijeka vremena dosjelosti na odgovarajući se način primjenjuju odredbe o prekidu, odnosno zastoju tijeka rokova za zastaru tražbina.
  4. meže! Porezna oslobođenja pri nasljeđivanju, darovanju i drugom stjecanju nekretnina bez naknade Članak 13. Porez na promet nekretnina pri nasljeđivanju, darovanju i drugom stjecanju nekretnina bez naknade ne plaćaju: 1. bračni drug, potomci i preci te posvojenici umrlog ili darovatelja, 2. braća i sestre, njihovi potomci te zetovi i snahe ostavitelja ili darovatelja kada nasljeđuju ili primaju na dar poljoprivredno zemljište, ako im je poljoprivreda osnovni izvor prihoda, 3. braća i sestre, njihovi potomci te zetovi i snahe ostavitelja ili darovatelja, kada nasljeđuju ili primaju na dar nekretnine, ako su s ostaviteljem ili darovateljem živjeli u gospodarskoj zajednici u vrijeme izgradnje građevine, stjecanja druge nekretnine, ostaviteljeve smrti ili primitka dara. Gospodarskom zajednicom, u smislu ovoga Zakona, smatra se zajedničko stjecanje prihoda i imovine te raspolaganje prihodima i imovinom koja se nasljeđuje ili daruje, 4. pravne i fizičke osobe kojima Republika Hrvatska ili jedinica lokalne samouprave i uprave daruje, odnosno daje nekretnine bez naknade radi odštete ili iz drugih razloga u svezi s Domovinskim ratom, 5. bivši bračni drugovi kada uređuju svoje imovinske odnose u svezi s rastavom braka.
  5. za usklađenje zk stanja i katastra obvezano kod geodeta a nebi bilo loše dati papire i odvjetniku da vidi o čemu je riječ.
  6. većinom je danas praksa prekršajnih sudova da nepotpisivanje naloga o prekršaju ne znači puno. smatraju da isto ima značenje potvrde da je dostavljen nalog. Za prigovor je važno da ga naslovite na policijsku upravu koja Vam ga je izdala (obično sve piše u uputi o pravnom lijeku koja se nalazi na prigovoru) i to u dva primjerka. U prigovoru ćete navesti da isti podnosite protiv tog i tog naloga, obavezno prepisati broj s naloga, te zašto ga podnosite (npr. u trenutku Vas je pretjecao brži auto pa je radar uhvatio njega). Obavezno se potpišite na kraju i pazite da ste u roku.
  7. Brisanje plombe znači da će po pravomoćnosti rješenja izbristi Vaš "Z", broj pod kojim se Vaš predmet vodio na predmetnom sudu iz knjige, odnosno uloška. Papire Vam neće sami vratiti nego ćete ih morati sami preuzeti na šalteru. I da, promjena opisa (izgrađenosti) česice iz pašnjaka u nešto drugo se neće sama dogoditi. Probajte s odvjetnikom ili geodetom. Možda više košta ali je lakše ne petljati se s stvarima koje ne razumijete.
  8. Ovakav odgovor bi zahtijevao malo duže obrazloženje. Ako su na zk. izvatku koji ste dobili za stan navedeni prodavatelji i ako na stanu nema nikakvih tereta, tada , uz uvjet da imate friški zk izvadak iz knjige položenih ugovora, možete bez problema izvršiti kupoprodaju. Za svaki slučaj, radi provjere i pravilnog sačinjavanja ugovora obratite se odvjetniku.
  9. Otiđite u sud koji je donio narečenu presudu te tražite da Vam istu presudu opravomoće. Na presudu će ovlašteni referent staviti žig na kojem će pisati da je presuda pravomoćna s tim i tim danom te će uz to staviti pečat suda. Napravite to i u slučaju da ste se odrekli prava na žalbu.
  10. Probajete se javiti nekom od ovlaštenih geodeta u mjestu sjedišta katastra.
  11. Istina, istina, a najjače je što se neprovjerava mjesto/lokacija sjedišta društva. Žitnjak bb i by...by..... Ovakvih slučajeva sam se s vjerovničke strane nagledao. Čak i kad se krene s kaznenim prijavama protiv direktora DO sve odbacuje jer je to kao rizik gospodarskog poslovanja.
  12. Naravno da je gruntovnica bitnija i trebalo bi sve biti usklađeno, ali zašto, ako nije žurba, sve ne srediti pa da je čovjek poslije miran.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija