Jump to content

pravilna

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. @Borbena7hvala puno na odgovoru, javim se ako se još nečega sjetim.
  2. hitno mi je potreban odgovor na sljedeća pitanja: da li stjecanje statusa invalida automatski povlači ukidanje poslovne sposobnosti? ako, ne, da li osoba koja je stekla status invalida radi mentalnog oboljenja automatski gubi poslovnu sposobnost? ili, ako je invaliditet fizički, ali osoba uz to ima i psihijatrijsku dijagnozu da li onda gubi i poslovnu sposoobnost? kakav je zakon, a kakva je praksa po tim pitanjima? da li status invalida može biti samo privremen, ako se osobi poboljša zdravstveno stanje? da li je obavezna neka rehabilitacija i kog tipa? evo, zasada. bila bi jako zahvalna za žurni odogovor.
  3. da li postoji besplatno pravno zastupanje za postupke koji se vode pred sudom, a nisu građanski postupci. primjerice, može li pacijent smješten prisilno u psihijatrijsku bolnicu odabrati besplatnog pravnog zastupnika? da li su udruge registrirane pri ministarstvu pravosuđa RH obavezne zastupati onoga tko to želi i ima uvjete slabog imovinskog stanja? da li mogu zastupati osobu u postupku lišavanja poslovne sposobnosti? da li mogu služiti kao 'tužitelji' kad osoba želi nekog tužiti pred sudom?
  4. radi se o nasilju u obitelji. prema središnjem državnom portalu u slučaju pružanja pravne pomoći, nije nužno za žrtve obiteljskog nasilja dostavljati dokmente o prihodima ostalih članova kućanstva. nažalost, nisam prijavila nasilje policiji nego samo ispričala psihijatru dotičnog člana obitelji, što je potvrdio još jedan član šire obitelji (istom psihijatru).
  5. https://www.gov.hr/moja-uprava/obitelj-i-zivot/socijalna-skrb/jednokratna-naknada/379 ne znam po kojoj osnovi imam pravo, ali na socijalnom su rekli da bi mogla ostvarit pravo.
  6. ako netko napusti kućanstvo, makar privremeno, radi ozbiljnih razloga i traži jednokratnu naknadu, da li mora navesti članove kućanstva u kojem nije trenutno (iako mu je to prebivalište). nema osobnih prihoda ni osobne imovine. no, član kućanstva, odakle je otišao ima jako puno. što se tiče prihoda i trošenja, dok je osoba živjela u kućanstvu, dobivala je određene prihode usmenim dogovorom, službeno ništa. ako možete što skorije odgovoriti...
  7. ako je osoba koja je potpisala nasljedničku izjavu došla sa ostatkom obitelji u ured, gdje joj je bila predana izjava i nitko je nije obavijestio da se u nikakvim okolnostima (da li baš u nikakvim okolnostima), ta izjava ne može promijeniti, nije joj to rekao niti odvjetnik, niti itko drugi, da li se može smatrati da osoba nije bila u potpunosti upoznata sa dokumentom koji potpisuje. ili se smatra da potpis na dokumentu na kojem to vjerovatno piše (a službena osoba je nije upozorila na ključne točke dokumenta niti na to da bi trebala dokument pažljivije pročitati) jest presudio. naime, nije svatko upoznat sa zakonima, niti ima obavezu biti. primjerice, oporuku potpisnik oporuke može promijeniti. dužnost pravnika jest da obavijesti osobu o svim konzekvencama papira koji potpisuje. ovdje je sve bilo riješeno u 5 minuta. postoje još neke specijalne okolnosti ovog slučaja koje na forumu ne bih htjela obrazlagati. da li baš ne postoje apsolutno nikakvi posebni slučajevi u kojima bi postojala pravna osnova da osoba dobije svoj zakonski dio?
  8. nakon smrti osobe bez oporuke kako se dijeli imovina među bračnim partnerom preminulog i njegovo dvoje djece? ako su se djeca odrekla nasljedstva u korist majke, da li postoji mogućnost da jedno od djece promijeni mišljenje (nestalo je međusobno povjerenje) i na kojoj pravnoj osnovi, te da dobije ono što bi mu po zakonu pripalo da se nije odreklo imovine?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija