Jump to content

HAR214

Korisnik
  • Broj objava

    13
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

261 pregleda profila

Postignuća

  1. Poštovani, u ZABI mi tvrde da uplata iz inozemstva za kupnju nekretnine u Hrvatskoj, za koju doznaka dolazi iz Slovenije, banka ima pravo pretvoriti u kune po nekom svom tzv. "dogovorenom" tečaju, bez pitanja. Molim da li ima takav zakon ili to može biti samo neko interno pravilo banke?
  2. Poštovani, u Hrvatskoj sam rezident i primam mirovinu. Željela bih se odjaviti sa boravištem u Hrvatskoj i prijaviti u Njemačkoj, gdje bi i radila. Da li moja mirovina onda u bruto iznosu se isplaćuje u Njemačkoj a Njemačka porezna uprava obračunava porez. Da li uopće mogu prenijeti svoju mirovinu u Njemačku? Hvala na odgovoru. M.
  3. Ja sam razgovarala sa referenticom na poreznoj upravi prije nego sam počela raditi, samo da se informiram. Ona mi je rekla da sve dokumente moram poslati njima, te da će me oni oporezovati za razliku ako je porez u Slovačkoj manji (što vjerojatno je). Ja sam u 2021. radila 2 mjeseca i trebala bih sada ispuniti i poslati formular INO-DOH našoj poreznoj upravi. Ne znam da li sam to obavezna (da me ne bi nakon toga proganjali, jer se navodno sve informacije unutar EU izmjenjuju). Unaprijed hvala na odgovoru.
  4. U 2021. sam radila 2 mjeseca u inozemstvu, za slovačku firmu,kao izaslani radnik u Njemačkoj, na pola radnog vremena, budući da primam mirovinu u Hrvatskoj. Prema obračunu plaće u Slovačkoj su mi obračunali porez, s tim da sam im dala i podatke kolika mi je mirovina. Budući da nema dvostrukog oporezivanja, da li moram dostaviti sve podatke našoj poreznoj upravi da oni izračunaju koliko još njima treba platiti? Ja sam prijavljena (rezident) u Hrvatskoj. Hvala na odgovoru.
  5. Poštovani, u Hrvatskoj sam u mirovini, koja je oporezovana. Na mjesec dana otišla sam raditi za slovačku firmi na 4 sata (pola radnog vremena), oni su me izaslali u Njemačku. Porez ću platiti u Slovačkoj, tako firma zahtiijeva. Da li mi naša porezna uprava može još dodatno nešto oporezovati, ako porez platim u Slovačkoj? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. HRSC0214
  6. Poštovani. Posjedujem mali apartman koji je djelomično u zemlji, pa sa stražnje strane ima mali prozor koji je nekih 10 cm iznad zemlje. Susjed iznad je nelegalno napravio terasu na koju izlazi iz svog stana, te blokirao moj prozor (prozorčić), tako da nemam pristup tom prozoru, ne mogu ga otvoriti niti održavati (pofarbati) izvana. To stanje je takvo već treću godinu, od kada sam kupila ovaj apartman. Usmena opomena nije urodila plodom, on se oglušio. Napominjem još da prostor na kojem je napravio terasu ne pripada našoj zgradi, već drugom vlasniku koji nije u Hrvatskoj i ne znam da li vodi kakav sudski postupak da oslobodi svoje vlasništvo. Kome ja mogu prijaviti ovog susjeda za blokiranje prozora? Da li treba podići tužbu putem suda ili postoji neki korak prije, da ga se prijavi nekoj inspekciji ili slično? Unaprijed hvala, HAR214
  7. Hvala na odgovoru! Firma me je uvjeravala da ako nisam prijavljena na mirovinsko i zdravstveno, da nema opasnosti da mi oduzmu ovdje u Hrvatskoj mirovinu, bez obzira što bih otvorila "Kleingewerbe". Ali ja ću Vama više vjerovati i neću riskirati. Lijep pozrav!
  8. Poštovani, željela bih raditi u Njemačkoj povremeno. Imam u Hrvatskoj strosnu mirovinu. Pitala sam poreznu upravu što su moje obaveze ako sam prijavljena na pola radnog vremena. Oni su odgovorili da im u tom slučaju moram poslati SVE podatke, ugovor, iznose koje sam primila itd. kako bi oni mogli dodati još porez na sve to. Imam ponudu da me firma prijavi na pola radnog vremena, drugu ponudu da otvorim "Kleingewerbe" (što značiu u prijevodu mali obrt), ali bez plaćanja mirovinskog i zdravstvenog. Oni nude privatno osiguranje za slučaj neke potrebe. Ponuda za "Kleingewerbe" je povoljnija, ali se bojim da ne bi izgubila mirovinu u Hrvatskoj. Oni tvrde da je taj odnos jednak ugovoru o djelu i tada nemam nikakvih poreznih obaveza u Hrvtskoj. Obje firme rade u inozemstvu. Da li možete to komentirati? Unaprijed zahvaljujem.
  9. Vlasnik sam jednog apartmana u kući koja ima ukupno 6 suvlasnika i svaki posjeduje po jedan apartman. Kuća nije etažirana. Angažirali smo građevinskog inžinjera koji je izradio etažni elaborat. Jedan od suvlasnika ne želi potpisati taj elaborat, a takodjer ima i problem jer apartman još nije prenio na sebe sa ranijeg vlasnika u gruntovnici. Ne pokazuje želju da riješi svoje probleme i za sada ga na zanima etažiranje. A nas ostale zanima. Da li postoji način da se izvrši etažiranje bez njegove privole, da li ga treba tužiti ili što treba napraviti? Unaprijed hvala na odgovoru.
  10. U zgradi ima 8 suvlasnika. Jedan suvlasnik je pokojni, a čovjek koji tvrdi da je apartman od njega kupio, već više godina ga nije prenio na sebe u zemljišnim knjigama.

