Jump to content

xyzyx

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Stranac sa odobrenim stalnim boravkom u RH mora promijeniti stranu vozačku dozvolu i registarske oznake na svom automobilu. Da li kao stranac mora imati zelene ili može uzeti regularne (crne) registarske oznake? Koliko razumijem, ako odabere zelene plaća samo trošarinu, u slučaju regularnih još i porez i carinu. On bi radije obične ako smije, jer se ne želi isticati.
  2. U stambenoj zgradi u kojoj su većinom stanovi u statusu otkupa od Republike Hrvatske, konkretnije Ministarstva branitelja nalazi se jedan stan koji je u vlasništvu navedenog ministarstva i nije u otkupu. Stan je dodijeljen jednom invalidu domovinskog rata koji ne plaća pričuvu. Upravitelj zgradom je od Ministarstva branitelja je zatražio plaćanje duga (velik dio je otišao u zastaru) ali oni su otklonili svoju odgovornost. Iz mojih drugih poslova vidljivo je da gradska tvrtka koja upravlja zgradom neodgovorno i šlampavo posluje pa isto tako ne želi tužiti RH niti naći odgovornog i način da se dug barem djelomčno podmiri. Kako ih natjerati da to učine?
  3. Tvrtka koja upravlja zgradom godinama nije slala izvješća suvlasnicima od kojih neki godinama nisu plaćali pričuvu i grijanje (zgrada ima vlastito centralno grijanje) te istima isto tako nisu slane opomene niti se pokretala ovrha ili isključivalo grijanje. Među neplatišama je bio i predstavnik suvlasnika koji je samovoljno ostalima palio i gasio grijanje, uzurpirao zajedničke prostorije i sl. Sada kada su suvlasnici izabrali novog predstavnika i traže da se polože izvješća i uvede red, upravitelj želi jednostrano raskinuti ugovor, valjda da prikrije dosadašnje blago rečeno neodgvorno poslovanje. Kao odgovor na zatražena izvješća poslali su samo kompjuterski ispis sa stavkama primjerice "Promet po B-45" iz kojeg nije vidljivo tko je što platio i tko je koliko dužan. Budući da je tvrtka u gradskom vlasništvu (u pitanju je mali grad u kontitnentalnoj Hrvatskoj) većina suvlasnika je odlučila da ide kod gradonačelnika. Kako je mala zgrada u pitanju zbog cijene ne želimo mijenjati upravitelja nego natjerati ga da radi svoj posao. Na koje se zakonske propise još pozivati osim na Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima te Uredbu o upravljanju zgradom da pokažemo direktorici navedene tvrtke da nas ne može tretirati kao ovce odnosno da li postoji elemenata za eventualnu tužbu što su pustili da se dugovi gomilaju gotovo tri godine?
  4. Hvala na odgovorima. Probat ćemo riješiti problem na način da ako se taj prostor smatra javnom površinom onda spada u nadležnost komunalnog redara, a ako pripada stambenoj zgradi onda bi trebalo biti u nadležnosti upravitelja zgradom koji se sukladno čl. 379. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima dužan brinuti da se zajednički dijelovi nekretnine održavaju u graditeljskom i funkcionalnom stanju, nužnom za normalno korištenje. Vlasnik vozila je poznat, nažalost bio je i predstavnik suvlasnika dok mu nije pala maska. Jedan je od onih koji sramote časne branitelje. Nije plaćao račune pričuve i grijanja godinama, uzurpirao zajedničke prostorije, lažno prijavljivao ostale suvlasnike poreznoj i još puno toga, a kad je pokrenuta ovrha prijeto je upravitelju zgrade "tko smije ovršiti hrvatskog branitelja?". Još žalosnije je bilo kad se telefonom požalio u Min. branitelja (ove sadašnje vlasti) da se vrši pritisak na njega i traži smjena od strane većine (80 %) suvlasnika, oni su odmah nazvali upravitelja i rekli da pritisak smjesta prestane i da oni neće prelaziti 100 km zato što ovaj neće predati ključeve zajedničkih prostorija i kotlovnice u kojoj je grijanje palio i gasio samovoljno neovisno o temperaturi. Sada mi obični stanari moramo proučavati zakone i putem pisanih žalbi tjerati službe da rade svoj posao. Btw. auto se nalazi van označenih parkirnih mjesta i zapriječava ulaz za invalidska kolica (istina nemamo ni jednog stanara u invalidskim kolicima ali lakše je unositi krupnije stvari tom blago poleženom rampom) i prilikom bacanja smeća u kontejner moramo se provlačiti između gusto parkiranih vozila. Najbliži "pauk" je 50km daleko i dolazi na poziv policije koja reagira na poziv komunalnog redara koji traži zakonski propis da ne mora postupati.
  5. U jednom manjem gradu ispred stambene zgrade se duže vrijeme nalazi neregistrirani automobil koji je u vlasništvu jednog od stanara (ne treba posebno napominjati da je isti u zavadi gotov sa cijelim svijetom i da stalno piše neke žalbe) i to način zagrađuje prilaz invalidima i otežava pristup kontejneru za smeće, odnosno premetno vozilo se nalazi van oznčenih parkirališnih mjesta. Kako je parking u vlasništvu zgrade, komunalni redar (znate kako je u manjim sredinama gdje se takve osobe ne žele nikome zamjerati ali uredno primaju plaću za nerad) tvrdi da time nije riječ o javnoj površini te da on nema ništa s tim. U policiji kažu da oni postupaju tek nakon poziva komunalnog redara. Molim za savjet kako natjerati komunalnog redara da pokrene postupak. Da je riječ o razumnom vlasniku dalo bi mu se objasniti da je dovoljno da premakne vozilo na označeno mjesto.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija