Jump to content

sljivan

Korisnik
  • Broj objava

    16
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je sljivan objavio

  1. Dobar dan forumu. Razmatram kupnju stambene jedinice. Radi se kući koja je naslonjena na drugu (tzv. poluugrađena). Te dvije "kuće" svaka ima svoj ulaz i svoj kućni broj, ali dijele istu česticu. Zapravo, kada tako gledam više ispada kao da se radi o zgradi s dva stana u prizemlju. Čestica je 430 m2, pa parcelizacija ne dolazi u obzir. Etažiranje je u postupku. Vidio sam etažni elaborati i u njemu je etažirana samo građevina, ali dvorište (i parkirna mjesta koja su na rubu čestice se ne spominju). Kako se u tom slučaju definira vlasništvo nad tim dijelom? Može li se u kupoprodajni ugovor unijeti opisno koji dio zajedničkog vlasništa pripada kome ili? Vlasnici čekaju na provedbu etažiranja već 6 mjeseci. Može li banka odobriti kredit samo na osnovu elaborata, ili etažiranje mora biti provedeno u zemljišnim knjigama?
  2. Zahvaljujem na odgovoru. Obzirom da stara građevinska više ne vrijedi i moram raditi novu: - nastavak gradnje mogu raditi po novom projektu? - uplaćeni doprinosi za prvu građevinsku u punim gabaritima objekta (izgrađen je samo manji dio) se ne mogu prenijeit na novu građevinsku?
  3. Poštovani, nastavio bih na temu. Ispostavilo se da su izgrađeni temelj i podrum izgrađeni mimo građevinske dozvole i da su naknadno legalizirani. To znači da ishodovana građevinska dozvola više ne vrijedi? Plaćeni doprinosi više ne vrijede? Za nastavak gradnje treba raditi novi projekat i ishodovati nove dozvole i suglasnosti susjeda? Ako je taj dio legaliziran, podrazumijeva li to da su susjedi dali suglasnost? LP, Ivan
  4. Izvrsno. Savjet hvale vrijedan!
  5. Po tome mi ispada da je najjednostacnije završiti gradnju po projektu. AKo bih mijenjao samo unutarnuje pregradne zidove, trebam novu građevinsku? ovo "DA" se odnosi na oba pitanja?
  6. Poštovani, zahvaljujem na odgovorima. Neodređen sam jer sam tek ostvario prvi kontakt s prodavačima preko telefona. Nisam bio u prilici provjeriti imaju li stvarno građevinsku dozvolu i je li udaljenost zaista minimalno 3m. Neke od ovih stvari su me kopkale, pa sam se htio informirati i vidjeti isplati li se ići u to, ili ne. 3. znači po tome bi ispalo, ako je građeviska ishodovana, i građenje prijavljeno inspekciji, građevinskoj ne ističe rok? 5. ukoliko ne mijenjam volumen nekretnine, plaćeni doprinosi i dalje vrijede? može li se na neki način uvjetovati suglasnost susjeda obzirom da je i njegova kuća uz sam rub parcele? 6. ukoliko je razmak temelja manji od 3m prema susjednoj čestici, postoji li način da se gradnja ipak završi? u tom slučaju trebam suglasnost i tog susjeda ili? tada prozori moraju biti visoko/mutni? Još jednom, hvala. LP Ivan kod razmaka se uzima u obzir zid ili najistaknutiji dio građevine (zabat krova)?
  7. Poštovani, nije nastavk na temu, nego bi ih iskoristio istu temu za svoje pitanje. Naime gledam kupiti zemljište. Našao sam jedno širine 11m, na kojem je započeta gradnja: izbetoniran je podrum s dekom. Vlasnici navodno imaju i građevinsku dozvolu (ne znam jesu li uplaćeni doprinosi). Ono što me zanima jest: - podrum je širine cca 8m, te je izgrađen uz susjednu česticu. Zidovi bi bili spojeni. Može li mi susjed ili inspekcija raditi problem ako je stvar već započeta s gradnjom i odbivena je građevinska dozvola? Može li toj dozvoli isteći rok? - moram li dovršiti gradnju nekretnine prema postojećem projektu? Ako mijenjam projekt, tražim li novu građevinsku? Trebam li ponovo suglasnost susjeda za gradnju uz njegovu parcelu? - do druge parcele preostalo je cca 3m prostora. Posoji li tu problem? Smiju li prozori biti okrenuti na tu stranu?
  8. Evo da zatvorim ovu priču ako će kome pomoći. Odmah smo se javili u Allianz i u Zabu da vidimo gdje je nastao problem. Allianz je obećao provjeriti zašto nisu poslali opomene. Služba za korisnike nam je rekla kako je protivno pravilima poslati ovrhu bez prethodne opomene (navodno je ovrha 4. po redu). Do danas se nisu javili!!! Paralelno smo otišli i u Zabu vidjeti gdje je tamo nastao problem i zašto nije zatvorena polica kada i kredit. Ispostavilo se da polica JEST zatvorena, i ne samo to, nego smo i u preplati umjesto u dugovanju. Ovrha je obustavljena. A Allianzu se imam zahvaliti za besplatnu šok terapiju!
  9. Zahvaljujem na odgovorima. Prilikom zatvaranja kredita banka je zatvorila policu. I od njih smo tražili potvrdu da smo čisti i da nemamo više nikakvih dugovanja. Nismo dobili ništa na pismeno, osim potvrde o zatvorenom kreditu. Greška je nastala u tome što je polica zatvorena u kolovozu, trajni nalog za naplatu iste u listopadu, ali ona nije naplaćena jer se po ugovoru naplaćivala 18.12. Nama je trošak police trebao biti naplaćen po zatvaranju kredita, no to nije napravljeno. Nismo dobili nikakvu uplatnicu niti informaciju, niti broj računa na koji trebamo podmiriti taj trošak. Ne vidim zašto ne postoji pravna osnova za prigovor, ako nismo svojom krivnjom neplatili premiju? Je li pravno ispravno poslati prijedlog ovrhe bez prethodne opomene ili poziva na podmirenje duga? Još jednom zahvaljujem. LP, Ivan
  10. Poštovani, molim za pomoć. u prosincu 2012. smo uzeli stambeni kredit u PSŠ i obzirom da je na nekretninu išla hipoteka, banka (tj. PSŠ) je tražila policu osiguranja nekretnine od požara. Polica se otplaćivala godišnje trajnim nalogom. Kredit smo zatvorili ranije (u kolovozu 2017.) i od banke smo tražili potvrdu da nemamo više dugovanja kako bismo mogli izbrisati hipoteku. Svi trajni nalozi su obustavljeni. Jučer (veljača 2019) dolazi nam ovrha od allianza za neplaćenu premiju neživotnog osiguranja. U prvi mah nismo znali o čemu se radi jer se nigdje ne navodi o kojem osiguranju se radi, kada je dug nastao, po kojoj osnovi i td. Nije bilo nikakve pisane obavjesti niti opomene za neplaćenu premiju, već smo odmah dobili ovršni prijedlog. 18.12. se svake godine naplaćivala premija police. 18.12.2017. godine nije sjela naplata police, niti je došla obavjest o dugovanju niti ovrha, što nam je imalo smisla jer smo kredit zatvorili ranije. Ono što me zanima jest, koje su mi opcije u ovom slučaju? Kako mogu postupiti? Zašto prošle godine nije bilo problema, a sada je? Jesu li to pokušaji ako prođe prođe ili što? Ako se žalimo na ovršni prijedlog povećavaju li mi se troškovi? Zahvaljujem. LP, Ivan
  11. gledam kuću koja se oglašava da ima okućnicu od 800 kvadrata, međutim pronašao sam u zemljišnjim knjigama da je čestica svega 700 kvadrata. s južne strane parcele nalazi se manja kvadratna parcelica od 150ak kvadrata, pa me to potaklo na razmišljanje da nebi bilo loše provjeriti takve stvari prije kupnje (bilo ove ili neke druge nekretnine). Ažurirano slažem se da se tako može protumačiti moje pitanje. no ja nisam pravnik pa se ne znam izraziti pravno ispravno. mislio sam da sam postavio nedvosmisleno jasno pitanje. htio sam znati postoji li neki službeni način kako saznati gdje je međa bez pozivanja geodeta, prije kupnje nekretnine.
