Jump to content

esigente

Korisnik
 • Broj objava

  114
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  2

Sve što je esigente objavio

 1. Problemi sa obiteljskom mirovinom

  MarkoDelija Na prvostupanjsko rjesenje se moze uloziti zalba, na drugostupanjsko rjesenje se moze uputiti tuzba upravnom sudu. S obzirom da postoji tuzba upravnom sudu, postoji i drugostupanjsko rjesenje, neka ti ga daju iz Ministarstva branitelja. Nije mi jasno sto zelis postici time da dokazes/saznas da ti je otac bio HRVI, to nece nista promijeniti u pogledu mirovine. Mirovinu je ostvario zbog profesionalne nesposobnosti za rad, nakon njegove smrti si ostvario obiteljsku mirovinu kao njegov sin sa 100 % invalidnosti. HRVI su jedino imali oslobodjenje poreza i prireza u visini postotka invalidnosti koji se placa iz mirovine.
 2. Mirovina HRVI s PTSP

  Postotak invalidnosti nema utjecaja na izracun visine mirovine, ali ima na visinu poreza i prireza koji se placaju iz svote mirovine. HRVI je oslobodjen placanja poreza i prireza u postotku svoje invalidnosti.
 3. Lažna vojna mirovina

  Zivimo u RH, takvi muljatori obicno imaju rodjacko/politicku zaledjinu, zna se.
 4. Carinski prekršaj-odjava prebivališta

  Meni je tu jedini problem sto osoba ne bi smjela imati dva prebivalista, moze imati jedno prebivaliste i koliko hoce boravista. Na granici je policiji lakse ako imate RH dokumente, ali carina je druga prica, njima je u opisu radnog mjesta da provjeravaju da RH drzavljani sa prebivalistem u RH ne koriste vozila stranih tablica. Mozda je najbolje da odjavite prebivaliste u RH, i izvadite nova RH dokumenta sa adresom u BiH, tada legalno mozete voziti vozilo BiH tablica u RH.
 5. dragovoljac-status

  Ne bih se slozio sa ovom tvrdnjom. Zakon je pisan za sve koji su sudjelovali u obrani RH. Cinjenica je da su i strani drzavljani bili u obrani RH. Tako da se Clanak 5, stavka 2, zakona odnosi i na njih, oni nisu imali obvezu braniti RH, oni su po tome ocito Dragovoljci.
 6. dragovoljac-status

  Ja smatram da je bas zbog cinjenice da nije bio drzavljanin RH (znaci nije imao obvezu braniti RH, jer nije bio njen drzavljanin) trebao dobiti status dragovoljca.
 7. dragovoljac-status

  Odbili su ti zahtjev za priznavanje statusa dragovoljca. Procitao sam veci dio toga sto si napisao, za neki konkretan stav o slucaju, molio bih informaciju da li si imao adresu u RH, i da li si imao drzavljanstvo RH (domovnicu)? U tvom slucaju je sve jasno, imas 100 dana, i zato imas status dragovoljca. Za vrijeme dok si bio u vojnom zatvoru, bio si pripadnik HV, nista nije sporno.
 8. Odjava automobila nakon smrti, 2 nasljednika

  Kako je to moguce? Motorno vozilo moze nasljediti samo jedna osoba (jedna osoba se vodi kao vlasnik u prometnoj knjizici), pogledajte sta pise u rjesenju o ostavini. Osoba koja je nasljedila automobil ga moze odjaviti, ako se automobil jos vodi na umrlu osobu (prometna glasi na tu osobu), onda se ne trebate brinuti, kaznu policija ne moze naplatiti umrloj osobi.
 9. Prvo na dodatak ili uvećanje

  Postovani Ig057, ja sam krivo razumio Vase pitanje, mislio sam da pitate za status rezerve nakon umirovljenja 1998 godine. Opisao sam Vam postupak da vise ne budete vojni obveznik s obzirom da ste osoba sa invaliditetom. Ocito je Vase pitanje bilo da li ste imali obvezu biti u vojnoj rezervi zbog ostvarivanja statusa dragovoljca. Ako vas lijecnicka komisija nije proglasila nesposobnim za vojnu sluzbu, ako tada niste bili strani drzavljanin ili iz druge republike zajednicke bivse drzave, onda ste bili vojni obveznik u RH. Trebali ste 1986 godine, kada ste proglaseni invalidom rada, podnjeti zahtjev u uredu za obranu za ljecnicku komisiju, oni bi po dostavljenoj dokumentaciji odlucili da li ste sposobni ili nesposobni za vojnu sluzbu.
 10. Prvo na dodatak ili uvećanje

  Imate obvezu biti u rezervnom sastavu sve dok Vas Lijecnicka komisija ne proglasi nesposobnim za vojnu sluzbu. To ne rade automatizmom, vec Vi morate pokrenuti postupak preko Ureda za obranu, prilozite lijecnicku dokumentaciju i Rjesenje o invalidnosti, ako ga imate.
 11. Oštećen za radni staž

  Pozdrav kolega sa VK ratista i 5 GBR. Imao sam isti slucaj, trebas u HZMO podnijeti zahtjev za ispravkom radnog staza, najbolje uz obrazlozenje kao sto ste nama tu predocili. Sigurno Vam jedan dio staza ne vode (meni su "zaboravili" uvrstiti staz iz 204 brigade, a za 5 GBR su racunali 12/16, a trebalo je 12/18, naravno da su na kraju sve tocno izracunali).
 12. Problemi s vlasništvom auta

  Porez na kupoprodaju motornih vozila je ukinut, sada se placa upravna pristojba. U ovoj tablici mozete izracunati visinu upravne pristojbe: http://www.porezna-uprava.hr/Lists/Vijesti/Vijest.aspx?ID=2018
 13. Problemi s vlasništvom auta

  Ne vidim u cemu je problem, imas punomoc vlasnice da auto mozes prodati. Uzmez kupoprodajni ugovor, popunis ga na nacin da je gospodja prodavatelj, a ti kupac, po punomoci potpisujes se na mjesto prodavateljice. Ugovor ne treba ovjeravati kod biljeznika, samo sa dokumentima i kupoprodajnim prijepis na novog vlasnika se obavlja u STP.
 14. Ostavinska rasprava u RH, preminuli je strani drzavljanin

  G-man @ Hvala na informaciji. Ta informacija mi je trebala, znaci prijedlog za pokretanje ostavinskog postupka se predaje nadleznom sudu, a samu ostavinsku raspravu vodi javni biljeznik.
 15. Molim pomoc. Preminula osoba je strani drzavljanin (BiH), a bio je suvlasnik stana u ZG-u. U BiH je provedena ostavinska rasprava kod javnog biljeznika za imovinu koja je u BiH. Kako i kod koje institucije se pokrece ostavinska rasprava u RH za imovinu koju je pokojnik posjedovao u ZG-u? Hvala.
 16. kako pred drugostupanjsku?

  Ako ti u prvostupanjskoj daju 100%, mozes se zaliti da neke ozljede nisu uzeli u obzir, ili su ih krivo ocijenili (kao u slucaju kod mene za PAREZU i PARALIZU). Mozes naglasiti da se slazes sa postotkom invaliditeta, ali da zelis da sve povrede budu tocno navedene.
 17. kako pred drugostupanjsku?

  Ako je u pitanju visok stupanj invaliditeta, oni sami pozovu da pristupite drugostupanjskoj komisiji. Ja sam se zalio na prvostupanjsko rjesenje, i u zalbi trazio da budem nazocan na drugostupanjskoj komisiji, pozvali su me, radilo se o 90% stalnom invaliditetu (prije sam imao 80% stalno). Svo vrijeme su mi izmedju ostalog davali invaliditet za PAREZU peroneusa, a geler mi je otkinuo misic skupa sa zivcem, a to je PARALIZA peroneusa, pa sam tu nepravdu isao ispravljati, htio sam da mi objasne kako to moze biti pareza.
 18. Ostavinska rasprava u RH, preminuli je strani drzavljanin

  Da dodam ako je bitna informacija: Nasljednici su drzavljani RH.
 19. Da, nadopuna ostavinskog postupka za naknadno pronadjenu imovinu. Sreca je da motorno vozilo moze glasiti samo na jednu osobu, tako i u slucaju vise nasljednika samo jedna osoba moze nasljediti vozilo.
 20. Naglo ubrzavanje i proklizavanje guma

  Sa financijske strane je bolje kaznu platiti odmah (50%), i ne ulazite u prekrsajnu evidenciju. Pisanjem prigovora ulazite u neizvjesnost koja Vas moze skuplje izaci.
 21. Ako su vracene tablice, vozilo je odjavljeno, tada vi sa kupcem samo napravite kupoprodajni ugovor (ne treba ga ovjeravati, ali ako to pozelite- ne smeta). Kupac preuzme vozilo i dokumente, a vi dobijete od njega novac za vozilo. Kupac kod registracije vozila u STP prebacuje vozilo na svoje ime i placa upravnu pristojbu na kupoprodaju motornog vozila.
 22. Mirovina udovice hrvi?

  MarkoDelija@ U pravu si, onda ostaje samo 70 % suprugove mirovine.
 23. Mirovina udovice hrvi?

  Na zalost po sadasnjem zakonu tesko da ce ostvariti status udovice smrtno stradalog branitelja (Clanak 6, stavka 1e), suicid je izvrsen nakon stupanja na snagu zakona. Ja mislim da je realnije pravo na obiteljsku mirovinu ostvariti po clanku 47, stavka 1 zakona, sto znaci da po tom clanku, stavka 3, udovica ostvaruje 0,7 mirovinski faktor, a primjenjujuci clanak 48, se uvecava za postotak ovisno od broja dana provedenih u borbenom sektoru i o tome da li je suprug udovice bio dragovoljac ili ne.
 24. odjavljeno vozilo

  Ne ide se vise na poreznu, porez je ukinut, uvedena je upravna pristojba koja se placa kod prijenosa vlasnistva vozila u STP. Ne treba niti kod biljeznika, ugovori se vise ne ovjeravaju. Motor prebacis na sebe kada ga odlucis registrirati, tada ce ti obracunati upravnu pristojbu za kupovinu motocikla po starosti motocikla i volumenu cilindra.
 25. Mirovina udovice hrvi?

  Clanak 29, stavka 1 zakona: https://zakon.hr/z/325/Zakon-o-pravima-hrvatskih-branitelja-iz-Domovinskog-rata-i-članova-njihovih-obitelji
×