    Započeli smo postupak etažiranja. Svi su suglasni sa napravljenim elaboratom, osim tog jednog koji formalno i nije vlasnik u zemljišnim knjigama.

    Pitanja:

    1. da li se može pokrenuti postupak etažiranja (predati etažni elaborat na daljnji postupak) bez njega? Ili se baš svi suvlasnici moraju složiti?

    2. da li se može nastaviti postupak etažiranja, iako je jedan od suvlasnika pokojni, te da li ima načina ćovjeka koji tvrdi da je apartman kupio natjerati da upiše vlasništvo u zemljišne knjige (ukoliko posjeduje valjani ugovor o kupoprodaji)?

    Unaprijed hvala.

    1. BRKICA00

      BRKICA00

      Napravite objavu jer ste napravili status koje malo ljudi vidi pa je manja šansa da vam netko odgovori

      Usput kad budete radili objavu prije toga saznajte da li ta osoba ima nekakav kupoprodajni ugovor

    2. HAR214

      HAR214

      Hvala na odgovoru. Imam još dodatna pitanja:

      - gdje napraviti objavu?

      - da li se može  uredu za graditeljstvo predati zahtjev za etažiranje zgrade ako jedan suvlasnik koji to i nije (jer je vlasnik pokojnik) nije potvrdio svoj pristanak?

      - gdje bih mogla saznati da li osoba ima nekakav kupoprodajni ugovor?  Ako je ugovor ovjeren kod javnog bilježnika, da li ide automatski upis u zemljišne knjige ili to ovisi o volji kupca?

      Unaprijed zahvaljujem,

       

    3. BRKICA00

      BRKICA00

      Kad se prijavite gornji desni kut, imate objavi i pratite dalje kako vas vodi. bitno je samo da stisnete na temu, a ne na predložak

      1) nisam sto posto siguran ali mislim da ne jer svi vlasnici moraju pristati na taj plan podjele

      2) najbolje je da pitate njega jer mislim da vam bilježnik ne smije dati taj ugovor (nisam sto posto siguran), samom ovjerom ne ide automatski upis u zem. knjige već kupac mora osobno odnijeti papire na gruntovnicu za uknjižbu ili putem bilježnika

  11. Poštovani, posjedujemo ali apartman u malom istarskom mjestu. Stražnja strana apartmana je iznad zemlje toliko da su napravljena dva sasvim prozorana, na kupaonici i spavaonici. Iznad spavaonice susjed iznad nas napravio je nelegalno terasu i zatvorio nađ prozor. U takvom stanju smo zapravo i kupili apartman prije 2 godine, Upozorili smo susjeda da oslobodi prozor, ali bez uspjeha. Dodatna informacija da je terasa napravljena na "tuđoj čestici"koja ne pripada našoj kući. (Naša kuća ima 8 vlasnika apartmana). Treći prolem je da apartman dodtičnog čovjeka ne glasi na njega nego na pokojnika, tj. da ga nije prenio iz nekih razloga na sebe, ali ga koristi i predstavlja se kao vlasnik. Koga tužiti kad je formalni vlasnik mrtav? Da li postoji kakva zastara i kako pristupiti rješavanju ovog slučaja? Unaprijed hvala. HAR214
  12. Poštovani, moja nećakinja ima 6,5 godišnjeg sina. Nije u braku. Ima zajedničko skrbništvo sa ocem djeteta. Želi napraviti oporuku za stan u svom vlasništvu u korist malodobnog djeteta. Želi oca djeteta isključiti, da ne može raspolagati nekretninom do punoljetnosti djeteta, u slučaju njezine smrti, već da to bude netko drugi, tj. imenovati neku drugu osobu, Da li je to i na koji način moguće? Zahvaljujem na odgovoru.
  13. HAR214

    Apartman

    Poštovani, vlasnik sam malog apartmana na jadranskoj obali. Kuća nije etažirana (etažiranje u postupku). Većina suvlasnika je izvršila odjeljivanje struje i vode, kako bi plaćala samo vlastitu potrošnju. Kod odjeljivanja vode, što je vršeno legalno putem nadležnog vodovoda, i što sam uredno platio, platio izvedbu vanjskog sandučića i sata, za što imam uredne dokumente od Vodovoda. Majstor koji je vršio unutarnju instalaciju pripojio je na moj sat drugog suvlasnika iz zgrade, jer njegova cijev prolazi kroz moj apartman (stara gradnja). Nakon što sam cijelo ljeto plaćao vodu za tog suvlasnika, ja sam ga odvojio sa mog sata. Sada taj drugi suvlasnik traži da ga ponovo priključim, jer ne želi sebe izdvojiti na poseban sat i vršiti posebnu instalaciju, tvrdeći da ja nemam pravo i da on ima pravo preko mog apartmana i mog sata dobivati vodu. Prijeti se prijavi policiji. Ne znam na koji načn je ispravno riješiti ovaj problem. Ne želim plaćati vodu za njega, niti dijeliti s njim troškove vode, budući da imam rješenje od vodovoda o izdvajanju svog apartmana na poseban mjerni sat. Molim Vaš savjet što bi bilo najbolje učiniti. Har214
  14. Pitanje: da li prokurist koji je umirovljenik, a radi u turističkoj agenciji pod za to propisanim uvjetima, može biti voditelj poslovnice (jedini u toj turističkoj agenciji)? Osim njega postojao bi još i direktor turističke agencije, koji nije voditelj poslovnice.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija