Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Makun

Korisnik
 • Broj objava

  12
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Odustajanje od već prihvaćenog nasljedstva

  Nekretnina je upisana kao vlasništvo moje majke još uvijek i na njoj je banka upisala hipoteku ali u trenutku ostavinske nisam znao za tu nekretninu, a javni bilježnik oćito nije odradio dobro svoj posao..
 2. Odustajanje od već prihvaćenog nasljedstva

  Hvala na odgovoru, no ono sto me jos muci je ta pronađena nekretnina koja glasi na pokojnu majku (koja nije usla u ostavinsku masu jer nisam znao za nju) a na kojoj je hipoteka neke banke. Vrijednost te nekretnine je takva da je se nemoze ni prodat ni darovat te me je strah moze li BANKA TRAŽIT raspoređivanje u ostavinsku i onda mene teretit za iznos vrijednosti te zemlje tj sjest mi na plaću/racun?
 3. Odustajanje od već prihvaćenog nasljedstva

  zahvaljujem na prethodnom odgovoru. u kontekstu gore navedene teme da rezimiramo, onaj ko se prihvatija nasljedstva MORA prihvatit i svu naknadno pronađenu imovinu kao i eventualne naknadne dugove?
 4. Odustajanje od već prihvaćenog nasljedstva

  a što je s novopronađenom imovinom? jeli se ona automatski raspoređuje na mene? pogotovo u smislu da je ja neželim!
 5. Ako može pomoć oko sljedećeg pitanja, naime prihvatio sam se nasljedstva iza pokojne majke (sestra se nije prihvatila -samo nas dvoje smo nasljednici) te je ostavina iznosila cca 2000kn u pokretninama. Tih pokretnina sam se prihvatio iz sentimentalnih razloga. Majka je imala poprilićna dugovanja ali me niko nije teretio (zasad, a prošlo je 4 god.) Sad sam došao do saznanja da je majka imala i neka zemljišta što na sebi što vanknjižno i da su na njima upisane hipoteke koje me apsolutno nezanimaju. Kako te zemlje nisu bile predmet ostavinske zanima me dali vjerovnici mogu pokrenut postupak za ostavinsku s naknadno pronađenom imovinom te onda mene teretit kao automatskog nasljednika? Da li se ja mogu neprihvatit novopronađene imovine ako bi do toga došlo? Te pitanje može li se odreć se/otkazat prihvaćenu prvotnu ostavinu jer nisam znao ni za te zemlje ni za dugove? Unaprijed hvala
 6. Dug iza pokojnice

  zahvaljujem na odgovoru
 7. Dug iza pokojnice

  Ne, u trenutku sticanja nekretnine kao ni sad u vlasničkom listu nije bilo nikakvog tereta niti zabilježbe. Zabilježba da se ovrha briše skinuta je tri godine prije mog knjiženja.
 8. Dug iza pokojnice

  Isprićavam se, morao sam prokopart po dokumentaciji kojom raspolažem te sam uspio pronaći da su oni 2004. godine sklopili sporazum, temeljem kojeg (ukoliko majka ne podmiri određenini iznos u određenom razdoblju) može putem suda provest neposrednu prisilnu ovrhu na cjelokupnoj imovini što je ovaj i pokrenuo na gore spomenutoj nekretnini. Na temelju pravomoćne i ovršne presude općinskog suda iz 2009 dozvoljena je provedba ovrhe koja je završila kako sam gore spomenuo..
 9. Dug iza pokojnice

  Molim vas ako mi netko može protumačit sljedeću pravnu situaciju; Naime pok. majka prilikom kupovanja suvlasništva od drugog partnera u firmi kao garanciju za isplatu dala je svom bivšem partneru nekretninu (polu izgrađenu i ne legaliziranu kuću i zemlju). Navedeno se realiziralo 1999. Do 2010. godine majka nije podmirila dio iznosa i bivši partner je pokrenuo ovrhu koja je provedena do razine da je trebao uplatiti procjenu nekretnine i kuća bi otišla na "bubanj". Ovrha je kao zabilježba izbrisana iz zemljišnika 2012 jer on nije uplatio tu procjenu tada te je tad odustao da nas ovrši. Godine 2011 majka je darovala tu nekretninu mojoj sestri koja ju je 2015 nakon smrti pok.majke darovala meni. Ja sam u tu nekretninu uložio poprilična sredstva te je legalizirao a prethodno se uredno proknjižio bez ikakvog tereta te platio porez. Zanima me dali taj partner od pok.majke ako odluči jednog dana može opet provest ovrhu nad mojom nekretninom? Ne znam dali je bitno za ovu priču ja sam nasljednik iza pok. majke (sestra se nije prihvatila) ali u ostavinskoj masi su samo dvi pokretnine sentimentalne vrijednosti, a stvarne niti 2000 kn. Unaprijed hvalaa
×