Jump to content

treskab

Korisnik
  • Broj objava

    22
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

Postignuća

  1. Zakon o lovočuvarskoj službi u članku 2. kaže između ostalog da lovočuvar u lovištu može biti osoba " koja ispunjava propisane uvjete za držanje i nošenje lovačkog oružja". Kako postupiti ako lovočuvar koji je imao sve uvjete i i odluku lovoovlaštenika te posjeduje lovočuvarsku značku i iskaznicu, ostane bez oružja zbog verbalnog delikta. Naime verbalno povrijeđena osoba je prijavila slučaj policiji koja je po tom oduzela oružje lovočuvaru i napravila prijavu sudu. Postupak na sudu do sada nije ni započeo. Nadamo se da je oduzimanje privremeno do okončanja postupka. Da li sada ta osoba može biti i dalje lovočuvar ( bez oružja ) ili lovoovlaštenik mora pokrenuti postupak opoziva odluke i zatražiti vraćanje značke i uskaznice do pravomoćnosti postupka? Hvala!
  2. Županijski Savez udruga je ugašen zbog mogućih ovrha koje bi blokirale račun Saveza. Registrirana je nova Udruga koja predstavlja sve ( ili većinu ) udruga bivšeg Saveza. Predsjednik te nove Udruge je isti onaj predsjednik bivšeg Županijskog saveza. Nije čudo. Kod nas je to moguće. Pitanje: Da li se može ponovno registrirati onaj stari Županijski savez pod istim imenom? Ne znam kojim zakonom je to regulirano. Zakonom o udrugama nije. Hvala!
  3. treskab

    gašenje udruge

    koliko najmanje vremena mora proći od gašenja udruge ( ili saveza udruga ) da bi se ponovno osnovala udruga ( ili savez ) pod tim istim imenom.
  4. Hvala lijepo na odgovoru. Samo još dodatno pitanje: Da li ugovor mora biti ovjeren kod javnog bilježnika? Sa štovanjem!
  5. Neprofitna smo udruga i vodimo jednostavno knjigovodstvo. Ne vodimo knjigu blagajne. Želimo kupiti rabljeni uređaj u vrijednosti oko 10.000 kn od fizičke osobe. Da li smijemo taj uređaj platiti na IBAN fizičke osobe sa našega računa? Postoji li neka porezna obveza subjekata u trgovini? Molim savjet kako realizirati kupovinu? Hvala! Sa štovanjem
  6. Da li može Načelnik općine biti predsjednik udruge na području te općine uz činjenicu da ta općina svake godine donira financijska sredstva toj udruzi ( kao i ostalim udrugama ). Da li je to sukob interesa? Da li on uopće može biti i u predsjedništvu te udruge i obnašati bilo koju dužnost u udruzi. I još dalje, može li općina donirati sredstva udruzi u kojoj je načelnik član udruge? Hvala na odgovoru. Sa štovanjem!
  7. Najljepše zahvaljujem pomoći. A računica kukva?! Gledam svoju računicu i da njega prisilim da što prije isplati cijeli iznos. Jedino što neću ići u obliku ugovora nego predugovora istog sadržaja. To su mi neki savjetovali. To je povoljnije za kupca jer nema poreznu obvezu u sve do sklapanja ugovora. Sa štovanjem
  8. Da znam. Krivo sam postavio pitanje. Htio sam pitati kada se plaća porez. Sada po zaključenju ugovora ili kasnije kada bude sve plaćeno. Niste mi komentirali ugovor u privitku koji sam sam sastavio. Da li bi to prošlo u ovom obliku. Namjeravamo ga ovjeriti kod javnog bilježnika jer mislim da bi me kod odvjetnika puno došlo. Hvala Sa štovanjem
  9. Odlučio sam se na prodaju kuće na obročnu otplatu po 300 € mjesečno i dopustiti da se usele bez naplate stanarine već samo stvarnih režijskih troškova stanovanja. Takva otplata išla bi tako dugo dok si ne riješe kredit ali najdulje na 2 godine. Ako odustanu ili ne plate 2 rate i režije, ugovor se raskida i ostaju bez uplaćenih rata i svega uloženog u nekretninu i imaju rok 30 dana za iseljenje. U privitku je ugovor koji sam ja osmislio pa molim primjedbe na njega.ugovor1.docx A što je sa porezom na promet nekretnina. Kada ga plaćam ako prodajem na rate?
  10. Hvala lijepo na odgovoru. Znači rješenje je voditi knjigu blagajne i voditi evidenciju uplata i isplata. Jedino što inspekcija može postaviti pitanje PDV-a. Prodavatelj robe nije OPG ili slično već je fizička osoba.
  11. Lovačka smo udruga, neprofitna, namamo knjigovođu već taj posao radi jedan član, jednostavno knjigovodstvo, nemamo blagajnu gotovog novca već samo račun u banci. Nismo u sustavu PDV-a. Nedavno smo zatražili i dobili Maestro karticu kojom sada plaćamo sve troškove. Često smo u situaciji da moramo nešto platiti gotovinom ( neke sitne usluge, hrana za divljač kupljena od seljaka i sl. ). Pitanje: 1. Da li moramo kod kupovine karticom tražiti R1 ? 2. Da li možemo sa računa na bankomatu podignutim novcem plaćati gore spomenute usluge od osoba koje nam ne mogu izdati račun ? Sa štovanjem
  12. Hvala lijepo na odgovoru. U pravu ste. Rizik je u ovo vrijeme. Zašto ja ne bi u kupoprodajnom ugovoru na obročnu otplatu stavio da ako mi ne sjednu 2 ili 3 rate za redom da se ugovor raskida i kupac ostaje bez svega do tada uplaćenoga. Tako je i sada ostao bez uplaćene kapare. No sada bih mu ja snizio cijenu za tu kaparu tako da ne bi on ostao bez tih novaca ako se odluči na kupovinu na rate. No ako i dođe do odustajanja, kako napisati ugovor a da se on mora iseliti sa obitelji ( supruga i troje djece ). Nikako zar ne? Sa štovanjem
  13. Sklopio sam predugovor o prodaji kuće i dobio kaparu. Rok za realizaciju predugovora prošao je u svibnju. Kupac me je obavijestio da zbog situacije sa korona virusom nije u mogućnosti isplatiti ostatak iz predugovora i suglasan je ostati bez kapare. I dalje je zainteresiran za kuću ali nije u mogučnosti dobiti kredit od banke na koji je računao u vrijeme sklapanja predugovora. Radi se o obitelji sa troje male djece, podstanari su. Žao mi ih je te bih im htio pomoći na način da im predložim da ih beskamatno financiram na način da mi mjesečno otplaćuju određeni iznos sa svrhom otplate a ostatak da otplate kada realiziraju kredit. Dopustio bih im da se usele ali ne bi nekretninu gruntovno prenijeli sve dok ne isplate do kraja. Ne bih im našlaćivao stanarinu. Pitam, što bih trebao učiniti da se osiguram u slučaju različitih opcija koje bi se mogle dogoditi u slučaju da zamišljeni posao krene u lošem smjeru. Svjestan sam rizika ali sam svjestan da ako i raskinem ugovor kuću ne ću skoro prodati zbog situaciji na tržištu. Radi se o kući na selu vrijednosti 25.000 € u koju treba uložiti da bi bila za stanovanje. Kupci su već dijelom izvržili neke radove. Hvala na pomoći.
  14. Hvala. Mislim da ste u pravu. Znam da poreznu administraciju neću baš uzbuditi. Ali poslati ću na mail Ministru.
  15. U srpnju 2013. godine sam kupio iskrčenu šumu i dobio privremeno porezno rješenje na iznos 5% od cijene koju sam platio ( 6.000 kn ). Po tome platio sam 300 kn poreza. Nakon 3 godine manje 2 dana dobio sam novo rješenje u kojemu me obavještavaju da je vrijednost toga zemljišta 16.675,40 kn i da moram dodatno platiti porez 0d 5 % na razliku ( 10.675,40 kn ) u iznosu 533,77 kn. Tu vrijednost su dobili uspoređujući moju parcelu sa jednom oranicom u istoj k.o. Upozorio sam ih da to nije usporedivo. Bio sam iznenađen i uvrijeđen što su mi poslali rješenje 2 dana prije zastare s obrazloženjem da je moja navedena kupoprodajna cijena ispod one koja se postiže na tržištu. Usporedili su moju šikaru u šumi sa oranicom u polju. Zbog toga sam u roku napisao žalbu na rješenje iz srpnja 2016. godine. Sada u listopadu 2018. godine, znači nakon 2g i 3 mj. , sam dobio rješenje da mi je žalba odbijena iz razloga koje su već prije naveli i u rješenju iz 2016. godine. Nemam više pravo žalbe već modu pokrenuti upravni spor kod Upravnog suda u Zagrebu. Nemam snage niti volje dalje se s njima natezati jer je prošlo 5 godina. Platiti ću ali ću im poslati dopis i moje nezadovoljstvo sporošću i neučinkovitošću te to poslati na znanje Ministru financija. Zanima me Vaše mišljenje. Da li si oni mogu dopustiti da komuniciraju sa strankom naovaj način i sa toliko vremena kašnjenja. Ne obvezuju li ih rokovi koji vrijede u ZUP-u?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija