Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

esigente

Korisnik
 • Broj objava

  121
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  2

esigente je zadnji put osvojio dan svibanj 6 2017

esigente objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O esigente

 • Rang
  Iskusan
 1. https://www.jadrolinija.hr/links/prava-osoba-s-invaliditetom
 2. Status branitelja

  Malo sam se nespretno izrazio, ratno stanje je bilo do 12.11.1995. Ipak ministarstvo obrane, službeno smatra da su hrvatski branitelji svi koji su sudjelovali u obrani Hrvatske do 30. lipnja 1996. Ne znam u kojoj si brigadi bio, ali za nas je rat bio i nakon pada vukovara sastavni dio zivota , smjesteni smo bili u Rakitju, a onda u travnju 1992 Kupres, zatim Dervente, 1993 Maslenica, Juzno bojiste, itd... Imamo vise od pola milijuna branitelja, to je zbog kriterija po kojima netko postaje branitelj, tako da imamo branitelje koji nikada nisu bili na prvoj crti bojisnice, nisu metka opalili (osim mozda na nekoj svadbi), nisu nikada bili zivotno ugrozeni, niti su mogli biti, jer su bili daleko od bojisnice na sigurnom, itd.... Pricu o dokazivanju da si bio u ratu sam i sam prosao (doduse na lak nacin), 1991 sam bio ranjen, bili su krivo upisani neki podatci, tako da je Dedakovic morao da potvrdi da sam to ja (sto nije bio problem, zna me). Da li si siguran da mora imati 100 dana borbenog sektora da bi bio branitelj? Mislim da je to uvjet da bi bio dragovoljac (100 dana do 15.01.1992).
 3. Status branitelja

  Ako je Sanader branitelj, i to koristi kao olakotnu okolnost na sudu, onda Margita Bepo ima puno pravo biti branitelj, bez obzira sto je tada rat vec zavrsio, ali se sluzbeno ratno stanje vodi do 30.06. 1996.
 4. Istekla registracija

  Odes na najblizi tehnicki i sve obavis kao i obicno. Ako te usput zaustavi policija placas kaznu (koja je puno manja u prvih 15 dana od isteka registracije), mozes otici u STP bez auta (drugim autom, skuterom, biciklom, prijatelj te odveze, itd...) i traziti probne plocice da dodjes na tehnicki legalno, a ne da strahujes da li ce te policija zaustaviti. Ne trebas nista dodatno placati zbog toga sto kasnis na tehnicki.
 5. Naglo kočenje prometna ko je kriv

  O tome i ja govorim: Prvi vozac je uocio promijenu svjetla na semaforu (iz zelenog u zuto), procijenio da moze stati, stao ispred semafora, a drugi vozac je naletio na njegovo vozilo zbog nedovoljnog razmaka izmedju vozila i neprilagodjene brzine kretanja uvjetima na cesti. Moze se ciniti drugom vozacu da je prvi vozac naglo kocio, ali to je je stvar osobne procjene, u praksi tesko dokazivo.
 6. Naglo kočenje prometna ko je kriv

  Drugi vozac je je trebao drzati dovoljan razmak izmedju vozila da u svakom trenutku moze sigurno zakociti i stati (da ne udari u vozilo ispred sebe). Prvi vozac kroz krizanje smije proci samo na zeleno svjetlo, paljenjem zutog svjetla je imao obavezu zaustaviti se, ako je to ucinio ispred semafora, a ne ulaskom u prostor krizanja, onda ni brzina nije bila prevelika. Naglo kocenje je je stvar procijene, da li su od tog kocenja ostali tragovi na kolniku, skripa guma, itd... U svakom slucaju misljenja sam da je kriv drugi vozac zbog ne drzanja dovoljnog razmaka izmedju vozila da moze u svakom trenutku sigurno zaustaviti svoje vozilo.
 7. Priznavanje HRVI

  Ako bio koji dio nisu uvrstili ili su ocijenili blaze nego sto je stvarno stanje, pisi zalbu na prvostupanjsko rjesenje. Ja i kada sam bio zadovoljan dodjeljenim postotkom invalidnosti, pisao sam zalbu, jer zelim da sve ozljede budu navedene, a ostecenja prikazana onakvima kakva jesu (ako je zivac Peroneus otkinut skupa sa misicem, onda nikako nemoze biti pareza peroneusa, vec mora biti paraliza peroneusa, itd...). Sretno na drugostupanjskoj.
 8. Problemi sa obiteljskom mirovinom

  MarkoDelija Na prvostupanjsko rjesenje se moze uloziti zalba, na drugostupanjsko rjesenje se moze uputiti tuzba upravnom sudu. S obzirom da postoji tuzba upravnom sudu, postoji i drugostupanjsko rjesenje, neka ti ga daju iz Ministarstva branitelja. Nije mi jasno sto zelis postici time da dokazes/saznas da ti je otac bio HRVI, to nece nista promijeniti u pogledu mirovine. Mirovinu je ostvario zbog profesionalne nesposobnosti za rad, nakon njegove smrti si ostvario obiteljsku mirovinu kao njegov sin sa 100 % invalidnosti. HRVI su jedino imali oslobodjenje poreza i prireza u visini postotka invalidnosti koji se placa iz mirovine.
 9. Mirovina HRVI s PTSP

  Postotak invalidnosti nema utjecaja na izracun visine mirovine, ali ima na visinu poreza i prireza koji se placaju iz svote mirovine. HRVI je oslobodjen placanja poreza i prireza u postotku svoje invalidnosti.
 10. Lažna vojna mirovina

  Zivimo u RH, takvi muljatori obicno imaju rodjacko/politicku zaledjinu, zna se.
 11. Carinski prekršaj-odjava prebivališta

  Meni je tu jedini problem sto osoba ne bi smjela imati dva prebivalista, moze imati jedno prebivaliste i koliko hoce boravista. Na granici je policiji lakse ako imate RH dokumente, ali carina je druga prica, njima je u opisu radnog mjesta da provjeravaju da RH drzavljani sa prebivalistem u RH ne koriste vozila stranih tablica. Mozda je najbolje da odjavite prebivaliste u RH, i izvadite nova RH dokumenta sa adresom u BiH, tada legalno mozete voziti vozilo BiH tablica u RH.
 12. dragovoljac-status

  Ne bih se slozio sa ovom tvrdnjom. Zakon je pisan za sve koji su sudjelovali u obrani RH. Cinjenica je da su i strani drzavljani bili u obrani RH. Tako da se Clanak 5, stavka 2, zakona odnosi i na njih, oni nisu imali obvezu braniti RH, oni su po tome ocito Dragovoljci.
 13. dragovoljac-status

  Ja smatram da je bas zbog cinjenice da nije bio drzavljanin RH (znaci nije imao obvezu braniti RH, jer nije bio njen drzavljanin) trebao dobiti status dragovoljca.
 14. dragovoljac-status

  Odbili su ti zahtjev za priznavanje statusa dragovoljca. Procitao sam veci dio toga sto si napisao, za neki konkretan stav o slucaju, molio bih informaciju da li si imao adresu u RH, i da li si imao drzavljanstvo RH (domovnicu)? U tvom slucaju je sve jasno, imas 100 dana, i zato imas status dragovoljca. Za vrijeme dok si bio u vojnom zatvoru, bio si pripadnik HV, nista nije sporno.
 15. Odjava automobila nakon smrti, 2 nasljednika

  Kako je to moguce? Motorno vozilo moze nasljediti samo jedna osoba (jedna osoba se vodi kao vlasnik u prometnoj knjizici), pogledajte sta pise u rjesenju o ostavini. Osoba koja je nasljedila automobil ga moze odjaviti, ako se automobil jos vodi na umrlu osobu (prometna glasi na tu osobu), onda se ne trebate brinuti, kaznu policija ne moze naplatiti umrloj osobi.
×