Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

River7

Korisnik
 • Broj objava

  10
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. otvaranje j.d.o.o. par informacija

  1. Da 2. i 3. Plaću ne morate isplaćivati niti morate nekoga zaposliti. Društvo ne mora imati zaposlenu osobu. Funkcija direktora koji je upisan u sudski registar ne znači ujedno i zaposlenje na radnom mjestu direktora.
 2. Najbolja zaštita za sustav?

  Zakon o zaštiti neobjavljenih informacija s tržišnom vrijednosti je donesen u ožujku i objavljen u NN 30/2018.
 3. Odite na gruntovnicu, tražite uvid u spis i tako možete vidjeti to rješenje o ovrsi. Za to će Vam trebati punomoć od brata kojom vas ovlašćuje da izvršite uvid u spis (punomoć mora biti ovjerena kod bilježnika ili u našem konzulatu u zemlji gdje brat živi). Također, dokumentacija temeljem koje je izvršena zabilježba će biti dostavljena na adresu Vašeg brata na kojoj ima prijavljeno prebivalište.
 4. Brisanje d.o.o. iz SR

  Bez obzira što firma nije radila dopis bilježniku za brisanje firme nije dovoljan nego se treba provesti postupak likvidacije radi brisanja firme, što u konačnici opet uzrokuje troškove ovjere kod bilježnika, sudske pristojbe itd. i što je najvažnije - to traje nekoliko mjeseci. Račun firme svakako morate otvoriti jer novac za uplaćeni temeljni kapital koji se nalazi na privremenom računu nije moguće tek tako podignuti jer je taj iznos na tom računu blokiran. Zbog toga se nakon osnivanja firme račun mora i otvoriti da bi temeljni kapital bio prebačen s privremenog na poslovni račun tako da firma s tim iznosom može slobodno raspolagati. S tim iznosom firma može osnivaču nadoknaditi troškove osnivanja i sl., a ostatak se tijekom likvidacije, nakon podmirenja svih troškova, može isplatiti osnivaču.
 5. Patenti i problemi

  Vaš upit je općenit, bez pojašnjenja o kakvoj prirodi projekta se radi, pa je jako teško dati konkretnu uputu za daljnje postupanje. Pokušati ću dati odgovore vezano za ono što ste naveli u poruci u nadi da će Vam biti od koristi. 1. Iz Vaše poruke proizlazi da se radi o projektu, odnosno o ideji vezanoj za medicinski turizam. Ukoliko sam jasno razumjela Vašu poruku tada takav projekt – ideja nije patentibilan, odnosno, nije podložan zaštiti temeljem Zakona o patentu. Patent je isključivo pravo priznato za izum koji nudi novo rješenje nekog tehničkog problema. Patent se priznaje za izume koji se odnose na proizvod, postupak ili primjenu. Uvjeti koje neki izum mora zadovoljiti za priznanje patenta jesu novost u odnosu na postojeće stanje tehnike, inventivna razina i industrijska primjenjivost. Ukoliko se radi o projektu – ideji tada se radi o neotkrivenom znanju i iskustvu, te o neotkrivenim poslovnim informacijama koje imaju komercijalnu vrijednost. 2. Javno-privatno partnerstvo na koje su Vas uputili je dugoročan ugovorni odnos između javnog partnera (javno tijelo, npr. grad) i privatnog partnera (npr. Vaš d.o.o.) predmet kojeg je izgradnja i/ili rekonstrukcija i održavanje javne građevine, u svrhu pružanja javnih usluga iz okvira nadležnosti javnog partnera. Dakle, radi se o suradnji s javnim tijelom i pružanju usluga iz okvira nadležnosti javnog tijela. 3. Ukoliko nađete investitora koji će uložiti u Vaš projekt tada je jedna od mogućnosti osnivanje društva (d.o.o.) u kojemu će biti dva osnivača, Vi i investitor. Vi u društvo kao ulog unosite Vašu ideju, a investitor novac. Društvenim ugovorom detaljno regulirate međusobne odnose.
×