  12. Hvala na odgovoru. Mislim da susjed koji uđe u "moju" parcelu nema razloga da to prizna. Nadao sam se da postoji neki servis ili neki registar gdje se takve informacije mogu nedvojbeno saznati.
  13. Pozdrav svima. Nebih otvarao novu temu jer mi se čini da bih pitanje mogao postaviti i ovdje. Razmišljam o kupnji kuće i znam kako provjeriti vlasništvo i teretnicu u zemljišnim knjigama, ali me zanima kako mogu prije kupnje provjeriti postoji li spor oko međe sa susjedima!?
  14. Dobar dan. nemam pojma ništa o pravu, pa ne znam u koju rubriku bih smjestio ovo pitanje. ako sam krivo slobodno ju prebacite gdje spada... imamo slijedeći problem. živimo u stambenoj zgradi. susjed iz prizemlja je spojio napu na dimnjak (što po nikojoj logici ne bi smio). supruga je razgovarala s njim. nije bilo koristi. razgovarao sam ja, ili bolje rečeno pokušao jer ne sluša nikog osim sebe. tako je i to otpalo. zvao sam dimnjačara, on mi je predložio da napravim neki test da vidim dal se plinovi vraćaju u stan, i isplao je da se vraćaju. međutim dimnjačar tvrdi da ne može ulaziti ljudima u stanove osim ako ga neko dobrovoljno pusti. moje pitanje je. kome se slijedećem mogu obratiti ako dimnjačar to ne može (ili "ne može")? jel ima netko tko bi trebao stisniti dimnjačara ili da se javim policiji? nekom inspektoratu? kome? tko bi bio iduća instanca? gledao sam na stranicama dimnjačarske udruge gdje navodi: D.3.2.4. Izvanredni pregled dimnjaka provodi se prije svake promjene uređaja za loženje ili promjene goriva, nakon svakog izvanrednog događaja koji može utjecati na tehnička svojstva dimnjaka ili izaziva sumnju u uporabljivost dimnjaka te po nalogu inspekcije. Izvanredni pregled dimnjaka uključuje ispitivanja dimnjaka odgovarajućom primjenom norme HRN EN 13216-1 odnosno norme HRN EN 1859, te normi na koje norme upućuju kao i odredbi ovoga Priloga i posebnih propisa. i slijedeće: Članak 2. Dimnjačarskom se službom smatra čišćenje i kontrola dimovodnih objekata i poduzimanje mjera za sprečavanje opasnosti od požara, eksplozija, trovanja, te zagađivanja zraka, kako štetne posljedice ne bi nastupile zbog neispravnosti dimovodnih objekata i uređaja za loženje. Dimovodnim objektima, u smislu ove odluke, smatraju se usponski dimovodni kanali, spojni kruti elementi ložišta (uključujući i dimovodne zaklopke), sabirnice čađe i drugi dijelovi dimnjaka. po ovome sudim da bi dimnjačar trebao izaći u izvanredni izvid situacije i spriječiti moguće trovanje i oštećenje opreme (jer se bojler zna i gasiti). međutim ako on to odbija, kome se mogu javiti da se moj problem riješi prije nego netko strada? zahvaljujem na svoj pomoći!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija