Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

MalaMaljinica

Korisnik
 • Broj objava

  8
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Prijava nasilja u obitelji

  Poštovani, molila bih za savjet imam li osnova podnijeti prijavu kojom teretim člana obitelji za psihičko nasilje. Neke od situacija koje se ponavljaju već godinama, uključuju: - vrijeđanje članova obitelji, deranje i psovanje članova -uništavanje zajedničke imovine (lupanje, bacanje uslijed agresivnih ispada) - verbalni, agresivni ispadi (nekontrolirano psovanje) radi naizgled beznačajnih stvari (npr majica koja padne na pod) - zastrašivanje jednog od kućnih ljubimaca, gotovo uživanje u tome - puštanje uznemirujuće glazbe (često iza 22h) i odbijanje gašenja ili stišavanja - prijetnje i verbalni napadi na članove obitelji jer npr zapale cigaretu, ostave spužvu u sudoperu i sl Riječ je o punoljetnoj osobi koja odbija psih. pomoć. Također molim za savjet je li ju moguće udaljiti iz kućanstva s obzirom da ima posao, a odbija se odseliti? Isto tako, mora li prijava uslijediti baš po ispadu ili je dovoljno da odem sa svim "materijalom" koji se skuplja godinama na socijalno ili policiju? Da li su mi potrebni svjedoci da potvrde moju izjavu? Hvala na pomoći.
 2. Poštovani, molim Vas tumačenje sljedeće situacije. Naime više od godinu dana radim za jednu kompaniju preko agencije za zapošljavanje. 31.10. mi ističe ugovor u agenciji te će me zaposliti u toj kompaniji odmah s 1.11. Stari godišnji će mi isplatiti, a ono što mene zanima je kada mogu početi koristiti razmjeran dio godišnjega u novoj tvrtci? Da li mora isteći prvih mjesec dana da bih ga počela koristiti ili se teoretski može odmah? U kompaniji mi tvrde da nije moguće odmah no zanima me pravno mišljenje.
 3. Poštovani, imam upit te molim za savjete. Radim za jednu firmu preko agencije za zapošljavanje nešto više od godinu dana (ugovori na određeno). Postoji mogućnost da mi firma da ugovor tako da radim direktno preko njih, ne više za agenciju. Do sada su u praksi imali sljedeće: davali bi ljudima ugovor na probni rad (iako svi rade preko godinu dana z anjih preko agencije) te bi iskomunicirali kako, s obzirom da se radi o drugoj firmi, prvih 6 mjeseci nemamo pravo na godišnji (osim proporcionalnog dijela) te bi "stari" godišnji isplatili. Zanima me da li je s pravne strane u redu dati ugovor na probni rok s obzirom da radim tamo više od godinu dana, te da li je istina da nemam pravo na novi GO jer (pravno gledano) počinjem raditi u "novoj" firmi? Zahvaljujem svima unaprijed.
 4. Rad preko agencije i kršenje radničkih prava

  Hvala svima na pomoći, što se isplate plaće tiče, svakako ću poduzeti sve što mogu da istjeram bar taj dio pravde.
 5. Rad preko agencije i kršenje radničkih prava

  Poštovani, puno hvala na odgovoru jer je ovo već brzo. razmišljala sam vezano za plaću da ih prijavim inspekciji (to mogu i anonimno), iako još uvijek me moram priznati muči što s mobingom jer koliko čitam, osnove za mobing ima. Što se tiče ugovora, da, agencija ima i svoj kolektivni ugovor prema kojem se primjerice manje plaćaju prekovremeni, rad nedjeljom i blagdanom-dakle iako se ovime krše jednaki uvjeti rada agencijskim i neagencijskim radnicima, pravno gledano, time se ne krši Zakon o radu?
 6. Poštovani, isprike unaprijed i na postu koji će vjerojatno biti poduži, ali htjela bih pitati ima li smisla u situaciji u kojoj jesam tražiti neki oblik pravne pomoći. Naime, od srpnja 2017. radim preko jedne od agencija za posredstvo za zapošljavanje u Hrvatskoj. Od početka nemam iste uvjete kao drugi ljudi koji su počeli raditi na istom radnom mjestu kao ja, ali ne preko agencije nego izravno kod firme za koju i ja radim preko posrednika. Primjerica, osim razlike u plaći, nekih 300-njak kuna, nemam pravo na božićnice, regrese, a također mi se iznos plaće isplaćuje na način da se cifra od obećane plaće isplati preko minimalca, prijevoza (većeg nego što je u stvarnosti) i "nagrada" (dakle sve neoporezivo). Iako sam u više navrata upozoravala i agenciju i firmu gdje radim da mi na razgovoru za posao nije rečeno da će se plaća tako isplaćivati, niti jedna ni druga strana nisu reagirale (firma je rekla "da će provjeriti informaciju" što se nije dogodilo, a u agenciji su rekli da je to "politika firme". Koliko vidim u Zakonu o radu stoji da agencijski radnik mora imati osigurane iste uvjete kao radnik koji radi u toj firmi na istom radnom mjestu? Je li to kršenje mojih prava? S druge strane, nedavno sam tražila razgovor s nadređenom vezano za korištenje godišnjeg odmora jer je politika firme da u periodu 6.-10.mj je ograničeno korištenje GO zbog vrhunca sezone i da je moguće dobiti max 2 tj GO pri čemu je bitno da više radnika istovremeno nije na GO da bi se pokrile potrebe posla. Svi radnici firme morali su se zapisati za GO mjesecima unaprijed, dok agencijske radnike nitko nije pitao za GO te sam napokon prije cca tj dana otišla nadređenoj i pitala kada bih ga mogla koristiti. "Odgovor" je bio deranje i argument "da ja kao agencijski radnik nemam pravo na godišnji, da sam tu samo za sezonu i tko mi garantira da će mi uopće nakon sezone produžiti ugovor". Moje pitanje je sljedeće-je li moguće da mi poslodavac uskrati GO, a pritom uopće nisam sezonski radnik jer imam ugovor na određeno i radila sam i radim i van sezone, te nije li spominjanje otkaza kao odgovor na pitanje o GO na granici iživljavanja i mobinga? Usto, agencijskim radnicima firma odbija nabaviti službene uniforme, neprestano nam se stavlja pod nos da smo agencijski radnici i kao takvima uskraćeno nam je čak sudjelovati na nekim sastancima u firmi što već polako prelazi u ponižavanje. Inače ugovor mi ističe u 7.mjesecu i naravno da sam u pat poziciji i da se istovremeno bojim pokrenuti bilo što jer je tim veća šansa da mi ne produže ugovor, iako nemaju nikakve primjedbe na moj rad. Firma je već imala optužbe za mobing i hrpa zaposlenika je na bolovanju jer su nezadoovljni uvjetima rada. Bila bih zahvalna na bilo kakvom savjetu što i kako dalje.
×