Jump to content

Morrigan

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Morrigan objavio

  1. Hvala na odgovoru, svakako ću primijeniti Vaš savjet. Reagirala sam malo agresivnije čisto iz razloga jer nije prvi put da poslodavac muti na račun radnika.
  2. Puno hvala na odgovoru! Dobila sam platne liste i na njima je sve u redu, ali na samom izvješću o doprinosima skinutim s Regos-a stoji da su doprinosi plaćeni samo za travanj. Ima li kakvog utjecaja to što mi je prvo zaposlenje? Pročitala sam da su poslodavci u tim slučaju oslobođeni plaćanja doprinosa, ali ni starijim kolegama nisu uplaćivali. Što znači da "ne mogu tražiti poslodavca za neisplaćene doprinose"; mislite li na to da nema nikakvog efekta ako ja poslodavca zatražim da uplati naknadno nego moram odmah prijaviti službama? Tj. bili se to hipotetski moglo riješiti bez uplitanja službi (iako ja planiram prijaviti nevezano o ishodu)?
  3. Pozdrav! Zamolila bih pomoć/savjet oko sljedeće situacije: Zaposlena sam od 4. mjeseca u firmi (uz prekid na mjesec dana kada sam radila u struci honorarno; dala sam otkaz i kasnije se vratila), prvi mi je posao nakon fakulteta. Danas sam išla provjeriti izvješće o doprinosima i ispada da su mi platili doprinose samo za 4. mjesec kada sam počela raditi. Plaća je sjedala redovno 15. u mjesecu. Drugim kolegama također nisu uplaćeni doprinosi, odnosno nekima je samo za mjesec-dva. Također, sumnjiva mi je činjenica što je svatko od nas zaposlen, tehnički, u drugoj firmi - ime firme je svima isto uz različiti broj, npr. Firma 018 j.d.o.o, Firma 011 j.d.o.o. i slično. Ugovor mi je na neodređeno s probnim rokom od 6 mjeseci. Zanima me što mogu poduzeti u ovoj situaciji i postoje li koje sive zone u koje nisam upućena a da idu u prilog poslodavcu? Također, može li mi taj dug uplatiti na račun ili po zakonu mora ići za doprinose (ako su već uspjeli izbjeći plaćanje kada su trebali, usporedno s plaćom)? Ta solucija bi mi više odgovarala obzirom da ne planiram još dugo raditi kod njih pa mi za mirovinsko nije toliko bitno već oko povrata poreza; molim da me netko ispravi ako nisam svjesna realnih posljedica plaćanja doprinosa. Planirala sam poslati mail šefu i zatražiti uplatu dugovanja do 15.12., pozvati se na Zakon o doprinosima i upozoriti na zakonske posljedice, te ih prijaviti Ministarstvu rada, poreznoj upravi, kome god mogu. Smatrate li to ispravnom reakcijom u ovoj situaciji? Unaprijed hvala!
  4. Hvala na odgovoru! Znači ovo je još gora situacija nego što je bila... otac ne može ništa jer nema čime platiti, on je u znatno gorim dugovima. Molim još samo za objašnjenje kako točno izgleda nagodba? Odnosno, obzirom da je T-com u pitanju kome se trebam javiti, gdje trebam ići? Pretpostavljam da ne mogu samo doći u poslovnicu i tražiti šefa smjene
  5. Pozdrav! Imala sam blokadu računa, sve skupa malo više od 10 tisuća kuna. Naime, otac je u moje ime potpisao pretplatu T-comu dok nisam bila kod kuće i nije ju plaćao, a ja sam tada išla još u srednju školu i nisam radila pa nisam mogla podmiriti njegove dugove i tako su se nagomilali. Osim toga, negdje u tom vremenu je i kupio "meni" auto za koji nisam imala priliku ni sjesti prije nego što ga je slupao i usput pokupio nekoliko kazni koje su sve išle na moj račun, a ja nemam ni vozačku dozvolu. Prije tri dana primjetila sam da je ostalo još 770kn, a ostalo je skinuto. Otišla sam u Finu informirati se, T-com je skinuo ovrhu a ovo što je ostalo su kazne za parkiranje. Nedavno sam diplomirala i uskoro ću početi raditi pa me zanima hoće li se ta ovrha vratiti kada mi krene sjedati plaća na račun? Gospođa u Fini je rekla da to ovisi o T-comu i da vjerojatno neće, ali da ne zna sa sigurnošću reći. Tražeći po internetu, naišla sam na nekoliko slučajeva gdje se ovrha ponovno pokrenula nakon što je prva kuna sjela na račun, ali nije bilo specificirano o kojoj firmi se radi. Ako će se ovrha vratiti, kakvog smisla onda ima deblokada računa? Hoće li u tom slučaju ovrha kretati ispočetka, odnosno od glavnice pa će se ispočetka stvarati kamate, ili će se samo nastavljati gdje je stala? Hoće li biti dodatnih troškova radi pokretanja nove ovrhe? Postoji li mogućnost nekakve nagodbe? Pomirila sam se već s tim da ću morati nekoliko mjeseci raditi besplatno, ali sam frustrirana time što sam od početka ukopana u dugove za koje ni lipe nisam odgovorna, osim što sam naivno povjerovala vlastitom ocu. Postoji li ikakvo rješenje? Što bi bilo najbolje učiniti u ovoj situaciji, ako uopće postoji kakav izbor? Unaprijed hvala na bilo kakvom savjetu!
  6. Pozdrav! Dečko i ja smo podstanari u stanu. Upravo mi je bio kontrolor HRT-a, ja sam sama doma i otvorila sam vrata jer mi je preko špijunke izgledao kao gazda. Predstavio se, rekao da je došao naplatiti pretplatu na televiziju na što sam mu ja rekla da dečko rukovodi time i da ja nemam pojma o tim stvarima i da se vrati za dva-tri sata ili sutra kada će dečko biti doma. On je znao moje i dečkovo ime i prezime, odakle smo točno, i da smo studenti. Naših prezimena nema niti na vratima, niti imamo dolje svoj kaslić. Pitao me da li ja živim tu - na što sam ja potvrdno odgovorila i on je tada komentirao "Ah, pa ja sam mislio da vi tu samo dođete prespavati kod dečka." Nakon toga je rekao da moramo plaćati pretplatu a da on u evidenciji vidi da nije plaćano i da će mi sada oprostiti kaznu i napisati potvrdu da sam novi obveznik, unazad 6 mjeseci i da je to 480kn, umjesto 1000. Tražio je novac na ruke, ja sam rekla da nemam taj novac i tek je onda rekao da će mi poslati poštom. Kada je tražio da potpišem, rekla sam da ne želim ništa potpisivati bez dečka jer se ne razumijem u to i neću potpisivati stvari u koje se ne razumijem, a on mi je zaprijetio tužbom ako ne potpišem i ne dam mu osobnu. Radi tih povjerljivih informacija koje je rekao i prijetnje tužbom i kaznom, plus to što me dočekao na gotov čin i ja sam bila sama doma a on nije baš sitan čovjek i ne djeluje miroljubivo, ja sam se uplašila i potpisala sam. Napomenula sam da smo mi tu još samo mjesec-dva (kako i je jer se planiramo seliti početkom godine), on je rekao da se onda odjavimo a da ovo moramo platiti. Ostavio mi je onaj karton, na kojemu piše i kod i šifra suradnika, tj. valjda njega. Na kraju svega, imam nekoliko pitanja jer nemam pojma što da sad radim s obzirom da jednostavno nemam od kuda platiti tih 480kn: 1. Odakle on zna te informacije o nama? Nije li to protuzakonito, kao i prijetnja tužbom i traženje novaca na ruke? 2. Kao redoviti student, uzdržavani sam član obitelji, znači li to da ne moram plaćati pretplatu ako moji roditelji plaćaju? Na osobnoj iskaznici mi je prebivalište kod roditelja. 3. Što ja sad tu mogu napraviti, ako mogu išta, i što bi mi bilo najpametnije u ovoj situaciji? Hvala unaprijed!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija