Jump to content

River7

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je River7 objavio

  1. Novac se može isplatiti vlasniku - udjelničaru društva kao predujam dobiti. Za poslovanje j.d.o.o. je svakako preporučljivo angažirati računovođu (osim ako sami ne znate voditi taj dio posla), pa će Vam računovođa voditi računa o načinu isplate.
  2. 1. Da 2. i 3. Plaću ne morate isplaćivati niti morate nekoga zaposliti. Društvo ne mora imati zaposlenu osobu. Funkcija direktora koji je upisan u sudski registar ne znači ujedno i zaposlenje na radnom mjestu direktora.
  3. Zakon o zaštiti neobjavljenih informacija s tržišnom vrijednosti je donesen u ožujku i objavljen u NN 30/2018.
  4. Odite na gruntovnicu, tražite uvid u spis i tako možete vidjeti to rješenje o ovrsi. Za to će Vam trebati punomoć od brata kojom vas ovlašćuje da izvršite uvid u spis (punomoć mora biti ovjerena kod bilježnika ili u našem konzulatu u zemlji gdje brat živi). Također, dokumentacija temeljem koje je izvršena zabilježba će biti dostavljena na adresu Vašeg brata na kojoj ima prijavljeno prebivalište.
  5. Bez obzira što firma nije radila dopis bilježniku za brisanje firme nije dovoljan nego se treba provesti postupak likvidacije radi brisanja firme, što u konačnici opet uzrokuje troškove ovjere kod bilježnika, sudske pristojbe itd. i što je najvažnije - to traje nekoliko mjeseci. Račun firme svakako morate otvoriti jer novac za uplaćeni temeljni kapital koji se nalazi na privremenom računu nije moguće tek tako podignuti jer je taj iznos na tom računu blokiran. Zbog toga se nakon osnivanja firme račun mora i otvoriti da bi temeljni kapital bio prebačen s privremenog na poslovni račun tako da firma s tim iznosom može slobodno raspolagati. S tim iznosom firma može osnivaču nadoknaditi troškove osnivanja i sl., a ostatak se tijekom likvidacije, nakon podmirenja svih troškova, može isplatiti osnivaču.
  6. Vaš upit je općenit, bez pojašnjenja o kakvoj prirodi projekta se radi, pa je jako teško dati konkretnu uputu za daljnje postupanje. Pokušati ću dati odgovore vezano za ono što ste naveli u poruci u nadi da će Vam biti od koristi. 1. Iz Vaše poruke proizlazi da se radi o projektu, odnosno o ideji vezanoj za medicinski turizam. Ukoliko sam jasno razumjela Vašu poruku tada takav projekt – ideja nije patentibilan, odnosno, nije podložan zaštiti temeljem Zakona o patentu. Patent je isključivo pravo priznato za izum koji nudi novo rješenje nekog tehničkog problema. Patent se priznaje za izume koji se odnose na proizvod, postupak ili primjenu. Uvjeti koje neki izum mora zadovoljiti za priznanje patenta jesu novost u odnosu na postojeće stanje tehnike, inventivna razina i industrijska primjenjivost. Ukoliko se radi o projektu – ideji tada se radi o neotkrivenom znanju i iskustvu, te o neotkrivenim poslovnim informacijama koje imaju komercijalnu vrijednost. 2. Javno-privatno partnerstvo na koje su Vas uputili je dugoročan ugovorni odnos između javnog partnera (javno tijelo, npr. grad) i privatnog partnera (npr. Vaš d.o.o.) predmet kojeg je izgradnja i/ili rekonstrukcija i održavanje javne građevine, u svrhu pružanja javnih usluga iz okvira nadležnosti javnog partnera. Dakle, radi se o suradnji s javnim tijelom i pružanju usluga iz okvira nadležnosti javnog tijela. 3. Ukoliko nađete investitora koji će uložiti u Vaš projekt tada je jedna od mogućnosti osnivanje društva (d.o.o.) u kojemu će biti dva osnivača, Vi i investitor. Vi u društvo kao ulog unosite Vašu ideju, a investitor novac. Društvenim ugovorom detaljno regulirate međusobne odnose.
  7. 1. Patentom se smatra izum, a računalni program se ne smatra izumom. Treba vidjeti od čega točno se sastoji Vaša aplikacija jer ako se smatra računalnim programom tada je nije moguće zaštititi patentom. 2. Što je točno patentirao taj drugi vlasnik? 3. Ukoliko Vaša aplikacija udovoljava zahtjevima Zakona o patentu (novost, inventivnost, industrijska primjenjivost) tada je moguće podnijeti prijavu DZIV, postupak dugo traje. Da li se prijavljeni izum može smatrati patentom utvrđuju ovlašteni ispitivači u DZIV nakon podnesene prijave.
  8. Na Vaš upit se odnosi slijedeća odredba Zakona o žigu: Ograničenje učinka žiga Članak 10. (1) Žig ne daje nositelju pravo zabranititrećoj strani uporabu u trgovačkom prometu: njezina imena ili adrese, podatakakoji se odnose na vrstu, kakvoću, količinu, namjenu, vrijednost, zemljopisnopodrijetlo, vrijeme proizvodnje proizvoda ili pružanja usluge, ili podatakakoji se odnose na druge karakteristike proizvoda ili usluga. Dakle, ako Vi planirate objavljivati gdje je koji proizvod kupljen, koji dan i po kojoj cijeni, oznaku lokacije tj. prodavaonice smijete koristiti, ali ne smijete objavljivati njihov registrirani žig da biste pokazali gdje je neki proizvod kupljen.
  9. Naravno da moraš biti upisan u HOK. Kako ćeš bez upisa ići na sud i zastupati stranku na ročištu? Kako će ti teći vježbenički staž za polaganje pravosudnog? ....itd itd Uglavnom, poslodavac te mora prijaviti u HOK da bi formalno mogao raditi kao vježbenik. Naravno, ima kolega koji ne prijavljuju svoje vježbenike iz raznoraznih razloga (najviše zbog financijskih razloga), ali ti od takvog rada na crno nemaš nikakve koristi. Ne tece ti vježbenički staž, nisi prijavljen na mirovinsko, zdravstveno, ne možeš ići na sud......
  10. U Narodnim novinama 110/2015 objavljen je niz izmjena zakona s ciljem smanjenja troškova te skraćenja vremenskog trajanja postupka likvidacije.
  11. Za početak predlažem da kontaktirate nekog od odvjetnika u Srbiji (potražite prema mjestu gdje je Vaša baka imala prebivalište) i zamolite da Vam provjeri na sudu da li je ikada vođena ostavinska rasprava iza Vaše bake. Ovo je web stranica Advokatske komore Srbije s imenikom odvjetnika http://www.advokatska-komora.co.rs/ Od nekuda morate početi, a preduvjet je da dobijete informacije. Pomoć odvjetnika u Srbiji Vam je svakako potrebna. Naravno, prilikom prvog kontakta zamolite ga da Vam napravi procjenu troškova za sve ono što Vama treba kako bi Vi znali koliko to u konačnici morate platiti. Ukoliko imate nekog odvjetnika u Hrvatskoj kojeg poznate možete zamoliti i njega da kontaktira nekog kolegu u Srbiji i raspita se oko svega toga. On ne može zastupati u Srbiji, ali se može raspitati kod nekog od kolega u Srbiji. Ukoliko Vas zanima nešto oko nasljednog prava u Srbiji možete se obratititi i njihovoj udruzi za besplatnu pravnu pomoć, pa Vam i oni mogu dati neke informacije o samom ostavinskom postupku. Na http://www.vasadvokat.com imate kontakt podatke.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija