Jump to content

mate123

Korisnik
 • Broj objava

  52
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. povrat jamčevine

  Poštovani, Pokusavam dobiti povrat jamčevine, rijec je o elektronskoj drazbi koja je zavrsila prije 3mjeseca, unutar drazbe nisam iznosio ponude nikakve, moźete li preporučiti na koji nacin da dobijem povrat jamcevine? slao sam podneske u kojima navodim da nisam iznosio ponude unutar drazbe i molim za povrat ali bez rezultata.
 2. Prekinuta dražba za nekretninu-stečaj

  Poprilicno pratim prodaju nekretnina na drazbama i ovo mi je prvi put da vidim ovako nesto, prije cca 2 mjeseca u zagrebu je organizirano razgledavanje oko 30 stanova, došlo je oko 40 ljudi da bi stecajna rekla da nema kljuceve od ulaznih vrata za 20 stanova i NIJE odgođena dražba.....
 3. Prekinuta dražba za nekretninu-stečaj

  To je obrazloženje rješenja, meni je u interesu da se dražba održi, jer sam jamčevinu uplatio u roku, nisam vidio stan ali sam preko banke došao(na preporuku stečajnog) do procjembenog elaborata, pozvao bi se na bilo koji članak zakona ako postoji da se ospori prekidanje dražbe. Čini mi se banalan razlog za odgađanje, iz iskustva znam da se na jednom Trgovačkom sudu prije cca 20 dana prodalo 60 stanova koje nije bilo moguće vidjeti iako je u zaključku stalo da će se omogućiti razgledavanje, te puste prodaje u ovrhama u kojima sudci stave recimo razgledavanje 10.10.2018 od 9h do 12h te nikakvog razgledavanja ne bude, ali se ne odgađaju dražbe radi toga. Hvala
 4. Prekinuta dražba za nekretninu-stečaj

  Kako zainteresirane osobe zbog nemogućnosti pregleda nekretnine i dobivanja potpunih informacija o istoj, te nemogućnosti uvida u procjembeni elaborat nisu uplatile jamčevinu, pa samim tim ne mogu ni sudjelovati u dražbi, trebalo je odlučiti kao u izreci rješenja, te poništiti elektroničku javnu dražbu da bi se navedeni nedostatci u ovom stečajnom postupku mogli naknadno otkloniti.
 5. Poštovani, Molio bih Vas informaciju da li postoji osnova za podnošenje žalbe Stečajnim postupkom određena je prodaja nekretnine, unutar zaključka o prodaji stoji da je "Dodatne informacije moguće dobiti kod stečajnog upravitelja" , kompletni mjesec dana prije roka za uplatu jamčevine stečajni upravitelj nije bio u mogućnosti osigurat razgledavanje nekretnine/stana, te nitko nije uspio razgledat istu, sljedom toga netko od zainteresiranih je podnio prigovor Trgovačkom sudu kako iz navedenih razloga u smislu odredbi članka 92. stavak 1. Stečajnog zakona (Narodne novine broj 104/17 dalje SZ) nastala šteta za koju je odgovaran stečajni upravitelj pa traži da sud poništi rok određen za uplatu jamčevine, da od stečajnog upravitelja nije mogao dobiti potrebne informacije, niti izvršiti uvidu u procjembeni elaborat. Jamčevinu sam uplatio unutar zadanog roka za uplatu te nakon toga kontaktirao stečajnog koji me usmjerio na banku gdje sam pregledao procjembeni elaborat, u interesu mi je da se dražba održi po zakazanim rokovima, da li postoji osnova da podnesem žalbu na rješenje kojim se prekida elektronska dražba, po rješenju žalba je dopuštena unutar 8 dana. Hvala S poštovanjem
 6. Poštovani, Molio bih savjet vezan za plaćanje komunalne naknade, posjedujem kuću na otoku staru cca 130godina, 2 kat kuće se ne koristi cca 60 godina. Nije uređen i priveden svrsi( apsolutno derutno stanje)što je utvrdio i komunalni redar na uviđaju i tako unio u zapisnik, ipak nakon uviđaja mi dolazi rješenje po kojem sam dužan plaćati komunalnu naknadu i za takav neuređen i nekorišten stambeni prostor? Da li postoji u zakonu uporište po kojem bi se mogao osloboditi plaćanje za isto? Napomenuo bih da mi je obračunat stambeni prostor u prizemlju+prvi kat, konoba, garaža, spremište i gustirna, što i ne osporavam jer se isti koriste(makar povremeno). Hvala
 7. Postupak ovrhe, sigurnost mojih sredstava

  Znači podnjeti zahtjev/podnesak sudu u kojem stoji da tražim jamčevinu nazad i navest da odustajem od kupnje? u tom smislu.
 8. Postupak ovrhe, sigurnost mojih sredstava

  Agencija će uplatitelju koji traži povrat jamčevine, na njegov zahtjev ili zahtjev nadležnog tijela, izdati potvrdu o uplaćenoj jamčevini Moram priznat da mi nije sve jasno, znači ja mogu podnjeti zahtjev za povrat i izdat će mi potvrdu o uplaćenoj jamčevini? Pa ja ne želim potvrdu već jamčevinu nazad...zahtjev bi se temeljio na kojim osnovama? ili mogu samo predat bjanko zahtjev, u smislu tražim povrat jamčevine za predmet xy, što uopće mogu očekivat od tog zahtjeva?
 9. Postupak ovrhe, sigurnost mojih sredstava

  Rješenje - odbijena žalba kao neosnovana - potvrđeno rješenje 1.st. Ž.S.G.9. tako stoji u e-predmet, Recite mi ako je moguće još jedno pitanje vezano za dražbe, znači u postupku dražbe polaže se jamčevina, neki sudci vraćaju jamčevinu odmah po završetku dražbe(u slučaju ako niste kupili nekretninu već netko drugi), kod drugih je slučaj da vraćaju jamčevinu tek nakon što Rješenje-dosuda postane pravomoćna i tad se najboljem ponuđaču daje rok od 15 dana da uplati preostali iznos novca, dok se jamčevine preostalih nadmetatelja zadržavaju ukoliko osoba sa najboljom ponudom nebi uplatila cjelokupni iznos te bi pravo kupnje prešlo na sljedeću nižu ponudu, cijeli taj proces zavisno od sudca može trajat do 2-3 mjeseca, što znači da su sredstva od jamčevine blokirana. Postoji li način kojim bi se požurilo vraćanje jamčevine jer ipak mislim da je nerealno očekivat da onaj koji je dao najbolju ponudu na dražbi neće ispunit uvjete do kraja, dakle nekim načinom odustati od svoga prava na kupnju i zatražiti povrat jamčevine u nekom kraćem roku a ne čekat ipak dosta dugih 2-3 mjeseca bez razloga, puno zahvaljujem.
 10. Postupak ovrhe, sigurnost mojih sredstava

  Hvala na odgovoru, recite da li će sudac postupiti po tom zakonu i izvšiti vraćanje sredstava ili ću vjerovatno ja morat podnosit neku vrstu zahtjeva? Također me zanima, na stranici e predmet vidi se da je ovršenik podnosio žalbu te da je na višem sudu potvrđena odluka prvog stupnja to jest da je žalba odbijena prije cca 2 godine, dali to isključuje mogućnosti daljnih žalbi ili ovršenik može ponovno radit žalbe na temelju nekih drugih osnova?
 11. Postupak ovrhe, sigurnost mojih sredstava

  Kako se ponašati u situaciji kao u navedenom slučaju? znači nekretnina za koju sam zainteresiran je na dražbi kod istog sudca kod kojeg je bio i moj poznanik, znači očekuje me ista procedura, ukoliko se dogodi da ovršenik u mom slučaju podnese žalbu prije pravomoćnosti rješenja(znači nakon što se njemu uruči zapisnik o dražbi i rješenje dosuda na kupca iz dražbe) a nakon što sam ja izvršio cjelokupnu isplatu, što mogu očekivat u daljnjem postupku? da li se može zatražiti povrat sredstava ili???
 12. Postupak ovrhe, sigurnost mojih sredstava

  Molim vas jos jedno pitanje, Poznanik je obavljao kupnju preko ovrhe, u njegovom slucaju slijed je bio ovakav, on je na dražbi kupio nekretninu(dobio je dosudu) i sudac je odredio da mora preostali iznos uplatit u roku 30 dana od datuma dražbe, što je on i napravio, ovršenik je dobio pravo zalbe u roku 8 dana od zadnjeg dana od kad je rjesenje dosuda oglašeno na oglasnoj ploci suda(3 dana je dosuda bila izvjesena na oglasnoj ploci suda), rjesenje je postalo pravomoćno tek dva mjeseca nakon datuma dražbe, po ovom slučaju sredstva su bila uplaćena više od mjesec dana prije pravomoćnosti cijelog postupka te je ovrsenik imao vremena podnjeti zalbu i osporit ovrhu, u ovom slučaju nije bilo problema jer se nitko nije žalio ali prema njemu je bilo prostora za podnosenje zalbe dok su sredstva već bila uplaćena, možete li mi razjasnit situaciju? Hvala
 13. Postupak ovrhe, sigurnost mojih sredstava

  Ukidanje ili preinaka rješenja o ovrsi poslije pravomoćnosti rješenja o dosudi nekretnine ne utječu na pravo vlasništva kupca stečeno po odredbama članka 108. ovog Zakona Ok, hvala, znači nakon pravomoćnosti rješenja o dosudi i polaganja cjelokupne cijene stvar je riješena što se tiče vlasništva.
 14. Poštovani, Namjeravam kupiti nekretninu(garaža i spremište su u pitanju) koja se prodaje u ovršnom postupku pri općinskom sudu(ovrha je iz 2012), pošto sam neiskusan u takvim stvarima interesira me ako ja na sudu(dražbi na sudu) kupim nekretninu i nakon dosude uplatim cjelokupni iznos koji se traži za nekretninu, ako nakon toga prijašnji vlasnik nekakvom žalbom ili nekim pravnim postupkom ospori prodaju nekretnine, da li ja mogu tražiti povrat svojih sredstava i od koga ih tražim(suda ili ovrhovoditelja)? Napomenu bih da je banka ovrhovoditelj te na vlasničkom listu postoji samo zabilježba o ovrsi i ništa drugo. Hvala
 15. Učinak predbilježbe prava vlasništva

  U praksi koliko duge rokove daju sudovi za opravdavanje predbilježbe? u mom slučaju riječ je o predbilježbi iz siječnja 2012.godine, nakon toga na vlasničkom nema nikakvih promjena(samo rješenje trgovačkog suda o prodaji nekretnine na osnovu stečaja firme koja je označena kao vlasnik) niti zabilježbe da je pokrenuta parnica(tužba) kojom bi se ostvarila uknjižba.
×