Jump to content

Zlatanzlatan

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Zlatanzlatan objavio

  1. Poštovani svi, radi se o sljedećem: 1. 1992. godine, ostaviteljevu imovinu nasljeđuju majka i sin u jednakim omjerima svaki po 1/2 dijela. 2. Nakon smrti majke 2005. godine, njenu imovinu nasljeđuje njen sin, jedini nasljednik prvoga reda. 3. Danas imamo situaciju da se u dva zk izvatka u omjerima 2/6 i 3/8 nalati upisan prvi ostavitelj. Odazim do grutnovnice provjeriti navedeno, službenica nalazi zbirku isprava da vidi slijed stjecanja vlasništva i kaže mi da nisu dobro proveli prvo rješenje o nasljeđivanju te me upućuje na slijedeće, citiram : " da podnesem prijedlog za nadopunu ostavine" priložim to prvotno rješenje i original zk izvatke. Kako nikad nisam čuo za navedeni termin nisam siguran što mi je činiti. Prijedlog za naknadno pronađenu imovinu ne čini mi se ispravnim podnositi budući je ta imovina već bila obuhvaćena prvim rješenjem samo je krivo provedeno. Ili da podnesem prijedlog za uknjižbu prava vlasništva na osnovu prvog rješenja? Ne znam niti šta bih sve trebao i kolike bi iznosile pristojbe? Postoji li mogućnost ispravka upisa prema članku 117. ZZK Lijepi pozdrav
  2. Jasno ko dan. Ali, ne vidim načina na koji bi riješio ili barem započeo rješavati ovaj problem. Do osobe A upisane kao suvlasnik predmetne nekretnine nemogu doći. Baka kaže, da ga se ona ne sjeća jer nije bila ni rođena kada je on bio živ. Da probam sa povijesnim izvadkom iz gruntovnice?
  3. Stanje u u katastru je isto kao i u vlasničkom listu, svaki u omjeru 1/2. Pokraj njegovog imena nema adrese, već samo upisano naselje.
  4. Moja baka mi je darovala nekretnine (darovnim ugovorom). Kod upisa prava vlasništva u gruntovnicu, primjetio sam na jednom Zk ulošku da je u suvlasničkom dijelu 1/2 upisana neka druga osoba za koju nikad nisam čuo. Budući da su baka i djed obrađivali i bili u posjedu nekretnine neki 60 godina te uključujući i mene zadnjih 4 godine, ja , sada kako suvlasnik navedene nekretnine (1/2) mogu tužiti tu osoba za stjecanje prava vlaništva dosjelošću? Ako mogu, što bih trebao priložiti od dokaza? (Navesti dva svjedoku, baku ? )
  5. Pozdrav, zanima me tko je ovlašten za zastupanje stranke u upravnom postupku. Čl. 36. st. 1 Zup-a tumači: ...................., odnosno svaka druga potpuno poslovno sposobna osoba, osim one koja se bavi nadripisarstvom. Znači li to da ja, kao potpuno poslovno sposobna fizička osoba, mogu zastupati stranku upravnom postupku na temelju ovjerene punomoći za zastupanje?
  6. Kod podnošenja zahtjeva za legalizaciju nije bilo bitno vlasništvo. Vi ukoliko želite legalizirati objekt, kao podnositelj zahtjeva snosite sve troškove i preuzimate sva prava iz obveze iz postupka. To što u ono vrijeme investitor nije gradio u skladu sa građevinskom dozvolom, jest njegov propust. Upravo zbog takovih situacija, donešen je Zakon o legalizaciji, kako bi se takvi objekti legalizirali. Prijašnji vlasnik ne može danas biti pozvan na odgovornost. Ukoliko je dozvola postojala, komunalni doprinos ide na razliku u m3 ukoliko je napravio veći objekt od onog predviđeenog građevinskom dozvolom.
  7. Što se tiče postupka legalizacije, u vašem slučaju treba angažirati projektanta i ukoliko kuća nije evidentirana u katastru potrebno će biti angažirati i geodeta. Projektant bi napravio tri snimka izvedenog stanja s tim da bi prikazao što je izgrađeno prije 15.02.1968. godine, a što nakon s time da bi naknade (naknada za zadržavanje, a kasnije komunalni i vodni doprinos) išle na razliku i u tom postupku legalizirali bi cijeli objekt. Za dvorišnu zgradu, ona je legalna samom činjenicom time što je izgrađena prije 15.02.1968. godine te za nju možete zatražiti "Uporabnu dozvolu za objekte sagrađene prije 15.02.1968. godine" u mjesno nadležnom ureda za izdavanje dozvola. Što se tiče rekonstrukcije i nadogradnje dvorišne zgrade, prenamjene u stambenu, ona nije moguća ukoliko prvo ne riješite legalnost osnovnog objekta, tj izvadite "Uporabnu dozvolu". U skladu s time kako ste opisali rekonstrukciju i prenamjenu, trebali bi izvaditi građevinsku dozvolu, no više informacija će vam dati u nadležnom uredu.
  8. E sad "nasljednika nema" , tu sam se krivo izrazio. Možda sam to sve nespretno napisao pa ću pojednostaviti i vratit se na početak. Dakle, vlasnici nekretnine "A" su dva brata u udjelima svaki po 1/2. (jedan od braće je bakin pradjed čiju je ona svu imovinu naslijedila). 1917. godine brat bakinog pradjeda, vlasnik 1/2 umire i do dana današnjeg ta 1/2 je ostala upisana kao njegovo vlasništvo. Da je ostavina bila provedena, radi se o drugom nasljednom redu te budući ostavitelj nije iza sebe imao bračnog druga ostaviteljevi roditelji nasljedili bi ostavinu na jednake dijelove. Bakin pradjed vlasnik 1/2 čiju je imovinu baka naslijedila jedino je dijete i potomak tih roditelja.
  9. Nasljednika nema, tako da ću ići putem tužbe. Hvala na odgovoru.
  10. Rođen je 1890. godine, on je od bakinog pradjeda brat. Dakle, to su bila dva brata pa su te nekretnine bile u udjelima 1/2 svakom. E sad, malo sam istraživao. To je baka pokušavala riješiti ali nije imala volje ili znanja za to. Naime, našao sam Izvod iz matice umrlih gdje stoji da je ta osoba živjela samo osam dana, međutim isto tako sam našao neki povijesni izvadak koji je baka u crkvi vadila, gdje stoji da je ta osoba umrla 1917. godine, iz čega proizlazi da je umro sa 27 godina, a ne sa osam dana. Iskreno ne znam da li ta osoba ima potomaka, ja mislim da ne. Tu nekretninu uživamo već više od skoro sto godina te nas nitko nikada nije smetao u posjedu, jer riječ je o parceli, poljoprivrednog zemljišta, ukupne površine 4250m2
  11. Baka mi je darovnim ugovorom darovala nekretnine nakon čega sam isti proveo u gruntovnici. Međutim na jednom zk ulošku baka je bila suvlasnik sa nekom osobom u udjelu 1/2. Nakon provođenja ugovora u gruntovnici, pitao sam je tko je ta osoba, na što mi je ona rekla kako je taj umro i prije nego li se ona rodila, a za tog čovjeka nikad nisam čuo .Pitanje glasi, kako i na najbezbolniji, najjeftiniji i efikasniji način riješit situaciju, tj da se uknjižim kao vlasnik 1/1.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija