Jump to content

silky12

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala na odgovoru! Njegov otac je zbrojio sve što misli da smo mu dužni i polovicu toga potražuje od mene, valjda sprema tužbu. Ne znam što bi od dokumentacije priložio da bi mene za te tzv. pozajmice teretio. Bila sam u vrijeme tzv. pozajmica mlada zaposlena mama ovdje u Hrvatskoj, što ne opravdava moju slabovidnost, a bivši je financije odvijao u Njemačkoj, gdje je brak sklopljen i gdje je puno bio. Iznos kredita je umanjen jer sam nakon razvoda ca. 10 godina sama kompletno plaćala dospjela potraživanja i rastuću policu validiranu u korist kredita. Tako da se banka naplatila i iz police investicijskog životnog osiguranja. Do razvoda smo zajednički plaćali kredit i policu. Založno pravo i plodouživanje bi se prodajom brisalo. Kad se ne bi prodalo prije, a ide prema ovrhi, ostavio bi ih aktivnim, vjerujem. Hvala puno
  2. Hvala! Inozemna banka koja nam je dala kredit nije se osigurala zalogom na toj nekretnini, već samo jamcem i (edit) policom investicijskog osiguranja validiranom u korist kredita. Založno pravo sam dala za pozajmicu nakon razvoda fizičkoj osobi, dok sam sama plaćala kredit. Ista osoba ima i plodouživanje. Potraživanje je jamac stavio na iznos ca 120 tis EUR. Banka se za kredit koji smo zajednički uzeli mi supružnici naplatila kod njega sa 60 tis i banka je izdala potvrdu da nema više potraživanje. Za razliku iznosa jamac/ bivši svekar govori o pozajmicama bivšem, a svom sinu u vrijeme braka. Po meni su ta potraživanja upitna. Moj dio nekretnine vrijedi najmanje 160tis EUR (ukupno ima ca 260 kvadrata u dva objekta i ca 1200 m2 djelom gradjevinske zemlje pogled more) pristala bih na manje. Nisam oglašavala za sad jer kupuje li tko idealno.. Vrijednost kuće u kojoj živim nemam pojma valjda nekih 150 tis i ne znam niti dal' cu je imati u vlasništvu ili radije darovati djeci uz moje plodouživanje. Fala
  3. Dobar dan, Molim Vas savjet. Prije par godina je i bivši suprug unesen kao vlasnik nad kućom za odmor kupljenom u braku, tako da imamo oboje idealna vlasništva. Na fizičku podjelu ne pristaje. Moj dio je vec nekih 7 god opterećen hipotekom i pravom plodouživanja. Financirala sam tad kredit koji smo uzeli u braku, a koji bivši suprug nije plaćao. Nakon 10god plaćanja kredita, nisam više mogla plaćati (mijenjala sam posao zbog bolesti i dajem djeci na školovanju znatno više od minimalne alimentacije bivšeg supruga) i banka se za preostali iznos kredita naplatila iz pologa od jamca. Jamac (otac bivšeg supruga, njegovo prebivalište je u Njemačkoj) mi se obratio potraživanjem. Nema ovršnu ispravu.U slučaju da mu sud prizna potraživanje ili dio potraživanja i dodje do ovrhe, da li se prvo naplaćuje on ili ipak vec prije uneseni založni vjerovnik? Da li je pri tom važno što je potraživanje osigurano zalogom dospjelo prije par godina? Založni vjerovnik je u međuvremenu unesen i kao plodouživatelj na mojem djelu. Što je s pravom plodouživanja ako dođe do ovrhe? Ne znam da li mogu očekivati da sud nad nekretninom, kad pokrenu sudski postupak zbog naplate, stavi zabilježbu? Nekretnina je kupljena novcem iz tog kredita. Moj idealni dio nekretnine bih jako rado prodala makar znatno ispod cijene koje su na Kvarneru visoke i njime platila potraživanje. Bivši suprug/ njegova obitelj želi od mene kupiti, al puno daleko ispod cijene (ispod polovice vrijednosti). Nedavno mi je od roditelja darovana kuća u kojoj već dugo živim. Nisam napravila upis vlasništva; ne znam dal' bi se i ona mogla naći pod ovrhom.. Hvala i lp, Eta
  4. Super, hvala na odgovoru! Tako je i meni logicno i odgovara mi, al jedan odvjetnik mi rekao suprotno. Sretan Vam Praznik rada!
  5. trazila sam brisanje zabiljezbe spora koji je pravomocno rjesen i..zamolila bih jos samo pomoc oko ovog: da li je potrebno kod zabiljezbe prvenstvenog reda zbog namjere terecenja ili otudjenja navesti ime osobe vjerovnika /kod zabiljezbe terecenja/ , odnosno osobe s kojim namjeravam sklopiti kupoprodaju kad se radi o zabiljezbi otudjenja/ prodaje. jer ja jos pouzdano ne znam s kim ce se kupoprodaja sklapati. hvala!
  6. Hvala, da, tako bi trebalo s imenovanjem mojeg suvlasničkog djela jer samo on se prodaje. Pogledala sam sad, unesena je jos uvijek u vlastovnici i stara zabiljezba spora. Radilo se o sporu bracne stecevine koji je zavrsio pravomocnom presudom i presuda je provedena u gruntovnici na način da su prema njoj određeni suvlasnički udjeli. Vjerojatno prije zbailjezbe prvenstveog reda treba predati gruntovnici zahtjev za brisanjem te zabiljezbe spora ili mislite da to ipak nije neophodno..
  7. Hvala! Da, to me je zanimalo. Pitanje sam postavila u svojstvu vlasnika/ zainteresiranog prodavatelja i nadam se da ću rješiti prodaju nekretnine, a ako nikako drugačije, ponuditi ću prodaja nekretnine ispod cijene, samo da se rješim situacije. Dakle, predugovor o kupoprodaji ili ugovor o kupoprodaji, može biti sastavljen i poslije zahtjeva za zabilježbu. U idealnom smo suvlasništvu, nekretnina je bračna stečevina. Razmišljam još o opciji razvrgnuća. Sudski sam tumač, ali jezičar sam i nisam si znala sa sigurnošću protumačiti zakon.
  8. Molim Vas pomoc, mozda je netko trazio ovakvu zabiljezbu od gruntovnice... Da li je osim zahtjeva o zabiljezbi prvenstvenog reda gruntovnici /s ovjerenim potpisom mene kao vlasnika nekretnine/ potrebno priloziti i neku dokumentaciju na kojoj to temeljim, npr. predugovor, imenovati u zahtjevu kupca ili nesto? Meni bi odgovaralo da je za zabiljezbu dovoljan moj zahtjev, a nadam se da cu s nekim od interesenta potpisati kupoprodajni ugovor u narednih mjesec-dva.. Hvala!
  9. Mollim savjet, zbunjena sam s ovim, a vjerovnik me pita..U vrijeme kad sam u vlastovnici bila upisana kao vlasnik nekretnine /na suvlasnički dio br. 1/ je zasnovana hipoteka na 1/2 tog djela, zabilježena u teretovnicu. Nije stavljena na čitavo jer se očekivala dioba bračne stečevine. Nakon toga je po završetku diobe bračne stečevine upisan kao suvlasnik u vlastovnicu i bivši muž. Otad sam upisana u vlastovnici kao suvlasnički dio br. 2, a bivši kao suvlasnički dio br. 3. U teretovnici je ostala hipoteka upisana otprije na suvlasnički dio br. 1, znači na onaj broj koji sad u vlastovnici više ne postoji. Što napraviti da gruntovnica u teretovnici napravi promjenu: zabilježi da je hipoteka na suvlasnički dio br. 2 i da je na cjeli taj dio? Vlasništvo bivšeg ostaje neopterećeno, hipoteka je stavljena nakon razvoda, neću njemu ništa, nego samo da vjerovniku bude čisto. Hvala ak možete pomoći!!
  10. evo citam savjet i meni dobro dosao, hvala! kod nas isto neredno placanje, no nije davao na ruke, nego npr. smota i preskoci mjesec, bas ovako kako je njunju napisala : ). a kad su odredjivali iznos je donio potvrdu da zaradjuje nula kuna, a mjesecno na karticu potrosio 2000eur (bio u speceraju kod boss-a) sebi tumaci presudu na nacin da alimentaciju ne treba placati za vrijeme kad su djeca s njim (npr. ako su s njim dio praznika), dok je u presudi alimentacija odredjena u mjesecnom iznosu. nije valjda da je u pravu oko toga?
  11. Ej, pitam za preporuku i iskustvo sa odvjetnikom u Splitu..I ja trebam a Vas post pogodio sto mi treba; odvjetnik koji nece odraditi ofrlj... Bilo bi mi drago da javite. Pozdravi, Eta

  12. Po sklapanju kupoprodajnog ugovora iz 2015. kojeg smo sklopili za kuću pokušava se dokazati ništavost ugovora. Ugovor sadrži odredbe o otpustu jednog djela kupoprodajne cijene. Preporuke molim na pm. Hvala! M.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija